PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

15 hozzászólás

2012.04.19. 20:52:25

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2012.04.22. 15:24:49

Megosztás
Értékeld a blogot!
Halálos fegyver 2 (Lethal Weapon 2 – 1989)
1987-ben a Mel Gibson-Danny Glover páros olyan erővel robbant be a mozikba, hogy nem csak egy kitűnő, remek akciófilmet tettek le az asztalra, de egy csapásra átformálták az egész zsánert, megmutatták hogy a műfaj bőven túlmutat az – addig csak – agyatlan, vérgőzös, nagyjából csak látványos lövöldözésből és robbanásból álló akciómozikon. Filmek egész sorát indította el, amelyek megpróbálták leutánozni a Halálos fegyver nagyon is bevált receptjét, persze készültek jobb-rosszabb produkciók, de egyértelmű, hogy az eredetihez csak annak folytatása érhet fel. Röpke 2 év múlva aztán a felülmúlhatatlan páros megint összeállt egy második rész erejéig, újra megjelent a vásznon az ismert cím, a kellemes jazz-zene, és egyúttal a látványosabbnál látványosabb akciók, a humoros beszólások, a csipkelődések, amelyektől minimum a századik újranézésnél is röhögő görcsöt lehet kapni, s természetesen a már ismert páros, akik mint mindig, most is megállíthatatlanok. A legtöbb folytatás persze kanyarba sincs az előzményhez, sokszor pont úgy cseszik el a dolgot hogy nem akarnak nagyon elszakadni a már bevált kliséktől, mindenből többet, nagyobbat, hangosabbat akarnak, a karaktereket pedig nem tudják úgy alakítgatni hogy azok továbbra is érdekesek maradjanak, így tehát nem csoda hogy fele annyira sem lesz jó mint az első film. A Halálos fegyver 2 esetében ilyenről szó sincs. A folytatást a már bevált stáb készítette, ezúttal is Richard Donner ült a székbe, és gyakorlatilag mindenki részt vett a munkában, aki már az előző epizód során ott volt, nem is szólva a visszatérő karakterekről. A forgatókönyvet megint Shane Black írta, de a munkálatok során bizony a stúdió nagyon bele akart nyúlni a szkriptbe, nem tetszett nekik hogy Riggs meghal a végén, hiszen ők úgy gondolták, egy ilyen mozi nem érhet véget a második résszel, és különben is, egy ilyen filmben, ahol folyamatosan szórják a poénokat, csak úgy folyik a feelgood hangulat a nézőre hogy nézne ki ha a főhős meghal a végén? Tisztelem és szeretem Black munkásságát, mert tényleg, ha vicces, ütős dialógusokról, beszólásokról van szó, ő verhetetlen, de mégis, valószínűleg nem jött volna be a nézőknek ez a koncepció. Bár kifejezetten csak ezzel az egy problémával volt baja a producereknek, miután még két írót bevontak, Black szépen elhagyta a sorozatot, de azért az újraírások során rengeteg mindent meghagytak az általa írt cselekményből.

Jeffrey Boam aztán szépen átszabta itt-ott a történetet, amely ezúttal jóval humorosabb lett, ám cseppet sem könnyedebb. A nyitány hihetetlenül remek és pörgős, nélkülözi a szokásos névfelsorolásokat, meglátjuk a jól ismert Warner Bros. logót (amely közben felcsendül a Looney Tunes főcímdala), majd a film címe, és rögtön bele a közepébe, egy autós üldözés közben találjuk magunkat, Riggs-el és Murtaugh-al. Az előző rész óta kb. három év telt el, amely során nagyon jól összeszoktak, itt már tényleg elválaszthatatlan, igaz barátok, akik az egymással való állandó heccelés miatt olyanok mint egy rossz házaspár, már az első percekben megy a rettentően humoros, jelentéktelen dolgokon való civódás, a nézőnek pedig nem kell egyszázad másodperc sem és máris bele tud rázódni a dolgok menetébe. A két rendőrnek ezúttal sem kispályásokkal van dolga, de míg az első részben látható Árnyékkommandó, a Tábornok és Joshua már nyomokban tartalmazták azokat a tulajdonságokat, amelyek majd meghatározzák az új típusú akciófilmek ellenfeleit, még nagyban magukon viselték az előző akció-generációban látható sablon-gonoszok stílusjegyeit. Ezzel szemben a folytatásban hasonlóan kemény, de már kifejezetten másféle típusú negatív szereplőkkel találkozhatunk. A cselekmény körül a Dél-afrikai konzulátus főnöke, egy bizonyos Arjen Rudd áll, aki különböző drogüzleteket és Krugerrand-i pénzzel való üzérkedéseket folytat Los Angelesben, de őt és embereit a helyi rendőrség még meg sem közelítheti, hiszen diplomáciai védettséget élveznek. Riggs és Murtaugh persze nem akarnak leszállni a gazfickókról, amelynek az lesz az eredménye, hogy Rudd és bandája kegyetlenül rászállnak a nyomozókra, szeretteikre, és úgy en bloc az egész rendőrkapitányságra. Így tehát az ellenfelek is mélyebb, kidolgozottabb jellemet kaptak, nem azok a sokat tapasztalt, háborúkat megjárt gyilkológépek, de olyan megfontolt, elővigyázatos pszichopaták, akikkel érdemes vigyázni, különösen Rudd, akit Joss Ackland olyan meggyőző hitelességgel kelt életre, hogy elég csak ránézni a tekintetére, máris feláll a szőr az ember hátán. Ráadásul mivel embereink a Dél-afrikai Köztársaságból jöttek, nem kicsit rasszisták is, amelyet majdhogynem minden közös jelenetben előhoznak, de ezek humorforrást is jelentenek egyszerre. A Halálos fegyver 2 ezeknek köszönhetően jóval viccesebb mint az előző, és nemcsak azért mert a karakterek humoros szituációba keverednek, hanem a rendkívül jó forgatókönyvnek és párbeszédeknek is nagy szerepe van ebben.

A film persze egyértelmű tiltakozás a Dél-Afrikában található apartheid kormány ellen, amely elnyomja a fekete lakosságot, mindent megszab neki, még azt is hogy nem ülhetnek le a buszokon, vagy a játszótereken. Persze ez a ’90-es években végül megszűnt, de akkor, ’89-ben még hevesen tiltakoztak ez ellen a rendszer ellen, így tehát a legtöbb akciófilmmel ellentétben a Halálos fegyver 2-nek még üzenete is van, bár mint mondtam, ezeket a dolgokat inkább humorosra veszik, de mindez nagyon jól bevált, a mai napig elkap a nevetés mikor meglátom azt a jelenetet mikor Murtaugh elmegy a konzulátusra hogy ki akar vándorolni Dél-Afrikába, vagy amikor Riggs behatol Rudd irodájába és szétlövi az akváriumát. De talán még ezeknél is viccesebb a klotyóbomba, amiért már megérte elkészíteni ezt a filmet, és nemcsak azért mert Murtaugh utasítása ellenére Riggs kivezényli a város majdhogynem összes rendőrét, tűzoltóját és mentőjét, de a melankolikus, „buddys” pillanatok miatt is örökérvényű lett ez az alkotás. Riggs itt már nem az az öngyilkos hajlamú, dühös zsaru, némileg feldolgozta már felesége halálát, de kevésbé őrültnek most sem lehet nevezni: gyakorlatilag bármilyen őrült, hajmeresztő dologba beleveti magát ha a munkája elvégzéséről van szó, megint elég rázós, vakmerő dolgokba rántja bele Murtaugh-ot is, aki szemmel láthatóan lazábbra veszi a figurát mint korábban, kicsit felnő Riggs humorérzékéhez és fiatalos lendületéhez. Riggs is szépen beilleszkedett társa családjába, már igazi családtaggá vált, valószínűleg részben ők nyújtottak segítséget abban is hogy lelkileg helyrejöjjön. De minden humora ellenére a Halálos fegyver 2 talán a legsötétebb, legkomolyabb rész az összes közül. Persze ezt a két kifejezést nem úgy kell érteni mint mondjuk egy kemény thrillert, csupán annyit hogy a történetben néhány szomorú, tragikus dolog is történik, amelyek megint csak Riggs-et találják meg. Többek közt azis kiderül hogy anno ki ölte meg a feleségét, és hogy az egész csak egy véletlen félreértés volt, és szeretette gyakorlatilag a munkája miatt halt meg. Ez régi sebeket tép fel a rendőrben, akiből ezek után megint előhozzák a halálos fegyvert, a film utolsó jeleneteiben megint egy legyőzhetetlen félőrültté változik és letarol mindent, amíg bosszút nem áll azokon akik annyi fájdalmat okoztak neki. Nem mellékesen a Dél-afrikaiak elleni harc miatt hal meg Riggs új barátnője Rika is, aki amúgy szintén a konzulátuson dolgozik, ő Rudd titkárnője. Főhősünk, bámulatos módon, egyszerre humorosan és hihetetlenül könnyen ujjai közé csavarja a nőt, majd egy vacsorameghívás után (amelyet természetesen hol máshol ejthetnének meg mint Riggs tengerparton lévő lakókocsijában), majd persze a lakoma fülledt, egész éjszakán átívelő szeretkezésbe torkollik, amelyet sajnos nem tudnak befejezni mert egy-két helikopter meg egy csapat kommandós szépen letarolja Riggs lakását.

Rika halála a történet legszomorúbb pontja lesz és az egyik ok amiért ez a legsötétebb epizódja a tetralógiának. Bár a cselekmény szempontjából nagyon is sok értelme van ennek a történésnek, hiszen Riggs csak a nő halála után határozza el hogy semmibe veszi a rendőri szabályzatot, a diplomáciai védettséget és örökre leszámol a Dél-afrikaiakkal, természetesen Murtaugh-val együtt. Nem említettem még a harmadik legfontosabb és legjópofább szereplőt, Leo Getz-et, akit Joe Pesci alakít, aki annyira jól játssza a mitugrász, neurotikus karaktert hogy ettől fogva törzsvendég lett a sorozatban. Bár itt még nem annyira idegesítő (az idegesítő szót nem úgy értem hogy ez a film rovására menne, hanem magára a karakterre, hiszen mást sem csinál csak folyton idegesíti Riggs-éket, de ezt rendkívül viccesen teszi), de jelenléte nagyon sokat dob a mozin. S ezen még rengeteget szépít Eric Clapton és Michael Kamen kitűnő zenéje, amely maximálisan passzol a néhol melankolikus hangulathoz. Igaz hogy mint a legtöbb folytatás esetében, úgy a Halálos fegyver 2-ben is mindenből több van, több akció, több lövöldözés, több poén, de ezúttal ez kifejezetten jól sült el. Nem is szólva azokról az elemekről, amelyek a későbbi folytatások során visszatérő gegek lettek, Riggs vállának kificamodása, vagy visszaszámlálás háromtól. Viccesebb, és bár egy kicsit sötétebb is, a laza, haver-hangulat még mindig a helyén van, semmi oka a szégyenkezésre, sőt, minden folytatásnak legalább ilyennek kéne lennie, mert ez ismét csak egy zseniális alkotás.

95%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
15. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.22. 15:24:49
LV18
Válasz 14. Matichku üzenetére:
Énis akárhányszor meglátom valamelyik csatornán, egyszerűen ottragadok, nem tudom elkapcsolni, végig kell néznem:)) Bár nem nagyon szeretek TV-ben filmet nézni, még mindig jobb a Cool mint az RTL, ott egyszer néztem meg, kicsit furcsa volt az a rész mikor Riggs és Vorstedt elkezd verekedni, és a következő snittben már csupa vér mindkettő, anélkül hogy egyikük is ütött volna :) Ráadásul mindezt este 11-kor, 18-as karikával.
Örülünk?
14. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.04.22. 12:18:09
LV14
Tegnap volt a második a Cool-on, még az éjjeli ismétlést is megnéztem. Nem is értem, de megint jó szórakózást nyujtott:))
Nil Satis Nisi Optimum
13. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.21. 19:40:36
LV18
Válasz 12. Matichku üzenetére:
- Nyomja Bulldog! :))
Örülünk?
12. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.04.20. 23:58:25
LV14
Válasz 10. VictorVance üzenetére:
Butters meleg téma tényleg jó humorforrás, én meg a fogorvosos részen röhögök, meg a kinai szakos nyomozó szövegén aki elmagyarázza kik azok a négy atyák.
Nil Satis Nisi Optimum
11. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.04.20. 23:44:23
LV14
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Szokták mondani mindeki magából indul ki, ezért nem is gondoltam arra ki a legmegfelelőbb partner Riggsnek. De ígazat adok neked, Riggshez Rene Russo jobban illik. Nekem pont ez a verekedős, vagány stílus nem jön be. Maradok Patsynél:)
Nil Satis Nisi Optimum
10. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.20. 23:36:23
LV18
Válasz 8. Matichku üzenetére:
Igen, valóban szirupos, de végülis szerintem azért lett ilyen mert a negyediket szánták a sorozat lezárásának (mi sem bizonyítja jobban hogy a végén szépen összeáll mindenki egy közös fényképezésre). De szvsz nagyon jót tett a filmnek ez a családi töltet, mert rengeteg humorforrás fakad belőle, főleg ezeken a jeleneteken kaptam röhögőgörcsöt mikor össze-vissza baromkodnak (Murtaugh azt hiszi hogy Butters meleg, Riggs meg majdnem meghal a röhögéstől:) Chris Rock nekem sem a kedvencem (amúgy is mindig keverem Chris Tucker-el), de itt jól alakít, nem olyan ripacs mint mostanában.
Örülünk?
9. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.20. 23:31:46
LV18
Válasz 7. Matichku üzenetére:
Patsy Kensit tényleg nagyon dögös csaj, nem rugdosnám ki az ágyamból, de Rene Russo temperamentuma, vagány stílusa nekem sokkal jobban bejön, valahogy közelebb érzem magamhoz az ő karakterét, és szerintem ő a legmegfelelőbb partner Riggs-nek is.
Örülünk?
8. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.04.20. 23:27:04
LV14
Válasz 6. VictorVance üzenetére:
Érdekes madár a negyedik. Chris Rock vicceit nagyon nem bírom, Jet Li viszont mesteri, tetszik a kinai téma is. Mégis egy kicsit sziruposnak tartom. Lehet hülyeséget beszélek, de ez olyan igazí családi film csak Disney nélkül.
Nil Satis Nisi Optimum
7. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.04.20. 23:07:21
LV14
Patsy Kensit a széria legjobb csaja valóban drámai volt a halála, de legalább a kutya megmenekült. Humor tekintetében szerintem ez a rész viszi a pálmát( Murtaugh Dél-Afrikába tervezett kivándorlása teljesen jó poén, meg a visszaszámlálásokon is röhögök).
Joss Ackland -igaz csak mellékszerepben- a Vörös Októberben is kíválót alakított.
Nil Satis Nisi Optimum
6. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.20. 22:46:43
LV18
Válasz 4. Bazsika üzenetére:
Amúgy én sokáig a negyediket tartottam a leggyengébbnek, de akár hányszor nézem, egyre jobb lesz:)
Örülünk?
5. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.20. 14:45:19
LV18
Válasz 4. Bazsika üzenetére:
Szerintem nem volt semmibaj azzal a filmmel, Jack Travis nagyon jó ellenfél volt, bár nem ártott volna egy karizmatikus mellék-gonosz.
Örülünk?
4. Bazsika  PlayStation.Community tag
2012.04.20. 13:18:13
LV3
Válasz 3. VictorVance üzenetére:
Szerintem a harmadik a leggyengébb a sorozatban,olyan semmilyen rosszfiúkkal. De elismerem az érdemeit.
I swear to drunk,i'm not god!
3. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.19. 22:26:22
LV18
Válasz 2. Greg üzenetére:
Nekem is a harmadik a favorit, abban legjobb a hangulat, meg a poénok is.
Örülünk?
2. Greg  PlayStation.Community tag
2012.04.19. 22:24:52
LV25
Nekem a 3. a kedvencem. Leo Getz hatalmas. :D
LV426
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.04.19. 21:06:31
LV22
Ez az egyik kedvenc részem, de csak az eredeti mozis szinkronnal:)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15922 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5936 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4726 db
Utolsó belépés:
2019.08.22. 07:30:38
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea