PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

22 hozzászólás

2012.03.21. 23:14:38

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2012.03.26. 14:13:48

Megosztás
Értékeld a blogot!
Rocky V (Rocky V – 1990)
Sylvester Stallone egy interjúban azt mondta, hogy a Rocky-részek írásakor saját életének néhány motívumát is alapul vette. Az első rész idején alig ismerték, majd a hihetetlen akaratereje híressé tette, nevét megismerte egész Amerika, sőt az egész világ. Utána vagy 3 évig nem szerepelt nagy sikerű filmben, ezért muszáj volt visszatérnie Rocky-ként a vászonra. Karrierjének legfontosabb állomásait voltaképp a Rocky III-ban és a Rocky IV-ben jeleníti meg a legjobban. Ezekben az években Sly vitathatatlanul a csúcson volt, 1985-ben a Rocky IV és a Rambo 2 filmekkel nagy pénzügyi sikereket ért el, a két mozi összesen több mint 600 millió dolláros bevételt hozott. Ezután Sly karrierje lassanként hanyatlani kezdett: a Kobra még egész szép bevételeket produkált, de a Túl a csúcson, a Rambo III, és a Bosszú börtönében filmekkel nem aratott sem pénzügyi sikert, sem kritikait. Ezért Stallone megint visszanyúlt legendás karakteréhez, hogy ismét kaszáljon és egyúttal méltó befejezést készítsen kultikus figurájának.

A film nyitó képsoraiban a Rocky-Drago meccset láthatjuk. Az Olasz Csődör könyörtelen küzdelemben legyőzte az orosz Drago-t, de a meccset nem úszta meg komolyabb sérülések nélkül. Rocky maradandó agykárosodást szenvedett, elég egy erősen bevitt ütés és akár bele is halhat, ezért végleg vissza kell vonulnia a boksztól. Ám Rocky-éknak nem ez az egyetlen gondjuk, míg Oroszországban voltak, könyvelőjük elúsztatta az összes pénzüket, ezért mindent elveszítettek és vissza kell költözniük a régi környékre, ahonnan elindultak. Közben egy George Washington Duke nevű menedzser próbálja rábeszélni Rocky-t a küzdelemre, de az visszautasítja és inkább edzőként kezd dolgozni. Hamarosan színre lép Tommy Gunn, a feltörekvő ifjú, akiben Rocky elég fantáziát lát és elvállalja a menedzselését. Közben családját egyre jobban elhanyagolja és Duke is próbálja manipulálni Tommy-t, hogy ezzel újra ringbe kényszerítse az Olasz Csődört.

A forgatókönyvet természetesen megint Stallone írta, de a filmet ezúttal az első részt is levezénylő John G. Avildsen rendezte. Hogy erre miért volt szükség, nem tudom, talán hogy a film stílusát közelebb hozzák az eredetihez, ami azért egy kicsit sikerült, mivel az ötödik rész stílusa és hangulata leginkább az első részt idézi. Ugyanazok a helyszínek, Rocky még a bőrkabátját és a kalapját is visszavette. A történet nem túl bonyolult, ám annál tragikusabb, az előző részek és a negyedik rész hősies küzdelmei után a nézőt hidegzuhanyként éri Rocky kudarca és tragédiája. Ám a karakter itt is ki van dolgozva, sőt sokkal emberközelibb mint az előző két részben. A szkript egyszerű és nem mutat túl sok pozitív tulajdonságot, de azért az izzadság szag nem érezhető benne annyira sűrűn. A boksz még annyira sem kap fontos szerepet, mint az előző részekben. Itt Rocky nem edz, nem készül fel, nem halljuk Bill Conti legendás hattyúdalát, sőt még csak nem is bokszol. Helyette tanítványával Tommy-t készíti fel, fut vele, elszállásolja, a meccs szüneteiben ösztönzi a győzelemre, majd a nyerés után a magasba emeli. Utána fiával próbálja rendbehozni a kapcsolatát, akit elhanyagolt és nem segített neki a bajban. Tehát a film szakít az előzmények hagyományaival és voltaképp egy családi dráma kerekedik ki belőle. Épp ezért gyakorlatilag nincs semmi kiemelkedő ami miatt a film kitűnne a szürke tömegből. A mester-tanítvány elem azért működik, bár bőven maradt még kihasználatlan ötlet, a néző miután látta a filmet, jogosan gondolkodik el azon, hogy felesleges volt az egész. Talán ötödszörre már nem nagyon jönne be egy újabb "mindenki lenéz, de megmutatom hogy nyerni fogok" cselekmény, de a történet most nem ismétli önmagát, Rocky másképp akar a csúcsra törni. Persze a giccs most sem maradhat el, a szembe forduló egykori tanítvány személyében ez megis történik, ám most nem a ringben hanem a nyílt utcán. Azért itt is kiszámíthatóak a történések de nem úgy mint a negyedik rész esetében.

A Tommy Gunn-t alakító Tommy Morrison ahogy képest hogy főállásban nem is színész (ő a való életben is bokszoló), elég jól hozza a figurát, a GW Duke-ot alakító Richard Gant kiemelkedőt alakít, személye leginkább Don King-re, a 80-as, 90-es évekbeli gátlástalan bokszmenedzserre hasonlít. A színészi alakításokkal amúgy nincs annyira banális gond, Sage Stallone aki az ifjabb Rocky-t játssza (a valódi neve nem csak véletlen, a srác a való életben is Sylvester Stallone fia), elég jól alakít, az apjával való közös jeleneteiben a legjobb, valójában ezek a film legjobb pillanatai, kár hogy viszonylag kevés van belőlük. A többi visszatérő szereplőről nem érdemes sokat szólni, természetesen hozzák amit kell ötödszörre is, nagyon újat már nem is tudnak mutatni. Stallone ezzel szemben azért sokkal többet nyújt mint az előző részben. Bár semmiképpen sem az a kikupálódott Rocky mint a harmadik, negyedik felvonásban, inkább az a kissé együgyű, de hatalmas szívű Rocky aki az első kettőben volt. Ugyanakkor megtört ember, aki újra vissza akar térni a csúcsra és nem tudja elfogadni, hogy annyi küzdelem után végül visszakerült oda, ahonnan elindult. Miután rájön hibáira, megpróbálja rendbehozni kapcsolatát a fiával, hisz még mindig ő neki a legfontosabb. Ezek a film legjobb pillanatai, az apa-fia kapcsolatot szépen vázolja fel a Rocky V. Egy rövid jelenet erejéig Burgess Meredith is feltűnik Mickey szerepében, egy visszaemlékezés formájában. Ez a jelenet viszont minden kétséget kizáróan a film csúcspontja.

Ugyanez már nem mondható el a zenékről. Bár most is Bill Conti komponált, dallamai keveset csendülnek fel, a '90-es évek divatjának köszönhetően most rapzenét hallhatunk. A dalok ebben a részben sem kifejezetten rosszak, bár nem is annyira kiemelkedőek, a stáblista alatt hallható "Measure of a Man" elég jó, bár nem egy "Eye of the Tiger", vagy egy "Hearts on Fire". Mindazonáltal a Rocky V egy elég közepes film lett, amely noha újított, nem sikerült neki a maradéktalan siker. Látszik hogy Stallone nem tudott mit kezdeni a karakterével és ezért valami tragikus fordulatot talált ki neki, ami néhol beválik, de a néhány jó jelenet sem menti meg a filmet a középszerűségtől. A szív az tényleg még mindig megvan benne, nem vitás és ez az amiért ez a film tényleg szerethető. Amúgy az alkotással maga Stallone sem volt elégedett, ezért 16 év múlva egy ezerszer méltóbb befejezést készített, amely az első rész színvonalához is méltó lett. A Rocky V ezúttal a jegypénztáraknál is megbukott, gyártási költségét alig hozta vissza, világszerte sem kecsegtetett magas bevételi adatokkal. Ugyanaz történt ,ami az 1988-as Rambo III esetében, a nézők megunták a régi karakterek visszatérését. Úgy gondolom hogy idővel a Rocky V is beérett és valahogy az évek kicsit javítottak a középszerű minőségen. Ezért is az ötödik rész egy erős hármas, lehet hogy ez a leggyengébb a hat közül, de Rocky életpályája ismeretéhez, vagy a sorozat értékeléséhez egyenesen elengedhetetlen.

65%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
22. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.26. 14:13:48
LV18
Válasz 21. wallace üzenetére:
Azaz:)
Örülünk?
21. wallace  Dark Passenger
2012.03.26. 10:13:43
LV18
Válasz 20. VictorVance üzenetére:
Az Arnie-val közös film a The Tomb, ugye?
20. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.25. 21:08:36
LV18
Válasz 19. simon7109 üzenetére:
Még anno Rocky VII-ről is szó volt, de azt elég hamar lefújták. Sly-nak szerintem hagynia kéne Rambo-t, idén jön az Expendables 2, Bullet to the Head, aztán az Arnie-val közös film, egy ideje már tervezi a Bosszúvágy remake-et, meg gondolom két év múlva jön az EX3, szóval inkább ezekre összpontosítson.
Örülünk?
19. simon7109  PlayStation.Community tag
2012.03.25. 20:15:14
LV18
Válasz 16. VictorVance üzenetére:
jaja tényleg jól le lett zárva.nem értem most miért kell megint...
ez most olyan mintha csinálnának még1 Rocky filmet.
PSN: misi2mezei
18. wallace  Dark Passenger
2012.03.25. 18:37:20
LV18
Válasz 15. simon7109 üzenetére:
Lesz. Most a mexikkel gyűlik meg a baja Arizona és Mexikó határán.
17. wallace  Dark Passenger
2012.03.25. 18:36:38
LV18
Válasz 16. VictorVance üzenetére:
Szerintem is.
16. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.25. 15:31:23
LV18
Válasz 15. simon7109 üzenetére:
Jaja, a 6-ról is lesz:)) Amúgy már egy ideje hallani hogy lesz Rambo 5. Én személy szerint nagyon nem örülök neki, szeretem a Rambo-filmeket, de a 4. olyan jól le lett zárva....
Örülünk?
15. simon7109  PlayStation.Community tag
2012.03.25. 15:26:54
LV18
Válasz 13. wallace üzenetére:
lesz új Rambo film?
nem is hallottam még róla.

am lesz majd a 6-ról is blog?
PSN: misi2mezei
14. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.25. 15:20:36
LV18
Válasz 13. wallace üzenetére:
Lesz Rambo is, már egy része kész van, csak azon gondolkodom hogy majd egybe tegyem fel mind a négyet, vagy külön-külön.
Örülünk?
13. wallace  Dark Passenger
2012.03.25. 15:04:14
LV18
Válasz 10. simon7109 üzenetére:
Az utcán nem 12 menet megy, szóval nem feltétlen veszélyesebb. Az egész bunyó nem tartott tovább 7- 8 percnél.

Mondjuk tényleg jó hogy nem halt itt meg a karakter, ám az új Rambo-ban meg fog, két hete nyilatkozta Sly. Tényleg Victor, nyomhatnál egy Rambo-blogot is.:)
12. simon7109  PlayStation.Community tag
2012.03.25. 01:23:39
LV18
Válasz 11. VictorVance üzenetére:
hát,de hiába a helyzet végett ha annyira aggódott a sérülés végett akkor nem megy neki Tomy-nak az utcán sem:)
de ez már csak szőrszálhasogatás.
am tényleg jobb.elég hülyén nézett volna ki ha azután,hogy legyőzte Dragot megöli egy ilyen kis mitugrász:D
PSN: misi2mezei
11. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.25. 00:18:15
LV18
Válasz 10. simon7109 üzenetére:
Hát végülis a helyzet hozta így, meg ez a mozi inkább már egy családi film, de annak nem is olyan rossz:) Egyébként az utcai bunyónál eredetileg Rocky meghalt volna, csak aztán a forgatáson Sly meggondolta magát. Jobb is így, mert nagyon méltatlan lett volna a karakterhez.
Örülünk?
10. simon7109  PlayStation.Community tag
2012.03.24. 20:37:09
LV18
na ma megnéztem ezt is.
tényleg nem a legjobb,de elmegy.
igazából én csak azt nem értem,hogy miért lett volna veszélyesebb ringben verekednie a cím megvédéséért és egy rakat pénzért mint az utcán kesztyű nélkül egy állattal?:D
szerintem a ringben kevesebb lett volna a veszély mint így az utcán és érdekesebb is lett volna megint felkészüléssel.
"nem fáj!!!"
PSN: misi2mezei
9. kiralygyozo  PlayStation.Community tag
2012.03.22. 22:30:39
LV2
Végigolvastam az összes blogod és megmondom őszintén k....jó.Én még kölyök koromban láttamm a rocky,és megváltoztatta az életem.A 3.rész az ami felnyitotta a szemem(idegenlégio,irak.....).A lényeg:SOHA NE AD FEL,mert= game OVER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A nagyképûség: -õl, butít, és nyomorba dõnt.
8. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.22. 21:43:04
LV18
Válasz 7. wrestler_laci üzenetére:
Ez a film legjobb jelenete. Komolyan mondom, fiú létemre mindig elérzékenyülök rajta... nagyon szép.
Örülünk?
2012.03.22. 21:31:42
LV3
6. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.03.22. 19:35:40
LV22
Jó volt ez, annak ellenére, hogy tényleg ez a leggyengébb rész, viszont simán szerethető:)
5. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.22. 19:30:31
LV18
Már csak azért is kihagyhatatlan mert a Rocky-életmű tagja. Felfoghatjuk úgyis mint egy szükséges rosszat, mert ha nincs ez a film akkor a 6. se lett volna olyan remek, na meg az életben is vannak olyan időszakok amiket legszívesebben elfelejtenénk:)
Örülünk?
4. wallace  Dark Passenger
2012.03.22. 15:22:43
LV18
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Én meg egyetértek az íróval, az idő simán hozott rajta, és ma már tökéletesen nézhető, abszolút kihagyhatatlan tagja a sorozatnak. Olyan Rocky-film nincs ami értékelhetetlen. Mert értékelhetetlen egy Don "The Dragon" Wilson - film, nem ez.
3. Onimushaman  Szerkesztő
2012.03.22. 14:48:53
LV24
Ez a rész számomra értékelhetetlen, a 6. kijavította a sorozaton esett csorbát.
señor
2. wallace  Dark Passenger
2012.03.22. 14:22:21
LV18
Be is nyomtam az Eye Of The Tiger-t.
1. wallace  Dark Passenger
2012.03.22. 14:17:38
LV18
Szuper, ment az 5*!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15931 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5938 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4731 db
Utolsó belépés:
2019.08.25. 09:50:23
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea