PlayStation.Community Blog ›› Sakamoto_14

21 hozzászólás

2012.09.06. 17:29:49

Utolsó hozzászólás: Sakamoto_14

2012.09.09. 07:50:36

Megosztás
Értékeld a blogot!
Előző blogomban már beszámoltam saját tapasztalataimon keresztül a felsőoktatás előtti rejtelmekbe és nehézségekbe, de rájöttem, hogy mindaz csak a kezdet.

Az állami helyek megnyirbálása nem volt túl jő ötlet, gondoltam én. Most viszont már nem is nagyon érdekel, mivel finanszírozott képzésre kerültem a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán. Ez inkább csak a szülőknek megkönnyebbülés, nekem meg egy ellenszenves hallgatói szerződés aláírása három példányban. De milyen is egy főiskola igazán? Fogalmam sincs, kelleni fog néhány hónap/év, mire én azt meg tudom majd mondani. Ami viszont igazán idegennek tűnik az eddigiektől. De csak szépen sorban.

Lakhely: valahol muszáj lakni, és akkor már inkább egy olcsóbb helyen. Viszont egy 5000-5500 fős nagyközségből budapesti kollégiumba kerülni nem megy zökkenőmentesen (mivel az utak és sínek kivitelezése sem olyan :). A közlekedés, a zaj (külterületen is), a sok szokatlan apróság mind hozzájárul ahhoz, hogy kihívás legyen egyáltalán megélni. A kollégium a várakozásaimat jócskán alulmúlja, mivel egy corvinusos, a sulitól elég messze elhelyezkedő épületben lettem elszállásolva. A két lakótárssal nem lesz felhőtlen a viszonyunk, de talán nem is lesznek konfliktusok. A szobák és közös helyiségek felszereltsége szintén hagy maga után kívánnivalót. Összességében, ahhoz képest, hogy betehettek volna egy közvetlenül a suli melletti, nagyon jól felszerelt, kétszemélyes szobákkal ellátott koleszba is, kicsit csalódott vagyok.

Suli: kívülről minden rendben van, maga az épület jó állapotú. Van néhány aranyos tanár, de néhány héten belül megismerem majd a többit is, és akkor majd árnyaltabb képet kapok. Ezen a héten csak tájékoztató órák, szintfelmérők voltak, no meg időben legalább ennyi rohangálás. A hatalmas épület főbb részeit nagyjából kiismertem, de fogok én még bolyongani, az biztos. Szintén szokatlan, hogy tanszékről tanszékre kell járni, hogy egy-két tanmenettel kapcsolatos dolgot el tudjak intézni, nem valami gördülékeny és kényelmes az ügyintézés. De szerencsére a lótás-futás és papírmunka kiküszöbölésére van nekünk három, ismétlem három csodálatos informatikai rendszerünk, amelyekből kettőnek még semmi hasznát nem vettem, a Neptun pedig több bosszúságot okoz, mint hasznot. Őszintén megmondom, talán az áttekinthetőbb papíralapú dolgoknak jobban örülnék, mint az állandó netes információkeresgetésnek. Remélem, idővel jól hozzászokok.

Pozitívumok: az egyetlen dolog, aminek igazán örülök, hogy végre mindent elintéztem annak érdekében, hogy 3 éven keresztül tanulhassak japánul (ebből 1,5 év üzleti vonatkozású lesz). A tanárok és a felsőbb éves hallgatók nagyon aranyosak és összetartóak (ki tudja, talán egy egyéves japán ösztöndíj is növelni tudja az izgalmakat). Nem terveztem, hogy más nyelvet is tanuljak, de igaz, hogy a diplomához elég lenne egy felsőfokú, amit meg tudnék csinálni egy éven belül (ha nem most), de rábeszéltek, hogy inkább szakmai nyelvvizsgát csináljak, amihez fizetős kurzusokat kell felvennem. Elég sűrű lesz így a program, de én vállaltam. A többi tantárgyról még alig van konkrét info-m, de biztosan átvészelem őket. Idővel hozzászokom majd az új környezethez is (ha nem költözöm el Bp-en belül). Sőt, talán az C4P-be is ellátogatok majd valamikor. :)

Sajnálom, ha lehangolóra sikerült a bejegyzés, de köszönöm, hogy elolvastátok. Holnap egyébként is hazautazom az évnyitó után, fel fogok töltődni egy kicsit. :)
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
21. Sakamoto_14  A bölcs
2012.09.09. 07:50:36
LV20
Köszi a hozzászólást mindenkinek.
2012.09.08. 16:12:05
LV3
Válasz 19. Zozo8 üzenetére:
Nekem eléggé speciális esetem volt(amúgy csak nem ETA kéne? :D). Volt már bme előttről elfogadtatva 30 körüli kredit, és egyébként csak egy tárgyhoz kellett dékáni engedély, ami ahhoz kell, hogy ne 3,5 év alatt, hanem 3 év alatt teljesítsek mindent.
"Wait until they get a load of me!"
19. Zozo8  PlayStation.Community tag
2012.09.08. 14:03:39
LV24
Válasz 17. neoraiden üzenetére:
több tárgyhoz is lehet dékáni engedélyt kérni?Én úgy tudom nálunk csak egyhez lehet...kelleni is fog, hogy ne csússzak:( (nincs kereszt és épül rá olyan tárgy,amire még épül tárgy...fasza(Y) )
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
18. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2012.09.08. 09:39:08
LV17
Válasz 17. neoraiden üzenetére:
Értem. Nekem is volt egy "sokszori" tárgyfelvételem, hála Istennek meg lett. Átérzem a helyzeted.
Nekem nem volt lehetőségem Neptun-on elintézni, de a tanár az ilyen helyzeteket nagyon korrekten kezelte.
trance 'n' progressive
2012.09.07. 23:37:44
LV3
Válasz 3. HunNicoBellic üzenetére:
Bizonyos tárgyakat dékáni engedéllyel tudtam csak felvenni, egyébként nem engedte a neptun. De mindezt emailen, egyszerűen, neptunos kérvénnyel el lehetett intézni. Amúgy azért kaptam csak meg az engedélyt, mert erős az átlagom.
"Wait until they get a load of me!"
16. Zsolt  PlayStation.Community tag
2012.09.07. 22:04:50
LV11
A nyelvtudas a legfontosabb. Ma a munkahelyemen ledobbentem, amikor az egyik viszonylag magas beosztasu kolleganom egy angol nyelvu megbeszeles utan franciaul (folyekonyan!) kapcsolodott be egy meetingbe.
15. solid  PlayStation.Community tag
2012.09.07. 12:49:40
LV12
Válasz 12. taron üzenetére:
Jó, mondjuk sokan valóban így fogják fel, de ez sem feltétlenül jó. Sőt, mondjuk aki orvosira jár és ez a felfogása az egyetemről, azt úgy b*sszák ki már az elején a vizsgáiról, hogy észre sem veszi és választhat hogy otthagyja, vagy fizeti a félévente milliós költségtérítéseket... az más kérdés hogy vannak egyetemi szakok ahol az ember röhögve megcsinálja a vizsgáit ilyen felfogás mellett is, de ha engem kérdezel, ezek komolytalanok (nem téged bántalak ezzel, én is tanulok egy ilyenen, így van összehasonlítási alapom!)
Szóval az igazság valószínűleg most is az aurea mediocritas, egyik hozzáállás sem jó, ha túlzásba viszik: ha csak tanulsz az sem, de a non-stop party is megbosszulhatja magát.
"Game has changed"
14. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2012.09.07. 09:25:03
LV10
Válasz 13. probi üzenetére:
A 10-15 évvel ezelőtti nagy feloktatási dömping megölte sok fiatal jövőjét. Mindenki felsőoktatásba jelentkezett, nem számított, hogy büfészak, mert azt tolták a fejükbe, hogy mindegy hogy mit csinálsz legyen diplomád és király vagy. Indultak a 60 pontos szakok és bárkit felvettek aki jelentkezett (manapság a kommunikációs szakok az ilyenek, akkoriban művelődésszervező, kohómérnök, stb.), hogy megkapja a suli az állami támogatást. Mivel mindenkit ez vezérelt, ezért mára a szakmunkás képzés szinte megszűnt és aki ott is végzett, azoknak a nagy része kényszerből és nem elhivatottságból, így tudásuk hozzáállásuk elhanyagolható.
A jelen helyzet az amit te is említesz, hogy már lassan ismeretséggel sem lehet munkát kapni és azt is bagóért.
Vicces látni, hogy mérnökök kevesebbet keresnek, mint a jó CNC-s dolgozók. Direkt nem írtam szakmunkást, mert nem egy CNC-s diplomás és ezt csinálja, mert így van munkája és még jobban is keres vele.
13. probi  PlayStation.Community tag
2012.09.07. 08:52:02
LV8
Válasz 11. Ruzsi üzenetére:
Ezt jól összefoglaltad, én mondjuk kimaradtam ezekből az ivós bulikból de ennek ellenére egy erős mag jött össze, egymást segítve, összedolgozva jutottunk el a végéig. Kellemes emlékek maradtak meg :) Összefoglalva ha megvan a papírod és beszélsz legalább egy idegen nyelvet már csak a kapcsolatokon múlik. Sajnos viszont sokszor ez is kevés már manapság (tapasztalatból mondom).
12. taron  PlayStation.Community tag
2012.09.07. 08:48:45
LV5
micsoda???????főiskola...egyetem.......öcsém bazzeg életem legfullosabb 5 éve volt,soha jobbat,laktam albiban koliban mind1ik király volt.ez nem arról szól hogy stréberkedünk a szobában bazzeg hanem party-party-party aztán húbazzeg zhk aztán party aztán húfaszom vizsgák.ennek a körforgása az egész.legyél szociális szerezz sok barátot ismerőst,dugj meg sok csajt,bulizz és persze tanulj is ha már ott vagy.én szétbuliztam magam de amikor kellett tanultunk és meglett minden időben,kivéve azt a huszonpár uvt de az meg benne van a pakliban.utána ha majd melózol már nem tudod majd annyira elengedni magad mint főschoolon egyetemen szóval kalandra és bulira fel!!!!:D:D:D
Ar0nka
11. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2012.09.07. 08:37:22
LV10
Válasz 6. Sakamoto_14 üzenetére:
Ha az ivászattól tartózkodsz is, azért legyél fősulis és élvezd az életet, mert lesz még utána 40-50 év, amikor már nem nagyon lesz választásod és a jövődet nem feltételen az fogja meghatározni, hogy folyamatosan tanulsz, és jó eredményeket érsz el, hanem az is, hogy kiket ismersz és mennyire szocializálódtál.
Végigbuliztam a felsőoktatást, háromszor buktam elsőben két suliban és 7-8 év kellett, hogy meglegyen egy szaros főiskolai diplomám, de ez senkit nem érdekelt akkor, amikor egyik főiskolai ivócimbora állást szerzett egy nagy cégnél középvezetői beosztásba és olyanoknak voltam főnöke, akik a koleszban kuksoltak egész héten és dobálták az ötösöket az indexükbe.
A lényeg a nyelvtudás, és hogy valahogy meglegyen a papírod a többi sokszor már csak ismeretség és/vagy szerencse kérdése.
10. Kyo  Szerkesztő / Admin
2012.09.07. 00:55:56
LV16
Hajrá, nyomd a nyelvet!
9. Dolly91  PlayStation.Community tag
2012.09.06. 23:32:32
LV14
Gratulálok és sok sikert!:)
8. HUN_Zsubi  PlayStation.Community tag
2012.09.06. 23:21:13
LV12
Életemben összesen egy évig voltam kollégiumban, de annál jobban eddig semmit sem gyűlöltem. Egyrészt egy mukásszálló volt átalakítva, folyosó végi közös fürdővel, másrészt csajok sem voltak, harmadrészt a suli másik kollégiuma Magyarország akkori legjobbja volt.
Aztán felkerültem Pestre (16ezres városból), rokonokhoz és jól éreztem magam. Pedig korábban egyáltalán nem vonzott a nagyváros. Jó hely ez. :D
Gyűjtői kiadások: http://mycollection.blog.hu
7. solid  PlayStation.Community tag
2012.09.06. 23:14:54
LV12
"Az ivászattól meg inkább tartózkodom, próbálom ehhez tartani magam."
Ez majdnem esélytelen (pláne a tarkán), de azért próbáld meg! Emlékezz rá hogy ezt mondtam, főleg a közelgő tarka napokon! ;)
"Game has changed"
6. Sakamoto_14  A bölcs
2012.09.06. 22:38:27
LV20
Válasz 1. neoraiden üzenetére:
Már volt tárgyfelvétel, mert a belerázódó héten nem segítenek nekünk, majdnem teljesen egyedül kellett kiigazodnunk a Neptunban. Egyébként lehet kérdezni, 465 volt a ponthatár.

Solid: azt hiszem, ez egy új megoldás, hogy kibéreltek durván egy emeletnyi szobát a BGF-es hallgatóknak a Tarkában. De a jobb koleszba is kerültek elsőévesek bőven (lehet, hogy nekik szociális ügyek miatt magasabb pontszám jött ki a jelentkezésben). Az ivászattól meg inkább tartózkodom, próbálom ehhez tartani magam.
2012.09.06. 22:37:39
LV8
Majd megszereted, amikor minden héten kolibuli lesz, piálás, hányás, dugás stb :) igen, a főiskolás élet már kicsit más, de a koleszos sokkal másabb :D
Si vis pacem para bellum
4. solid  PlayStation.Community tag
2012.09.06. 21:58:28
LV12
Hát kitartást kívánok a továbbiakhoz, meg tudom érteni az említett nehézségeket, problémákat, nekem is volt szerencsém átélni ezeket...
Budapestet három év után is gyűlölöm, turistaként poén eltölteni ott egy pár napot hotelben lakva és a nevezetességeket látogatva, de ha az ember a hétköznapjait tölti ott, úgy lélekölő. Mondom ezt úgy, hogy nekem is jó esélyem van rá hogy végül itt kötök ki, mert relatíve itt van még munkalehetőség.
Kolesz: nah, az komoly! Nem is tudtam hogy BGF-esek is corvinusos koleszba kerülnek. De ha jól veszem ki szavaidból, akkor téged most frankón kiraktak Tarkarétre? Szívás. De ne aggódj, a jobb helyeket érthető módon nem az elsősöknek szokták adni, de jövőre ha mázlid van akkor már az említett menő koleszokban is elszállásolhatnak. Addig valahogy túl kell élni, de problémás szobatársakkal, pláne a világhírű tarka napokon ne számíts sok tanulásra. Inni viszont annál többet fogsz olcsó, ámde pocsék, magas alkohol tartalmú folyadékokat. Ha absztinens vagy, akkor is, ez nem kívánságműsor. Pár év távlatából viszont ezek lesznek a szép emlékek, csak előbb rá kell jönni, hogy az egyetem már marhára nem az a világ, ami korábban volt és ez nem mindig könnyű.
Mégegyszer sok sikert, kitartást kívánok aztán jöhetnek a további beszámolók.
"Game has changed"
3. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2012.09.06. 21:39:59
LV17
Válasz 1. neoraiden üzenetére:
Hogy érted azt, hogy rizikós tárgyfelvétel?
trance 'n' progressive
2. Zozo8  PlayStation.Community tag
2012.09.06. 20:06:38
LV24
Persze, már szidod a neptunt, inkább szaladgálnál tárgyfelvételnél az adott tanszékekre?Na ugye...

Részemről az rendben van, hogy ha már az állam kifizeti a képzésed, akkor igenis dolgozz/adózz/költs itthon, hisz TE (és én is,meg akik államin vannak) mind befektetések az államnak...

Am gratula, sok sikert a félévhez:)
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
2012.09.06. 18:54:10
LV3
Majd elmondja talán egy idősebb arc, hogy a Neptun minden gondja-baja ellenére(amit amúgy nem most, hanem TANTÁRYFELVÉTELNÉL meg vizsgajelentkezésnél fogsz megtapasztalni) abban igen is nagyon jó, hogy nem kell 100 helyre rohangálnia az embernek ügyintézésért. Én pld elégggé rizikós tárgyfelvételeket(amik nem lettek volna jogosak) meg rizikós tárgyekvivalencia vizsgálatot-elfogadást szinte itthonról való kimozdulás nélkül meg tudtam oldani(speciel BME-n, de sztem hasonló a helyzet mindenhol). Többihez meg sok szerencsét, ja meg gratulálok az állami támogatott helyhez! Mennyi pont kellett hozzá, ha lehet kérdeznem?
"Wait until they get a load of me!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV20
A bölcs
PSC Kredit
6813 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
-
Fórumhozzászólások száma:
7852 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3406 db
Utolsó belépés:
2020.01.18. 07:17:07
Regisztráció ideje:
2009.02.19. 20:20:33
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea