PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

25 hozzászólás

2012.04.09. 15:16:37

Utolsó hozzászólás: Matichku

2012.05.24. 22:27:18

Megosztás
Értékeld a blogot!
Drágán add az életed! (Die Hard – 1988)
Az akciófilm, mint műfaj az 1980-as évek második felében kifulladásba kezdett, az olyan hősök mint John Rambo, Rocky Balboa, vagy esetleg "Piszkos" Harry Callahan eltűntek a vásznakról, újabb visszatéréseik pedig nem arattak osztatlan sikereket. Az embereknek egyszerűen új hősökre volt szükségük, már nem váltak be a szokásos klisék, miszerint van a halhatatlan, kigyúrt izomember, aki egy késsel képes kiirtani egy egész hadsereget. Új ötletek és ami a legfontosabb új színészek kellettek. Jött a belga Van Damme és az "ezerarcú" Seagal bácsi, egy évvel ezek előtt pedig Richard Donner leforgatta a másik halhatatlan akcióklasszikust, a Halálos fegyvert. Ez új megvilágításba helyezte a műfajt és divatba hozta a nagyvárosi zsarufilmeket, nem utolsó sorban megnyitotta az utat a hasonló kaliberű filmek elkészítéséhez. Ezután indultak tömeggyártásba az ilyen féle filmek amiknek eredménye többek közt a Tango és Cash, valamint a Vörös zsaru lett. A Halálos fegyver visszaállította a műfaj népszerűségét, már csak egy olyan film kellett, ami tovább folytatja ezt a vonalat. De ne menjünk előre, a dátum még mindig '88. A Ragadozó című filmmel már némi ismeretre szert tett John McTiernan leakarta forgatni a Kommandó című 1985-ös Schwarzenegger című film folytatását, ám ehhez mint tudjuk Arnie-ra lett volna szükség, aki nem igen érdeklődött túlságosan a szerep iránt. Ezután gyökeresen átírták a sztorit, a történet alapjául Roderick Thorp 1966-os regényét a Nothing Last Forever-t vették alapul. A regényben terroristák foglalnak el egy felhőkarcolót, ám nem számítanak az ottlévő rendőrre, aki felveszi ellenük a harcot. A fogatókönyv kész volt, már csak egy sztárt kellett találni, aki elviszi a hátán a filmet. Ez nem volt könnyű, a szerepet több akkor ismert sztárnak ajánlották fel: Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Nick Nolte, Don Johnson, Burt Reynolds, Richard Gere és nem utolsó sorban Richard Dean Anderson is esélyes volt McClane szerepére.

Ezután szóba került az akkor még csak vígjáték sorozatokban játszó Bruce Willis, ám a szerep elvállalása után az első filmet promotáló plakátokról nélkülöznie kellett a megjenesét, mivel a producerek tartottak attól, hogy így a közönség nem veszi komolyan a filmet és kevesen ülnek be rá (az első posztereken csak a film helyszínéül szolgáló Nakatomi Plaza volt látható ami valójában a Twenty Century Fox stúdió székháza). A film alapsztorija nyilvánvalóan még annak is ismert, aki még életében nem látta ezt a filmet (vannak ilyenek?): John McClane New York-i rendőr Los Angelesbe repül a feleségéhez, aki a Nakatomi vállalat egyik nagy pozíciójú munkatársa. McClane éppen feleségével való kapcsolatát akarná felmelegíteni, de a találkozóhoz adott helyszínt a Nakatomi Plaza-t terroristák foglalják el, élükön Hans Gruber-el, aki a rendőrség segítségével akarná kiszabadíttatni sitten ölű bűntársait. Hamarosan azonban kiderül, ennél jóval nagyobb és jóval kigondoltabb tervről van szó. A túszok és a rendőrség egyetlen reménye John McClane rendőr, aki egyedül veszi fel a harcot a terroristákkal.

Ma már vitathatatlan hogy McClane szerepére Willis volt a legtökéletesebb választás. Nemcsak azért, mert ez hozta meg az akkor még majdhogynem ismeretlen színésznek a világhírt és segítette hozzá újabb híres szerepekhez, hanem mert (hála Willis játékának) John McClane lett a vitathatatlan egyik legnagyobb (véleményem szerint a legnagyobb) akcióhős a filmtörténelemben. McClane egyáltalán nem az a tipikus akcióhős. Ő az az alak, aki nem önszántából lett hős, csupán a helyzet alakulása és az események folyamata kényszerítette erre. Mindig rosszkor van rossz helyen, de ha katasztrofálisra fordul a helyzet, csak ő tud segíteni. Nem maga miatt, leginkább embertársai miatt teszi amit tesz, mégha azoknak nem is szimpatikus a jelleme. Sosem vár elismerést és nem is kap, de ha elkezd ömleni a szar, ő mindig kockázat nélkül beleveti magát a sűrűjébe. És eközben mindig próbál laza maradni, szórja a vicceit és a beszólásait, amik közül jópár már szinte legendássá és felejthetetlenné vált. S ha még nem mondtam volna, van egy olyan tulajdonsága, ami a legtöbb akcióhősre nemigen jellemző: John McClane sebezhető! Nem egyszer fordul elő, hogy vérzik, találatot kap, vagy már tele van a töke az egésszel és legszívesebben hagyná a francba az egészet, de természetesen ő is tudja, hogy ezt nem teheti meg: ha már belekényszerítették a játékba, végig kell játszania és lehetőleg ép bőrrel megúsznia az egészet.

Tehát megvan a tökéletes karakter, aki cigizik, cipő nélkül mászkál egy szakadt trikóban, amin vérfoltok vannak és közben terroristákat intéz el. Valljuk be: mindannyian szeretjük McClane-t, de karaktere még nem elég ahhoz, hogy össze lehessen hozni egy jó akciómozit. Szerencsére az alkotók számos remek jelenetet találtak ki és valósítottak meg. És mindezt úgy, hogy közben a néző érzi, ez egyáltalán nem az az átlagos tucat-akciófilm, amit hétvégenként lát az ember a tv-csatornákon. John McTiernan rendező felrúgott minden alapszabályt, ami erre a műfajra volt jellemző, és remekül tette. Mint már említettem McClane személye is tökéletes, de nem csak ő az egyetlen ebben a filmben, akit dicsérni lehet. Ottvannak még a terroristák, igaz némelyikük jó ha a film közepéig kihúzza élve, de mégis, nem érezzük hogy ők is azok a töltelék ellenfelek, akik csak azért vannak hogy a főhös kinyírja őket, ezzel is fokozva a vér-erőszak-faktort és a korhatár besorolást. Mindegyikük igazi hús-vér ember, akiket McClane csak kínkeservesen és fogcsikorgatva tud elintézni. A film szinte majdnem minden klisétől mentes. A néző szinte hozzá van szokva, hogy a dolgok úgy alakuljanak, ahogy a szokásos B-kategóriás akciófilmekben, de itt egyáltalán nem azt kapja, amit vár. A jelenetek persze itt is követik egymást, de nem a megszokott sémában. Az első 15-20 perc lassan kezdődik, de ha egyszer beindul a film, akkor nagyon nehezen áll le. És ha még egy időre le is lassulnak a cselekmények, az sem ad okot negatívumokra: nemcsak az akciójelenetek zseniálisak, hanem ami a "két lövöldözés között van". A hangok és a robbantások mind-mind zseniálisak (nem voltak véletlenek azok az Oscar-jelölések), mai szemmel nézve pedig egy ici-picit elavultak, de ennek ellenére még mostis megállják a helyüket.

Már eleget ecseteltem a kiváló főszereplőt és az akciójeleneteket, de még nem szóltam egy másik kiemelkedő szereplőről. Ő nem más, mint a Hans Gruber nevű főterroristát alakító Alan Rickman. Emberünk is hasonló helyzetben volt, mint Willis, ismeretlenül került be a filmbe, de a mozi sikere hozta meg számára a világhírt. Alakítása mint főellenfél egyszerűen zseniális, nem is szólva arról hogy ez a film egyik erős pozitívuma. Rickman kiválóan kelti életre a terrorista Gruber-t, szinte mondhatni ő McClane ellentéte, még ha ő azt is vallja magáról, hogy jelleme hasonló a rendőréjéhez. Persze idővel Hans is kimutatja a foga fehérjét, mikor fény derül az aprólékosan kieszelt tervére. Ezért sem az a tipikus rosszfiú, hisz a korábbi akciófilmekben a főellenfelek is csak azért voltak ott, hogy a főszereplő egy kisebb hadsereg leverése után vele is végezzen. Itt nem ez a helyzet, Hans karaktere remekül ki van dolgozva,a filmtörténelem egyik legjobb gonosza, mindenképpen ottvan a helye a legnagyobbak között. Nem is szólva arról, hogy hatása a későbbi akciófilmekre körülbelül olyan mértékű volt mint McClane-nek. A filmkészítők Gruber és Rickman láttán elkezdték másolni ezeket a nem mindennapi gonosztevőket, több-kevesebb sikerrel.

Tehát a Drágán add az életed! (vagy ha úgy tetszik Die Hard) vitathatatlanul a '80-as évek legjobb akciófilmje és minden idők egyik legjobb akciófilmje is. Mind a mai napig megállja helyét, jelenetei híressé, mondatai szállóigévé váltak. A legnagyobbak közt van a helye és több mai akciófilmet is zsigerből felülmúl. Sikerének köszönhetően Bruce Willis igazi hollywoodi sztárrá vált, sorra játszott jobbnál-jobb filmekben, de mégis, ha majd évtizedekkel később említeni fogják ez a film fog beugrani először. Mert jöhetnek az újabb kultfilmek, akcióhősök, vagy a kegyetlennél-kegyetlenebb főgonoszok, de a Die Hard akkor is örök.

100%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
25. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.05.24. 22:27:18
LV14
Válasz 24. VictorVance üzenetére:
Igen, ezzel én is vagyok. Nagyon sok szinkronnál, felíratnál számít az első "találkozás". Utána már az lesz számodra az etalon.

Talán vetítik még és akkor meg tudod nézni.
Nil Satis Nisi Optimum
24. VictorVance  Szerkesztő
2012.05.24. 20:56:12
LV18
+1
Válasz 23. Matichku üzenetére:
Na erről is lemaradtam, pedig szivesen megnéztem volna úgy. Én azon a szinkronon nőttem fel, beleégett az agyamba:)
Örülünk?
23. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.05.24. 18:53:46
LV14
Válasz 17. VictorVance üzenetére:
Tegnap volt a Film+-on az eredeti Vass Gáboros szinkronnal. Valahogy nem nyújtotta azt az élményt mint vártam. Az új szinkronnal szoktam meg és az hiányzott. Láttam mindenki az eredetit tartja jobbnak, de hát izlések és pofonok. Ebben a kérdésben egyedűl maradtam... Pedig mindkétszer megnéztem:)
Nil Satis Nisi Optimum
2012.04.11. 06:52:46
LV3
21. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2012.04.11. 00:34:55
LV11
Egy kis extra info: A film Roderick Thorp Minden elmúlik egyszer (Nothing lasts forever) című regénye alapján készült, ennek a különlegessége az, hogy maga a könyv egy korábbi művének, a The Detective c. regény folytatása.
Később a Minden elmúlik-ból mi magyaro,k készítettünk egy színházi előadást Halálkemény címmel: http://port.hu/halalkemeny_-_a_mi_dajhardunk/[...]
Please to meet you... Hope you guess my name.
20. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.04.10. 22:40:43
LV14
Válasz 19. VictorVance üzenetére:
OK. Akkor indul a kincskeresés:)
Nil Satis Nisi Optimum
19. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.10. 22:38:19
LV18
+1
Válasz 18. Matichku üzenetére:
Írd be a gúgliba hogy Die Hard régi szinkron, és előbb-utóbb rátalálsz ;)
Örülünk?
18. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.04.10. 22:27:18
LV14
Válasz 17. VictorVance üzenetére:
Gondolom a sok káromkodás miatt lett átszinkronizálva.
Vass Gáboros szinkronnal lehet valahol találkozni(DVD, ha van esetleg Blu-Ray, stb)? Mert akkor az érdekes lehet pláne ha még jobb is.
Nil Satis Nisi Optimum
17. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.10. 22:12:28
LV18
Válasz 15. Matichku üzenetére:
Mindig is Dörner volt Bruce Willis igazi magyarhangja, de a film mégis a Vass Gáboros szinkronnal a legjobb, jól fordították a poénokat, és több benne a káromkodás, nem is szólva a szinkronszínészek teljesítményéről.
Tényleg, azt hiszem Seagal pont ma ünnepli a szülinapját :)) Lassan belőle is egy Erőd lesz, de a korai filmjeivel semmi bajom:)
Amúgy nekemis a harmadik rész a kedvencem, magasan:)
Örülünk?
16. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.10. 22:09:01
LV18
+1
Válasz 12. Alien üzenetére:
Én gyerekkoromba (úgy 6-7 éves lehettem) mindig felvettem egy fekete gatyót, atlétatrikót, egy gépfegyverhez hasonló vizipisztolyt és mezitláb (néha be is kötöttem mint McClane miután szilánkokra taposott) és mehetett a "dájhárdosdi" :))))
Örülünk?
15. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.04.10. 20:52:34
LV14
Érdekes háttér info, hogy mennyi sztárnak ajánlották fel a szerepet, de a végeredmény azt mutatja jól döntöttek Bruce Willis mellett.
Jó poén "ezerarcú" Seagal bácsi, mitagadás a héten tölti be a hatvanadik életévét.
Mindig a Dörner-féle szinkronba futottam bele nem is tudtam, hogy ennyi változat készült.

Én is várom az írásod a széria többi részéről, különösen a Die Hard 3-ról nekem az a kedvenc mert: "öregember nem gyorsvonat":)
Nil Satis Nisi Optimum
14. csaba292  PlayStation.Community tag
2012.04.10. 14:00:40
LV6
Kíváncsi vagyok az 5. részre :) Imádom a sorozatot.
PSN ID: KantorN00bika// Ez nem bug, ez feature.
13. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.04.10. 09:26:04
LV22
Válasz 12. Alien üzenetére:
Megnéztelek volna John McClane-ként, ha van kép majd megmutathatnád:D
12. Alien  PlayStation.Community tag
2012.04.10. 08:31:58
LV10
Válasz 11. Penge70 üzenetére:
nem csak neked! ;) az új szinkron sz*r.

én gyerekkoromba ezt a filmet volt, hogy majdnem minden nap végignéztem...örök kedvenc.

egyébként nemrég voltunk egy beöltözős bulin, ahol filmkarakternek kellet öltözni...naná, hogy John McClane voltam...koszos trikó, szövetnadrág, rendőrjelvény....:)))
11. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.04.10. 08:12:54
LV22
Érdekes, hogy én először a Vas Gábor féle eredeti szinkronnal láttam, (Rickman-ek Helyei László volt), és ez jobban tetszett mint az átszinkronizált Dörneres ill. Széles László féle, pedig Willis Dörner nélkül kurva szar:D
10. VictorVance  Szerkesztő
2012.04.09. 22:25:40
LV18
+1
Válasz 9. karez üzenetére:
Igen, Bruce Willis-nek van messze a legnagyobb tehetsége a színészethez az akcióhősök közül. És igen, valóban az a jó hogy több műfajban is kipróbálta magát, nekem nagyon tetszik a Jól áll neki a halálban, vagy ott a 12 Majom, Hatodik érzék, Sebezhetetlen, stb. A 2000-es években bár eléggé megingott a pályája, most kezd megint jó szerepeket kapni.
Örülünk?
9. karez  PlayStation.Community tag
2012.04.09. 22:17:04
LV4
Emlékszem kölyök koromban mindig elcsesztem a film címét, és azt tudtam csak mondani hogy:
"Drágám, add az életed!"
Miközben az csak a Leslie Nielsen féle James Bond alapokra épülő szezon paródia film címe. :D

Egyébként csak a többieket tudom ismételni. Zseniális film, és bármennyiszer végignézhető. Bruce Willis valahogy jobb alakítást tud mindig nyújtani, akciósorstársaitól. És szerencsére nem ragadt le csak erre a szerepre. Rengeteg más nagyon jó filmben szerepelt már. Pl. a Kód neve Merkúr is zseniális alakítást csinál.
8. Aki23  PlayStation.Community tag
2012.04.09. 18:53:46
LV19
Egyik kedvenc akciófilmem és színészem, már vagy 10-szer láttam minimum mindegyik részt.
7. gabe82_  PlayStation.Community tag
2012.04.09. 17:53:12
LV16
Válasz 6. Ruzsi üzenetére:
Di Hard. Ja, of korsz! :D
6. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2012.04.09. 17:45:14
LV10
Mivel én oroszul tanultam akkor mikor ez a film ment a mozikban, ezért a csúnya kapitalista német és angol nyelvekből rám ragadt szavakból "A kemény"- nek fordítottam a filmet. :)
5. gabe82_  PlayStation.Community tag
2012.04.09. 17:36:52
LV16
Még szép, hogy zsigerből felülmúlja a mai akciófilmeket. Yippee Ki-yay, motherfucker!
http://www.youtube.com/watch?v=OTyw6cq86kY
4. getro2  PlayStation.Community tag
2012.04.09. 17:29:07
LV3
Nemrég néztem meg először. Tényleg fantasztikus, annak ellenére is kiemelkedett vetélytársai köréből, hogy a '80-as, '90-es években készültek a legjobb akciófilmek. Rolmanushoz hasonlóan én is bármikor meg tudnám nézni.
3. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.04.09. 15:56:28
LV22
Jah, mai napig etalon, azon kevés akciófilmek egyike, amit bármikor megnézek.
She was a real hero... She was a true Patriot!
2. Undefeated  John McClane fehér trikója
2012.04.09. 15:34:20
LV9
Die hard 3 a kedvenc
"Miért vagytok gyengék? Játsszatok!"
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.04.09. 15:21:14
LV22
tökéletes:)
5*

(várom a többit is)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16685 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6266 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4885 db
Utolsó belépés:
2020.01.18. 10:56:56
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea