PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

19 hozzászólás

2012.06.19. 20:55:55

Utolsó hozzászólás: KonzolBojti

2012.06.21. 23:52:51

Megosztás
Értékeld a blogot!
Holtak hajnala (Dawn of the Dead – 1978)
Lehet hogy az emberi csontokat szopogató élőholtakat a Fehér zombi című moziban láthattuk először, magát a kultuszt George A. Romero teremtette meg Az élőhalottak éjszakája című kis költségvetésű, súlyos mögöttes tartalommal bíró alkotásában, a ’60-as évek végén. A mű nemcsak azért volt nagy hatással a filmiparra mert minimalitása ellenére rendkívül jól megoldott speciális effektusokkal rendelkezett, hanem saját módján figurázta ki az akkori hidegháborús politika helyzetet és Vietnámot, valamint Romero olyan kényes témákkal is foglalkozott mint például a rasszizmus vagy a feminizmus, amiért rengeteg kritika érte. Azóta persze igazi klasszikussá nemesedett alkotása, misem bizonyítja ezt jobban mint hogy rengeteg későbbi rendező merített Romero zombi-mozijaiból, s a mai sikeres horror franchise-ok sem lennének ezek nélkül az alkotások nélkül. Mindenesetre egy hosszú 10 évet kellet várni egy újabb zombi-mókára, 1978-ban Romero elkészítette második élőhalottas filmjét, azonban Vietnám már régen volt, és a hidegháború is lecsendesedett kicsit, az emberek már kevésbé aggódtak egy atomháború kitörése miatt. Azonban a társadalom nem lett tökéletesebb, ezt persze a rendező is tudta. A ’70-es években a horror műfaj igazi aranykorát élte, Tobe Hooper, Wes Craven és John Carpenter is ebben az időben bontogatta a szárnyait, rajongóknak igazi mennyország volt ez az évtized. Ami Romero-t illeti, ő is jócskán hozzá tett valamit saját tehetségéből, a folytatásban kibővítette a teret, a főszereplők már nem csak egy szakadt viskóban tengődtek, hanem egy jóval nagyobb helyen, kulturális központban, egy hatalmas plázában.

A rendezőt állítólag akkor szállta meg az ihlet, amikor egy ilyen bevásárlóközpontban sétálgatott és az ott lévő siető, nézelődő, vásárló embereket bámulta. Hála a vasfüggöny leomlásának és az amerikai életstílus beszivárgásának, a hazai néző is remekül meg tudja érteni a direktor által sulykolt társadalomkritikát, az elkényelmesedett embertömegeket, akik fél életüket a plázákban töltik, gyorskajákat emésztve, vagy csak, mindenféle vásárlási szándékkal a szökőkútnál ácsorogva vészelik át unalmas napjaikat, nem nehéz észrevenni a filmben látott élőhalottakkal és a hétköznapi emberek társadalmi szokásaival… valamilyen szinten ők is zombik. Az előzménnyel ellentétben itt nem csupán néhány adott embert láthatunk, akik csak túlélni szeretnének (bár ez a történet gerince), hanem Romero magát az emberiséget is bemutatja, azoknak reagálását a helyzetre. Nem tudják miért támadtak fel a holtak, nem tudják honnan jöttek, van-e ellenük ellenszer, nem tudnak semmit sem, csak találgatnak és pánikot keltenek a lakosságban. Az emberek persze ebben a helyzetben is feltalálják magukat, például vadászcsoportokat szerveznek és a füves dombok, kisvárosok közt lövöldözik az élőholtakat, közben isszák a forralt bort. Romero filmjében az ember embernek farkasa, nem csupán sikítozó, menekülő közösség, groteszk képet fest magáról a társadalomról és az adott helyzeteket kezeléséről, s akármennyire is undorítóak ezek a megnyilvánulások, ugyan ki mondaná azt hogy mi nem így viselkednénk a valóságban ha mondjuk szembekerülnénk egy ilyen eseménnyel? Ebben az apokaliptikus világban akinek volt egy kis esze az menekül, így tesz két tévériporter és két kommandós is, akik egy helikopterrel leszállnak egy pláza tetején, majd elbarikádozzák magukat. Itt alakítanak ki maguk közt egy kis társadalmat, elvégre a túléléshez mindenük megvan és védekezni is tudnak az állandóan betörni akaró zombik ellen. Bár a színészi alakítások jócskán elmaradnak az elvárttól, a főszerepeket gyakorlatilag ismeretlen emberek játsszák, mégis szépen sikerült kialakítani a kapcsolatukat és a párbeszédek is korrektek. Az időbeli ugrásokat mellékesen kezeli a film, mégis jól érzi a néző hogy nyilván heteket, akár hónapokat tölthettek ott a szereplők és a végére már igazi kis családdá váltak, akik figyelnek és ügyelnek egymásra.

Tom Savini (aki egyébként játszik is a filmben) trükkjei, maszkjai mai szemmel nézve már nagyon megmosolyogtatóak, viccesen hatnak, a 21. századi néző nem igazán tud velük mit kezdeni. Ez igaz a zombikra is, hihetetlenül tohonyák, mindenben megbotlanak és még hülye képet is vágnak hozzá. Bizony fogott valamicskét az idő foga Romero mesterművén, ám nem szabad elfelejteni hogy akkori szemmel bizony nem kicsit ijesztő lehetett, bizony régen volt már ’78, de a mögöttes tartalmát, a társadalomra irányuló kritikáját és undorítóságát mind a mai napig sikeresen megőrizte, ezért is több mint egy közönséges zombi film, mert volt miért ottmaradnia a köztudatban. Azóta persze sokat változott viselkedésük és sebességük is, de Romero annyira feszíti a húrt, hogy már-már nyíltan kijelenti a nézőnek: a filmben nem a zombik a valódi ellenségek, a gonoszok, ők csupán eszközök, az igazi agresszor, az igazi állat maga az ember. Szegény élőholtjaink csupán ösztönből akarják megemészteni belső szerveinket, nem tudatosan cselekszenek, s emlékfoszlányok vezérlik őket azokra a helyekre ahol emberként gyakran jártak (mint pl. a bevásárlóközpontba, micsoda irónia), nem azért támadnak ránk mert gonoszok lennének. Ellenben a filmben látható motoros banda, akik csak úgy hobbiból lekaszabolják a zombikat, fosztogatnak, s rabolnak, saját embertársaikra is rátámadnak, már inkább nevezhető a mozi igazi negatív karaktereinek. A film végi ostrom során természetesen sokan otthagyják a fogukat (sajnos egy főszereplő is áldozatul esik), így az agyzabáló élő hullák egyfajta igazságot is szolgáltatnak, azonban a happy end félig-meddig elmarad. Néhányan megússzák, túlélik, azonban a zombik tovább tizedelik a népet és az „apokalipszis” folytatódik.

A Holtak hajnala a zombifilmek alapvetése, megkerülhetetlen klasszikus, amelyet a műfaj rajongóinak legalább egyszer, ha csak tiszteletadásból is, de látniuk kell. Az idő kereke bizony megöregítette ezt az alkotást is, de mondanivalója, mögöttes tartalma mindmáig érvényben van, sőt, maga a téma mostanában egyre inkább aktuális. Egyébként megjelenése idején kapott hideget-meleget, de nagyjából a kritikusoknak és a nézőknek is átjött a film lényege, anyagilag pedig igencsak tarolt Romero klasszikusa. Persze a mozi egyik sarkalatos pontja hogy az idejétmúlt maszkok és effektek miatt néhány jelenet viccesen hat, de a fekete humort vitathatatlanul a rendező csempészte bele munkájába, a zombik tohonya, paródiába illő mozgása, s a mókásan csengő zene is arra emlékeztet minket hogy ne vegyük komolyan amit a képernyőn látunk. Mert noha Romero görbe tükröt tart a modern fogyasztói társadalom elé, néha bizony az ilyen dolgok is rendkívül viccesek tudnak lenni.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
19. KonzolBojti  Legendary Zombie Hunter
2012.06.21. 23:52:51
LV2
Válasz 18. VictorVance üzenetére:
Az amolyan tipikus, fanyar humorral átitatott őrültség, ami a rendezőre, Sam Raimire jellemző.:)

Wooltur: valahogy az nekem nagyon nem jött be.
“Fear is the path to the dark side."
18. VictorVance  Szerkesztő
2012.06.21. 19:35:20
LV18
Válasz 11. KonzolBojti üzenetére:
Ezeknek nagy részét még nem láttam, de majd pótolom. Egyébként most jut eszembe, a Pokolba taszítva is nagyon tetszett. Mondjuk azis inkább egy paródia-szerűség volt.
Örülünk?
17. bundas01  Hivatásos Troll
2012.06.20. 22:12:09
LV20
Válasz 16. simon7109 üzenetére:
SZINGÁJÁÁÁÁÁÁ!!!!!
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
16. simon7109  PlayStation.Community tag
2012.06.20. 14:49:43
LV18
Válasz 6. zsoltt üzenetére:
mekkora film volt az már:D
jókat lehetett rajta röhögni.
"Szumátrai patkánymajom" :DXD
PSN: misi2mezei
15. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.06.20. 14:03:22
LV16
Válasz 11. KonzolBojti üzenetére:
Sztem a Fourth Kind-ot is nyugodtan ide lehetne írni. :]
R.I.P. Brúnó :-(
14. KonzolBojti  Legendary Zombie Hunter
2012.06.20. 13:26:03
LV2
Válasz 13. Mortanius üzenetére:
Bár a thrillert a horrortól nagyon vékony kis határvonal választja el, szerintem(!) az Eden Lake messze van a thrillertől.:)
Persze ez mindenkinél eltérő lehet, de a műfaji elemek jóval inkább a horror felé mutatnak.
“Fear is the path to the dark side."
13. Mortanius  PlayStation.Community tag
2012.06.20. 13:21:49
LV4
Válasz 12. Mortanius üzenetére:
Pontosabban: Insidious

Konzolbojti:
Ezt az Eden Lake c. filmet most néztem meg a héten, de ez inkább thriller mint horror.
PSN ID: Lord_Mortanius
12. Mortanius  PlayStation.Community tag
2012.06.20. 13:19:49
LV4
Válasz 10. VictorVance üzenetére:
Insidous
Számomra a legjobb horror film volt az elmúlt 1-2 évben.

A The Cabin in the Woods meg már nagyon érdekel engem is. Jöhetne már valami normális release.

PSN ID: Lord_Mortanius
11. KonzolBojti  Legendary Zombie Hunter
2012.06.20. 12:13:22
LV2
Válasz 10. VictorVance üzenetére:
Azért vannak jók. Az utóbbi évekből kiemelkedőek:
- Eden Lake
- Triangle
- Orphan
- Them
- Inside
- The Woman in Black
Volt még pár, de most ezek jutottak az eszembe.
Az viszont igaz, hogy nagy átlagban gyenge eresztéseket kapunk. Belegondolva ez a kis lista sok év termése, míg régebben volt olyan esztendő, amikor minőségi moziból ennek a mennyiségnek a duplája jött ki.
“Fear is the path to the dark side."
10. VictorVance  Szerkesztő
2012.06.20. 11:43:06
LV18
Válasz 5. Greg üzenetére:
Én a mostani horrorfilmeken is tudok röhögni :) Egyszerűen nem tudom őket komolyan venni, persze ez mondjuk egy Piranha 3D esetében nem baj, mert azt direkt paródiának szánták. De mostanában nagyon nem tudnak jó horrofilmet csinálni. Az utóbbi idők legjobbja szerintem a The Cabin in the Woods.
Örülünk?
9. wallace  Dark Passenger
2012.06.20. 11:16:10
LV18
Ennél a filmnél még a kritikusok is azt írták, a remake jobb lett. Megvan mindkettő, hülyére néztem őket, a kritikusoknak igazuk volt.
8. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.06.20. 08:08:49
LV16
Én láttam az eredeti Holtak Hajnalát, nekem dög unalmas volt. De a remake na az ütött, kedvenc zombi filmem! :]
R.I.P. Brúnó :-(
7. sleki666  PlayStation.Community tag
2012.06.20. 06:40:21
LV1
Válasz 6. zsoltt üzenetére:
Én láttam, alapmű. És ha jól emlékszem a Peter Jackson rendezte (Gyűrűk Ura).

A Holtak Hajnala hatalmas film volt anno, mai szemmel tényleg már kicsit béna, de aki akkoriban látta és befosott tőle az tudja még olyan szemmel nézni ma is.
PSN: sleki666
2012.06.20. 01:38:16
LV7
Hullajó cimü filmet hányan láttátok:D?.A világ legelborultabb zombifilmje:D
5. Greg  PlayStation.Community tag
2012.06.19. 23:38:00
LV25
Az újraforgatott Holtak Hajnala nagyon tetszett, erre a régire meg alig emlékszem. Vajon 30 év múlva a mostani horror filmeken is úgy fogunk mosolyogni mint most ezeken. ;)
LV426
4. bundas01  Hivatásos Troll
2012.06.19. 23:18:54
LV20
A rimékje a kedvenc zombifilmem.
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
3. zoba
2012.06.19. 23:13:37
LV4
nekem ebből az újradolgozott verzió az alapmű a zombis témába e mellől nem tágítok egyik legjobb zombis film a 28 nappal később mellet

aki mást mond azt agyonlövik!!!
some say the world will end in fire
2. KonzolBojti  Legendary Zombie Hunter
2012.06.19. 23:07:45
LV2
Ez a REDRUM kép meg fergeteges.:D
“Fear is the path to the dark side."
1. KonzolBojti  Legendary Zombie Hunter
2012.06.19. 23:06:51
LV2
Remek írás egy igazi klasszikusról. Nagy kedvencem a trilógia, és bár a képzeletbeli listámon talán pont a Holtak hajnala van a legalsó helyen a három "epizód" közül , az értékelése így is maximálisan jogos.
“Fear is the path to the dark side."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16460 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6170 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 15:39:00
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea