PlayStation.Community Blog ›› wooltur

4 hozzászólás

2012.07.26. 15:58:38

Utolsó hozzászólás: Totoro

2012.08.15. 11:25:32

Megosztás
Értékeld a blogot!
Következő kutyákkal foglalkozó blogomban a második kedvenc kutyafajtámat mutatom be nektek ami nem más mint a Groenendael.
Ezen kutyafajta a belga juhászok négyesébe tartozik, melyek külön-külön bemutatásától most eltekintenék, és csak a Groenendael-re koncentrálnék. (csak a rend kedvéért ide tartozik még a: Tervueren, Malinos és Laekenois)

Fajta eredete: Nicole Rose tulajdonát képezte a Brüsszel közelében fekvő Groenendael várkastély, amiről a kutyát elnevezték. Elsőként a "rózsa" név kínálkozott az elnevezésre a típus megteremtőjének tiszteletére, de ezt elvetették, mivel némileg nevetséges lett volna, ha a fajta izmos, fekete kanjait "rózsának" hívják.
A kezdet kezdetén Nicole Rose egy Petite nevű, mellkasán és mancsán néhány fehér folttal rendelkező szukát fedeztetett egy Picard d' Uccle nevű kannal, amelynek szőrzete hasonlított a szuka szörzetéhez. A hím egy Beernaerts nevű tenyésztőjé volt, aki korábban egy pásztortól vásárolta a kutyáit.
Rose kiválasztott Petite kölykei közül egy fekete hosszú szőrű kant, amelynek a Duc de Groenendael nevet adta.
A fajta eredetét ettől a kutyától számítjuk, mivel Groenendaelt később több szukával is párosították. Az első Groenendael kutyák kisebbek voltak a mai utódaiknál, ám a két világháború alatt sok tenyészállat elpusztult, eltűnt, így a tenyésztést a 2. világháború után újrakezdték, és az "új" Groenendael már nagyobb lett mint elődjei.

Testfelépítése: Elegáns megjelenésű, harmonikus felépítésű, középtermetű eb. Kvadratikus testfelépítésű, száraz és plasztikus izomzattal. A fej hosszúkás, magasan tartott, szeme sötétbarna, füle feláll. A kanok és a szukák közötti méretkülönbség jelentős. Végtagjai erős csontozatúak. Farka csánkig ér, lelóg, zászlós szőrzetű.
Vérmérséklete: Élénk figyelmes kutya. Nagyon gyorsan és könnyedén tanul, így némely országban rendőrkutyaként is alkalmazzák. Kifinomult szaglása végett szeretik drogkereső kutyának alkalmazni. Juhászkutya mivolta végett, hatalmas mozgásigénye van, így esetleges hanyagolása esetén hajlamos a kert rombolására. Hű a gazdához és családjához, szükség esetén védelmezi őket és a házat is, idegenekkel szemben bizalmatlan, így kiválló házörző is. Nagyon emberközpontú ezért folyton igényli a társaságot. A többi kutyával és háziállattal jól kijönm, ha már kiskorában meg lett ismertetve vele, valamint a megfelelő szocializáció sem árt. Nem domináns fajta ezért azonos nemű kutyákkal is megfér.
Mozgásigénye: Mint fentebb említettem hatalmas mozgásigénye van, ezért napi minimum 2 órát rá kell szánni, h kellően mozgatva legyen. Kiválló agility kutyát lehet belőle nevelni ezen sportok kedvelőinek tökéletes kutya. Nagy bundája végett kint is tartható, télen kifejezetten szeret a hóban mozogni.

Tanítása: Tanítása egyszerű feladat, első kutyásoknak kifejezetten ajánlott kutya, mert gyorsan és könnyen tanul és szeret a gazdával együtt dolgozni. Érdemes már 3 hónapos korban elkezdeni foglalkozni vele.

Szőrzetápolás: Bár ránézésre nem ezt sugalja de nem igényel sok törődést a bundája. Heti egyszeri alapos kefélés bőven elegendő számára. Évente kétszer vedlik, ilyenkor érdemes többször is átkefélni, mert a ki nem hullott aljszőrzet egyfajta szőrpáncélt alkothat ami nem engedi a kutya bőrét levegőzni és így az kisebesedhet. Mosdatni és szőrét nyírni nem kell!

Méretek: marmagasság kan: 62cm szuka: 58cm
súly: kan:25-30kg szuka:20-25kg
várható élettartam: 10-14 év

kérésre kölyök fotó :)
aigility
köszöntem figyelmeteket
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Totoro  PlayStation.Community tag
2012.08.15. 11:25:32
LV6
ez egy annyira gyönyörű eb... előtted még sosem hallottam róla:)
Mirror, mirror on the wall..
3. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.07.27. 21:54:15
LV16
Válasz 2. HunNicoBellic üzenetére:
Vannak kutyafajták amiknek szokták nyírni a szőrét pl. pudli, ugy őket a szépség miatt (sztem bűn randák amúgy) és vannak akiknek egészségügyi okok miatt kell néha lenyírni pl. pulinak mikor már nagyon loncsos a szőre.
R.I.P. Brúnó :-(
2. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2012.07.27. 12:39:49
LV17
Kölyökként tényleg baromi aranyos ahogy a fülei összeérnek. :)
Én amúgy úgy tudom, hogy egyik kutyának sem szabadna a szőrzetét vágni, az a jó ha magának szabályozza. Persze az más kérdés, hogy bírják a meleget.
trance 'n' progressive
1. Dolly91  PlayStation.Community tag
2012.07.26. 22:02:47
LV14
Áááá gyönyörű, kölyökként pedig egyszerűen zabálnivaló :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV16
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
19315 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
.
Fórumhozzászólások száma:
4181 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3225 db
Utolsó belépés:
2019.08.23. 12:01:29
Regisztráció ideje:
2009.04.22. 19:12:08
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID