PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

14 hozzászólás

2012.07.31. 01:33:04

Utolsó hozzászólás: Sparky12

2012.08.03. 23:25:36

Megosztás
Értékeld a blogot!
Batman: Kezdődik! (Batman Begins – 2005)
Az 1997-es Batman és Robin után sok-sok évvel egy Christopher Nolan nevű, akkor még csupán három filmmel rendelkező direktor meglépte azt, amit előtte nem sokan mondhattak el. Ismét vért pumpált a denevérember franchise-ba, felfrissítette, megreformálta, vagy egyszerű szavakkal újjáélesztette a legendát, nem is akárhogyan. Ha azt nézzük, az 1939-ben bemutatkozott karaktert megjelenése után rengeteg író, alkotó alakíthatta kénye-kedvére, és természetesen a mozis debütálását sem kerülhette el, bár az 1989-ben készült adaptáció előtt is készültek Batman-mozik, Tim Burton alkotása akkor is korszakalkotónak nevezhető, nem csak azért mert kevés film kapott ilyen hatalmas reklámkampányt a filmtörténelemben, hanem mert Burton mozija valóban a minőségi képregényadaptációk sorába tartozik. A folytatásokkal azonban a színvonal fokozatosan csökkent, amelynek az lett az eredménye hogy a ’90-es évek végére a franchise elfáradt, és több neves Hollywood-i rendező kezében is megfordult egy új koncepciójú film ötlete (még Darren Aronofsky is próbálkozott a Sötét Lovag felélesztésével, a forgatókönyv a Year One című képregényből készült volna, kis költségvetéssel, sötét hangulattal, Batman eredetét bemutatva), azonban végül Nolan kapta meg a lehetőséget hogy új színt vigyen a produkcióba. A forgatókönyv olyan képregényeken alapult mint a már előbb említett Year One, a hosszú terjedelmű The Long Halloween és a The Man Who Falls. A film hatalmas költségvetése, az előzetes, és az A-kategóriás színészek végül bizonyosságra adtak okot, és a végeredmény ragyogó lett, a DC Comics a filmes iparban végre labdába rúghatott a már akkor is uralkodó Marvel mellett, de emellett sokkal fontosabb tényező hogy Nolan filmje nemcsak hogy kielégítette a legtöbb Batman-rajongó igényeit, de Hollywoodra is nagyon nagy hatással volt. Bemutatása után a producerek meglátták a lehetőséget a rebootokban és az eredettörténetekben, így James Bond is újjászülethetett a Casino Royale-ban, Vasember is tisztességes origin story-t kapott a vásznakon, Hulk származását is sikerült jobban elmesélni mint korábban, a Star Trek-ről, Sherlock Holmes-ról, Rozsomákról már nem is beszélve.

Burton sötét, gótikus, expresszionista, vagy Schumacher mézes-mázos, neonfényes látványvilágával szembemenően Nolan egy realisztikusabb, emberibb hangvételt célzott meg, olyannyira hogy a filmet nézve akár azt is hihetjük, Batman így a valóságban is létezhetne (és ez a hit a folytatások esetében egyre erősebb lesz), a rendező nélkülöz mindenféle meseszerűséget, természetfeletti tónust, a film során végig földhözragadt marad, akárcsak azokban a képregényekben amelyek alapjául szolgáltak ennek a mozinak. Kis apróságok ugyan, de Nolan Batman univerzumában a Batmobilt sem Batmobilnak hívják, mint ahogy a trilógia záróepizódjában sem szólítják Macskanőnek Selina Kyle-t, és a Batplane is csak simán Bat névre hallgat. Ezen felül a Kezdődik! jóval emberközelibb lett, köszönhetően annak hogy Nolan olyasmit lép meg, amellyel addig egyik rendező sem próbálkozott: bemutatja Batman eredettörténetét, keletkezését, kezdeti éveit, küzdelmét a bűnözők ellen, stb.. Burton első filmje inkább szólt Jokerről, Bruce Wayne/Batman egyfajta rejtélyes, kettős személyiség volt, nem sikerült, vagy épp nem is törekedtek arra hogy érdekes figurának mutassák be, a ’89-es mozi folytatásában szinte egy mellékszereplő szintjére alacsonyodott le, és Schumacher két további Batman-filmje sem arról tett tanúbizonyságot hogy Wayne egy összetett, több oldalas esettanulmányt megérő karakter lenne. A 2005-ös Batmannek viszont ez a legfőbb témája, láthatjuk a fiatal Bruce-t, akinek szeme láttára ölik meg hidegvérrel a szüleit, nem találja helyét a világban, betegesen vágyik a bosszúra, mert úgy hiszi, fájdalma csak így enyhülhet. Ezután bejárja a világot, félelmei (a denevérek a kútban és hogy szülei halála miatt önmagát okolja) elől azonban nem tud elmenekülni, végül rátalál a titokzatos Henry Ducard, aki felajánlja segítségét a világtól már nagyon is távoljáró Wayne-nek, beinvitálja az Árnyak Ligájába és kiképzi, értelmet ad az életének, azonban Bruce hamarosan rájön, a bosszú és az igazság közt rettenetes nagy különbség van, és egy kisebb csetepaté után a Liga főhadiszállása elpusztul, Wayne azonban visszatér Gotham-ba hogy elkezdjen rendet tenni a bűnözés és mocsok fertőzte városban.

Gotham városa akárcsak a Year One című képregényben: mocskos, a gengszterek, piti bűnözők játszótere, az egész rendőrség velejéig romlott, korrupt, az emberi élet mit sem ér, a bíróságot és az egész alvilágot Carmine Falcone tartja a kezében, aki egyben a fő drogszállító is a városban. Ebbe a világba érkezik vissza Wayne, aki görcsösen próbál változatni a kialakult helyzeten, James Gordon felügyelő segítségével, aki talán az egyetlen becsületes rendőr a városban, valamint Rachel Dawes kerületi ügyész (Wayne gyerekkori „szerelme”) támogatásával. Gotham egyébként nagyon is fontos szerepet játszik a történetben, kinézetében, hangulatában jobban hasonlít Burton metropoliszára, mégis nagyon különbözik tőle, ügyesen keveri a képregényekben megismert betondzsungelt, a realisztikus hangvétellel, Nolan nem titkoltan az 1982-es kult science fiction a Szárnyas fejvadász stílusát használta inspirációként (a mozit egyébként Wally Pfister operatőrnek is levetítette, mielőtt megbeszélték volna a város kinézetét), és ennek köszönhetően Gotham egy valóban élő, lélegző város lett, amely szinte lemászik a vászonról, közelebb érezzük magunkhoz, mint eddig bármikor a Batman-filmekben. Akárcsak a Gotham-ben elburjánzott korrupció, úgy maga a félelem fogalma is fontos szerepet játszik a filmben, már maga az a motívum lenyűgözően van bemutatva hogy Wayne végül legyőzi és felülemelkedik saját félelmén, hogy azt jelképként felhasználva győzelmet arasson ellenségei felett, de ugyanolyan hatásosak azok a jelenetek, amikor láthatjuk a Madárijesztő által használt toxin működését gyakorlatban. A cselekmény végig megőrzi a maga dinamikáját, sehol egy felesleges jelenet, sehol egy túlerőltetett rész, egy elhúzódott akciójelenet, vagy üresjárat. A CGI-től nagyban mentes „eksönök” rendkívül jól muzsikálnak, még úgy is hogy Nolan nem nagyon ért az ilyesmik megrendezéséhez, de itt vitán felül remekül végezte a dolgát, mind az autósüldözés, mind a film végi vonatos párbaj is izgalmas, nyálcsorgató jelenetek, az ügyesen megkoreografált bunyókról már nem is beszélve, de ha egy-egy nyugalmasabb, párbeszédekkel teli részről van szó, a Kezdődik! akkor sem vall szégyent. A dialógusokat mesterien írták meg, a felesleges sallangoktól mentesek, hanyagolják a giccseket, kezdve Bruce apjának a mozi szempontjából vett örökérvényű idézetétől, Ducard monológjától át (egyébként nagy franc volt ez a Nolan hogy a Liam Neeson által alakított karakter szájába az „elvették tőlem” szavakat adta, amikor a szerelmének elvesztéséről beszélt, Felemelkedésben pedig meg is játssza, és kétértelművé teszi ezt a kifejezést, így szolgáltatva fordulatot a néző számára), Batman egysorosaival bezárólag. És ezt Nolan még megfejeli a rá nagyon is jellemző kifinomult, megmosolyogtató humorral, amely leginkább a Michael Caine alakította Alfred képében jelenik meg, de az öreg Lucius Fox figurája is okoz kellemes pillanatokat, őt Morgan Freeman játssza.

Apropó, ha már a színészekről van szó: a Kezdődik! rendkívül sztárdömpinggel rendelkezik, dugig van A-kategóriás actorokkal, Christian Bale remekül alakítja a köpenyes igazságosztót, túlzás nélkül a franchise történetében a legjobb Batman ő, képes életet, színt, energiát vinni a karakterbe, nem csupán egy rejtélyes, az egydimenziósnál alig több figura, mint a korábbiakban. Gary Oldman brillírozik James Gordon rendőr szerepében, egyszerre tud cinikus, megfáradt veterán, majd energikus, derűs, vicces, mindent beleadó kopó is lenni, a pálmát mégis Neeson viszi el (igaz csak hangyányival), aki többek közt megint tanítgat és a mentor szerepkört hivatott betölteni, de teszi ezt úgy hogy a Batman franchise egyik legösszetettebb antagonistájává válik. A bőregér többi ellenfelével ellentétben ő nem őrült, nem a bosszú motiválja, csupán segíteni akar a világon. Így bizonyos szempontból véve nem sokban különbözik Batmantől, aki szintén a békéért, igazságért, és harmonikusságért küzd, de ő mindezt tiszta módszerekkel teszi, a törvény határain belül, nem piszkolja be a kezét, Neeson karaktere ezzel ellentétben még a drákói szigor bevetésétől sem riad vissza. A Kezdődik! másik gonosza, Madárijesztő már korántsem olyan karakteres mint Ducard, de ő sem sikkad el a cselekmény közben (ez egyébként nagyrészt Cillian Murphy kifogástalan alakításának köszönhető), valamint az is érdekes ha őt próbáljuk összehasonlítani Batmannel, Crane is próbál félelmet kelteni az emberekben, ő viszont szintetikus anyagokhoz folyamodik, bár ő is egy jelképet használ fel, elsőre nem annyira félelmetes, Madárijesztőhöz hasonló maszkját. A többi színészre sincs panasz, még az olyanokra sem akik lényegesen kisebb teret kapnak, Tom Wilkinson sem vall szégyent Falcone szerepében, Rutger Hauer-t is érdekes volt látni, de sajnos Katie Holmes-ra ez már nem mondható el. Nem mintha nagy probléma lenne a mozi szerelmi szálával, főleg azért nem, mert üdítően mentes a Pókember-filmekben látott romantikus, nyálas locsogásoktól, nyafogástól, viszont a kémia Bruce és Rachel között csak félig-meddig működött, az összképet Holmes gyenge színészi alakítása rontja le, de a romantikus töltet még ígyis jobb mint a többi hasonszőrű adaptációé.

A Batman: Kezdődik! című adaptációnak tehát méltán van helye a jobb képregényfilmek között, Nolan majdhogynem tökéletesen mesélte el a karakter eredetét, születését, méltó adaptációt készített el, méltót a figurához, képregényekhez, a legendához. Külön erénye hogy bár híres jelmez csak a film felénél kerül fel Bruce-ra, az addig eltöltött idő cseppet sem unalmas, nem kérdezünk rá minden második percben, hogy végülis mikor veszi már fel a denevérruhát, csak csendben, fotelhez szegezve adjuk át magunkat a lebilincselő történetnek és a remekül megkomponált jeleneteknek, nézzük ahogyan egy ember legyőzi a félelmét, megtalálja útját, hőssé válik és konkrétan felveszi valódi énjét, hiszen mindnyájan tudjuk, Bruce Wayne az igazi maszk, amelyet csak éjszakánként vesz le. Akárhogy is legyen, egy biztos: ennél jobb eredettörténetet nem csináltak a képregényadaptációk műfajában. És nem úgy néz ki ezt mostanában fogják elkezdeni. A Batman: Kezdődik egy olyan film, amelyet egy minden magára valamit is adó képregényrajongónak látnia kell. Még az elsőre kissé riasztónak tűnő magyar cím ellenére is.

95%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. Sparky12  PlayStation.Community tag
2012.08.03. 23:25:36
LV4
Imádom a filmet, sokkal jobb, mint amit vártam tőle. 10/10, ahogy a többi rész is! :)
No armor for the soul.
13. Rambo
2012.08.01. 19:19:47
LV19
Válasz 12. VictorVance üzenetére:
Amit eddig mutattak, az alapján valóban ígéretes. Mindenesetre a 2006-os adaptáció által rakott lécet nem lesz nehéz leverni, annál mindenképpen jobbat várok.
12. VictorVance  Szerkesztő
2012.08.01. 13:36:58
LV18
Válasz 11. Rambo üzenetére:
Superman nekem se tartozik a kedvenceim közé, sőt mi több, már elég cikinek tartom, a Superman visszatér sem tetszett, a régi adaptációkon pedig már igencsak fogott az idő vasfoga. De az új film esetében nagyon bizakodó vagyok.
Örülünk?
11. Rambo
2012.08.01. 00:18:54
LV19
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Ez így van, valószínűleg ezért is tetszenek nekem azok a mai napig. Az Arkham City-vel detto így vagyok.

Sajnos Superman számomra sosem volt emészthető szuperhős, pedig ő az alapja mindennek (ha úgy tetszik, a szuperhősök alfája és omegája) így a Men of Steel-t is csak fél szemmel követem.

Nekem is egyaránt tetszik a Marvel és a Nolan-féle Batman vonala is, mindkettő popcorn mozi a javából, csak az egyik lazább, poénkodósabb, a másik pedig egészen komoly körítéssel bír.
10. Lucsy  PlayStation.Community tag
2012.07.31. 18:49:48
LV12
Válasz 7. Greg üzenetére:
Greg, nézd újra. Anno a moziból én is kissé csalódottan jöttem ki (mondjuk ez inkább zsenge koromnak volt köszönhető meg annak, hogy az egész film alatt arra vártam, hogy Joker feltűnjön).
De amikor újra megnéztem, imádtam. Aztán jött a TDK, azt is imádtam. És amikor már mindkét filmet láttam vagy 8x rájöttem, hogy nekem a Begins tetszik jobban. A Begins minden újranézésnél adott valami újat a számomra, mindig valami újat jelentett nekem hangulatomtól függően.
nagy volt a pofam, elnezest kerek
9. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.31. 15:57:23
LV18
Válasz 1. Rambo üzenetére:
Batman a Burton-ös filmekben igazából majdhogynem mellékszereplő volt.

A Marvel stúdiós vonal nekem is nagyon tetszik, ott elhitették velünk hogy ezeken a filmeken úgy is lehet szórakozni hogy nem vesszük őket komolyan, Nolan Batmanjének viszont az az egyik fő erénye hogy igenis komolyan lehet venni, és még úgysem lesz ciki. Viszont az új Superman mozit elnézve azis egy komolyabb megközelítést fog kapni.
Örülünk?
8. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.31. 13:30:48
LV18
Válasz 7. Greg üzenetére:
De végre egy Batman film, ami valóban Batmanről szól :D
Örülünk?
7. Greg  PlayStation.Community tag
2012.07.31. 12:42:16
LV25
Nekem anno nem igazán tetszett a Begins, lehet újra kéne nézni. Akkor vérszegénynek éreztem... alig van benne akció és Batman. Mindez egy Batman filmben. ;)
LV426
6. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2012.07.31. 12:38:11
LV17
Én csak egy éve néztem meg mert nem nagyon vagyok oda a szuperhősös filmekért, de nekem ez nagyon tetszett. Számomra Nolan legjobb filmje a Memento volt.
trance 'n' progressive
5. Dolly91  PlayStation.Community tag
2012.07.31. 11:47:53
LV14
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Így igaz.
4. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.31. 11:23:36
LV18
Válasz 2. Dolly91 üzenetére:
Először nekem sem tetszett a Begins (én 13 voltam), de idővel valahogy sikerült ráhangolódni, köszönhetően a Year One című képregénynek, ami akkoriban jött ki magyarul. Az új X-Men részek már nekem sem tetszenek annyira, a harmadikkal elvoltam, a Rozsomák film csalódás, a First Class pedig nem volt rossz, de annyira jó sem, a Pókember franchise-nál a harmadik volt a mélypont, de a reboot-al sem nyűgöztek le kicsit sem.

De szerintem Burton és Nolan Batman-filmjeit felesleges összehasonlítani, ez olyan mint mikor arról vitáznak hogy melyik Joker volt a jobb, Nicholson vagy Ledger... mindkettő jó a maga nemében, felesleges összemérni őket.
Örülünk?
3. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.31. 11:17:51
LV18
Válasz 1. Rambo üzenetére:
Engem nem zavart hogy pikk-pakk lerendezték, mert már egyszer végülis láttuk hogyan lett belőle Hulk. Pont ez a gond az új Pókemberrel is, hogy nem nyújt semmi pluszt, kb. ugyanazt látjuk mint a 10 évvel korábbi adaptációban. És majd a későbbi Batman reboot-nak is biztos lesznek ilyen problémái. Márha az is eredettörténet lesz és nem úgy közelítik meg a dolgot mint annak idején Burton.
Örülünk?
2. Dolly91  PlayStation.Community tag
2012.07.31. 11:10:03
LV14
Nagyon jó volt olvasni, ment az 5 csillag.

A Kezdődik! mikor először láttam nem nagyon tetszett, nekem 14 éves fejjel inkább az akciódúsabb Pókember és X-men jött be, de mára változott a véleményem, az X-menből kicsit kiábrándultam (főleg Vadóc és Küklopsz karaktere miatt), a Pókemberből meg maga a film eredendő hibái miatt, amit felnőttfejjel kevésbé tudok tolerálni.

Ezek után újra nekiültem a Begins-nek, és nagyon tetszett, hogy többet foglalkoznak a karakter eredetével, mint más képregény filmekben. Tetszett a történet kidolgozottsága, a szereplőkről már nem is beszélve. Nem az volt bennem a film után, hogy jujj de jó kis adaptáció volt, hanem, hogy ez a való életben is megtörténhet.

Nekem egyébként mindkét rendező alkotása tetszett, és annak külön örülök, hogy mindkettő maradandót alkotott, és hogy nem lehet azt mondani, hogy egyik film jobb, mint a másik, hiszen Burton a "képregényes" világával nyűgözött le, Nolan meg pont a realisztikusabb felfogásával. De talán Burton bácsihoz jobban ragaszkodok, gyerekkoromban a Batman és Batman visszatér nagyon nagy élményt nyújtott.
2012.07.31. 02:54:49
LV19
Na, ezt nagyon vártam, élmény volt olvasni.

A film végig konzisztens tud maradni, egy-két apróbb jelenettől eltekintve. Ez a TDK-ra nem jellemző, azonban nekem az a plusz, amit Joker adott, élvezetesebbé teszi, mint a Begins-t (Ledger alakítása rulz', akárhogyan próbálják bizonygatni, hogy csak a tragikus halála miatt emelik a piedesztálra).

Összességében azonban a Burton-féle Batman jobban bejön. Egyrészt a Batman univerzumában az ellenfeleket mindig érdekesebbnek tartottam, mint magát Batmant, másrészt az a neogótikus stílus, ahogy Burton megalkotta Gotham-et, az párját ritkítja (nem is beszélve Nicholson óriási alakításáról, mintha neki találták volna ki Joker szerepét). De ez semmit sem von le abból, amit Nolan csinált egy, filmes fronton a süllyesztőben lévő (Batman és Robin) franchise-al és ezért már egy hatalmas taps jár neki.
Bár imádom azt, amit a Marvel mostanában letesz az asztalra popcorn movie gyanánt, titkon reménykedem, hogy egyik-másik hős kap majd egy ilyen komolyabb megközelítést is, szerintem ott is potenciál.

Szőrszálhasogatás ON
"Hulk származását is sikerült jobban elmesélni mint korábban"
Szerintem a 2008-as Incredible Hulk-ban pont az eredettörténet lett nagyon összecsapott, gyakorlatilag a kezdő scene-ben lerendezték az egészet. Nem is értettem a dolgot, még ha a 2003-as rész direkt folytatása lett volna, akkor oké, de ez egy reboot akart lenni, szóval illett volna beletenni, minimum egy flashback formájában.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16457 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.12. 07:34:25
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea