PlayStation.Community Blog ›› GrayFox

31 hozzászólás

2012.07.14. 16:52:53

Utolsó hozzászólás: Miller

2013.01.02. 16:04:38

Megosztás
Értékeld a blogot!
Metal Gear
Két szó, ami egy olyan fogalmat, érzést takar számomra, amely nem csak a játékokról alkotott véleményemet, de úgy nagyjából az egész életfelfogásomat is jelentősen megváltoztatta. Nem tudom, mit mondjak, hol kezdjem. Egy ilyen blogban szerintem a legnehezebb az, hogy hogyan fusson neki az ember. Nagyon régóta készülök erre, ami azt illeti, mindig is tervben volt egy ilyen ,,elmélkedjünk a MetálGírről" blog. Millió és egy alkalommal elkezdtem a megírását, volt, hogy szinte teljes oldalak megfogalmazása után dobtam az egészet. Azt, hogy a mostani miért más, hogy miért pont ezt az alkalmat választottam igen egyszerűen meg tudom indokolni. A Metal Gear franchise a megszületésének 25. évfordulóját ,,ünnepli". Bezony ám, a Konami 25 évvel ezelőtt e hónapban dobta piacra a legelső Hideo Kojima (és még az akkoris Konamis kis csapata) által készített Metal Gear epizódot az MSX-re. Akkor még nem tudták milyen változásokat hoz majd a videójáték szcéna számára, a játékosok számára, az emberek számára...
Még mielőtt az elemzős-okoskodós részre térnék, szeretném elmesélni a saját Metal Gear történetemet. Tudom, hogy már sokszor lerágott csont, no meg a kutyát sem érdekli (akár lejjebb is lapozhatsz), viszont, mint említettem számomra jelentős hatása volt ennek az egésznek, így mindenképp szerettem volna valamilyen formában megemlékezni róla.
Bár nem vagyok egy nagy öreg, a második X-et taposom épphogy, azonban az egész kezdete még számomra is nagyon régre, öcsikoromra datálható. Egy nagyon jó barátomnál voltam vendégségben, amolyan "dumázzunk meg játsszunk mindenfélét" hepening félén. Én ekkoriban még igencsak a Lego korszakomat éltem, csak hallottam hírét, hogy létezik valami olyasmi, hogy videójáték (akkoriban "TVjáték"-ként volt a szótáramban). No meg nem is dúskáltunk a javakban, de sose bántam, hogy nem csöppentem bele -relatív- túl korán. Ellenben a pajtinak elég jó anyagi helyzetű szülei voltak, így a Sony kis szürke üdvöskéje ott csücsült a TV-jük alatt. Először nem tudtam mire vélni, TV játékra hajazott, de CDvel működött. No de nem is volt rest, tartott nekem egy kis bemutatót. Először Crash, majd Tekken, valami autóssal is nyomattuk, amire már nem emlékszem, meg még jó néhány game pörgött. Aztán megtörtént a csoda. Tetszett a többi játék is, de volt valami egészen megdöbbentő. Nem tudom hogyan jutottunk arra az elhatározásra, hogy pont azzal játsszunk, de egy szempillantás alatt elvesztem. Ott volt velem szemben, gondolom sejtitek mi. A Metal Gear Solid főmenüje. A jellegzetes zene, a látvány... Már itt megfogott. A kispajtás mondta, hogy őt nem túlzottan hozza ez a játék lázba, nem túl pörgős. Persze nálam koránt sem ez volt a helyzet. Még mindig emlékszem mikor először megszólalt a "szép zene" (The Best Is Yet To Come), ahogy a mesteri narráció kezdetét vette, Cam Clarke, majd David Hayter szinkronhangjai és idézetei egy életre az elmémben fognak csengeni...
A filmeket akkoriban nagyon szerettem és ez pont olyan élmény volt. Hosszú átvezetők, hosszú beszélgetések, a zene tökéletesen passzolt a helyszínhez, a látvány pedig nem is lehetett volna pazarabb, az érzés, hogy már a játék elején ment egy stáblista... Bár csak rövid ideig élvezhettem, de amit éreztem, az körülírhatatlan. Az egész atmoszféra csapdába ejtette a TV előtt ülő kissrácot. Ez nem "tetszik egy játék" fíling volt. Ez szerelem volt első látásra.
Mivel nem dúskáltunk a javakban, meg nem is vették komolyan akkoriban még ezt a hobbit a szüleim, csak 1-2 évvel később sikerült kikutatni a játékot, már a saját gépemre. Könnyű dolgom volt, hisz ekkoriban már 576 olvasó is voltam. Szépen lassan elkezdtem kutakodni a szériát illetően, elvétve mindig volt hír figurákról, kiadásokról stb. Ahogy az infók gyűltek, úgy a kíváncsiságom is egyre nagyobb lett, hogy hová lehet ezt folytatni, szóval a PS2 vétele után a MGS2 és a MGS3 alapvető volt (Utóbbi számomra mai napig a kedvenc, olyan érzéseket semmilyen történet nem tudott a mai napig kiváltani belőlem, mint amit a Snake Eater. A látvány, a narráció, a sztori, a zenék, az egész atmoszféra mind a leglegleg marad nekem.), később pedig a PS3-at az MGS4 miatt, a PSP-t pedig a MGSPO miatt szereztem be. Nem bántam meg. Közben szépen pótolgattam a hiányosságokat, gyúrtam a Big Boss rangokra, próbáltam mindent felfedezni. A Peace Walker debüt trailere annyira felcsigázott, hogy az alatt az egy év alatt mással nem is játszottam, mint a Metal Gear epizódokkal. A rajongás a mai napig tart, töretlenül.
Amit ez a széria adott ez alatt a kb. 10 év alatt, az elmondhatatlan. Beépült az életembe, az életvitelembe. Ez kicsit furán hangozhat, de úgy éreztem vissza szeretnék adni valamit. Ekkor körvonalazódott bennem a gyűjtés. Azt hiszem, az a minimum, hogy az eredeti példányok befigyeljenek, ha már valami ekkora hatást gyakorol az emberre, de nem szerettem volna ennyinél abba hagyni. De erről majd később.

Ez a 25 év szerintem egy nagyon szép időintervallum, kevés játék élt meg ilyen szép kort, arról nem beszélve, hogy tele volt eseménnyel. Sosem voltunk Metal Gear nélkül, a MGS meghozta az áttörést a sorozatnak, hogy az ki tudjon bontakozni. Ezen idő alatt a széria rengeteg inkarnációt élt meg és mindig meg tudott újulni valamilyen formában, valamint 31 millió eladótt példánnyal büszkélkedhet összességében. Na meg rengeteg szakmai elismeréssel a történettől a zenéig, rengeteg kategóriában.

Hogy mi is a vonzata ennek a 25. évfordulónak? Rengeteg minden. A kapcsolt termékek Mekkája. Kaptunk HD Collectiont, MGS3D-t, az esemény apropójából egy teljesen új póló szériát, 25. évfordulóra készült figurákat mind a Square-Enix, mind a Hot Toys jóvoltából, rengeteg helyen dedikál a KojiPro team, valamint készül egy teljesen új zenei CD, újrakomponált dallamokkal, ezek után pedig a MGS4 trófeatámogatása pedig a hab a tortán.
Hideo Kojima maga is sok helyen megfordul, illetve rengeteg stúdió meghívta már, hogy felköszöntsék a mestert és a szériát ebből a nemes alkalomból. Legutóbb például a Naughty Dog csapata tett így, akiktől kapott egy elég impozáns ajándékkosarat, benne az Uncharted epizódokkal, a 3. rész gyűjtői kiadásával, stb. Ebből azért érződik, hogy nagy becsben tartják a munkáját, illetve elismerően tekintenek rá. Már csak az hiányzik ebből az évből, hogy végre egy hivatalos trailerrel is megerősített MGS5 bejelentés történjen. Az azért ütne. Kojimát ismerve, csak a megfelelő alkalmat várja, közben pedig postolgatja az MGS-related infokat Twitterre, hadd csorogjon a nép nyála.

Feljebb említettem a gyűjteményt, személyes motivációm a megosztására az, hogy ez a 25 év azért még is csak egy negyed évszázad, elég pontos dátum, illetve ki tudja, az 50.-ig még mi lesz, nem szeretnék semmiről lekésni, ez amolyan ,,pipa a bakancslistán" feeling nekem, megtettem, amit szerettem volna már rég : )
A limitált képmennyiség miatt igyekeztem minél részletesebb képeket készíteni, bár szerettem volna kicsit bővebben bemutatni (A képeken nem szerepel pl. a nemrégiben beszerzett MGS HD Collection Limited Edition és a FOXHOUND felvarró).
A gyűjtést Ren barátom alapozta meg, még úgy 3,5 éve. Nekem ajándékozta születésnapomra a MGS alap és bővített európai kiadásait, a Portable Ops-ot, illetve a GBC-s MGS-t (Ghost Babel). Pont kapóra jött, mivel elkótyavetyéltem az összes eredeti PS2, illetve PSX játékomat.
Innentől nem volt megállás, minden meglévő, nem meglévő és majd meglévő pénzem szinte csak ebbe öltem, bár akkor még az ebay hiánya miatt korlátozottak voltak a lehetőségek (a javakban azért továbbra sem dúskáltam). Szépen telt múlt az idő, vadászgattam innen-onnan, lassacskán gyűltek a cuccok és most már számomra is egész elfogadható a kolleksön, igazán büszke vagyok rá (persze ez nem azt jelenti, hogy abbahagyom, vagy ilyesmi). Nagy szerepet játszik még, hogy néhány barátom és ismerősöm is hozzájárult 1-2 kegytárggyal a gyűjtemény bővüléséhez, még értékesebbé téve azt számomra.
Remélem azért hamarosan a csóró diáklétet felváltja a kasszafúró milliomos imidzs és igazán belelendülhetek a gyűjtemény bővítésébe!

Egy szó, mint száz, nem is szeretném hosszabbra nyújtani ezt a bejegyzést.
Búcsúzóul még a legtalálóbb melódiát megosztanám veletek, szerintem ez felöleli a Metal Gear Saga-t, pont egy ilyen alkalomra való!
Boldog 25. évfordulót a Metal Gear sorozatnak és minden rajongónak!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
31. Miller  PlayStation.Community tag
2013.01.02. 16:04:38
LV1
Még kölleksön ;) Sírsz Trén...Szerezd be a Vitásat is azt nem lesz vita ;) :D
Snake
30. GrayFox  Szerkesztő
2012.07.18. 22:33:54
LV9
Válasz 29. Balee üzenetére:
Amint lesz Vita-m, egészen biztos.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
29. Balee  Devil's Advocate
2012.07.18. 22:32:44
LV12
Gratula, elképesztően szép és stílusos gyűjtemény. Majd Vita-ra is beszerzed a Collection-t?
28. GrayFox  Szerkesztő
2012.07.17. 22:29:22
LV9
Válasz 27. KyserSoze576 üzenetére:
Nagyon remélem sikerült, igazából kicsit bánom, hogy egybe raktam ezt a bejegyzést a gyűjtivel, mert az a melléklet lett volna, nem az a lényeg itt : )
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
27. KyserSoze576  PlayStation.Community tag
2012.07.17. 15:47:24
LV2
Gratulálok a gyüjteményedhez. Elismerésem.
Szerintem sokunk érzéseit foglaltad most szavakba.
26. GrayFox  Szerkesztő
2012.07.16. 23:46:45
LV9
Válasz 25. Masamune üzenetére:
Nekem hál'Isten megáll normálisan akárhol a Sneaking :)
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
25. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.07.16. 19:22:25
LV14
Válasz 21. GrayFox üzenetére:
Én a Battle Dress-es figurához vettem stand-et. Most már nem dől el lépten nyomon.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
24. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.07.16. 19:20:37
LV14
Ha rája nízek a csudálatos konlekcijódra, elfog az iriccség. Há nekem egy tonna minden hijánycikk.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
23. GrayFox  Szerkesztő
2012.07.16. 15:40:35
LV9
Válasz 22. martin üzenetére:
hahaha :DDD Vettem-értettem, dobom a tűzre!
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
22. martin  Főszerkesztő
2012.07.16. 13:49:54
LV27
Szerintem egy faszság gyűjteni, elég nekem a promós lemez is, aszt' majd e'cserélem, ha kivittem'.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
21. GrayFox  Szerkesztő
2012.07.16. 09:06:15
LV9
Válasz 15. Masamune üzenetére:
A szemétláda máshol nem akart megmaradni, mindenhol eldől a vén alkoholista, na mondom jólvan, akkor Liquid fogjad meg a pajtásodat :D
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
20. GrayFox  Szerkesztő
2012.07.16. 09:04:51
LV9
Válasz 16. karfiol üzenetére:
Pedig zseniális, simán "Metal Gear 3" titulust érdemel.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
19. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.07.16. 05:57:44
LV14
Válasz 18. Totoro üzenetére:
És...Sanke-ja van?
"Na de Gyurma Gyuszi!"
18. Totoro  PlayStation.Community tag
2012.07.16. 01:57:38
LV6
nagyon szép gyűjtemény! tesómnak is van 2 Snake figurája meg tőlem kapott egy revolver ocelotot:)
Mirror, mirror on the wall..
17. Zsolt  PlayStation.Community tag
2012.07.15. 17:33:33
LV11
Válasz 15. Masamune üzenetére:
"Egyesültek!"
16. karfiol  PlayStation.Community tag
2012.07.15. 16:37:11
LV19
Én nem vittem végig a Game Boy Color-os MGS-t, mert elég gagyi volt szerintem.
15. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.07.15. 15:55:52
LV14
Bazzeg most nézem:D

Ott komoly bebuzulás van Ocelot és Liquid között:D
"Na de Gyurma Gyuszi!"
14. TheCokeKaine  PlayStation.Community tag
2012.07.15. 15:21:56
LV2
Gyönyörű, gratulálok
Olyan sötét vagy, félsz, hogy fényt kapsz...
13. GrayFox  Szerkesztő
2012.07.15. 13:58:44
LV9
Válasz 11. xetron üzenetére:
Azzal már három alkalommal beszoptam, mikor kintről rendeltem, szóval majd akkor lesz meg, ha itthon megveszem :D
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
12. xetron  PlayStation.Community tag
2012.07.15. 10:05:02
LV20
Amúgy én is megvettem a hd gyűjteményt :) vlamikor össze futhatunk egy online meccsre .
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
11. xetron  PlayStation.Community tag
2012.07.15. 10:04:19
LV20
Grat, a gc rész megvan ? azt nem látom
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
10. Odin  PlayStation.Community tag
2012.07.15. 02:42:24
LV4
Kafa
2012.07.14. 19:39:36
LV1
Csúcs és ment az öt csillag is
8. Ren  PlayStation.Community tag
2012.07.14. 19:22:24
LV1
Zsír, egy fasza blog. Ja, nem az MGS miatt. Benne van a nevem :Đ Najónem, tényleg zsír. Én nálam sohase duzzadt volna ekkorára. Így viszont ha ránézek duzzad más.
Do not accept the world as it is
7. Onimushaman  Szerkesztő
2012.07.14. 17:31:32
LV24
Szép gyűjtemény, Liki kicsit túl közel áll az öreghez. :D
señor
2012.07.14. 17:28:58
LV7
Hát ez nem semmi. Szép kis gyűjtemény.
"Slaughter is the best medicine."
5. GrayFox  Szerkesztő
2012.07.14. 17:28:42
LV9
Válasz 4. Masamune üzenetére:
Nem, hogy építenénk egy sajátot már végre, unom a BKV-t :DD Az lesz a blueprint!
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
4. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.07.14. 17:25:06
LV14
De ha nem érdekel a Rex:P
"Na de Gyurma Gyuszi!"
3. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.07.14. 17:24:42
LV14
Válasz 2. GrayFox üzenetére:
Alap.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
2. GrayFox  Szerkesztő
2012.07.14. 17:22:49
LV9
Válasz 1. Masamune üzenetére:
Ha meginvitálsz... :)
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
1. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.07.14. 17:17:54
LV14
Alakulgat:) Augusztusban jössz múzeumozni hozzám?
"Na de Gyurma Gyuszi!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV9
Szerkesztő
PSC Kredit
1889 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Trén
Fórumhozzászólások száma:
1524 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1050 db
Utolsó belépés:
2020.01.28. 18:05:22
Regisztráció ideje:
2008.10.12. 15:22:49
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea