PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

1 hozzászólás

2012.03.07. 16:32:03

Utolsó hozzászólás: HUN_hatrix

2012.03.09. 18:40:28

Megosztás
Értékeld a blogot!
Indiana Jones és az óriások tánca (Indiana Jones and the Dance of the Giants – 1991)
Írta: Rob MacGregor
Az Indiana Jones és a delphi veszedelem című regény nagyon szépen indította el Indy életének azon korszakát, amikoris fokozatosan válik belőle az az ember, akit majd a filmekben megismerhetünk. Rob MacGregor második könyve Az óriások tánca folytatja a legendát, ám nem közvetlenül, csupán a felesleges részletektől kímél meg minket, így megint hamar belecsöppenünk a dolgok sűrűjébe. A történet ezúttal is valós alapokon nyugszik, ám most rengeteg olyan dolog kerül élőtérbe, amely inkább a fikció irányába tereli a művet. Középpontban a Merlin-legenda és a Stonehenge eredete áll. Az előző rész óta három év telt el (1925-ben járunk), Indy elvégezte az archeológiai egyetemet, és Londonban kapott próbaidős állást, tanárként. Az ottani felettese Dr. Johanna Campbell érdeklődést mutat Jones tudása felé, s meghívja egy régészeti ásatásra, Skóciába. A nő, lányával Deidre-vel együtt (aki nem mellesleg Jones egyik diákja) be akarja bizonyítani hogy Merlin valóban élt és kapcsolatba tudott lépni az Istenekkel. Persze a trió dolgát eléggé megnehezítik, ugyanis a druidák szervezete természetfeletti erőhöz akar jutni egy aranytekercs, valamint az Omphalosz segítségével és nem akarják hogy akárki megzavarja a szertartásukat.

A regény ezúttal kevésbé egzotikus helyen, a nyirkos, ködös Britanniában játszódik és egy kicsit akciódúsabb mint az előzmény (igaz ez is kicsit nehezen indul be, de a regényt lapozgatva egyre fokozódik az izgalom). Pörgős, az Indy filmekhez hasonló izgalmakat senki se várjon (igaz a mozik hangulatát elég nehéz lenne visszaadni), de Jones jelleme egy lépcsőfokkal közelebb ért a megszokotthoz. Az írónak ismét előnyére válik hogy nem megy bele a felesleges részletekbe, és megint pontosan utánajárt mindennek, nagyon jó olvasni a különböző okfejtéseket, történelmi dolgokat, amelyek sosem válnak elnyúlttá, unalmassá, pont annyi van belőlük, amennyi egy ilyen regényben szükséges. Sajnos a regény egyik legnagyobb hibája nem az hogy lassan indul be, hanem egy-két ponttól kivéve szinte ugyanaz a történet váza mint az előző résznek. Indy-t itt is ugyanúgy ásatásra hívják, itt is átverik (bár nem úgy, és nem olyan szinten mint először), itt is barátai sietnek majd a segítségére (a szimpatikus és jófej Jack Shannon, na meg egy régről ismert professzor), valamint a regény végén vannak a legizgalmasabb részek, s egy gyerekszereplő. Tehát a cselekmény nagyon is hasonlít A delphi veszedelemre, persze az író vigyázott hogy ez ne nagyon essen le az olvasónak, de lényegében nem olyan zavaró, körülbelül egy szinten van az előző résszel, se nem jobb, se nem rosszabb elődjénél. Rengeteg utalás van Indy előző kalandjára, Belecamus-al és az Omphalosszal kapcsolatban (utóbbi nem csoda, hiszen eme történet lényeges részét képzi).

A cselekmény ismét fordulatos, jónéhány meglepetésben lesz részünk, ezúttal a főgonosz is árnyaltabb, karakteresebb lett (de azért az igazitól még messze van), a végkifejlet pedig feszült tempót diktál. Tehát mindent összevetve ismét egy fantasztikus Indiana Jones regénnyel van dolgunk, amely kissé horrorisztikus is lett, de nem kell olyan brutalitásra gondolnunk, mint A végzet templomában. Ne számítsunk túlságosan művészies elbeszélésmódra, mélyre szántó gondolatokra, filozofikus témákra, a regény nem több mint egy szórakoztató kalandtörténet, amelyből mostanában több kéne (kicsit lelohadt mostanában a műfaj), az Indiana Jones rajongók ellesznek vele, s mint tapasztalt fanatikus elmondhatom hogy megéri a rááldozott összeget és az időt, amíg végigrágod magad rajta. Úgy érzem MacGregor egyre jobban belejön az Indy-regényekbe.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. HUN_hatrix  The Saboteur
2012.03.09. 18:40:28
LV30
De jó ezeket másnál is látni. ;)
Hatalmas. Mindig összespóroltam ezekre a könyvekre anno az uzsonna pénzből. :)
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.07. 07:54:40
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea