PlayStation.Community Blog ›› wooltur

13 hozzászólás

2012.07.23. 20:55:10

Utolsó hozzászólás: wooltur

2012.07.24. 22:05:00

Megosztás
Értékeld a blogot!
Már régóta gondolkodtam egy kutya fajtákat bemutató, kutya tartással, neveléssel kapcsolatos blogsorozat készítésén. Sokat tépelődtem rajta, h lenne e értelme vagy sem. Érdekelne itt egyeltalán valakit vagy sem? De most végül úgy döntöttem belevágok, maximum ha nem tetszik nektek, leállítom a projektet. :)

Első ilyen blogomban a kedvenc kutyafajtámat mutatom be nektek, ami nem más mint az Alaszkai Malamut.
A fajta származásáról nem sokat lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy valamikor régen az eszkimókkal együtt került a sarkvidékre, a Kotzebue-öböl környékére, ahol ma is megtalálható.

Testfelépítése: Az alaszkai malamut erőteljes, zömök testében vastag csontok és erős izmok dolgoznak. Háta a marjától a csípőig enyhén lejt, lágyéka kifejezetten izmos. Farka a hátával egy vonalban tűzött, s hullámzó tollbokrétaként hordja a háta fölött, nem mereven begörbítve, és nem is lógatva. Mellkasa mély, lábai izmosak, vaskos csontozatúak, mancsai nagyok és zártak. Erős nyaka mérsékelten ívelt. Széles és erőteljes feje van. A koponya fülek között széles, és a szemek felé fokozatosan keskenyedik. A megtermett arcorri rész enyhén szűkül az orr irányában, de nem túl keskeny, és nem is túl telt. Az ék alakú, viszonylag kicsi fülek a koponya oldalánál merednek fel; amikor a kutya figyel, előrefelé fordulnak. Nagy,mandulavágású szemei kissé ferde metszésűek. Az alaszkai malamut harapása ollószerű. Az alaszkai malamut szőrzete kétrétegű: sűrű és durva fedőszőrzet alatt tömött,zsíros és gyapjas jellegű aljszőrzet húzódik. A nyári hónapokban a szőrzet rövidebb, és valamivel kevésbé sűrű. A megengedett színek skálája a világosszürkétől a feketéig terjed; a has és a lábak mindig fehér színűek. Előírás a pofán a sapkaszerű maszk; emellett megengedett a nyakon egy kis fehér folt vagy fehér gallér is. Az összefüggő, fehér szőrgallér is megengedett, de ez igen ritka. Vannak barna szőrzetű egyedek is, de ezek nem általánosan elfogadottak. A szem mindig barna.
Vérmérséklete: Értelmes, viszonylag önálló természetű fajta, barátságos és hűséges, ugyanakkor méltóságteljes is; megvan a saját akarata, s olykor domináns módon viselkedik. A szolgalelkűség távol áll a természetétől. Általában igen magabiztos és kiegyensúlyozott kutya. Józan és szívós, bundája minden időben kellő védelmet nyújt. Az alaszkai malamut nem szeret egyedül lenni. Némelyik nem jön ki a gyerekekkel de sok védelmezi a gazda gyerekeit, ha már be vannak neki mutatva (először távolságtartásra kell inteni a kutyát, hogy értse, vigyázni kell rá), és mindenki mással is elég barátságos, így házőrzőnek teljesen alkalmatlan. Tehát a védelmezést ebben az esetben úgy kell érteni, hogy ha idegenek jönnek hozzánk, akkor a kutya az illető és a gyerekek közé áll, és morgással jelzi, hogy nem kéne közelebb jönnie. Ám ha egyedül van és illetéktelen hatol be a kretbe, azt biza nem fogja megfogni, vagy esetleg elkergetni, annak ellenére, hogy kerítésen kerszetül némelyik példány azért szokott jelezni, de támadni sose. A vele azonos nemű más kutyákkal szemben domináns módon viselkedhet. Gazdájának tisztában kell lennie ezzel, már egészen kicsi korától kezdve el kell vennie a kutya kedvét az idegen kutyákkal szembeni domináns viselkedéstől. Macskát nem érdemes vele egy házban tartani, hacsak a kutya kölyökkora óta hozzá nem szokott e háziállat jelenlétéhez - ez utóbbi esetben gond nélkül együtt élhetnek. Mivel a malamut vadászösztöne még igen erős, nem árt a szocializációja során minél többféle állattal megismertetni, (még a szarvasmarhákkal is). Tartása így tapasztaltabb kutyásoknak ajánlott, első kutyának semmiképpen se, mivel könnyen az ember fejére nőhet!
Mozgásigény: Munkakutya. Szánhúzásra lett teremtve, így vérében van a sok mozgás, a húzás utáni vágy. Gyakran kell sétáltatni, futtatni, és hevederrel húzatni vele nagyobb, nehéz tárgyakat (pl: autó kerék, farönk) Nagy mozgástért igénnyel, de kis lakásban is elél. Gyerekes családoknál lehet a gyerekeket akár szánkóval huzatni, ez nem csak a lurkóknak de a kutyának is szórakozás lesz. Mivel nagy mozgásigényű kutyáról beszélünk, sokat kell foglalkoztatni, mert ha unatkozni kezd, annak hamar krát látja valami pl. kert, bútorok stb. Valamint igencsak szeret szökni, főleg ha nincs lefárasztva így erre különösen figyelni kell.

Tanítása: Az Alaszkai Malamutra is igaz az ami minden kutyáról általánosságban elmondható: Nincs olyan, hogy buta kutya, csak buta gazda aki nem oktatta ki a kutyát! A Malamut mivel elég makacs, dominánskodni szerető kutya, így nehezebben tanul, de kellő gyakorlással neki is meg lehet tanítani sokmindent. Ez csak a gazdin múlik, hogy milyen szintet fog elérni az eb. :)
Szőrzetápolás: A téli hónapokban nem igazán kell olyan gyakran kefélni, elég 1-2 alkalommal egy héten. A nyári hónapokban legalább kétnaponta fésülni kell, mert a szőre hullani kezd. Évente 2 alkalommal vedlik, aminek ideje - a versenyeztetők nagy keserűségére- kiszámíthatatlan. (lehet akár a tél közepén is) Többféle módon is történhet a vedlés: van, hogy egyenletesen vedlik, csak a kikefélt szőr mennyisége nő, van olyan, hogy csimbókokban hullajtja le régi bundáját, és néha egyik napról a másikra ledobja a teljes régi szőrét -ez utóbbi a kutyakiállításokon elég kínos tud lenni, ha az egyik nap még szép, ápolt szőrű kutyát mutattunk be, másnap meg egy pucér kis szánhúzót-. A vedlés időszakában tépő kefével lehet segíteni a szőr hullajtását.

Méretek: marmagasság: kan: 64 cm, szuka: 58 cm Testtömeg: kan: kb. 38 kg, szuka: kb. 31 kg Várható élettartam: 12-14 év

(Marmagasság a kutya mellső lábainak talpától, függőleges vonalban mérve, a háta közepéig mérhető rész)

Köszöntem figyelmeteket, amennyiben tetszett a blog, a folytatás a napokban érkezik majd. :) Ha meg nem hát nem fogok eret végni. :D
(források: wikipédia, kutya tár, szakkönyvek)
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.07.24. 22:05:00
LV16
Következő blog, csütörtökön landol. :)
R.I.P. Brúnó :-(
12. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.07.24. 22:04:24
LV16
Válasz 8. HUN_Chris0129 üzenetére:
Kanok vagy szukák? Milyen idősek?
R.I.P. Brúnó :-(
11. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.07.24. 22:02:09
LV16
Válasz 10. noozi üzenetére:
Szeretem a pizzát, és hát majd még elgondolkodom a dolgon... xD
R.I.P. Brúnó :-(
10. noozi  PlayStation.Community tag
2012.07.24. 19:54:35
LV17
Zombi stimm,kedvenc kutya stimm,tél mint kedvenc évszak stimm,szereted a pizzát?leszel a feleségem?:D
PSN ID; No_Ozi_
9. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.07.24. 18:38:26
LV22
jöhet a kutyás blogok, engem is érdekel:)
8. HUN_Chris0129  PlayStation.Community tag
2012.07.24. 16:28:56
LV4
Nekem malamutom van, ráadásul 2!
Azért tud ugatni, habár eddig talán 5x halottam.
Mindig akkor, amikor a szomszéd bácsika permetezett! :D
Tény, hogy nem a legjobb választás a ház őrzésére, de nagyon szerethető állatok.
Habár vedléskor nagyon nem szeretem őket, mert akkor rengeteg szőr van mindenütt, hiába fésülöm folyamatosan. :(
PSN ID: HUN_Chris0129
7. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.07.24. 08:10:53
LV16
Válasz 5. HunNicoBellic üzenetére:
Ahogy lev is írta, nem igazán ugat, inkább nyüszög, úgy mint a husky. Bár láttam már olyat amelyik vakkantgatott de az nem nevezném rendes ugatásnak.

Amúgy oksi, ezentúl lesz kölyök fotó is. :P
R.I.P. Brúnó :-(
6. lev  PlayStation.Community tag
2012.07.23. 23:40:40
LV7
Válasz 5. HunNicoBellic üzenetére:
Ez a fajta nem ugat, hanem vonyít, de azt rendesen:) Nekem volt, de mindig megszökött, meg megfojtotta a szomszéd tyúkjait, persze az én hibám, biztos keveset foglalkoztam vele.
5. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2012.07.23. 23:10:20
LV17
Nekem is tetszik a blog.
"kerítésen kerszetül némelyik példány azért szokott jelezni"
Akkor a jó részük meg se ugatja a postást?
A videóban amúgy van egy nagyon aranyos kölyök kutya is, tehetnél be a további blogokba ilyesmi képeket is.
trance 'n' progressive
4. Totoro  PlayStation.Community tag
2012.07.23. 22:24:40
LV6
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
én ugyanerre gondoltam!!!
Mirror, mirror on the wall..
3. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.07.23. 21:50:31
LV16
Válasz 1. Totoro üzenetére:
Na legalább van akinek tetszik, akkor már megérte megcsinálni! ^^
R.I.P. Brúnó :-(
2. VictorVance  Szerkesztő
2012.07.23. 21:17:14
LV18
Mindigis inkább macska-centrikus voltam, de ezeket a kutyákat nagyon szeretem. Ha kertesházam lesz, biztos hogy tartok majd egyet :)
Örülünk?
1. Totoro  PlayStation.Community tag
2012.07.23. 21:04:24
LV6
Nekem tetszik a blog!:)
Mirror, mirror on the wall..
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV16
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
19350 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
.
Fórumhozzászólások száma:
4186 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3249 db
Utolsó belépés:
2019.10.16. 18:34:54
Regisztráció ideje:
2009.04.22. 19:12:08
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea