PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

54 hozzászólás

2012.07.27. 18:38:44

Utolsó hozzászólás: Matichku

2012.08.07. 13:01:28

Megosztás
Értékeld a blogot!
A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises – 2012)
(A szövegben elvétve található egy-két spoiler, de nem vészes)

Nem tudom pontosan meghatározni, hogy végülis mikor kezdődött a denevérjelmezbe öltözött köpönyegforgató iránti rajongásom, de az biztos, hogy valamikor az óvodában lehetett. Volt egy barátom, akinek mindenféle játékfigurája és képregénye volt (az ő jóvoltából nem csak Batmant, de olyan más hősöket is megismerhettem mint Superman, Pókember, stb.). A többi ment a maga útján. Rajongásomat a rongyosra olvasott füzetek, és a több százszor (méghogy száz? több milliószor!) megnézett videokazetták tükrözték, olyan formában hogy gyakorlatilag ha egy hétköznapi ember otthon varrott denevérgöncöt vett volna magára és felvette volna videóra, még az is tetszett volna. Aztán persze az évek múltán ez a rajongás néha alábbhagyott, néha megnövekedett, de azt bizton állíthatom hogy mindig is hű rajongó vagyok (és leszek) Batmannek. És ha már a filmekről van szó: 2005-ben egy, akkor még mai mércéjéhez mérve kevéssé ismert rendező Christopher Nolan lehelt új életet Batman filmes pályafutásába, új megvilágításba helyezte a hőst, és megtörtént ami véleményem szerint mozivásznon még sosem: végre készült egy olyan Batman-film, ami magáról Batmanről szólt. A további részletekre és a korábbi mozikra most nem térnék ki (talán majd egy külön bejegyzésben), lényeg a lényeg három év múlva elkészült A sötét lovag című folytatás, amely köröket vert elődjére, és szerény véleményem szerint minden idők legjobb képregényfilmje lett. Persze született néhány negatív, vagy pont fordítva, elfogult kritika, sokan felrótták hogy a mozi tulajdonképpeni elismerése, pozitív kritikai megítélése, még ha csak részben is, de Heath Ledger tragikus halálának köszönhető. Való igaz, bevételi szempontból biztos hogy „besegített” a filmnek ez a sajnálatos eset, de A sötét lovag önmagában egy okosan felépített, izgalmas, tartalmas, epikus városi történet volt.

A rá következő négy év azonban kétségek között telt. Tény hogy A sötét lovag olyan magasra tette a lécet, hogy azt megugrani nagyon nehéz, sőt, nyugodtan mondhatjuk hogy lehetetlen. Persze csodák akadnak, és ez Nolan esetében sokan el is várták, elvakult fanjai vagyunk a rendezőúrnak, vagy sem, be kell vallanunk, bizony kevés kreatívabb ember létezik nála a mai direktor generáció élvonalában, és úgy en bloc egész Hollywoodban. Ez a léc ugyanakkor teher is lehet: teher, hisz a benne van a pakliban hogy a várakozásoknak egy adott rendező, és az általa készített folytatás nem tud megfelelni, nem tudd jobb, több, ügyesebb lenni az előző résznél. És Nolan hiába remek rendező, nála is beüthet egy ilyen probléma. Rengeteg kérdés, bizonytalanság merült fel az új epizóddal kapcsolatban, főleg a különböző plakátok, előzetesek, forgatási képek láttán: Vajon Bane jobb, agyafúrtabb, karakteresebb gonosz lesz-e mint Joker? Vajon Anne Hathaway jól fogja-e alakítani a Macskanőt, jó választás volt-e a szerepre, hiszen róla el lehet hinni hogy jó színész, de mégis, talán túl nagy falat lesz neki egy ilyen feladat. És a legvégső kérdés: Vajon méltó, epikus, lenyűgöző, NAGY lezárást kap e a trilógia? Nos, a filmet látva mindenki választ kaphat a kérdéseire. Azonban az már most látszik, hiába vannak többségben a pozitív kritikák a különböző weboldalokon, fórumokon, A sötét lovag: Felemelkedés eléggé megosztotta a közönséget. Mint ahogy a többi néző is, én is választ kaptam a kérdéseimre, azonban szeretném leszögezni, ez az én egyéni, szubjektív véleményem (de létezik egyáltalán igazán objektív vélemény valamely filmmel, könyvvel, vagy zenével kapcsolatban?), nekem csak annyi dolgom volt hogy megnéztem az alkotást, majd levontam a következtetéseket, kialakult az én egyéni véleményem, amit most megosztok veletek, és ettől függetlenül nem szeretnék eltántorítani senkit sem attól hogy megnézze a filmet.

Bár a „kritikám” így is pozitív. Mint ahogy az emberek többsége, én is azt vártam hogy ez a film nagyon, nagyon, nagyon nagy lesz, nagyon epikus, szerteágazó, lenyűgöző, letaglózó, és még az is közte volt hogy felülmúlja az általam nagyon is szeretett második epizódot. Nos, bizonyos szempontból azt kaptam amit vártam, bizonyos szempontból nem. Nem sokszor fordul nálam elő hogy egy mozi megtekintése után nem tudom hová tenni magát a filmet, nem tudom eldönteni rögtön hogy hányasra is értékelném egy képzeletbeli skálán, hol tudnám elhelyezni a saját koordinátarendszeremben. Csak annyit tudok, hogy az ilyen reakciók nálam a kivételes alkotásoknál lépnek működésbe. Ilyen volt anno a Batman: Kezdődik! is, amelyet először, 13 évesen megnézve nem igazán tudtam hová tenni, aztán évekkel később mikor megnéztem újra, meg újra, már beérett és igazi, nagybetűs FILMMÉ vált nálam, megunhatatlan mozivá. A folytatással bár nem így voltam, már nézése közben is egyértelművé vált számomra: ez egy kivételes, nagyon jó film. Aztán mikor megtudtam bizonyos információkat a Felemelkedésről, egyre jobban váltam bizakodóvá, egyre jobban elhittem magamnak hogy ez bizony tényleg hatalmas lesz, csalódásra semmi esély. És igaz ami igaz a végén tényleg nem csalódtam. Már az első két epizód között is éles váltás volt, mind hangulatában, mind a város képében. A Kezdődik! sárgás, szépiás világa, képregényhűbb Gothamje még Tim Burton első két filmjét, és Frank Miller képregényeinek hangulatát idézte, majd A sötét lovagban kaptunk egy sokkal realisztikusabb várost, szereplőket és cselekményt, egy igazi városi történetet, olyat mint a Szemtől szemben, csak épp Batman-köntösben, de semmiképp sem gyengébben.

A Felemelkedés és A sötét lovag között pedig sokkal élesebb váltás van, mint az első két rész között. Gotham persze most is Gotham, realista, valódi betondzsungel, mégis más: a levegőből készült felvételeken, vagy épp az utcai részeken olyan érzésünk van mintha New Yorkban, vagy valamelyik nagy amerikai városban járnánk (voltaképp ott is járunk, hiszen a forgatás nagyrészt ezekben a városokban zajlott). Mégis, az az érzésünk, túl hosszú volt az a 8 év amely a történetben eltelt. A városban sikerült felszámolni a szervezett bűnözést, Harvey Dent emléke még mindig él a lakosokban, igazi legendává vált, Batman pedig eltűnt és az őt megszemélyesítő (vagy éppen fordítva) Bruce Wayne pedig önkéntes száműzetésbe vonult, megtört, végtelenül szomorú, csupán régi árnyéka önmagának. Aztán persze ahogy egy jó hőshöz illik, Batman vissza is tér, de már rég nem az aki volt. Nincs benne az a régi tűz, az a láng amely szenvedélyes igazságosztóvá tette, a küzdeni akarás és azt közeli hozzátartozói (Alfred) is látják, de Batman eltántoríthatatlan. Az első rész volt a kezdet, a második a bukás, a Sötét Lovag átvitt értelemben vett „halála”, az a befejező rész pedig, a Felemelkedés az újjászületés, a diadal akar lenni. Azonban, tudjuk a hősöknek legtöbbször el kell bukniuk ahhoz, hogy végül felemelkedjenek és kemény megpróbáltatások árán győzelmet arassanak. Nos, attól függetlenül hogy ez az előző részben megtörtént, itt Batman ismét elbukik, sokkal nagyobbat mint korábban, hiszen a végső harc, a végső diadal akkor a legnagyobb, legnagyszerűbb, ha a bukás is hasonló mértékű. A Felemelkedés pedig igazából maga a karakter diadalmenete, hőssé, legendává válása, ezt mutatja be a film, nagyon okosan. A bukás viszont Bane képében jelenik meg, aki nyugtázom, nagyon karakteres, remek főgonosz lett, igazi, mindene átgázoló gőzgép, de Jokert természetesen nem múlja felül. Viszont egy „de” után gyorsan meg kell jegyeznem, hogy még véletlenül sem szabadna a kettőt összehasonlítani, egyrészt teljesen más személyiségű, indíttatású a két karakter, Bane sokkal brutálisabb, maga a terrorista, konkrét céljai vannak, el akarja pusztítani egész Gothamet, és magát Batmant is (félreértés ne essék, Joker nem akart végezni a Sötét Lovaggal, ezt maga is bevallotta).

Bár a rossz emlékű Batman és Robin után eléggé nehéz volt elképzelni őt egy Nolan-féle denevér-moziban, de úgy gondolom, sikerült jól megragadni a figura lényegét, őt is kicsit más megvilágításban mutatták be, viszont korántsem képregényt megszégyenítő módon. És ezt még az sem tudja megrengetni bennem hogy a film végén kiderülnek róla bizonyos dolgok (nem akarom lelőni a fordulatokat), de lényegi funkcióját végülis nem veszti el, nem a szokásos egy dimenziós sablon gonosz, van motivációja, kis mélysége (bár azért korántsem akkora mint azt elvártam volna), persze azért nem olyan kidolgozott alak mint Joker. Bane célja bevégezni azt amit már sok különböző ember is meg szeretett volna tenni, és a filmet nézve azt hihetjük, végül sikerül is neki, a cselekmény során rengeteg olyan jelenet zajlik le a szemünk előtt, amely katarzist, heves érzelmeket, reakciókat válthat ki (pl. a stadionos robbantás, az alagút, az első összecsapás Bane és Batman között), és ebben leledzik a film tulajdonképpeni lényege. Megragadja a pillanati lelkiállapotunkat, és nem ereszti addig amíg vége nem lesz a mozinak. Egyszerűre lefordítva: szórakoztat! Úgy szórakoztat hogy közben különböző morális, elgondolkodtató témákat vet fel: sikerül e a főszereplőnek a tragikus bukás után összeszednie magát, kimászni a sötétségből, a fájdalomtól és szenvedéstől bűzlő veremből, ez a moziban higgyétek el, két módon, szó szerint és átvitt értelemben is megtörténik; valamint hogy sikerül-e egy emberként összefognia Gotham városának hogy egy seregként hadba induljon a korábban őket bekebelező gonosz ellen. Közben Nolan majdhogynem megteszi azt, ami sokáig kérdéses volt: megugorja a lécet és összehoz egy epikus, nagyszerű befejezést a trilógiának. Nos, erre majd visszatérek később, a lényeg a lényeg, sikerül új értelmezést adni magának Batman karakterének és új megvilágításba helyeznie A sötét lovagban felvetett kérdéseket, elemzéseket. Nem is igazán maga Batman karakterére térnek ki a filmben. Nem, ez a befejező epizód sokkal inkább szól Bruce Wayne-ről, mint Batmanről. A főhős a mozi elején ismét csak ott tart, nem találja a helyét, vívódik az önkéntes száműzetésében, remete életet él, mint valami megfáradt öregember, a lakhelye szinte egy szellemkastély letakart bútorokkal, régi képekkel, amik a – talán már számára is ködös, értelmetlen – múltat hivatottak jelképezni. Majd elkezd viszketni főhősünk tenyere, visszatér, de végül Batmanként, még jobban megtört, legyőzött roncsként kerül a feneketlen, sötét, szenvedésekkel, kilátástalansággal teli verembe, ahol kiderül, korábban akármennyire is vallotta, nem fél a haláltól, azért mégsem akar meghalni, akármennyire is érzi magát legyőzöttnek, végül kimászik (mint már mondtam, egyszerre két értelemben is) a veremből, „felemelkedik”, és hiába veszi fel újra a jelmezt, hiába vezeti Batmanként a város lakosainak seregét, a lyukból mindenképp úgy jutott ki, mint Bruce Wayne.

Persze a mozi akármennyire szól a bőregérről, természetesen nem szabad megfeledkezni a többi karakterről, elemről, színészről. Mondanom sem kell, Christian Bale nagyon jól alakítja a főszereplőt, de úgy vélem, ezúttal sokkal nagyobb feladat hárult rá, az első epizódban egy olyan karaktert kellett alakítania, aki keresi a helyét a világban, értelmet keres az életének, a második részben kissé háttérbeszorult az ő alakja, inkább magát a köpenyes igazságosztót, Batmant játszotta, itt azonban azt kellett bemutatnia ahogy az az ember, aki gyerekként elvesztette szüleit, majd vágyott a bosszúra, vívódott, iszonyatosan szenvedett, és ezt a fájdalmat semmi sem tudta enyhíteni, végül mégis sikerül rátalálnia önmagára, és annyi év után új életet kezdhet. Bár film negatívumai közé tartozik, hogy néhány karakter kicsit háttérbe szorul, de Nolan szerencsére nem követi el azt a hibát, amit a képregényfilm rajongók Pókember 3-effektusnak neveznek, vagyis a mű nem lesz borzalmasan túlzsúfolt, de az mindenképpen visszalépés hogy néhány lényeges szereplő nem kap elég teret. De viszont ha összességében nézzük, rájöhetünk hogy az összes fő-, vagy mellékszereplőnek van valami sajátos funkciója, amely előreviszi, meghatározza a cselekmény, így Hathaway Macskanője is eléri alapvető célját, nemcsak hogy segít Batmannek a harcban, de hozzájárul ahhoz hogy új életet kezdhessen, Bruce Wayne-ként, Joseph Gordon Levitt pedig csak egy sima sablon karakter érzetet kelt az elején, aki csak úgy van, hozzájárul a cselekményhez, de ezen kívül semmi más érdemleges szerepe nincs, azonban ő is megkapja a maga terét, és mind Levitt, mind pedig az ő általa alakított John Blake megkapja a maga szeletét a nagy tortából. De a Felemelkedésnek így is van némi dramaturgiai hibája, logikai bakik, amelyek igen szembetűnőek, és ha úgy összességében nem is rontják le az élményt, mindenképp okoznak egy olyan negatív felhangot, amely miatt az alkotás kevésbé lesz összetett. Néha nagyon látszik hogy bizony hiába a több mint két és fél óra, a film így sem elég nagy, nem olyan grandiózus mint kellett volna, és ilyenkor jön az a lényeges pont, az a lényeges megállapítás: a Felemelkedésnek nagyon, sőt, rettenetesen nagy, epikus mozinak kellene lennie… mégsem az. Nem az, mert ehhez kevés lenne több mint két és fél óra, kevés lenne három óra, négy óra, és így tovább. Egyszerűen a képzeletbeli elvárás, a képzeletbeli diagram olyan magas volt, hogy azt még a legjobb rendező sem tudta volna megugrani, maximum megközelíteni és ez utóbbi Nolan-nek is sikerült. Megközelítette A sötét lovag színvonalát, jól prezentálta a hattyúdalt, remekül vezényelte le a befejező részt, olyan übermega-produkciót mégsem tudott összehozni, amely a legméltóbb lenne egy ilyen trilógia lezárásának, de méltó az első és második epizódjához. Nolan a maga realista megközelítésében príma, majdhogynem remek munkát végzett, azonban egyet kell értenem azokkal akik azt mondják túl nagyot akart, és nem jött neki össze… nem, ez így még sem helyes: túl nagyot akart, és kis híján összejött neki, részben nem, de nagyobbrészt igen. Az első fél-1 óra bár kissé vontatott, mégis tökéletesen ágyaz meg a közelgő „lángoszlopnak”, és ez a láng fokozatosan csak emelkedik forrósodik, majd kicsit több mint korrekt mértékben befejezi, a maga, néhol fekete humoros megközelítésében, a maga negatívumaival együtt, mert például zavartak az olyan dolgok hogy a végső csata Batman és Bane között nem elég hosszú és tartalmas, a film tempója nem elég feszes és izgalmas, vannak üresjáratok, nem nagyon látjuk a civil emberek reakcióját, mikor Batman visszatér, vagy például a boldogulásukat az elszigetelt városban, Cottillard figurájával kapcsolatos fordulatok is elég értelmetlennek tűnnek így elsőre, és még sok apró probléma van.

Szóval, elérkeztünk a végéhez. Azt kérditek hogy egy nagyon epikus, nagyon grandiózus moziról van szó? A válaszom: majdnem, de mégsem. Méltó befejezést kapott a trilógia? A válaszom: igen. HATÁROZOTTAN igen. Miután vége lett a filmnek, nem szóltam egy szót sem, csendben felálltam és elkezdtem kifelé sétálni. Őszintén szólva fogalmam sem volt hogy mit gondoljak, hova tegyem ezt a filmet. Arra jutottam hogy még érnie kell egy kicsit az élménynek, még össze kell állnia, de az biztos hogy egy párszor majd még meg kell nézni, mert ez mindenképp egy olyan mozi, hogy elsőre nem tudod mit láttál, mi is ez az egész, de ha végiggondolod, előbb-utóbb eljut hozzád a mondanivalója, még ha nem is tetszik. Bevallom, az elején negatívan tekintettem a filmre, és még mindig azt gondolom, ez az a Batman film amely a legkevésbé hű a képregényekhez, viszont az a 165 perc mégis úgy repült el mintha csak a szemetet vittem volna ki. A szlogenek plakátok ugyan hirdették: a legendának vége nincs tovább. Ez persze részben igaz, hiszen mint tudjuk, a trilógiának már nem lesz folytatása, és ez nagyon is jól van így. Azonban a Felemelkedés (és persze a trilógia többi része) mégis egy olyan tragikus hős története, aki a rengeteg szenvedés, harc, és fájdalom ellenére végül talpra állt, beleadta minden erejét a küzdelemre, végigvitte a maga diadalmenetét, megvívta a saját háborúját, és így kiléphetett a fényre, az az ember lehetett, akit már gyerekkora lenni akart, de bizonyos okok miatt sosem lehetett. A sötét lovagnak az volt a mondanivalója, hogy Batman az a hős, akit Gotham megérdemel, de nem az akire szüksége van. Nos, a Felemelkedésben ő maga az a hős, aki a város lakosainak élére áll, csatába vezeti őket, és ad nekik egy olyan jelképet, amely inspirációként szolgál nekik, saját magát, vagyis ő lesz az a „fehér lovag”, akire szüksége van az embereknek és akit megérdemel. És így, mivel diadalmat aratott, már nincs rá többé szükség, Bruce Wayne-ként élhet tovább. A legenda pedig hiába ért véget, bennünk, rajongókban úgyis tovább él.

90%
Blog hozzászólások
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
54. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.08.07. 13:01:28
LV14
Válasz 53. VictorVance üzenetére:
Jaj az nagy adósság nálam, hogy még kimaradt a Frank Miller-féle Dark Knight Returns. Pedig akik olvasták az egyik legjobb Batman képregénynek tartják. Biztos majd beszerzős lesz.:)
Nil Satis Nisi Optimum
53. VictorVance  Szerkesztő
2012.08.06. 01:22:30
LV18
Válasz 52. Matichku üzenetére:
A motoros jelenet nekem is az egyik kedvencem, hihetetlenül jól megcsinálták Batman visszatérését, mintha énis ott ültem volna az egyik rendőrkocsiban (plusz élményt adott az is hogy olvastam a Dark Knight Returns című képregényt, amiben hasonló módon mutatták be Batman "színrelépését"). Az biztos hogy énis meg fogom még nézni egy párszor, sőt, eredeti hanggal szerintem csak javulni fog a film megítélése :)
Örülünk?
52. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.08.05. 09:48:01
LV14
Tegnap este végre megnéztem a filmet és mindent összevetve jó véleménnyel vagyok róla. Talán lehetett volna kevesebb üresjárat, még több akció, de azok amik voltak nagyon tetszettek. Pl.: a repülős jelenet eléggé szép lett, a motoros üldőzés nem különben. A hangok is rendben voltak (2D digitális szinkronnal néztem) a szinkron sem zavart. A szereplők közül csak Anne Hathaway-re térnék ki: szerintem ő a legjobb Selina Kyle. Ha voltak is ilyen-olyan hibák a filmben azok miatt csak még többet gondolkodtam azon jó-e ez a Batman mozi vagy nem. Pedig "csak" szimplán szórakozni akartam nem még gondolkozni is. Nekem épp emiatt is jött be, mert többet kaptam mint vártam. Hangulatát tekintve szintén. Ez tényleg nem az az egyszernézős film. Egyetértek az értékeléseddel, nem a trilógia legjobb darabja, de 8,5-9 pontot simán megér.
Nil Satis Nisi Optimum
51. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.31. 01:35:03
LV18
Válasz 49. Don-Atello92 üzenetére:
Köszi, a következő nemsokára olvasható lesz.
Örülünk?
50. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.31. 01:34:36
LV18
Válasz 48. Chester013 üzenetére:
Hát majd meglátjuk, mindenesetre Nolan-ben sem mostanában fogok csalódni :)
Örülünk?
49. Don-Atello92  PlayStation.Community tag
2012.07.31. 01:29:20
LV6
Remek cikk, várom a következő Batmanes írásaidat.
48. Chester013  Lelkes Amatőr
2012.07.30. 21:41:54
LV3
Válasz 47. VictorVance üzenetére:
Az a legjobb tőle, szerintem ha megnézed, te is így vélekedsz majd! :D
47. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.30. 16:06:43
LV18
Válasz 20. rolmanus üzenetére:
Nolan összes filmje tetszett eddig, de a Tökéletes trükk valahogy kimaradt, de majd a napokban pótolom :)
Örülünk?
46. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.29. 22:41:12
LV18
Válasz 45. Chester013 üzenetére:
Hasonló reakciót váltana ki belőlem is:) Csak hát konántsem biztos hogy ez megvalósul, ha mégis, az azért még odébb van. Lehet hogy előbb még valami saját ötlet kéne Nolan-től, mint pl. az Eredet is volt 2 éve.
Örülünk?
45. Chester013  Lelkes Amatőr
2012.07.29. 22:23:49
LV3
Válasz 44. VictorVance üzenetére:
Hát ha Bondot rendezne, akkor én sírnék a gyönyörtől! Egyik kedvenc rendezőm + Bond (amit imádok)! :D
El nem tudom képzelni hogy milyen csoda sülne ki ebből!
44. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.29. 20:26:21
LV18
Válasz 22. Chester013 üzenetére:
Egyébként én azt olvastam valahol, hogy Nolan most egy időre pihen, producere és társírója a Men of Steel-nek, de ezen kívül nem fog bele új film elkészítésébe. Mondjuk ez nem szentírás, mert sokan már összefüggésbe hozzák a következő James Bond epizód direktori székével.
Örülünk?
43. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.29. 17:04:34
LV18
Válasz 37. Unorthodox üzenetére:
Én inkább azt a klasszikus mozihangulatot hiányolom, ami a mai multiplexekben sajna nincs meg. Mikor gyerek voltam a városban volt egy mozi, egy teremmel, marha finom kukoricát árultak és igazából tök átlagos volt, de mégis nagyon nagy élmény volt mindig elmenni. Aztán azóta bezárták, le is égett, stb., ma meg már persze pláza van, és benne a multiplex. Nem mintha panaszkodni akarnék, mert ígyis szeretek mozizni, de az a kis plusz mindig is hiányozni fog.
Örülünk?
42. cjnin  PlayStation.Community tag
2012.07.29. 16:40:38
LV10
Válasz 40. VictorVance üzenetére:
Azért annyit, hogy SPOILER oda lehetne szúrni a komment elejére, mikor kibeszélitek a film végét.
Amúgy a második résznél is pont így ment a hülyeség, hogy kétarccal nem is az történt, hanem ez és ez, most ugyanezt csinálják páran, pedig elég egyértelmű a befejezés.
No mission too hard, No challenge too big
41. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.07.29. 14:49:00
LV14
Köszi!:) Remek blog lett.
Jővő héten valmikor én is megnézem, sok eltérő véleményt olvastam, talán túl sokat is. Remélem nekem tetszeni fog a trilógia lezárása.
Nil Satis Nisi Optimum
40. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.29. 13:57:33
LV18
Válasz 21. rolmanus üzenetére:
Szerintem semmi baj sem volt azzal hogy így zárták le, szájbarágósnak semmiképp sem mondanám, mert ott van ugye az az elmélet hogy Alfred igazából nem is valóságot látta hanem az álmát, vagy csak képzelődött hogy Bruce ottvan (bár ez szerintem hülyeség), a másik meg Robin kérdése, mikor bejut a barlangba. Sokan alapból elvárják tőle hogy ő most akkor Robin lesz, de van aki feltette a kérdést: miért ne lehetne mondjuk Batman?
Örülünk?
39. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.07.29. 11:37:55
LV22
Egyetértek, nálam is 9 pontos a film, tegnap este megnéztük és nagyon tetszett
38. wallace  Dark Passenger
2012.07.28. 22:27:05
LV18
Válasz 33. rolmanus üzenetére:
Ebben igazad is van, sőt, én is utálom ezt.
37. Unorthodox  PlayStation.Community tag
2012.07.28. 21:02:41
LV3
Válasz 17. Chester013 üzenetére:
Nagyon jól passzol ide : )

=========================

Jó írás, sajnos manapság divat utálni a jó dolgokat, ez a film is ezt szenvedi most.
Nem vártam olyan sokat a 3. résztől, pedig elmondható rólam, hogy többek között Batman-en nőttem fel, és mint rajongó, Nolen újragondolása nagyon jó volt (Mondjuk 1-2 dolgot kihagytam volna). A film csattanója és befejezése meg zseniális volt.

Sajnos kis hazánkban minimális film-kultúra van, így már akkor felcseszik az összes villanyt amikor elkezdődik a credit roll.... Ez a rémem, szeretném azért azt is végig ülni még, de a csorda már visz ki magával.
36. Rambo
2012.07.28. 19:46:20
LV19
Válasz 35. cjnin üzenetére:
Ehh, akkor ebbe belefutottam. Oké, tudom, miért olvasok ilyen blogokat, de illene kitenni egy SPOILER feliratot. A YouTube-os példa ismerős, haverom a Heavy Rain végét tudta meg így.
35. cjnin  PlayStation.Community tag
2012.07.28. 19:33:56
LV10
Válasz 34. Rambo üzenetére:
Nem is kicsi. Bár megy róla a vita, hogy mi is történt valójában. Szóval aki fentről olvas lefele, az ne nézze a 17-es kommentet.
Mellesleg az még egy dolog mikor fórumon valaki elszólja magát, de azért manapság nagyon figyelni kell, amikor egy ilyen film mondjuk egy héttel később érkezik hozzánk. Haverom konkrétan elzárta magától a netet (full más témájú youtube videot úgy neveznek el, hogy lelövik egy-egy film végét, satöbbi).

rolmanus: a 10-es skála egy érdekes téma. Abban azért meg lehet egyezni, hogy nem nagyon van 1 pontos játék vagy film (mármint azon a szinten, amiről beszélünk (bár sokan szeretnek olyanokkal dobálózni, hogy mondjuk a Thor 1 pont meg hasonló marhaságok). És itt jön a trükk, ekkor ugyanis, ha teljes skálát akar valaki használni, akkor például a 8 pontból hatot csinál, majd melldöngetés, hogy lám, ez így mennyivel korrektebb, használjuk az egész 10-es rendszert. Igaz is, meg nem is. Nem kell tartani attól, hogy mondjuk egy baromi jól összerakott produkcióra, meg egy kicsit gyengébb, de saját kedvencre is 8 pontot szórjon valaki, erre vannak a betűk; szépen körbe lehet azt a nyolcast csiszolni, hogy makulátlan legyen, vagy lehet hagyni kockásan, hogy merednek ki belőle a szálkák meg a szögek. Bár azért például a te 6 pontod még mindig csak kiscsoportos, ha úgy jobban utána nézünk a véleményeknek. :)
No mission too hard, No challenge too big
34. Rambo
2012.07.28. 18:15:07
LV19
Válasz 17. Chester013 üzenetére:
Ööö, ez nem spoiler?
33. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.07.28. 17:47:09
LV22
Válasz 31. wallace üzenetére:
Persze, de azáltal, ha egy olyan filmre dobok 8-9 pontot, ami nem tetszett, az azoknak a 8-9-eknek veszi el a súlyát, amik viszont igen. Ez a 21 század film- és videojáték kritikáinak gyermekbetegsége, hogy a 10-es skálát csak 7 fölött használják. Ezek a "rolmi-szintű gyerek" beszólások meg annyira mókásak, kár, hogy tízből kilenc érved ebből fakad. :D Az meg megint más, hogy az embernek mi az, ami nem tetszik, és mi az, amit hülyeségnek tart.
She was a real hero... She was a true Patriot!
32. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.07.28. 17:42:20
LV22
Válasz 30. Lucsy üzenetére:
Pedig tényleg nem túl képregényhű:
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/48[...]

:D
She was a real hero... She was a true Patriot!
31. wallace  Dark Passenger
2012.07.28. 17:41:54
LV18
Válasz 29. rolmanus üzenetére:
Nem hogy lehet, de kell is objektív szempontokat figyelembe véve szubjektívan pontozni. Mert akkor a Cleopatra Liz Taylorral és Richard Burton-nel is csak 2 pont, mer' egy rolmi-szintű gyerek szerint szar. Vagy lehet a Monkey Island is 1 pont, mert egy ilyen kölök szerint uncsi. Egy terméknek, egy produktumnak vannak objektív érdemei, vagy hibái. De tudni kell azt mondani, hogy, nézzétek, a film / bármi, komolyan össze van rakva, amellett hogy teszemazt a színészek brillíroztak, a forgatókönyv első osztályú anyag, a rendező zseniális, nekem nem tetszett. Ettől függetlenül a film 8 pont, mert attól hogy nekem nem tetszett, az még objektíven lehet jó. Ott a Rosemary's baby, ami egy zseniális film, nekem akármennyire is erőltettem magam, nem tetszett. De a film, főleg a 60-as évek azon témájában első osztályú, lazán adnám neki a 9-et. Szóval azért ne menjünk el az objektivitás mellett...
30. Lucsy  PlayStation.Community tag
2012.07.28. 17:30:53
LV12
Húúúhhhh, ez hosszú volt. De én jobb, ha csak hallgatok. :D

"ez az a Batman film amely a legkevésbé hű a képregényekhez"
Na az ilyen kijelentésektől herótot kapok. Majdnem elindultam az ajtó felé, hogy megyek kezeltetni magamat, mert olyan idegbajt kaptam. :D
Könyörgöm, ahány Batman képregény, annyiféle. Most jött ki speciel a Batman: Earth-One ami Batman eredetét meséli el újra, azon némileg változtatva, kiegészítve. Alfred karakterét tudtommal szinte teljesen megváltoztatták. Persze erről majd bővebben, ha végre megérkezett a könyv és elolvastam azt.
Arról nem beszélve, hogy mind a három Nolan film a képregényekből építkezik és azok is ihlették. Egyes jeleneteket szinte egy az egyben a különböző képregényekből vett.
nagy volt a pofam, elnezest kerek
29. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.07.28. 17:30:45
LV22
Válasz 28. wallace üzenetére:
Filmet nem lehet objektíven pontozni. Meg játékot sem. Csak úgy szólok. Az én hat pontom jelenthet mást, mint a tied. Sőt, egészen biztosan mást jelent.
She was a real hero... She was a true Patriot!
28. wallace  Dark Passenger
2012.07.28. 17:28:47
LV18
Válasz 27. rolmanus üzenetére:
Rolmi, akkor tisztázzuk: Szubjektíven, mindent lehet. Mindenről lehet mindenkinek adott véleménye. De te konkrétan képviselsz egy egész tendenciát, ami most a TDKR-nál érte el csúcspontját. A 6 pont egy olyan képet ad a kritikusról, hogy amellett hogy nem felel meg objektíven a valóságnak, szubjektíve még jogod van ezt gondolnod róla. Ám a 6 pontos verdikt meg másoknak ad jogot arra, hogy tök hülyének nézzen téged.:) És most ez történik. Nincs baj a 6 ponttal, meg a kapálózással, de akkor azzal se legyen, ha másnak homlokegyenest más erről a véleménye. Így igazságos.
27. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.07.28. 17:20:29
LV22
Válasz 26. wallace üzenetére:
Az a megmosolyogtató, hogy ha az embernek nem tetszik valami, ami másnak igen, és ezt esetleg le is meri írni, akkor már divatsznob, és mit okoskodik. :)
She was a real hero... She was a true Patriot!
26. wallace  Dark Passenger
2012.07.28. 17:18:06
LV18
Válasz 24. rolmanus üzenetére:
Én ezt nem mondtam, de amit művelsz ezzel a filmmel meg a "nolanezéssel", az több mint megmosolyogtató.
25. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.07.28. 17:16:03
LV22
Válasz 22. Chester013 üzenetére:
Hát attól függ mi lesz az, nekem most egy időre elég volt Nolanből. :)
She was a real hero... She was a true Patriot!
24. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.07.28. 17:14:47
LV22
Válasz 23. wallace üzenetére:
Mindenbe fölösleges belekötni, ez egy tökéletes film.
She was a real hero... She was a true Patriot!
23. wallace  Dark Passenger
2012.07.28. 17:08:23
LV18
Válasz 22. Chester013 üzenetére:
Szerintem meg nincs ezzel semmi baj, jó nézni Bruce-t hogy talán újra boldog. Mondom, lehet ilyen apróságokba belekötni, de kár, fölösleges...
22. Chester013  Lelkes Amatőr
2012.07.28. 17:03:49
LV3
Válasz 21. rolmanus üzenetére:
Egyet értek, valóban erősebb lett volna az a jelenet! Csak hát a népnek ez kell, hogy felfogják, miért mosolyog... :(

Egyébként a The Prestige szerintem is a legjobb Nolan film! Alig várom a következő "nembatman" filmjét!
:D
21. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.07.28. 16:18:39
LV22
Válasz 17. Chester013 üzenetére:
SPOILER
Egyébként ha már a felmosolygós rész: Nekem az a jelenet sok volt, nagyon szájbarágósra sikeredett. Nem kellett volna mutatni Bruce-t és Selinát. Bőven elég lett volna Alfredet, ahogy mosolyog egyet, esetleg bólint. Stílusosabb lett volna.
She was a real hero... She was a true Patriot!
20. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.07.28. 16:16:14
LV22
Válasz 17. Chester013 üzenetére:
Áá, a Tökéletes Trükköt de imádom. Lazán Nolan legjobb filmje.
She was a real hero... She was a true Patriot!
19. wallace  Dark Passenger
2012.07.28. 16:03:11
LV18
Válasz 17. Chester013 üzenetére:
Ez nagyon jó!
18. Weapon25  PlayStation.Community tag
2012.07.28. 14:24:55
LV2
trailler alapján jónak tünik a film, a bloghoz gratt jo lett : )
@z impulzus függő
17. Chester013  Lelkes Amatőr
2012.07.28. 11:05:25
LV3
Nekem így a TDKR megtekintése után eszembe jutottak Nolan Tökéletes Trükkjének sorai:

„Még nem tapsolunk. Mert az nem elég, ha valami eltűnik. Elő is kell kerülnie! Ezért minden bűvésztrükknek van egy harmadik mozzanata is, a legnehezebb. Úgy hívják: jutalom.”

Azt hiszem ezt a jutalmat nyertük el, mikor Alfred felmosolygott a végén! És most már Nolan-re sem haragszom, mert nem merte meglépni Batman halálát! Mert ez volt Nolan "tökéletes trükkjének" utolsó mozzanata!
16. wallace  Dark Passenger
2012.07.28. 10:12:06
LV18
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
Azért mikor Gotem-nek mondják a város nevét, az elég meredek és fájdalmas.:) Picit levesz az élményből, de ezt leszámítva tényleg nem olyan durva.
15. Dolly91  PlayStation.Community tag
2012.07.28. 09:20:23
LV14
Válasz 6. VictorVance üzenetére:
Legutóbb az Arkham Elmegyógyintézetet olvastam, attól most egy kicsit besokalltam, de jó lenne elolvasni a Bane-es részeket.
14. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.28. 00:46:50
LV18
Válasz 7. Rambo üzenetére:
Igen, tervezem hogy majd írok a Nolan-trilógia többi részéről, meg a régi epizódokról is, most újra fellángolt a Batman rajongás :)

Egyébként nekem a mostani Gotham-el se volt semmi bajom, de a gótikus megközelítés sokkal jobban bejön, amilyen a Beginsben, a Burton-filmekben és az Arkham Asylum/City játékokban is volt.
Örülünk?
13. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.27. 23:46:02
LV18
Válasz 12. Onimushaman üzenetére:
Most már énis megvárom hogy megjelenjen, nagyon megakarom nézni még egyszer, de már csakis eredeti hanggal. Egyébként én a TDK szinkronjába bele-belehallgattam, de szerintem a mostani rész lazán veri az előzőt szinkronügyileg.
Örülünk?
12. Onimushaman  Szerkesztő
2012.07.27. 23:42:53
LV24
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
TDK-t sem mertem megerőszakolni a Bucis szinkronnal, eredetiben néztem ezt is.
Még nem ülepedett le, megszeretném nézni még egyszer, de lehet megvárom a BR megjelenést.
señor
11. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.27. 23:32:05
LV18
Válasz 10. Onimushaman üzenetére:
Azért ez ne tántorítson el, annyira nem rossz... a hanglejtésekkel van némi baj, az élményen se rontott nagyon.
Örülünk?
10. Onimushaman  Szerkesztő
2012.07.27. 23:21:45
LV24
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Akkor akármennyire is akartam sajnos kimarad az imax 2D szinkronosan...
señor
9. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.27. 23:00:17
LV18
Válasz 8. VarkD üzenetére:
Én is eredeti nyelven szerettem volna megnézni, de sajna helyileg nem volt megoldható. A szinkron szerintem elég rossz volt, kicsit talán még rontott is az élményem, pl. Bane beszédénél.
Örülünk?
2012.07.27. 21:34:38
LV3
Pécsen néztem a premiert, holnap megyek fel Pestre megnézni IMAX-be, majd kedden eredeti nyelven (felirat nélkül sajnos) Pécsen megint. Azt hiszem ez elárulja, hogy egy pöppet bejött a film :)
Otherworld.hu
2012.07.27. 20:49:51
LV19
Nagyon jó írás, élvezettel olvastam. Én holnap, vagy vasárnap megyek megnézni,

"olyan érzésünk van mintha New Yorkban, vagy valamelyik nagy amerikai városban járnánk"
Ezt nagyon nehezményezem a Nolan-féle Gotham cityben, semmi egyediség nincs benne.

OFF

Tervezel egy, az összes Batman filmet átfogó bejegyzést? Én speciel szívesen olvasnék ilyet.
6. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.27. 20:06:59
LV18
Válasz 5. Dolly91 üzenetére:
Egyébként ajánlom a Knightfall sztorivonalat, többek közt az is megihlette a Felemelkedést, és ott bukkan fel Bane először (plusz az eredete is kiderül).
Örülünk?
5. Dolly91  PlayStation.Community tag
2012.07.27. 19:41:32
LV14
Ezt nem tudtam Bane-ről, egy-két képregény van csak meg, és azokban nem szerepelt, viszont most utána fogok olvasni. Persze a Batman és Robin-beli kitűnően megformált személyiségére tudok alapozni:D

Na el lett döntve holnap már én is látom a filmet^^
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16457 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6169 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4846 db
Utolsó belépés:
2019.12.13. 08:59:13
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea