PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

29 hozzászólás

2012.08.15. 23:07:11

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2012.08.21. 15:09:48

Megosztás
Értékeld a blogot!
Nem hinném hogy akárkinek is bekellene mutatni ezt az embert, aki szereti a filmeket, vagy behatóbban ismeri a művészetét, az tudja kiről van szó, de aki kevésbé (sőt megmerem kockáztatni hogy azis, aki egyáltalán nem), az is hallott már egy bizonyos Quentin Tarantino nevű emberről. Az emberről aki újradefiniálta a ’90-es évek hajnalán a filmművészetet, és akinek filmjei olyan reakciókat váltanak ki a nézőkből mint: „ez az ember egy állat”, „ez nagyon beteg”, „ez nem normális” (és ezek ugyanúgy érthetőek mind pozitív, mind negatív irányba), de az sem ritka egy-egy moziját megnézve az a véleményünk róla (és én is ezt vallom egyébként, hogy „ez az ember egy kibaszott ZSENI!” Mivel lassan már lehet vágni a centit az új filmjével kapcsolatban (amit karácsonykor mutatnak be Amerikában, mi körülbelül egy hónapos késéssel nézhetjük majd meg), úgy gondoltam összeállítok egy toplistát a filmjeiről.

10. Halálbiztos
(Death Proof – 2007)

Tarantino tiszteletadása a slasher, a grindhouse és az exploitation filmek felé. Sokan a leggyengébb, legunalmasabb filmjének tartják, de az hogy ez van a listám utolsó helyén, még nem azt jelenti hogy egyetértenék azokkal akiknek negatív véleményük van a mozival kapcsolatban. Jó film ez, van stílusa, eredetisége, és nem csak a nagyszerű színészi alakítások miatt (a film első felében látható három színésznő nagyon jól alakítja a „hülyepitsa” triót, de a show-t Kurt Russell bácsi nyúlja le, az utóbbi idők egyik legvagányabb karakterének életrekeltésével), hanem a hangulat, képi világ miatt, utóbbinak az az erénye hogy olyan mintha tényleg egy régi kópiát néznénk. Természetesen a rendező végig fenntartja sajátos stílusát, védjegyeit, de ennek ellenére is elsikkad néhol a film, és valóban vannak unalmas jelenetei, ettől függetlenül Tarantino, és filmfanatikusoknak kötelező, egy élmény volt ezt moziban látni.

9. Kill Bill (Kill Bill: Volume 1 – 2003)

Ez az a film, amit szintén nem kell bemutatnom senkinek, sokan látták már, de aki nem, az is biztos hallott róla. Ez volt a második film amit Tarantino-tól láttam, és hogy őszintén megmondjam, először nem is tudtam hova tenni, tetszett ez a fajta stílus, a zene, a vérgőzös akciójelenetek, mégis valami hihetetlen elvont hangulata volt az egésznek, ami miatt inkább tartózkodtam az újranézésétől. Aztán persze az évek alatt rengetegszer belebotlottam és végülis sikerült megszeretni, de továbbra is tartom azt a véleményemet hogy Tarantino-val itt kicsit elszaladt a ló, a kevesebb minden bizonnyal több lett volna. Ennek ellenére a film igazi csemege a kung-fu és az exploitation mozik rajongóinak, és ha egy kemény munkanap után fáradtan végre hazaérsz, ez az egyik olyan film ami garantáltan kikapcsol.

8. Kill Bill 2 (Kill Bill: Volume 2 – 2004)

Kevés folytatás van, amelyek minőségben felülmúlják az eredetit, de a Kill Bill 2 bizony ilyen film. Oké, ez így természetesen nem igaz, hiszen Tarantino azért szedte ketté, mert eredetileg 4 órás lett volna az alkotás, és ez így moziban nem mehetett volna le. A folytatás sokkal érettebb, kiforrottabb, jobb mint az előző, de az igazi élményt mégis az adja ha a két részt egyszerre, egymás után nézzük meg.
7. Alkonyattól pirkadatig (From Dusk Till Dawn – 1996)

Ez volt az első film amit láttam Tarantino-tól (igaz, a filmet nem ő rendezte, de azért mégiscsak az ő mozija is), 12 éves voltam, nagybátyámnál néztük, és bizony olyan mély nyomot hagyott bennem hogy azóta is élek-halok Tarantino bácsi alkotásaiért. A filmen azért nagyban érezhető hogy ő írta a forgatókönyvet, a szokásos stílusjegyek mind-mind megjelennek (kameraállások, Big Kahuna Burger), és bár egy átlagos road movie-nak indul az egész, a végén esztelen vámpíros mészárszékké változik, mindezt egy ultradögös Salma Hayek-el, puskákkal, mexikói stílussal és lábfetisizmussal megfűszerezve. S ez a rajongóknak, vagy talán még a laikus nézőnek is garantált szórakozás.

6. Született gyilkosok (Natural Born Killers – 1994)

Megjelenésekor sokaknál kivágta a biztosítékot, közfelháborodást keltett, főleg Amerikában, de az biztos hogy a Született gyilkosok a ’90-es évek egyik legbetegebb és legmeghatározóbb filmje. A film hatására rengeteg merénylet, lövöldözés történt az Államokban, a tettesek sokszor nevezték meg ezt a mozit inspirációjuknak, és az alkotás védelmébe szóljon, nem az a hibás, de a befogadásához valóban kell egy egészséges, érett világkép, mert gyermekfejjel, kevésbé éretten majdhogynem befogadhatatlan. Néhol kesze-kusza, egyszerre nagyon sok mindent próbál a néző agyába vésni, de közben pedig ott van a kőkemény társadalomkritika, hogy valóban milyen világ az, ahol két ilyen kegyetlen, embertelen, őrült gyilkos ilyen médiapublicitást kap és a nép gyakorlatilag sztárt csinál belőle. Mindezt Oliver Stone amúgy sem könnyű stílusában, mert ugye eredetileg Tarantino találta ki ezt az egészet, de Stone annyira átírta a szkriptet, hogy kedvenc rendezőnk teljesen elhatárolódott a produkciótól, a stáblistán is csak a „Story by” részhez tették oda a nevét. De ennek ellenére mégis benne van egy csipetnyi Tarantino, és már csak ezért is helye van ezen a listán.

5. Jackie Brown (Jackie Brown – 1997)

Tarantino a Ponyvaregénnyel már befutott filmes lett a szakmában, így három évvel későbbi mozijától a Jackie Brown-tól is ugyanazt a stílust, minőséget várták el, ami nagy hiba volt, ugyanis az teljesen más lett. Sokan negatív véleménnyel voltak róla, nem tetszett nekik hogy már Tarantino más irányt vett a Ponyvaregény után, mindenki azt az egyfajta „második részt” várta, de azt senki sem kapta meg. Aztán végülis idővel rájöttek hogy ennek is vannak értékei, sokkal eredetibb, letisztultabb mint a rendező korábbi alkotásai, és ez így is van jól, sosem baj az ha egy művész megpróbál valami újdonságot, elkanyarodik az addigi stílusától. A Jackie Brown jó film, Samuel L. Jackson briliáns alakításával az élen, Pam Grier sem haloványabb nála, Robert De Niro is jópofa, szóval nyugodtan lehet mondani hogy kötelező minden filmrajongónak ez a mozi, amely minden idők egyik legnagyszerűbb szexjelenetével is büszkélkedhet.

4. Tiszta románc (True Romance – 1993)

Szerelmes történet Tarantino módra. Igazából nem véletlen a párhuzam a Született gyilkosokkal, mivel kezdetben azis egy forgatókönyv volt, csak hosszúsága miatt ketté kellett szedni, majd ezeket külön-külön eladta. A Tiszta románc Tony Scott-hoz került, aki hűbben kezelte az alapanyagot, mint tette azt később Oliver Stone, és az eredmény a ’90-es évek egyik legjobb filmje lett, vagány dumákkal, jó történettel, kiváló karakterekkel, és olyan hangulattal ami miatt ez az alkotás igazi klasszikus, megunhatatlan filmmé vált (komolyan, van olyan aki Christopher Walken monológját nem sorolja minden idők legjobbjai közé?). Még annak ellenére is hogy a befejezés kicsit nem „tarantinós”, de ez már egy másik történet.
3. Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds – 2009)

A kicsit langyos Halálbiztos után Tarantino összeszedte magát és egy újabb mesterművet rakott le az asztalra, amely többre hivatott annál minthogy egy „második világháborús Ponyvaregénynek” hívjuk. A rendező itt megidézi a régi háborús mozikat, a jeleneteket fekete humorral vegyíti és természetesen a zárt térben játszódó mexican stand-off sem maradhat ki. Brad Pitt már korábban is próbálkozott mélyebb szerepekkel, de számomra igazából itt vált kedvenc színésszé, lenyűgöző amit művel, nála már csak Christoph Waltz a zseniálisabb, na meg azok az akcentusok, amik igazából a fő humort szolgáltatják. Ezért csakis eredeti nyelven ajánlott a megtekintése.

2. Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs – 1992)

A rendező első filmje, amivel kvázi letette a névjegyét a szakmában, máris olyanokkal dolgozott együtt mint az akkor már elismert színész Harvey Kietel, és az akkor még majdhogynem kezdő Tim Roth. A Kutyaszorítóban mára-már igazi klasszikus, idézhető dumái, cool jelenetei miatt (ki ne emlékezne a híres táncolós, füllevágós részre, vagy a legelső jelenetre, amelyben „hőseink” arról vitatkoznak vajon miről is szólhat a Like a Virgin című dal). A film egyébként a City on Fire című Hong Kong-i akciómozin alapult, vagyis a végső jelenet, amelyben a bűnözők egy raktárba menekülnek, amelyet aztán körbevesz a rendőrség, és Tarantino ezt a részt gondolta tovább. Később többen is megvádolták azzal hogy „ellopta a filmet”, de persze akkor még nem voltak tisztában a stílusával, és azzal hogy voltaképp innen is , onnan is lop, majd ezeket összekeveri, és végül egy eredeti dolog jön ki végeredményként. És ez annyira jól sült el, hogy Tarantino neve a Kutyaszorítóban óta halhatatlan.

1. Ponyvaregény (Pulp Fiction – 1994)

Az első helyen természetesen nem is lehetne más, mint a ’90-es évek legjobb, és minden idők egyik legnagyobb filmje a Ponyvaregény. Szerintem nem kell részletesen bemutatnom senkinek, mindenki hallott róla, meg látta már, de aki nem, az minél hamarabb nézze meg, mert ez egy olyan mozi amelyet mindenkinek látnia kell, kötelező, hozzátartozik az alapműveltséghez, stb.

Természetesen ez száz százalékig szubjektív vélemény, és azokat a mozikat is belevettem, amelynek csak a forgatókönyveit írta. Nektek mi a kedvenc Tarantino-filmetek, illetve a ti toplistátok hogy nézne ki?
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
29. VictorVance  Szerkesztő
2012.08.21. 15:09:48
LV18
Válasz 26. NEXUS0001 üzenetére:
A Füstölgő ászok nagyon jó. A másodikat meg se nézem, elég trének tűnik.
Örülünk?
28. Hayabusa  PlayStation.Community tag
2012.08.19. 20:53:15
LV2
Nagyon jó blog,tele remek filmmel.Ponyvaregény nálam is a csúcs(Ha nem láttam 50szer,akkor egyszer sem),utána a Becstelen Brigantyk és a Kill Bill 1-2.
"R-E-L-A-X" - Aaron Rodgers
27. Totoro  PlayStation.Community tag
2012.08.18. 09:40:06
LV6
Válasz 22. Ra1D3n üzenetére:
Voltak benne elég klassz részek, nem mondom... de akkor is egy már meglévő kultuszfilmből átvinni a zenét... vagy talán a saját filmjét akarta majmolni? mindegy.. akkor sem lesz kedvenc
Mirror, mirror on the wall..
26. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2012.08.17. 16:15:36
LV7
A Brigantik nekem sem jött be, meg a Halálbiztos sem. Rodriguezt viszont imádom, Machete, Terrorbolygó nagyon ász. Ha Tarrantino finomkodni akar, márpedig a Brigantik, meg a Halálbiztos bizonyos szempontból finomabb, kultúráltabb, elvontabb film az ő szintjéhez képest, szóval ha finomkodni akar, akkor már inkább a Jackie Brown.

És had ajánljak még egy filmet: Füstölgő ászok. Király film, de szigorúan az első rész, a második felejtős.
http://www.youtube.com/watch?v=tU0sVSfAmpE
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
25. metadata  PlayStation.Community tag
2012.08.17. 09:41:30
LV15
Válasz 23. Penge70 üzenetére:
Azé' Rodriguez nem gagyi... Michael Bay. Az gagyi.
FatHead
24. Tevez11  PlayStation.Community tag
2012.08.17. 09:03:16
LV23
Srácok,az Alkonyadtól Pirkadatigot be kell tudni,Rodriguez "művészetének" csak ő mexikói,és hogy mi van Mexikóban?
Mexikóiak......(ez is a filmben hangzik el Tarantino párbeszéde a kis csajjal a buszban útban a határ felé....)
Azért Rodriguez "lelki világát" ismerni kell, mikor ilyen filmet nézünk....(Alkonyadtól Pirkadatig,Machete,Desperado,El Mariachi......)
Mind-mind művészfilm
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
23. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 18:16:50
LV22
Válasz 22. Ra1D3n üzenetére:
Szerencsére az nem az ő filmje, hanem sokkal inkább a gagyi Rodriguez-é.
Amúgy totál egyetértek veled:)
22. Ra1D3n  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 18:12:59
LV1
Válasz 16. Totoro üzenetére:
Becstelen Brygantik nem tetszett? Ezt komolyan mondjátok Totoro és Onimushaman? Egy vérbeli Tarantino fannak nem tudom mi nem tetszik ebben a filmben. Szerintem elejétől a végéig egy nagyon jó filmről van szó, amit úgy kell megnézni, hogy nem egy történelemhű filmet akar látni az ember. Zseniális párbeszédek és zseniális jelenetek követik egymást a filmben. SZVSZ Tarantino legszarabb filmje nem más mint az Alkonyattól pirkadatig. Ritka unalmas és borzalmas gagyi, az utolsó jelenet meg említést sem érdemel, valamiért számomra élvezhetetlen kategória az az 1 filmje...
21. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 17:42:24
LV15
Válasz 18. Onimushaman üzenetére:
Majd nézd meg még egyszer... én is ezt mondtam róla elsőnek, aztán nagyot változott a véleményem. :)
20. metadata  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 15:24:30
LV15
Válasz 19. VictorVance üzenetére:
Ja, én úgy értettem a lista szempontjából volt kár ketté szedni. Usában egyébként egy részes, durván megvágott, kicsivel több mint 2 órás filmként került a mozikba.
FatHead
19. VictorVance  Szerkesztő
2012.08.16. 14:47:57
LV18
Válasz 11. metadata üzenetére:
A Négy szobát már elég régen láttam, de akkor nem ragadott meg, talán újra kellene nézni. A Kill Bill-t pedig mint írtam, azért kellet kettészedni, mert kb. 4 órás volt, és így lehet hogy kevesebben nézték volna meg, bár engem személy szerint nem érdekelt volna, Tarantino filmjeit akármeddig elnézem :)
Örülünk?
18. Onimushaman  Szerkesztő
2012.08.16. 11:53:25
LV24
Válasz 16. Totoro üzenetére:
Szerintem az egy szar film lett, a többi munkáját imádom.
señor
17. VictorVance  Szerkesztő
2012.08.16. 11:40:06
LV18
Válasz 9. Penge70 üzenetére:
Aztis csupán 1 dollárért :)
Örülünk?
16. Totoro  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 10:37:12
LV6
Nekem nem tetszett a Becstelen Brigantyk... egy az egyben ugyanazt a zenét rakta bele,mint ami Kill Billbe volt. Na, azért Tarantinotól mást vár az ember. Talán azt,hogy megint a legjobb zenéket pakolja össze a legjobb jelenetekkel.
Mirror, mirror on the wall..
15. metadata  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 09:54:44
LV15
Válasz 14. metadata üzenetére:
Már megnéztem a trailert.
FatHead
14. metadata  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 09:48:40
LV15
Válasz 13. BenyoBoy üzenetére:
Valami kis plusz info róla?
FatHead
13. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 09:23:52
LV17
Válasz 11. metadata üzenetére:
Django Unchained
A retrót nem látni, érezni kell!
12. Drivolis  Felséges Úrnő
2012.08.16. 09:19:14
LV23
Tarantino4ever!
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
11. metadata  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 09:18:34
LV15
A Halálbiztos helyett én a 4 szobát választanám inkább. Nem feltétlen jobb, csak szórakoztatóbb. A Kill Bill 1-2-t meg kár volt ketté szedni szvsz. Én nem is tudok rá 2 filmként gondolni. Szeressük Tarantinót! Mi az új filmjének a címe?
FatHead
10. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 09:15:47
LV5
tegnap néztem a Sukiyaki Western Django-t , ott érdekes színészi szerepe volt Tarantino-nak de jól csinálta, a film sem volt rossz.
..loading, please wait..
9. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 06:20:57
LV22
Válasz 5. HunNicoBellic üzenetére:
" annyira sok köze a rendezőnek, ha jól emlékszem egy jelenetért felelt benne"

igen, csak egy jelenetet rendezett, amikor Clive Owen, Benicio Del Toro-val beszélget a kocsiban.
8. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 06:16:29
LV22
7. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.08.16. 06:07:03
LV22
Szerintem az Alkonyattól pirkadatig egy rém szar film, látszik, hogy Rodriguez munkája:/
Amúgy korrekt lista:)
6. getro2  PlayStation.Community tag
2012.08.15. 23:59:32
LV3
Nálam:
1. Natural Born Killers
2. Becstelen Brigantyk
3. Ponyvaregény
4. Kill Bill
5. Alkonyattól Pirkadatig
Az utolsó két helyen pedig megosztózik a KB2 illetve a Kutyaszorítóban (a többi nem láttam). :)
5. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2012.08.15. 23:55:23
LV17
Egyből szemet szúrt nekem a "Született gyilkosok" a listádon. :)

1.Született gyilkosok - Nem igazán Tarantino film, lehet pont azért tetszett annyira.
2.Sin City- Ehhez sincs annyira sok köze a rendezőnek, ha jól emlékszem egy jelenetért felelt benne. Jöhetne már a kettő.
3.Ponyvaregény - Egy mestermű - pont - Máig nem tudom mi alapján vágta a jeleneteket egymás után a rendező. Ha valaki tudja leírhatná.
4.Kill Bill - Van egy hangulata, egy igazi bosszú film.
5.Alkonyattól pirkadatig - A film feléig engem lenyűgözött, kár, hogy utána átment horrorba.

A többit nem láttam vagy nem tetszett. A Tiszta románcot idővel mindenképp megnézem.
trance 'n' progressive
4. eszg_  Szerkesztő
2012.08.15. 23:54:42
LV13
Szerintem ennél több filmje konkrétan nincs is... ja, de mégis: az a hoteles marhaság.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
3. Sakamoto_14  A bölcs
2012.08.15. 23:43:33
LV20
Ezek közül csak 4-et láttam, de az Alkonyattól pirkadatig szerintem egy nagyon gagyi film. A Kill Bill és a listanyertes filmek remekek, de ha nem lenne kapcsolatuk az előbbivel, egy toplistán említeni sem akarnám őket, nemhogy bármelyik elé helyezni.
Természetesen tiszteletben tartom a te véleményedet is.
2. Tevez11  PlayStation.Community tag
2012.08.15. 23:17:30
LV23
5 Stars.......:)
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
1. Tevez11  PlayStation.Community tag
2012.08.15. 23:15:36
LV23
Adom!
Az összeset láttam,8 meg is van:)
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16458 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.13. 19:59:51
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea