PlayStation.Community Blog ›› Don-Atello92

24 hozzászólás

2012.07.02. 13:11:42

Utolsó hozzászólás: NEXUS0001

2012.07.04. 18:49:02

Megosztás
Értékeld a blogot!
Prometheus
Kiadó: 20th Century Fox
Készítő: Scott Free Productions/Brandywine Productions
Premier: HUN-2012.06.07/USA-2012.06.08
Rendező: Ridley Scott
Főszerepben: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green


(SPOILER veszély!!!)

Bevallom, az elején nem nagyon mozgatott meg a Prometheus, legalábbis nem annyira, hogy pénzt adjak érte. Aztán ahogy közeledett a premier, a Prometheus TV spotok is gyarapodtak és egyre jobban érdekelt Ridley Scott alkotása. Bár az első vetítésekről lemaradtam a szóbelire való felkészülés és az Európa Bajnokság miatt, azért csak sikerült bepótolnom 3D-ben.

A történet középpontjában Teremtőnk megkeresése áll, legalábbis a sok azonos barlangrajz erre engedi következtetni Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) és Charley Holloway (Logan Marshall-Green) archeológusokat. Az expedíció létre is jön, kétévnyi hibernációs utazás után pedig a kutató csapat el is éri az LV-223 nevű bolygót.

A közelmúltban szerintem alig vagy egyáltalán nem volt sci-fi-horror, de Prometheus jól tölti ki az űrt, még ha nem is tökéletes. Horrorisztikus jelenetből lehetett volna több és félelmetesebb is, de a zene fantasztikus, már-már hasonlít is az első Alien muzsikáihoz, a bolygó is fantasztikusan lett megalkotva. Persze azért akad még egy-két hiba. Shaw és David (Michael Fassbender) karakterén kívül a többiek csakúgy vannak, Janek kapitány (Idris Elba) néha szolgál egy kis poénnal, de ennyi, a többiek teljesen feláldozhatóak. Ráadásul kidolgozatlan embereink nem ritkán logikátlan tetteket hajtanak végre, mondjuk melyik horrorban ésszerűek a szereplők? Akad még egy-két megválaszolatlan kérdés is, remélem a rendező úr szándékosan a folytatásra tartogatja a definíciókat.
Viszont ki kell emelnem Fassbender alakítását. A német úriember annyira tökéletesen hozza David szerepét, aki nem mellesleg egy android, hogy szerintem most már mindenkinek világos, Michael Fassbender korunk egyik legjobb színésze. Rapace alakítása is tetszett, nem egy új Ripley-vel van dolgunk, de ettől függetlenül Shaw doktor is kemény, csak más módon.

Már a film megjelenése előtt a lelkes fórumozók vitáztak, hogy vajon a Prometheus mennyire fog kötődni az Alien sorozathoz. Én nem vagyok Alien fan (csak az első részt láttam meg a két borzasztó AVP-t), de úgy gondolom, hogy egy nem rossz előzmény filmmel van dolgunk, igaz a nagy hype mellé nem jött a kritikai siker. Én sem vagyok maradéktalanul elégedett az év legjobban várt filmjével, engem is sikeresen beszippantott a marketing, ráadásul a 3D is eléggé gyatra volt (de lehet, hogy csak a Corvinban volt gyenge a térhatású vetítés, bár a TR3-nál és a Bosszúállóknál nem volt gond), a szinkron a közepes minőséget képviseli, plusz ugye ott vannak a logikai bakik, de a hibák ellenére nekem tetszett a Prometheus.
7.5/10

Remulto Hozzászól:
Anno pár hónapja egy barátom szólt, hogy egy nagyon ígéretes és lenyűgöző film van készülőben, ami megváltást hoz majd az Alien Filmek világába. Bár eleinte nem voltam meggyőződve hogy nekem ezt a filmet mindenképpen meg kell néznem, de az első hangulatos trailer után egyre inkább kezdtem ráhangolódni erre az alkotásra.
Eljött hát az a nap, amikor az írásbeli érettségiket letudva kicsit megpihenve elmentem a már korábban említett jó barátommal megnézni a filmet. A Corvin mozit választottuk ki, s nem 3D-ben néztük meg a filmet. A Film első tíz percében úgy éreztem, hogy cseppet sem értek semmit a film történetéből, s bár ez a további idő során feloldódott, mégis a végére ott álltam kérdésekkel, amiket talán csak egy folytatás válaszolhat meg számomra. A szereplőválogatásra nem lehet egy csöpp panasza sem a nézőnek, hiszen mindegyik színész kivétel nélkül, persze csak szerény véleményem szerint, kivételes alakítást nyújtott. A történet vége felé kezdett kialakulni egy bizonyos morális kör, ami köré a szereplők szerveződtek, így voltak, akik megijedtek az idegen bolygó veszélyeitől, de voltak olyanok is, akik félelmet nem ismerve tovább kutatták az emberi faj talán egyik legfontosabb kérdésére a választ (mi végre is vagyunk a világon, és, hogy ki teremtett minket). A látványvilág mellet sem mehetünk el szótlanul, hiszen az idegen bolygó valami lenyűgözően lett meganimálva, s ez IMAX 3D-ben még inkább érezhető és megtapasztalható. A Filmet mindenkinek csak ajánlani tudom, ha nem is vagytok jártasok az Alien világban, hiszen ez a film, csak a borzongás miatt kapcsolódik az elődökhöz, de a történet szempontjából nincs, vagy csak minimális közös kapocs áll fenn a mostani és a régi filmek között. A zene, és a hangok merőben fokozták a hátborzongató érzést az olvasóban, így az egyes úgymond horror elemek még inkább ijesztőbbnek tűnhettek.
Lehet, hogy az általam adott pontszámmal nem mindenki ért majd egyet, de én 10/10-re értékelem a filmet, hiszen engem minden szempontból lenyűgözött a film, s ráadásul várakozást is keltett bennem a folytatás, és a válaszok miatt.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
24. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2012.07.04. 18:49:02
LV7
Válasz 22. Vhiktor üzenetére:
Cameron és Scott között az a különbség, hogy amíg Cameron egy B kategóriából felkűzdötte magát, és megtanult halivúdi nagyköltségvetésű filmeket csinálni, addig Scott úgy tűnik elfelejtette ezt.

Cameron olyan, mint Emmerich, vagy Peter Jackson, Scott meg mint mondjuk Spielberg.

Cameron soha nem fog olyan filós filmeket csinálni, mint pl a Szárnyas fejvadász, ahhoz túlságosan kommersz. Jó lett volna, ha most Scott aki képes ilyenre, egy hasonlót hoz össze. Hát nem jött össze, ennyi.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
23. zoba
2012.07.04. 09:34:04
LV4
Válasz 19. Alien üzenetére:
végülis csak az alattad lévő hszbe van a link ^^
some say the world will end in fire
2012.07.04. 08:33:10
LV3
Természetesen elismerem, hogy a maguk korában biztos stílusteremtőek voltak, nem hiába mondják sokan. Viszont nincs viszonyítási alapom az akkori filmekhez.
A 2. részt tudtommal James Cameron rendezte.

Egyébként nekem a 2. jobban tetszett mint az első, legalább az nem volt unalmas.
Mai szemmel, valahogy nem jön át a borzongás, félelem a filmen keresztül.
21. Sippie
2012.07.04. 00:11:09
LV8
Válasz 19. Alien üzenetére:
Haverral néztem, mi is utólag elgondolkodtunk pár dolgon. Megnéztem a linket nagyon jó :D Van benne olyan ami nekünk is eszünkbe jutott, miért abba a zárt terembe menekültek, és ha pl alien elől menekültek azt miért nem rögzítette a hologram? Na és így tovább.
Én többet vártam, viszont a videóban feltett kérdések egy részére egy második rész adhat választ. Ahogy teljesített a kasszáknál az alapján pedig igen valószínű hogy jönni fog a következő rész, amiben aztán a csaj vagy eljut a bolygóra vagy nem, és még húzzák halasztják a történetet.
Si vis pacem para bellum
20. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2012.07.03. 18:01:56
LV7
Válasz 19. Alien üzenetére:
Sajna úgy tűnik a rendezőknek meg van a viszonylag általános sorsuk. Először jönnek, csinálnak valami fiatalosan nagyszerűt. Aztán megcsinálják mégegyszer és ez még mindig nagyszerű, aztán megcsinálják sokadszor és kezd kicsit unccsi lenni. Aztán már halálra keresik magukat és ekkor kiteljesedik az istenkomplexusuk és olyan dolgokba is kezdenek beleszólni, amire előtte szakembereket voltak "kénytelenek" alkalmazni. De most már olyan "szakembereket" tudnak venni maguknak, akik csak simán benyalnak nekik és mindent rájuk hagynak, pláne, hogy a producer szerepét is ők játsszák. Azét a figuráét, aki gyak rendeli a műsort és akit előtte rendezőként kismilliószor a halál faszára küldtek, mert azt hitték egy hozzánemértő tahó, de valójában őt meg csak az érdekelte, hogy olyan film készüljön, amit szeret a közönség, mert abból van a pénzük.

Így jért szegény Spielberg, Lucas és most Scott is.

Amúgy Paul Andersonnak is volt egy viszonylag élvezhető űrhorrorja, aztán ráállt a asorozatokra, videogém adaptációkra, meg egyéb buziságokra és már annyi zséje van, hogy ő is már inkább producerkedik, pedig inkább a rákkutatásra, meg az afrikai éhező édszesek megsegítésére kéne inkább költenie.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
19. Alien  PlayStation.Community tag
2012.07.03. 08:59:20
LV10
mi azóta is boncolgatjuk a haverokkal, és arra a következtetésre jutottunk, hogy Scott úgy állt hozzá, hogy ő mindent megtehet. Nem fér a fejembe, hogy egy ilyen mélyebb témát, hogy lehet ilyen komolytalan tálalásban előadni (kb mint Paul Anderson). 2-3 szereplőn kívül a többi szó szerint vicc volt, élükön a k*félgető, feka, vigyorogva a halálba száguldó kapitánnyal.
Az ember aki olyan epikus történelmi filmeket dobott össze mint a Gladiátor, miért egy 40 éves, gumimaszkos színésszel játszatja el az öreg Weyland szerepét?!? MIÉRT????????? Annyira sz*r volt, hogy a moziban nem hittem a szememnek.
Egyébként azóta is rengeteg kérdésre keressük a válaszokat, de sztem nem vagyunk egyedül:

http://indavideo.hu/video/Prometheus_kinzo_ke[...]
18. zoba
2012.07.03. 03:53:11
LV4
ez egy szégyentelen sekélyes alkotást de ezt már leírtam egy két helyen nem fogom ismételni magam

egy lyukas alkotás harmat gyenge storyval gagyi megvalósításban logikai bukfencekkel ha nem ismerném a készítőt azt mondanám valami barom gazdag apukája a fia keze alá tolt pár milliárdot hogy összehozza ezt a fost
http://indavideo.hu/video/Prometheus_kinzo_ke[...]
some say the world will end in fire
17. ALF22  Son of Liberty
2012.07.03. 00:46:02
LV26
Válasz 12. Vhiktor üzenetére:
elso resznel nem jobb az fix
a 2. meg az akkori kor egyik legjobb akciofilmje sztem
16. Onimushaman  Szerkesztő
2012.07.03. 00:24:00
LV24
A film tetszett, csak a 3D veszett el a véres f@szba az Imax teremben. :)
señor
15. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2012.07.02. 22:54:47
LV7
Válasz 12. Vhiktor üzenetére:
Mérget vehetsz rá, hogy közrejátszik!!!!

Egyrészt irigylem azt akinek bejött. Nem azért megy az ember moziba, hogy utána legyen mit fikázni.

Másrészt klisés volt az Alien 1-2-3, és ez meg nem az!!!????
Bameg abban az időben azok voltak az első filmek
a saját kategóriájukban. Az első rész után pl. szarásig jöttek az Alien utánzatok. Cameron is részt vett egy elkészítésében (Galaxy of terror, na azt nézd meg ha xart akarsz látni). Nem klisések voltak az Alien filmek, hanem éppen hogy műfaj teremtők. Na a 4. után sajna már szerintem sem volt persze igaz.

Még a második rész is újdonság volt: laza kommandósok vs űrlény. A Predátor is csak egy évvel később jött sokkal alacsonyabb költségvetéssel, gyak másolat, nem volt pénz űrhajóra, vagy idegen bolygóra, valszeg. A dzsungel meg ingyen van (persze nem mostanában lásd Avatar:D)

Sajna a legtöbb sci-fi iszonyat gyorsan retrósodik, még ha az elsők között is volt valamiben. Tartok töle, hogy a Prometheus is az lesz nagyon rövid idő alatt, ráadásul semmi kiemelkedő műfajteremtőt nem látok benne.

Azonban pl a 2001 Űrodüsszeia számomra egy mai napig nézhető film. Pedig ez a modern sci-fi filmek őscsakrája. Olyan dolgok vannak benne, amik még most sincsenek a valóságban, vagy most kezdték őket megcsinálni, pl iPad! Ettől függetlenül ezt is a korát tisztelve kell azért nézni, nem egy CGI 3D szuperprodukció.
De az utolsó csavarig mindent NASA mérnökök dolgoztak ki benne, és rá is költöttek annyit, amennyit kell. Ha úgy nézzük a Prometheus ennek az eredet filmnek gyak a remakeje.
Űrodüsszeia vs. Aliens. Kb.
;)
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
14. Ragle  PlayStation.Community tag
2012.07.02. 21:42:00
LV5
Válasz 12. Vhiktor üzenetére:
Prometheus esetében kb felesleges történetről beszélni. Két sornyi van neki, és az is hiányos.
Egyedül a látvány (Imax 3D) volt oké, szinte minden más felejthető volt benne.
Az a film rossz, ami után a neten magyarázkodnak a készítők, és a fanok próbálják áthidalni, és elmesélni a történeti lyukakat / óriási logikátlanságokat mindenféle elmélettel.
13. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.07.02. 20:48:39
LV16
Nekem bejött a film, direkt nem egy Alien filmet vártam így tetszett. De megértem azokat is akik csalódtak benne.
R.I.P. Brúnó :-(
2012.07.02. 20:47:54
LV3
Nekem is nagyion tetszett és véleményém szerint igaza van azoknak akik azt mondjék h nem lehet összehasonlítani az Alien filmeket és ezt. Mert EZ EZERSZER JOBB.

Lehet, hogy közrejátszik benne, hogy én csak a Prometheus után láttam az Alien filmeket. Viszont kihangsúlyozom, hogy nem technikai szemmel néztem őket (egyébként még ma is simán megállják a helyüket), hanem csak szigorúan a történet szempontjából. Itt nem értem a panaszkodókat mert az Aliennek ezerszer klisésebb és százszor gagyibb története van mint a Prometheusnak.
Az Alien 1t konkrétan majdnem végigaludtam annyira unalmas volt.
11. Lara  beauty junkie
2012.07.02. 20:44:41
LV26
és én még mindig nem láttam.
sírok.

ez tarthatatlan állapot. :D
10. Greg-T  Kitiltott felhasználó
2012.07.02. 20:40:35
LV2
Nos, nekem bejött. Komoly kis előzmény film.
Mindig a hype a gond. Megnéztem 2 trailert belőle aztán vártam.
Ez is simán jó kis film, ha nem húzzák szarásig az emberek agyát előtte. De ez van a játékoknál is.
9. Luki05  PlayStation.Community tag
2012.07.02. 19:40:11
LV3
Felejthető alkotás,pont mire történne valami végetér a film,pedig többre hivatott.Látványvilága lenyűgöző de ezenkivűl unalmas és fárasztó lett,és a végére odapottyant az alien is de minek.Tehát a kiborg felvisz az ürhajóra egy nyálkás köcsögöt aminek a kivonatával megfertőzi az egyik szereplőt aki felcsinálja a doktornőt,ebből születik egy szörny aki megtermékenyíti a teremtő space jockey-t és tádám megvan az alien.Hát nem ilyen agyzsibbasztásra számítottam,amúgy sem vagyok kibékülve az előzményfilmekkel.
8. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2012.07.02. 18:55:33
LV7
Nekem csalódás volt. Bocs hogy ide is leírom a fanyalgó véleményem.

A legtöbb ilyen fórum csak az ellentmondások boncolgatásával van tele. Ezért ide csak azt írom, hogy miután két kb kormbeli 30 plusszos szájfájfannal megnéztük ezt a filmet iszonyat csalódottan álltunk fel. A filmről a kocsmában nem sokat beszéltünk ellenben lementük a deáktérre. A focikivetítő előtt ültünk, ittuk a sört, hesszeltük a luvnyákat. Nekem az maradt maradandó élmény arról a napról. A filmre meg már alig emléxem. Sorry.

Ha lesz második rész, az nálam hótziher, hogy már letöltős kategória lesz.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
2012.07.02. 18:40:22
LV19
"Horrorisztikus jelenetből lehetett volna több és félelmetesebb is."

Én konkrétan egy parás jelenetre emlékszem, az sem volt nagy cucc.
A 3D nem értem, miért nem tetszett, én oda-vissza csináltam magam tőle, annyira penge volt. Egyébként a film csalódás volt kicsit, de ez az általam felállított magas lécnek köszönhető.
6. Don-Atello92  PlayStation.Community tag
2012.07.02. 18:21:39
LV6
Válasz 5. martin üzenetére:
Erre menne a like :))
5. martin  Főszerkesztő
2012.07.02. 17:54:33
LV27
Mit mondott az David az idegennek az űrhajón, ami után az letépte a fejét?

- Láthatnám a jármű érvényes egészségügyi dobozát?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Don-Atello92  PlayStation.Community tag
2012.07.02. 17:00:26
LV6
Válasz 1. TCr64EU üzenetére:
Nem velem nézte, de ugyanazt csinálta.
3. Greg  PlayStation.Community tag
2012.07.02. 16:39:22
LV25
Válasz 2. Ponty_88 üzenetére:
Nekem is kicsit vérszegény volt (mindkét értelemben ;)
LV426
2012.07.02. 15:54:47
LV5
A Prometheus számomra csalódás volt. Tetszett is meg nem is. Az elődökhöz képest szerintem a "borzongás" teljesen elmaradt (talán csak azért mert a évek folyamán magasabb lett az ingerküszöb ezen a téren? nem tudom.), a sztori tetszik, de az Alien filmekből ismert "stílusra" számítottam, ami ebben a filmben egyáltalán nincs meg. Hogy baj-e? Végülis nem. Valami nagyobb durr-ra számítottam, de ezzel a filmmel gyakorlatilag még inkább kitágították az Alien univerzumot, ami végülis jó. Annak viszont mindenképp örülök, hogy nem jelentek meg benne a Predatorok :D de az -igazi- Alienek hiányoztak...
Sex - Game - Rock'n'Roll!
1. TCr64EU  Choose life
2012.07.02. 14:00:36
LV22
Remulto írásában látok némi ütközést...

"A Corvin mozit választottuk ki, s nem 3D-ben néztük meg a filmet."

"...s ez IMAX 3D-ben még inkább érezhető és megtapasztalható."

Vagy ti is azt csináltátok, amit én?
Lurdy 2D, majd egy hét múlva IMAX 3D?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV6
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
1888 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Lőte Attila
Fórumhozzászólások száma:
2144 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
173 db
Utolsó belépés:
2019.03.26. 10:10:20
Regisztráció ideje:
2010.01.06. 20:07:10
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea