PlayStation.Community Blog ›› gabe83

10 hozzászólás

2012.04.24. 13:18:57

Utolsó hozzászólás: gabe83

2012.04.24. 22:48:53

Megosztás
Értékeld a blogot!
Rufus bár az erősebb karakterek közé tartozik a Street Fighter IV (+későbbi változatai) és a Street Fighter x Tekken játékokban, az emberek mégis furcsán szemlélik a kinézete miatt, holott egy rendkívül eredeti és szórakoztató karakterről van szó. Ezért gondoltam, hogy a capcom.wikia.com és a streetfighter.wikia.com segítségével írok róla egy bejegyzést.

Rufus

Rufus a Street Fighter videojáték-széria egyik szereplője. Daigo Ikeno tervezte, és a Street Fighter IV játéktermi verziójában bukkant fel először, azaz Japánban 2008. július 18-án, míg Észak-Amerikában 2008 augusztusában. Hatalmas testű, túlsúlyos harcművész, aki Ken Masters legyőzésére törekszik. Indoka, hogy Ken tartja magát „Amerika első számú harcosának”. Útja során számos emberrel verekedésbe bocsátkozik, mivel a hasonló ruházat és hajszín miatt Kennel keveri össze őket – nemre való tekintet nélkül! Még a törékeny nő, Cammy sem téveszti meg rögeszméjében: „Végre legyőztelek, Ken Masters! Micsoda? Te nem is Ken Masters vagy? Biztosan az vagy! Csak egy pillantás a szőke hajadra, és már tudtam is, hogy te vagy. Természetesen a TV-ben nagyobbnak tűnsz. Mit viselsz? Valamiféle sarokbetétes cipőt? Szóval…”
Rufus japán hangja Wataru Hatano, míg angol megfelelője Christopher Corey Smith.
Megjelenése óta többségében pozitív fogadtatást kapott a karakter. Az IGN például a legjobb új karakternek választotta a Street Fighter IV-ben – megelőzve ezzel C. Vipert, Goukent, Sethet, El Fuertét és Abelt. Az elenyésző kritikák egyértelműen a karakterdizájnra és esztétikumra vonatkoznak.
„Van egy király medencém a kéglimben, és nem olyan vese-alakú izé, nem! Az enyém teljesen eredeti és csak úgy árad belőle a stílus és az elegancia. Ezt figyeld, haver… Olyan alakja van, mint a dollárjel! Hát nem ez a legnagyszerűbb? Ugye?”

Dizájn

A korábbi karaktertervezésektől eltérően Rufus megalkotásánál komoly piackutatást végzett a fejlesztőcsapat, hogy kiderítse: milyen karakterrel játszana szívesen az amerikai közönség. Daigo Ikeno eredetileg egy kopasz, vékony afro-amerikai harcost álmodott meg „King Cobra” öltözetben, aki akrobatikusabb lenne, mint Ryu vagy Ken. Harcstílusa a „breakung-fu” lett volna, amely a kung-fut vegyíti a break tánccal. Utóbbit látták a japánok népszerű amerikai hóbortnak abban az időben, így ezen téma köré építették a koncepciót. A megalkotás közepén Takashi Kamei art director felvetette, hogy a karakter legyen túlsúlyos, amelybe beleegyezett Ikeno. Ennek eredményeként teljesen más lett a végeredmény az eredeti tervekhez képest: kövér, szőke, hosszú hajú fehér férfi. A radikális változás meglepett számos Capcom-munkatársat, köztük a japán hangot kölcsönző Hatanót is: „Várjunk, ez az én karakterem?”
Végül azért esett a választás az új dizájnra, mivel a fejlesztők úgy érezték, hogy kiakadnak ezen majd az emberek. A Street Fighter IV executive producere, Yoshinori Ono Rufus bevállalását Blankáéhoz hasonlította, aki a Street Fighter II-ben mutatkozott be, kiemelve, hogy ez segít elkülöníteni a játékot a Tekken és a Virtua Fighter „nagyon menő, ám teljesen középszerű” karaktereitől.
Egy interjúban Ono kifejtette, hogy Rufust szándékosan bolondnak állították be, hogy „Amerikai Dannek” lehessen nevezni olyan értelemben, hogy a karakterlista vicces tagja. Amikor a Rufus-Bob (Namco által tervezett Tekken karakter) hasonlóságról kérdezték Onót, a producer kihangsúlyozta, hogy számos dologban eltér a két harcos, és míg Bob a „menő kövér srác”, addig Rufus a „furcsa kövér srác” képviselője.
Rufus eredeti koncepciója. Végül teljesen más kinézettel lépett a Street Fighter univerzumba. Ken pedig alternative costume-ként megkapta a képen látható ruházatot.

Személyiség, jellemzők

Rufus egy amerikai motorszerelő, de magát többre tartja ennél: „Legenda vagyok a motoros világban. Vagy talán inkább istenféle. De nem elégszem meg ezzel a státusszal. Ezúttal a bunyós világban akarok isten lenni, érted? Világszinten. Az emberek mondják, hogy meg kellene elégednem Amerika legjobbjaként, de…”
A harcművészeti filmekből ellesett mozdulatokat betanulva hozta létre a maga stílusát. Így vall a korai évekről: „Mikor kölyök voltam, mindig moziba jártam. Imádtam a kung-fu filmeket. Vagyis gyakorlatilag megszállottja voltam. Ezért elkezdtem a harcművészeti tanfolyamot. Bejártam egész Kínát a motoromon, és gyűjtöttem a tudást.”
Jóképűnek és Amerika legjobb harcművészének tartja magát. Az ember elmosolyodik, hogy mennyire komolyan veszi magát Rufus. A Capcom jellemzése a karakterről: hirtelen természetű, aki elhamarkodott következtetéseket von le célja eléréséhez, és feláldozza a pontosságot a gyorsaságért. Rufus nagy körmondatokban beszél, amelyet megfigyelhetünk a többi karakternél lényegesen hosszabb győzelmi szövegeiből. Tulajdonképpen olyan hosszúak a szövegelései, hogy képtelenség végigolvasni az eredményt mutató képernyőn. E. Hondának az alábbit mondja a győzelem után: „Úgy hallom, hogy ti, szumós fickók nem esztek mást, csak sushit és párolt ételt és tofut és ilyeneket a nap 24 órájában, haver. Van ilyen sushis hely a házam közelében, de az a pletyka járja, hogy romlott halat szolgálnak ott fel! Egy harapás, és egész nap a WC-n vagy!”
Hajlamos mindenfélét összezagyválni, még ha időnként meg is bántja az embert mondandójával. Lökött személyisége ellenére, meglepően jól képzett harcos, ezzel meg is lepi a többi karaktert. Miközben Guile egy pozitív, hazafi, izmos amerikait testesít meg, addig Rufus ennek ellenkezője: hangos, idegesítő, túlsúlyos jenki.
Barátnője, a csinos, vörös hajú Candy, aki azóta van vele, mióta megvédte egy dühös pincértől. Rose-hoz intézett győzelmi szövegében mesél erről: „Sose felejtem el, amikor először találkoztam a csajommal. Esős októberi nap volt és egy bunyóból tartottam hazafele. Hirtelen, egy csajszi tűnt fel a semmiből, és mondta: >>Segítség!<< Szerintem az étteremből rohant ki, ezért megvertem az őt üldöző pincért.” (Némely forrás szerint a hölgy fizetés nélkül szeretett volna távozni az étteremből.)
Rufus egy kövér, nagyszájú, szőke hajú férfi. Feje nagyrészt tar, csupán egy lófarok indul a fejtetőről. Arcán bajusz, mely a száj alatt is folytatódik az álláig. Sárga-fekete ujjatlan overállt visel, míg lábán csizma található. 195 cm magas és 185 kg súlyú. A motorozás a hobbija: „Ahogy én látom, motorosnak lenni, egy teljes életstílus. Vagyis veszel egy motort, kicicomázod, meg ilyenek. Egy igazi elkötelezettség, tudod? És a legjobb benne, hogy szinte bármerre mehetsz motoron. Az óceánon kívül mindenhova, úgy értem.”
A Street Fighter x Tekkenben végre összejött a Rufus-Bob összecsapás.

Miután olvasott egy cikket, amely Kent, mint Amerika legjobb harcosát dicsérte, Rufus feldúlt lett. Candy javasolta neki, hogy közönség előtt győzze le Kent, hogy világossá tegye ki a legjobb. Rufus mosolygott, és megfogadta a javaslatot. Végül sikerül összecsapnia Kennel. Az ismeretlen kimenetelű harci torna után Rufus és Candy kietlen sivatagos vidéken haladnak oldalkocsis motorral, mikor meglátják a gyalogos Kent és Ryut. Rufus megáll egy pillanatra és rájuk ordít: „Vesztesek!” Nem sokkal később a kopár vidéken elfogy Rufus motorjának üzemanyaga, és megjelenik Ken a terepjárójával. Gálánsan felajánlja, hogy elvontatja Rufust motorját, de a kövér harcos elutasítja, mondván: „Ez az edzésem része”. Mikor Ken elhajt, Candy felajánlja, hogy segít Rufusnak tolni a motort, de ő mérgesen és büszkén elveti az ötletet, de a tűző napon lassan haladva Kent hibáztatja minden rosszért.
Végül eljutnak egy benzinkútra, ahol Candy megtankoltatja a motort, miközben Rufus egy komplett víztartálynyi vizet magára locsol frissítő gyanánt. Ismét útra kelnek, ahol Rufus megkérdezi, hova tartsanak, Candy az Északi-sarkot javasolja, mivel már így is sokat utaztak a forró sivatagban. Rufus lelkesen üdvözli a lány ötletét.
Győzelmi monológjaiban megtudunk néhány dolgot Candyről és kapcsolatukról: „Egy Candy nevű csajjal randizgatok. És meg kell mondanom, haver, olyan édes is, mint egy cukorka! Érted, amit mondok? A név teljesen illik hozzá, haver. Először úgy voltam vele, hogy >>ez valami művésznév, vagy mi?<< Úgy vélem, tévedtem…” Azért a kezdeti időkben voltak problémák: „És ő nagyon dögös, haver. Szexi! Vagyis mi is veszekedtünk egymással egykoron, mint más párok, de minden rendben. Bár elég agresszív. Egyszer elkezdett mindenfélét dobálni, haver!” A kezdeti nehézségeken túlhaladt már a kapcsolat: „Szóval, a dolgok egyre komolyabbá fordulnak Candy és közöttem, vágod? Olyanokról beszél, hogy vegyem el és hasonlók. Ebbe még benne is lennék, de nem vagyok oda a flancos ceremóniákért, érted? Vagyis nem halmozok fel szmokingokat…” Végül kiderül mi a közös bennük: „…Candy? Ő nem csupán jól néz ki, haver. Nem, lenyűgöző személyisége is van! Mi ketten a világ legtökéletesebb párját alkotjuk, érted? Mindketten szívtunk a matekkal, így segítő kezet nyújthatunk egymásnak, ha vissza kell számolni 10-től.”
Hírhedt mozdulata: Galactic Tornado. A forgó mozgás elnyeli a lövedéket, és lesújt Kenre.

Harcstílus

Rufust szándékosan gyorsabbnak tervezték, mint ahogy a külseje indokolná, és megadták neki azt a képességet, hogy könnyedén össze tudja fűzni mozdulatait. Így dacol a külsejéből származó elvárásokkal, és kontrasztot képez más nagytestű verekedős játékkarakterekkel szemben. Gyors mozdulatait harci kiáltások kísérik.
A fejlesztőcsapat Yun és Yang stílusához hasonlóra alakította Rufusét a hírhedt Dive Kickel és a nagy támadási mobilitással. Galactic Tornadója viszont az ellenfél támadásának semlegesítésére szolgál, mivel a lövedékeken áthatolva sújt le a mozdulatot lezáró ütés. Tornádószerűen pörgeti testét, majd egyenesen üt az ellenfélre. Jellemző mozdulata még a Messiah Kick, amikor a levegőben ívet leírva a testével megrúgja ellenfelét, és vagy szaltórúgással, vagy gáncsolással, vagy pedig felugró fejbe rúgással zárja le a támadást. A Snake Strike során a levegőbe felugorva számtalan ütést mér a szintén levegőben lévő ellenfelére gyors egymásutánban.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. gabe83  PlayStation.Community tag
2012.04.24. 22:48:53
LV21
Köszi, majd valamikor lesz még néhány.
9. Dragonken  Szerkesztő
2012.04.24. 20:06:51
LV16
Jó írás, jöhet a többi karakter!
de miért nincs DK-n nadrág?
8. metadata  PlayStation.Community tag
2012.04.24. 19:40:15
LV15
Én nagyon szeretem a külsőre kevésbé szimpatikus karaktereket, bár Rufus kivétel. Köszi a blogot!
FatHead
7. zolika  HALF NINJA
2012.04.24. 17:42:31
LV9
Tetszett, csak így tovább! :)
Anthony Hopkick :D
6. gabe83  PlayStation.Community tag
2012.04.24. 16:13:09
LV21
Válasz 5. jime üzenetére:
Nagyon jó karakter!
Dive Kickje aranyat ér, Ultra 1-e becombózható sokféleképpen! Overheadje, anti-airje is teljesen jó!
5. jime  non-alcoholic
2012.04.24. 15:51:00
LV29
Tavaly szeptemberben szereztem be a SSF4AE-t, pár nappal ezelőttig ki sem választottam egyszer sem, egyáltalán nem volt szimpatikus a figura számomra.
De rá kellett jönnöm, hogy nem is olyan rossz karakter:)
"wake up, you're dead!"
4. gabe83  PlayStation.Community tag
2012.04.24. 14:50:04
LV21
Válasz 3. Sanada üzenetére:
Köszi, de lusta jószág vagyok. :-)
3. Sanada  Szerkesztő
2012.04.24. 14:47:55
LV4
Jó írás, grat.

Rövid ideig volt csak meg az SFIV meg a SSFIV, de az megmaradt, hogy amennyire unszimpatikusnak tűnt elsőre Rufus, később annyira érdekesnek találtam a jellemét és a harcstílusát. (a winning quote-ok elolvasásával én is szenvedtem, pedig gyorsan olvasok :D)

Engem amúgy simán érdekelnek a bunyós játékok karaktereiről az ilyen triviák, nem csak a tutioralok, szóval remélem láthatunk még majd hasonlót tőled a jövőben.
2. gabe83  PlayStation.Community tag
2012.04.24. 14:45:01
LV21
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Köszi.
Kevés karakter van, aki annyira érdekes dumában, mint ő, így nem ígérek semmit. 1-2 talán majd lesz a jövőben. :-)
1. Onimushaman  Szerkesztő
2012.04.24. 14:17:34
LV24
Jó írás, de számomra sosem volt szimpatikus karakter.
Jöhetnek más karakterek is.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV21
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
25742 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Balassa Gábor
Fórumhozzászólások száma:
10419 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
849 db
Utolsó belépés:
2019.01.31. 12:14:04
Regisztráció ideje:
2008.11.14. 11:51:35
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea