PlayStation.Community Blog ›› kobe

15 hozzászólás

2012.08.13. 20:49:57

Utolsó hozzászólás: MagsziM2

2014.11.04. 22:02:10

Megosztás
Értékeld a blogot!
(Gondolom nem bánjátok, ha megszakítom az aktuális sorozatomat, és a régi idők emlékére "játékozom" egy kicsit.)

16 bites kor = Super Nintendo/MegaDrive kor, ha valaki nem tudná; körülbelül 90-től 96-ig tartott, amíg a Super NES ment, és főleg platformjátékokban volt csúcson, de megmutatkoztak már más stílusok, pl. JRPG-k, de voltak egyszerűbb RTS-ek is, akció/stratégiák.

Stílszerűen a 16 legjobbat válogattam ki közülük, ami, külön felhívom a figyelmet, nem azonos azzal, ami a Top 100-ba került, de természetesen vannak átfedések.

Az egész 16 bites érában számomra a legérdekesebb, hogy mennyivel másképp látom most mint régen: és a válasz, annyival nem is. Inkább csak letisztultak az érzések, de annyival nem alakult át a játék ízlésem.

Sorrend nélkül - valójában a sorrend is ez lenne, csak nem akarok számozni ;) - a legjobb 16 bites játékok szerintem:

Super Metroid (SNES)

A Super Metroid a legjobb 2D-s játék, és minden amit a 2D-ben szeretni lehet. A legjobb pálya felépítés, a legügyesebben elhelyezett képességek, az atmoszféra, a hangulat a mai napig páratlan, és más Metroid játékoknak sem sikerült utolérnie, max megközelítenie.
JRPG-kből, platformjátékokból írtak jobbakat az évek során; ebből nem.
Final Fantasy VI (SNES)

A második legjobb 16 bites játék egyben a második legjobb SNES is egyben: a hatodik Final Fantasy. A FF VI mindent tud, ami a stílusra jellemző, és még kicsit többet is. A legjobb karakterek és a legjobb zenék gyaníthatóan ebben a részben vannak (ez utóbbi holtverseny), a történet egy kerek egész, a világ lenyűgöző, és az egyedüli ok, amiért nem ezt tartom a legjobb Final Fantasy-nek az a harcrendszer és a grafika, amelyben azért más részek többet adnak.

Street Fighter II (MD/SNES)

A Street Fighter II a világ egyik legjobb játéka, de a 16 bites portok azért nem sikerültek a legjobbra: van köztük ilyen is, olyan is.
Igazából nincs sok vita azon, hogy ez a kor legjobb verekedős játéka, így a 16 bitesek közül is a legjobb.

The Legend of Zelda: Link To The Past (SNES)

A negyedik legjobb 16 bites megint csak egy SNES játék, de hát ilyen ez a popszakma. A Link To The Past sok vélemény szerint a legjobb Zelda, ezt az Ocarina of Time és egyéb részek ismeretében nem merném aláírni, de egy biztos, lenyűgöző kis 16 bites program.
Valahol ez a 16 bites játékok esszenciája, de valami hiányzik belőle nekem ahhoz, hogy a legjobbnak nevezzem.

Chrono Trigger (SNES)

A Chrono Trigger sok tekintetben jobb mint a Final VI. A harcrendszer jobb, a világ jobban felépített, és az időutazós csavar minden RPG-nél jobban alakíthatóvá teszi a programot.
A japán mesterhármas által létrehozott játékot sokan minden idők legjobb RPG-jének nevezik.
Aladdin (MD)

Kevesen mernének ellene fogadni, hogy az Aladdin a legjobb MegaDrive exkluzív.
Még mindig megdöbbentően rajzfilmszerű, és habár a pályák egy idő után unalomba fulladnak, a felütés és a hangulat mindent megér.

Ecco The Dolphin (MD)

A második legjobb MD exkluzív egy delfinről szól. Izgalmas? Nos, ilyenekből annak idején lehetett játékot készíteni. Az Ecco The Dolphinról azt is tudni érdemes, hogy magyar fejlesztés, de nem ez az oka annak, hogy ez a különlegesen nehéz és okos játék felbukkan itt.
A gyönyörű, részletesen megrajzolt grafika és a vízalatti világ csak hab a tortán.

Gunstar Heroes (MD)

Run & gun műfajban jobbat nem írtak nála. Anime stílusú karakterek, pörgős, őrült játékmenet, amelynek során záporoznak a lövedékek, és neked egy raklapnyi különböző fegyvered és kombinációd van annak kitanulására.
A Gunstar Heroes egy egészen különleges gyöngyszem, amely azonban csak a különlegesen türelmes és ügyes játékosoknak ajánlott.

Super Mario World (SNES)

A Mario játékok örök téma, amely minden korosztálynak és nemnek szól. Nincs közöttük igazán nagy különbség, de a Mario World annyira eltérő, amennyire csak lehet, és egyesek szerint a legjobb 2D-s epizód. Annyi biztos, hogy eredeti SNES gyártmány, nem átirat vagy ilyesmi, ez már önmagában a 16 bites Mariók legjobbjává teheti.

Yoshi's Island (SNES)

Személy szerint a kedvenc 2D-s platformjátékom. Elképesztő színkavalkádja, kevert platform jellege miatt, ahol egyáltalán nem csak ugrálnod kell, hanem különböző alakzatokat felvenned; és az egész lényege, hogy itt most Yoshival vagy, akinek Mariót kell szállítania, tehát a "belemenésért" még nem jár életlevonás, csak ha elviszik Mariót tőled, aki egy csecsemő. Lenyűgözően édes játék, csak ajánlani tudom.

Donkey Kong Country (SNES)

A Donkey Kong Countrynak csak egy baja van, van egy Yoshi's Island ami jobb nála, és van egy Super Mario World ami még jobb nála. Az egyik legismertebb SNES játék, megunhatatlan karakterekkel és klasszikus platform játékmenettel, annak idején szemkápráztató grafikával, ami még ma is jól néz ki.

Earthworm Jim (MD/SNES)

Ha volt a humornak, a szarkazmusnak és az őrültségnek zászlóvivője a 16 bites korszakban, az az Earthworm Jim volt, amely szintén a run & gun kategóriába fér bele, de többek között olyan csavarral, hogy a saját testedet használhatod fegyvernek (ostornak) és számos olyan meglepetéssel, amit csak ebbe a játékba tettek bele.

Contra Hard Corps (MD)

A Contra III egészen biztosan sok embernek többet mond, de személy szerint a Contra Hard Corpsot kicsit jobbnak tartom. A lényeg természetesen ugyanaz, akciójáték a legjobb fajtából, (ma már) eszméletlen nehézségi szinttel.

Comix Zone (MD)

A MegaDrive-os beat'em up-ok közül kiemelkedik, de egyáltalán nem játékmenetével (bár az se rossz), hanem inkább azzal, hogy az egész játék egy képregény belsejében játszódik. A főhős maga a rajzoló, és ki kell keverednie abból a csávából, hogy valaki át akarja rajzolni a művét.
Dynamite Headdy (MD)

A legőrültebb MegaDrive, és egyben mindenkori játék címét ezennel hivatalosan lefoglalom, és ez a Dynamite Headdy-é, ami a Gunstar Heroeshoz hasonlóan Treasure játék. Ebben a játékban soha nem tudod, merre van a fel és le, de gyakran még azt sem, hogy ki az ellenség, meg hogy egyáltalán mivel támadsz (amúgy a fejeddel).
A Treasure a MD programok egyik nagy bábája volt, ilyet nem találsz máshol egész biztos!

Star Fox (SNES)

A végére hagytam az egyik legkellemesebb programot, amellyel nem biztos, hogy sokan tudnak nyomulni manapság, de a játékmenete még ma is megállja a helyét. Változtatható útvonal, nehézségi szint és manőverezhetőség: a Star Fox a 16 bites szimulátorok legjobbja, instant klasszikus a maga idejében.

------

Ennyi lenne. Még lehetne említeni persze MegaDrive-ról a Sonicot, a General Chaost vagy a Streets of Rage-et, Super Nintendóról a Castlevaniát vagy a Mega Mant, de ezek azok a programok, amelyeket egyedinek és jónak tartok, vagy azért mert a legjobbak egy adott kategórián belül, vagy azért mert nem írtak hozzájuk hasonlót.
Végül is csak egy szubjektív vélemény alkotás, ne vedd annyira komolyan.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
15. MagsziM2  PlayStation.Community tag
2014.11.04. 22:02:10
LV1
mindet nyomtam
Always Konzol
2012.08.15. 12:58:27
LV1
Hiányoltam Sonic-ot... ;)
13. MagsziM2  PlayStation.Community tag
2012.08.14. 22:00:54
LV1
Válasz 3. getro2 üzenetére:
Megaman...ugye viccelsz?a 9-et a végén, vagy nem is tudom , hogy a végének mondhatom azt a rész amikor a robot összeáll és a burában az a lovagi köcsög vigyorog...na pont ennél a résznél zúztam darabokra a házat, és utáltam meg örökre plusz 2 évre a Mega-man-t...

A snes-es játékaiddal egyet kell értenem, sajna a megadrive-os stuffok csak képekröl rémlenek
Always Konzol
12. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2012.08.14. 13:25:23
LV5
Válasz 10. metadata üzenetére:
valahogy nem jött át a SF hangulata - karakterei, de elismerem hogy jó játék és persze én is sokat vacakoltam vele.
..loading, please wait..
11. Ricsi
2012.08.14. 10:59:32
LV7
Minden szavaddal egyetértek.
10. metadata  PlayStation.Community tag
2012.08.14. 09:51:34
LV15
Válasz 8. seeYOUsoon üzenetére:
Eternal Champions inkább mint a SF2? Persze nem volt az rossz játék, de akkor is...
FatHead
9. Weapon25  PlayStation.Community tag
2012.08.14. 08:00:25
LV2
retro foreva ! jo iromány :) a T2 the arcade game-et még ide raktam volna, snesre megvolt imádtam
@z impulzus függő
8. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2012.08.13. 23:13:38
LV5
én csak a Street Fighter-t cserélném le az Eternal Champions-ra és utána már a saját listám is lehetne :) egy Super Metroid HD verzióért még a cigiről is leszoknék :P
..loading, please wait..
7. gugello  PlayStation.Community tag
2012.08.13. 22:40:15
LV14
Super Street Fighter 2-t kifelejtetted! :)
- lazíts ha bírsz -
6. jime  non-alcoholic
2012.08.13. 22:25:55
LV29
Válasz 5. Masamune üzenetére:
Ott már kicsit sok a bit-ek száma:)
"wake up, you're dead!"
5. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.08.13. 21:56:51
LV14
Xenogears???
"Na de Gyurma Gyuszi!"
4. getro2  PlayStation.Community tag
2012.08.13. 21:37:28
LV3
Válasz 3. getro2 üzenetére:
Hopp, az utolsó bekezdést nem olvastam, sorry :) Jó lista btw, lenne mit pótolnom ezek közül.
3. getro2  PlayStation.Community tag
2012.08.13. 21:36:38
LV3
Mega Man?!
2. jime  non-alcoholic
2012.08.13. 21:26:45
LV29
Imádom a mai napig mindegyiket, mindig kéznél vannak ha elkap a nosztalgia:)
"wake up, you're dead!"
1. Hayabusa  PlayStation.Community tag
2012.08.13. 21:19:21
LV2
Jo kis valogatas ez,Comix Zone-t en is imadom. Nekem a Street of Rage es a Ristar jon meg be. Bar MD-ra rengeteg a jo jatek,nem is lehet valogatni.
"R-E-L-A-X" - Aaron Rodgers
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV11
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
9435 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Takács Gábor
Fórumhozzászólások száma:
634 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1722 db
Utolsó belépés:
2019.06.30. 22:49:58
Regisztráció ideje:
2008.10.10. 14:05:39
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea