PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

5 hozzászólás

2012.03.18. 22:20:10

Utolsó hozzászólás: Penge70

2012.03.20. 07:39:44

Megosztás
Értékeld a blogot!
Rocky II (Rocky II – 1979)
Amíg egy nagyobb bejegyzésen dolgozom, feldobok egy Rocky II kritikát, hogy addig se unatkozzatok:)

Sylvester Stallone csodát vitt végbe 1976-ban a Rocky című filmmel. Kidolgozott forgatókönyvével és remekül eljátszott szerepével nyomban nevet szerzett magának Hollywood gyors folyású világában. A világszerte több mint 200 milliós bevételével és 3 Oscar-díjjal a háta mögött a Rocky beírta magát minden idők egyik legjobb filmjeinek bőrkötés nagykönyvébe. Stallone híres lett ugyan, de komolyabb sikereket a Rocky utáni években sem ért el. Két filmben játszott, de sem az ÖKÖL, sem az Édenkert a sikátorban nem büszkélkedhetett magas jegyeladásokkal és kritikai elismerésekkel. Sly kénytelen volt visszanyúlni ahhoz a szerephez, ami sikeressé tette. Így készülhetett el a Rocky II, három évvel az első rész után. Stallone a főszerep és a forgatókönyv írása mellett ezúttal a rendezést is magára vállalta, valamint a Rocky összes szereplőjét is sikerült visszahoznia.

A történet közvetlenül az első rész után játszódik: Rocky Balboa (Sylvester Stallone) 15 meneten át bírta a bajnok Apollo Creed (Carl Weathers) ellen. Pontozással vesztett ugyan, de mégis ő lett a nap hőse. A küzdelem során szeme sérülést szenvedett, egy komolyabb ütést bekapva akár meg is vakulhat. Így visszavonul és feleségül veszi Adrian-t (Talia Shire) - hősünk humorához hűen egy állatkertben kéri meg, aki látta az első részt, nagyot fog derülni. Új házba költöznek, Rocky pedig két kézzel szórja a meccsre kapott pénzt, majd kénytelen elmenni dolgozni, ám szakképzés hiányában sehol sem alkalmazzák. Közben a folyamatos támadások és fenyegető levelek hatására Apollo Creed visszavágót szeretne: be akarja bizonyítani, hogy az Olasz Csődör teljesítménye csak véletlen volt. Rocky-ék eleinte visszakoznak, ám közös fiúk születése után Adrian győzelemre bíztatja férjét, aki ismét kemény és kíméletlen edzésbe kezd mesterével Mickey-vel (Burgess Meredith).

Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy Stallone ismét jó munkát végzett. A forgatókönyv írása közben ügyelt arra, hogy a karakterek jelleme ne változzon sokat, hiszen a cselekmény kihagyás nélkül követi az első részt. A szereplők ugyanazok a szerethető emberek akiket az első részben egyszer már megszerettünk, bár a történet alakulásával ők is változtak egy kicsit (főleg Paulie aki átvette sógora pénzbehajtói állását), de Sly nem ment annyira messzire, hogy a szereplőkből kiölje legfontosabb tulajdonságaikat és a lelküket. Rocky Balboa itt is ugyanaz a jószívű, egyszerű ember akit megszokhattunk. De a folytatásban több hangsúlyt kap mondjuk a vallásossága, valamint lelki vívódása is: igyekszik kemény munkával eltartani családját, de a folyamatos kudarcok hatására nem marad más választása minthogy újra bokszolni kezdjen, hisz ehhez ért a legjobban. Felesége Adrian már félig-meddig leküzdötté félénkségét és igyekszik jó felesége lenni Rocky-nak, de közben óvja férjét, mert nem akarja hogy egy végzetes ütés visszafordíthatatlanul megnyomorítsa. Végül korházban való felébredése után jobb belátásra tér és nyugodtan engedi férjét újra a szorítóba. Burgess Meredith Mickey szerepében megint elkápráztat minket, igyekszik lelket önteni Rocky-ba és ott segít neki ahol tud, megfelelően akarja felkészíteni bajnokát mert tudja hogy az előző meccs a visszavágóhoz képest csak egy könnyű csihi-puhi volt. Carl Weathers a bajnok Apollo szerepében még vadabb és erőszakosabb mint volt, itt már nem vicceli el a mérkőzést, csak azon van hogy padlóra küldje az Olasz Csődört, bizonyítva ezzel a világnak hogy még mindig ő a legjobb.

Persze a folytatás kicsit olyan mintha az első rész újraforgatott változata lenne, de mégsem hasonlít száz százalékban az eredetire. Rocky-nak itt már teljesen más motivációi vannak, míg elsőnek az volt a célja, hogy kibírja állva mind a 15 menetet, itt már egyértelműen a bajnoki övért hajt, hiszen megadatott neki egy második esély, ami sokaknak nem, így ezt már tényleg nem szabad elhalasztania. Apollo is komolyan veszi a visszavágót, az első meccsen elviccelte az egészet, majd mikor észbe kapott már késő volt, így most mindent belead hogy bizonyítson, de ő még ennél is többet akar: összeverni, megalázni és földbe döngölni Rocky-t, minél előbb, ezzel is igazolva állítását, hogy az Olasz Csődör nem volt más mint egy piszok nagy mázlista.

A sok hasonlóság miatt gyakorlatilag a film nem múlja felül az elsőt, hiszen egy kicsit elveszett az az eredetiség, ami az eredetiben megvolt. De mégis a hangulat még mindig nagyon ottvan, és meg valami: a szív, az a hatalmas szív ami olyan nagyszerűvé tette a Rocky-t, az itt is ver. Az Olasz Csődör felesége bíztatása után megint nekikezd a brutális edzés-sorozatnak. Súlyokat emel, ugráló kötelezik, fekvőket nyom, edzőjével Mickey-vel még a csirke kergetést is bevetik. Majd megint elkezd futni, végül a város fél gyerek lakossága mind vele együtt kocog, aztán lezárásképpen Rocky felfut a Művészeti Múzeum lépcsősorának tetejére, ott pedig a gyerekekkel együtt ugrál, magasba tett kézzel. Mindezt Bill Conti fantasztikus zenéjére, ami itt is remekül működik és megadja az alaphangulatot a nézőnek. A szív és a hihetetlen akaraterő ebben a részben is megvan és nem érezzük hogy hiányozna valami a filmből. A mozi végén található küzdelem ezúttal (véleményem szerint) sokkal jobbra sikeredett. Persze realisztikusnak éppen nem nevezhető, de remekül megvan koreografálva, sokkal izgalmasabb és eseménydúsabb, sokkal jobban végigizguljuk, még tízedik megnézésre is körmünket tépjük és drukkolunk Rocky-nak (attól függetlenül hogy a meccs vége elég nyilvánvaló az egyszeri néző számára is). És mi is érezzük a boksz közben hogy itt nincs kec-mec, tényleg vérre megy az egész. A Rocky II az elődjéhez hasonlóan nagy siker lett, milliókat hozott és a kritikusok is jó véleménnyel voltak róla. Sok folytatás nem tud felnőni az első részhez, de a Rocky II-nek ez sikerült. Persze nem múlja felül a minden téren fantasztikus elődöt, de mégis egy jó folytatás született, sokan példát vehetnének róla. Ha szeretted az első részt, mindenképpen nézd meg a másodikat is. Nem fogsz csalódni, bár elmarad az első résztől, mégis jó szórakozás. Nem kell szégyenkeznie, kevés ilyen jó folytatás születik a filmtörténelembe.

75%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.03.20. 07:39:44
LV22
Rocky nekem nagy kedvencem, gyerekkoromban rengetegszer megnéztük VHS-n, nekem ez és a 3. rész a kedvencem:)

Amúgy nagyon jók ezek a blogok, csak így tovább:)
5*
4. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.19. 22:42:57
LV18
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Lesz arról is majd:)
Örülünk?
3. Onimushaman  Szerkesztő
2012.03.19. 19:32:08
LV24
Ez is jó volt, várom már a 4. részről az írást.
señor
2. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.19. 19:21:45
LV18
Válasz 1. wallace üzenetére:
Igyekszik az ember:)
Örülünk?
1. wallace  Dark Passenger
2012.03.19. 17:32:11
LV18
Jó vagy.:)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16460 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6170 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 15:39:00
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea