PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

20 hozzászólás

2012.03.21. 16:07:24

Utolsó hozzászólás: wallace

2012.03.22. 15:24:36

Megosztás
Értékeld a blogot!
Rocky IV (Rocky IV – 1985)
Sylvester Stallone az 1982-es Rocky III-al trilógiává bővítette életének legjelentősebb filmsorozatát. Az emberek lezártnak tekintették Rocky életét, ám Stallone három év múlva úgy döntött újra ringbe küldi szeretett hősét. Hogy minek kellett egy negyedik rész, azon elgondolkozhatunk, ám a valóság nyilvánvaló: a pénz. Már maga a sztori is olyan hatásvadász, hogy a néző rájön, voltaképp Sly kihasználta a hidegháborús politikai helyzetet, így minél több nézőt csábítva a moziba. A siker persze nem maradt el, de erről később. Rocky Balboa miután visszaszerezte a bajnoki övet, végleg visszavonult, békésen él családjával, időnként barátjával Apollo Creed-el beszélgetnek a régi időkről. Ám a sors újra kihívja Rocky-t: a szovjet amatőr bokszbajnok Ivan Drago Amerikába érkezik, hogy bebizonyítsa hihetetlen erejét és kitartását. Eredetileg Balboa-t akarják ellenfélnek, de végül Apollo kerül szembe a hideg és könyörtelen orosszal. Apollo rábeszéli Rocky-t, mivel úgy érzi kora ellenére még mindig képes a győzelemre. Rocky elvállalja barátja felkészítését, ám a mérkőzésen Drago halálra veri a kimerült Apollo-t. Az egész ország őrjöng, Rocky-nak pedig nincs már választása minthogy bosszút álljon halott barátjáért és visszaszerezze Amerika becsületét. Az amerikai bokszbizottság nem hagyja jóvá a meccset, így a küzdelem nem a bajnoki övért megy, az oroszok kiverik a balhét, a Rocky-Drago meccset karácsonykor rendezik meg Moszkvában. Rocky, Paulie és Apollo egykori edzője Duke a kietlen orosz hómezőkre utaznak, ahol Rocky nekikezd a kemény edzésnek, hogy aztán szembekerüljön életének legerősebb és legveszélyesebb ellenfelével.


A sztorit igazából fel sem lehet vázolni anélkül, hogy ne legyen egyértelmű és kiszámítható az egész. A forgatókönyv ugyanis annyira egyszerű mint a faék. A film közepénél valószínűleg az ember magától rájön a történet további alakulására, nem is lehet vitás hogy a film végén Rocky nyer (nem lövök le nagy poént azzal ha elmondom), hiszen eléggé furán venné ki magát, ha Drago győzne, főleg 1985-ben mikor tombolt az USA-Szovjetunió közti ellentét. Egyszerűen az akkori politika helyzet nem engedhetett meg ilyesmit, még filmen se. A forgatókönyv semmi kiemelkedőt nem mutat, látszik rajta hogy Stallone a Rambo 2 forgatási szüneteiben dobta össze. Ennek fényében jellemábrázolásról sem igen beszélhetünk, bár azért a visszatérő karakterek nem annyira rosszak, Stallone hozza amit kell, de sem ő, sem Shire, Young, Weathers nem ad hozzá sokat a korábban bevált recepthez. Alakításuk azért sem kiemelkedő, mivel a szkript nem ad nekik sok teret. Talán közülük Weathers nyújtja a legjobbat, különösen mikor Rocky-t próbálja meggyőzni, hogy kihívás nélkül a bunyós nem is létezik, és hogy el kell felejteni a fényűzést és a pénzt, mert az nem számít. A benga oroszt alakító Dolph Lundgren-nek ez az első filmszerepe, ám szövege kimerül a "megöllek", "meghalsz" mondatok kereteiben. Való igaz Lundgren ebbe a filmbe nem színészi képességei miatt került. Robosztus testalkata és kifejezéstelen arca tökéletes, jobbat nem is találhattak volna, az ember elhiszi hogy Rocky eddigi ellenfelei kiscserkészek voltak ehhez a ruszki óriáshoz képest. Drago véleményem szerint a legerősebb ellenfél az egész sorozatban és legalább annyira emlékezetes is. Az utóbbi nem nagyon mondható el Brigitte Nielsen-ről, aki Drago feleségét alakítja (érdekesség hogy a hölgy később hozzáment Stallone-hoz, majd házasságuk 1987-ben ért véget, de ez már egy másik történet), elég gyenge teljesítménnyel, kitudja hogy miért kaphatott karrierje során ilyen szerepeket (azért lenne egy-két ötletem).

Persze itt is Rocky és a motivációja a lényeg. A hat film közül itt edz a legkeményebben, voltaképp a negyedik részt azért nem illetheti negatívum hogy hasonlítana az első háromra, épp ellenkezőleg. A történet ridegsége és komolysága miatt kevés a poén, Rocky sem viccelődik annyit, inkább cselekedik. És persze keményen edz, az összes rész közül a leghangulatosabban (a hatodikat kivéve). Rocky ezúttal a kegyetlen, fagyos orosz télben fut, fát vág, kövekkel megrakott kötelet emel, végül belehúz és felmászik a legnagyobb hegy tetejére, hogy ott a magasba emelje kezét és torkaszakadtából üvöltse Drago nevét. És ez emberek, bizony piszkosul szórakoztató. Mint ahogy maga az egész film. Gyors lefolyású, kiszámítható alkotás, a maga 88 percével ez a legrövidebb film a hat rész közül. Majdnem másfél óra, de éppen ezért nincs egy unalmas pillanata sem, az ember nem kezdi el vakarni a fejét, és kérdezgeti hogy mikor lesz már vége.

A mozi hangulat-faktorát már csak a jobbnál-jobb zenék tudják fokozni. A zenék igazából minden Rocky-ban lényeges és fontos szerepet kaptak, és ez a negyedik rész esetében sincs másképpen. Ezúttal Bill Conti helyett Vince DiCola szerezte a zenét, Rocky edzése közben az emlézetes "Gonna Fly Now" dalát, DiCola elektronikus prüttyögése váltotta fel, ami egész jól működik, emberünk zenéjét hallgatva úgy éreztem jó ötlet volt a csere, mert sokkal jobban passzol a film témájához, különösen az edzésnél éreztem hogy nem hiányzik Conti dallama, mert nem illene bele a jelenetbe. Ismét feltűnik a Survivor együttes a "Burning Heart" szerzeménnyel, Robert Tepper "No Easy Way Out" száma is remekül hangzik (az Apollo-Drago meccsen még a soul keresztapja James Brown is feltűnik a "Living in America" című dalával). Az igazi királyság a "Hearts on Fire" John Cafferty előadásában, ami a filmben kétszer hangzik el (az edzés közben és a stáblistán), nyugodtan besorolható minden idők legjobb filmes betétdalainak listájába. Nem vitás a zenék ebben a részben a legjobbak. Minthogy a bunyó is, bár így az utolsó rész fényében a második helyre tehető. A szereplők ütik, vágják egymást, egyik sem kíméli a másikat. Legjobb pillanat mikor az első menetben Drago agyba-főbe veri Rocky-t, majd annak a második menetben sikerül megsebesítenie, majd rájön hogy voltaképp Drago is csak ember akit le lehet győzni. A legbrutálisabb és legvéresebb boksz amit valaha vászonra vittek, a realitástól nagyon messze van (messzebb mint akármelyik Rocky-film), de legalább annyira szórakoztató és izgalmas. Persze a végén az Olasz Csődör nyer, ami nem meglepő. Utána elmond az orosz közönségnek egy beszédet, ami a népek közti összefogásról és változásról szól. Látszik rajta hogy megindító beszédnek szánták, de cseppet sem annyira izzadságszagú mint ahogy sokan vélekednek
róla.

A Rocky IV voltaképp egy videoklip-jegyeket felvonultató popcorn-mozi lett, amely drámailag és színészileg meg sem közelíti az első hármat (főleg nem az elsőt - azért a harmadikhoz közel van), mégis valami olyan hihetetlen stílussal és hangulattal van felruházva, hogy a képernyőhöz szegez és a viszonylag rövid 88 perces játékidő lejártáig ott is tart. Megjelenésekor a kritikusok szétszedték, politikai tartalmát ellentmondásosnak tartották. 300 millió dolláros bevételével a legtöbb pénzt hozó Rocky-film lett a hat közül. Ugyanazt mondom, mint a szintén 1985-ös Rambo 2 esetében: így, több év távlatából már máshogy álljunk hozzá az ilyen filmekhez, amely ha nem is Oscar-díjas mű, alapvető funkcióját eléri: szórakoztat. Ja és még valami: a szív még mindig ver! Mert anélkül nem működne az egész.

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
20. wallace  Dark Passenger
2012.03.22. 15:24:36
LV18
Válasz 17. Alien üzenetére:
Robert Tepper zenéi meg is vannak egytől-egyig a 800+os (track) 80'-as évek válogatásomban.:)
19. Onimushaman  Szerkesztő
2012.03.22. 11:16:14
LV24
Ez a kedvenc részem, jó írás.
señor
18. Sektor  PlayStation.Community tag
2012.03.22. 08:01:48
LV3
Ivan Drago - nagyon kemény:)
Mixing.Dj/Progressive
17. Alien  PlayStation.Community tag
2012.03.22. 07:16:19
LV10
gyerekként ezt a részt csilliárdszor láttam, sztem messze ez a legszórakoztatóbb Rocky film. Dolph + Bridget Nielsen telitalálat, ahogy a zenék és az edzések is.
Robert Tepper számai szenzációsak, ezt a stílust nagyon érzi, a Cobrában is hatalmasat nyújtott:
http://www.youtube.com/watch?v=KYb7BBklT08

Érdekes egyébként, hogy idén a Warrior ehhez hasonló feelinget adott.
16. simon7109  PlayStation.Community tag
2012.03.22. 06:10:45
LV18
Válasz 10. Rambo üzenetére:
Én nem vagyok igazán sportos típus,néha kijárok haverokkal,de amikor néztem a részeket és az edzéshez ért mindig késztetést éreztem arra,hogy mennyek és fussak egyet a faluban:D
PSN: misi2mezei
15. Dragonken  Szerkesztő
2012.03.22. 01:48:12
LV16
Jó bejegyzés, a többit is elfogom olvasni.
de miért nincs DK-n nadrág?
14. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.21. 21:16:08
LV18
Válasz 13. Rambo üzenetére:
Az 5. nekem sem jött már be annyira mint a többi, de azért voltak szép jelenetei, mikor visszamegy a régi edzőterembe és odaképzeli Mickey-t, vagy a fiával közös jelenetek, a film végi beszélgetés, stb. Ezek miatt felértékelődik nálam, de a listán az utolsó helyen van.
Örülünk?
13. Rambo
2012.03.21. 20:49:43
LV19
Válasz 12. VictorVance üzenetére:
Igen, habár nem túl mélyenszántó, de nagyon szép üzenet, amit a Rocky közvetíteni akar (sikerrel). Talán az 5. rész az egyetlen, amiben ezt a küzdeni akarást nem éreztem.

Btw, most, hogy így erről beszélünk megjött a kedvem, szerintem hétvégén lenyomom az első két részt. :)
12. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.21. 20:31:51
LV18
Válasz 10. Rambo üzenetére:
Rám egyébként annyira hatottak a filmek hogy miattuk kezdtem el bokszolni. De tényleg, akár fekvőtámaszokat nyomsz, akár valami komolyabb sportot űzöl, hatalmas erőt tud adni egy-egy aranyköpés vagy motivációs sor felidézése. Na meg a filmek üzenete, hogy sose add fel, nincs lehetetlen, nemcsak magára a sportra, de a civil életre is vonatkoznak szerintem.
Örülünk?
2012.03.21. 20:28:36
LV1
Az edzések zenéi és ahogy össze van vágva a két edzésmód, a mai napig ott van. A legjobb rész szerintem.
10. Rambo
2012.03.21. 20:11:34
LV19
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Én PSP-re kaptam kölcsön a Rocky Balboat, éppen akkortájt láttam először az 5 részt (a Viasat3 levetítette 5 hét alatt) és nagyon rá voltam kattanva. Amúgy, ha sportol az ember, nem is kell jobb motiváló erő egy-egy lustább napon, mint megnézni a Rocky filmek 1-1 edzését és rögtön megjön az erő. :D
9. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.21. 20:03:49
LV18
Válasz 8. Rambo üzenetére:
Én még PS2-n nyomtam sokat a Rocky Legends-el. Nem volt egy nagy durranás, de baromi hangulatos game volt:)
Örülünk?
2012.03.21. 18:25:30
LV19
Válasz 5. simon7109 üzenetére:
Én játszottam havernál a Round 4-el, korrekt játék, de az ütéseknek egyszerűen nincs súlyuk, így nálam kb. el is vágta magát a játék. De legalább van benne Rocky meg Ivan. :)
2012.03.21. 18:22:04
LV19
Talán így nézne ki a lista, ha sorrendbe kéne állítanom a hat részt :

1. Rocky
2. Rocky II
3. Rocky Balboa
4. Rocky IV
5. Rocky III
6. Rocky V

Egyetértek, hogy ez a rész a legszórakoztatóbb, de az első, második és hatodik részben van valami plusz, amivel kiemelkednek. Btw, Apollo halála nagyon össze lett csapva, a 3. részben Mickey halála dramaturgiailag sokkal jobban meg lett oldva szvsz.
6. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.21. 18:10:11
LV18
Válasz 4. ALF22 üzenetére:
Persze, egy popcorn film is lehet jó. És a végén a beszéd nekem is tetszett, bár ha jobban belegondolunk kicsit butácska, de a rendkívül szórakoztató másfél óra után az ember hajlamos megfeledkezni az ilyen apróságokról (meg arról hogy itt Sly bratyizik velük, a szintén '85-ös Rambo 2-ben meg darálthúst csinál belőlük:))
Örülünk?
5. simon7109  PlayStation.Community tag
2012.03.21. 18:08:31
LV18
Am ha már így rákaptam megint a Rocky filmekre nem játszott valaki a Fight Night Champion-al?:D
Akarok venni valami jó kis boxos játékot,de nem tudom,hogy a FNC-t vegyem e vagy a Round 4-et?
PSN: misi2mezei
4. ALF22  Son of Liberty
2012.03.21. 18:01:20
LV26
na gyerekként ez volt a csúcs
amcsi az ruszkik ellen és a végén felállva ünnepelnek rockynak
ájjj a végétől libabőrös leszek mindig...és még ma is

a zenék,meg a vidéki parasztos edzés szintén királyok voltak

ok, az első rocky oszkárdíjas film volt, ez meg popcorn (így igaz), de tényleg jó attól még
3. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.03.21. 17:50:53
LV22
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Megnézem ma este újból DVD-n, kedvet kaptam rá:D
2. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.21. 17:48:01
LV18
Válasz 1. Penge70 üzenetére:
Szerintem a meccs ebben a részben a legjobb. A legbrutálisabb, legizgalmasabb (de egyúttal a leghiteltelenebb is), főleg a remek aláfestő zenével:)
Örülünk?
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.03.21. 17:39:02
LV22
Ez az egyik legjobb rész, pláne a kemény orosz téli edzésével.
Maga a meccs baromi izgalmas, nagyon sokszor néztem már meg:)

5*
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15931 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5938 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4731 db
Utolsó belépés:
2019.08.24. 18:58:25
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea