PlayStation.Community Blog ›› CortezCorleone

20 hozzászólás

2012.08.27. 20:04:37

Utolsó hozzászólás: Misi3333

2012.08.30. 23:52:43

Megosztás
Értékeld a blogot!
Na, ezt is megértük, itt vagyok a Mennyei Birodalomban, egész pontosan az északi folyók tartományában (becses kínai nevén Hebei tartományban), Qinhuangdao városában :) Kalandos út volt, az egyszer biztos. Bp-ről Helsinkibe indultunk, majd Helsinkiből Pekingbe ment volna a gépünk. Helsinkiig nem volt gond, ott viszont közölték, hogy egy masszív három órát fog késni a gépünk, így az eredetileg 3 órásra tervezett átszállásunk 6 óra hosszáig húzódott el. Természetesen a terminálban nem sok mindent lehetett csinálni, de legalább kárpótlásként kaptunk 8 eurós vouchereket, amiből ki is telt egy korsó (!!!) Krusovice sör.

Pekingi idő szerint másnap délelőtt 10.15-re érkeztünk meg a Pekingi Nemzetközi Repülőtérre. Ez aztán bazinagy, majdnem 1 óra volt eljutni a bejáratig, pedig egy szakaszon még vonat is vitt minket (igaz, ebbe vámellenőrzéstől kezdve bevándorlási ellenőrzésen keresztül minden benne volt). Szerencsére a pekingi transzferegyetemünk embere várt minket, nagyon sajnáltam szerencsétlent, hogy reggel 7-től 11-ig ott cövekelt, minket várva, valahogy beszélgetni se nagyon volt kedve, ami azért kár, mert elég szép hölgyről van szó :)

Kocsival vittek el a Beijing Yuyan Daxuéig, azaz a BLCU-ig (mindez másfél órát vett igénybe - kicsit másak a távolságok, mint otthon). Ott kaptunk 1500 yuannyi letelepedési támogatást, illetve szobát. Nyomban nyakunkba vettük a várost, ellátogattunk egy másik magyar ösztöndíjas egyetemére, majd szereztünk egy kínai SIM kártyát a China Mobile-ban, és kajáltunk egy jót. A kaja többféle csípőspaprika, hagyma és marhahús keveréke volt, mellé köretnek rizst ettünk, illetve rendeltünk egy tálnyi jiaozit is, ami esetünkben 50 darabot jelentett, három főnek. A jiaozi leginkább a mi derelyénkre emlékeztet, csak túró vagy lekvár helyett zöldségekkel és/vagy hússal van töltve, és természetesen nincs megszórva zsemlemorzsával. Rendszerint fekete balzsamecetbe mártogatják, valami istentelenül finom, Pesten is lehet kapni a józsefvárosi környékén, illetve a rendes, igazi kínai éttermekben (nem sok van belőlük sajnos). Pekingben természetesen még finomabb volt, mint amit otthon ettem, mert itt helyi alapanyagokból főznek. Hárman mindezért összesen 52 yuant fizettünk, ami nincs 2000 Ft (és ez kínai mércével mérve drágának számít!), és degeszre ettük belőle magunkat, mozdulni is alig bírtunk. Gondoltuk, hogy lejárjuk a vacsorát, mondván, hogy "úgysincs olyan messze a koli", elindultunk gyalog. Én még életemben nem tévedtem el ennyire, mint most :) Kiderült, hogy hamarabb fordultunk le 5 sarokkal. Nagy nehezen visszataláltunk a helyes útra, közben buszoztunk egy jót, ami közvetlenül az egyetem egyik kapuja előtt rakott le. Itt viszont egy-egy egyetemi campus majdnem akkora, mint Bp-n a komplett belváros, így sikerült megint eltévednünk :) Rengeteg kínaitól kértünk útbaigazítást (persze kínaiul), de sokszor nem értettük, mit akarnak mondani, a válasz ugyanis bárhol voltunk, mindig az volt, hogy "egyenesen és balra, ott lesz az egyetem" :D

Végül beértünk a koliba, holtfáradtan, közel 3 és fél óra bolyongás után. És ekkor jött a hidegzuhany: a transzferszállásunk közölte, hogy másnapra megvették a vonatjegyünket az egyetemi városunkba, és délben indulunk a vasútállomásra. Próbáltuk meggyőzni őket, hogy nem erről volt szó, az e-mailünkbe beleírtuk, hogy Pekingben négy napot szeretnénk lenni, mert a fogadóegyetemünkön még nincs regisztráció, és nem tudnak egyelőre fogadni, de hajthatatlanok voltak. Eléggé elszomorodtunk, mert direkt azért vettük meg korábbra a jegyünket, hogy Peking nevezetességeit abban a maradék három napban gyorsan megnézzük.

Másnap felkeltünk, kivittek minket a vasútállomásra. Na ilyet se láttam még vasútállomáson: ilyen kis kioszkokban ellenőrzik a bejáratnál a jegyedet akkor, amikor belépsz az állomás területére, tehát már itt sorban állás van. Aztán security check, átvilágítják minden cuccodat. A bőröndöm becsipogott, el nem tudtam képzelni, hogy mi miatt, majd a biztonságiőr (aki mellesleg nő volt) áttúrta a cuccaimat, és viszonylag rövid keresgélés után diadalmasan kivette a lábspraymet, amin rajta volt a tűzveszélyes embléma (mint minden hajtógázos dolgon), és azt mondta, ezt nem vihetem fel a vonatra robbanásveszély miatt. Az nyilvánvaló volt, hogy olyan nyelvi szinten még nem vagyok, hogy érdemi vitába keveredjek vele ezt illetően, így hagytam, hogy kidobja. Egyébként amint megtalálta, nem is kutatott tovább, pedig a bőrönd mélyén ott lapult 4 dezodor, ami szintén tűzveszélyes. Ez egy szelet volt a kínaiak "cha buduo" (=majdnem, "jó az úgy") mentalitásából :)

A vasútállomáson belül is rengetegen voltak, ekkora területen ennyi embert egyszerre még nem láttam (pedig ez csak egy átlagos hétvége, bele se merek gondolni, hogy a többnapos állami ünnepek kezdőnapjain mi lehet itt). Itt nem engednek ki a peronra azonnal, hanem a várótermekben kell várni, és indulás előtt egy fél órával nyitják meg a vonatodhoz a kaput, ahol ismét jegyellenőrzés következik. Cirka 2 és fél óra hosszát ültünk, és lestük a kínaiakat (persze, ők is lestek minket, leginkább a gyerekek suttogták egymásnak, hogy "laowai" meg "waiguoren", ami annyit tesz, hogy külföldi). Az állomás egyébként teljesen modernül néz ki, belülről olyan, mint egy pláza, KFC-vel, Starbucksszal, stb. A mosdó mondjuk vicces, kb. mindenki cigizik pisilés közben, majd dolga végeztével a füstölgő csikket a piszoárba dobja, éljen a védjük a nemdohányzókat program :)

Begördült a vonatunk, kicsit csalódott voltam, mert azt hittem, hogy szupergyors bullettrainnel megyünk, de arra ezek szerint már nem volt jegy. Azért erre se lehetett panasz, a legjobb magyarországi intercityket is porig alázza ez a vonat belülről, a sebességről nem is beszélve, pedig lassan mentünk, ami itt 160 km/h-t jelent :D A vonaton szintén van jegyellenőrzés, és a fentiek után tényleg azt mondhatjuk, hogy Pekingben esélytelen bliccelni a vonaton, mert még az állomásra se engednek be, ha nincs érvényes jegyed. Valamivel több mint 2 óra utazás után értünk Qinhuangdaóba, de az ottani élményeket majd egy másik bejegyzésben írom le.

Hoztam pár képet:
Az első egy vicces fordítás, az egyik pekingi egyetem kolijában láttuk, sok ehhez hasonló angol nyelvi zsenialitással fogok még találkozni ebben az évben, erről meg vagyok győződve :D
A második kép a pekingi kajánk, a csípőspaprikás marhahúsos királyság.
A harmadik képen pedig egy pekingi jellegzetesség látható: az eleve baromi magas, hiperszuper tükrös épületek tetejére még egy pagodaszerű valamit is építenek, ami nem tudom, hogy milyen funkciót szolgálhat, de legalább jól néz ki :)
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
20. Misi3333  PlayStation.Community tag
2012.08.30. 23:52:43
LV5
nagyon jó lett, várom a továbbiakat!:) az a kaja meg.. úú de megenném :D
PlayStation all the way!
19. Lackooo  Hackerman
2012.08.30. 09:29:40
LV16
Hát én Kínában igen csak meg lennék lőve, mert ilyen kajákat lenyomni sem tudnék a torkomon. :D
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
18. Totoro  PlayStation.Community tag
2012.08.28. 22:28:04
LV6
tuti:)
Mirror, mirror on the wall..
17. HUN_ter  Dark Soul
2012.08.28. 20:21:01
LV26
tök jó, egyszer én is ki szeretnék jutni Kínába. még több ilyen blogot, létszi! :)

a kaja jól néz ki, már várom a többi beszámolót. vigyázz magadra!
So many games, so little time...
16. Sakamoto_14  A bölcs
2012.08.28. 15:33:13
LV20
Szerintem ugyanekkora lelkesedéssel fogom olvasni az összes beszámolódat. Jó volt, köszi.
15. Sanada  Szerkesztő
2012.08.28. 14:06:18
LV4
Szuper, örülök, hogy megérkeztél, remélem rendszeresen ellátsz bennünket bejegyzésekkel a jövőben is :)

Mennyire más világ, más mentalitás ez, mint Japán, remélem jövőre tényleg ki tudok ugrani én is.
2012.08.28. 09:12:40
LV1
Csak így tovább ! Szuper volt ez a beszámoló, 5 csillag!
13. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.08.28. 08:00:51
LV14
Na ez érdekes volt! Jó lesz olvasni a további írásokat, és látni a képeket. :)
Nil Satis Nisi Optimum
12. HUN_hatrix  The Saboteur
2012.08.28. 04:29:05
LV30
Jöhet még, öröm az ilyen "úti blogokat"olvasni.

UI: Hamar tovább passzoltak titeket. Bosszú a késésért. ;)
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
11. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2012.08.28. 03:58:50
LV6
Az angoljuk valóban nem túl erős, a spoken Chinese helyett is simán "Chinese articulationt" fordítottak :) Mondjuk érnek azért ezen a téren pozitív meglepetések is, tegnap a campuson találkoztunk két lánnyal, akik szinte tökéletesen beszéltek angolul, velük tök jól lehet gyakorolni a kínait, mert ha valamit nem értünk, elmagyarázzák nekünk számunkra is érthető nyelven.

Krista: jövő júliusban megyek haza, közel egy évet maradok kint egyhuzamban.
物の哀れ
10. Matild  PlayStation.Community tag
2012.08.28. 00:24:01
LV3
Még több élménybeszámolós blogot és képet! :)
PSN_ID: Travis_HUN
2012.08.27. 23:12:01
LV2
Válasz 6. kicccsawo üzenetére:
Bocs, felcseréltem a 2 tagot...
A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka.
8. Tevez11  PlayStation.Community tag
2012.08.27. 23:07:56
LV23
Klassz volt,jöhet a folytatás!
Hajrá....:)
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
7. Krista505  PlayStation.Community tag
2012.08.27. 22:58:07
LV10
És meddig leszel kint Kínában?
6. kicccsawo  PlayStation.Community tag
2012.08.27. 22:24:57
LV13
Válasz 4. JadenFell üzenetére:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hirosima
Kis szakadék-koszodék peremkerületi proligyerek
5. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.08.27. 21:49:01
LV16
Jó kis blog, várom a folytatást. :) Szeretem az ilyen utazós blogokat! :) Hun_ter tájföldi blogja is tökre tetszett, meg volt itt japános is, de azt már nem tom ki csinálta. :D Én max az egyetlen horvát utamat mesélhetném el, de az senkit se izgatna sztem. xD
R.I.P. Brúnó :-(
2012.08.27. 21:27:17
LV2
gay=vidám/boldog
A gép ami ledobta az atombombát nem azért volt Gay Enola mert buzik voltak a pilóták. Gondolom aki írta nem járatos a szlengeben, már csak azért sem mert normál netről picit le vannak vágva.
A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka.
3. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.08.27. 21:09:35
LV18
Válasz 2. SOLDIER üzenetére:
DURVA LOLLER AZ TUTI . :]

Folytatás jöhet .
psn/sen id: pcpmate
2. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2012.08.27. 20:52:13
LV11
Are you happy and gay every day? :D
Ezt hogya'csába hozták össze, nem értem.
Please to meet you... Hope you guess my name.
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.08.27. 20:39:45
LV22
Szeretem az ilyen blogokat, kérek még:)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV6
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
5151 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
CC
Fórumhozzászólások száma:
1955 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
606 db
Utolsó belépés:
2019.12.05. 12:36:51
Regisztráció ideje:
2010.07.14. 01:01:41
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea