PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

19 hozzászólás

2012.03.04. 11:42:14

Utolsó hozzászólás: Matichku

2012.03.09. 20:15:32

Megosztás
Értékeld a blogot!
Predator: Hús és vér (Predator: Flesh and Blood – 2007)
Írta: Michael Jan Friedman és Robert Greenberger

Az Aliens könyvek után kicsit átnyargaltam a Predatorokhoz, pontosabban az utoljára megjelent Hús és vér című könyvhöz.* A kötetet a rajongók számára egy ismerős író követte el, vagyis pontosabban kettő, de közülük csak Michael Jan Friedman írt Alien regényt, az Eredendő bűnt, amely nem nagyon nyerte el a fanok tetszését. Így hát számukra Friedman eleve rossz ponttal indult, de számomra is csak az adott némi vigaszt hogy egy írótárs is besegített neki, aki néha talán kioktatta partnerét, mikor az valami butaságot próbált elkövetni. A Hús és vér a Mindörökké éjfél hagyományait követi, vagyis a ragadozókat itt is hisheknek hívják (a yautjáktól kicsit eltérő felfogás, vadabb természet és más szokások), a korábbi regénnyel ellentétben azonban itt nem találkozunk olyan banális dolgokkal mint például a ragadozók talpnyalása, vagy hogy tudják változtatni a nemüket. Ellenben talán az egyetlen jó ötlet, a gyilokmirigy itt is szerepel és a cselekmény szempontjából később fontos szerepe is lesz.

A távoli jövőben járunk, az emberek már tönkretették a Földet, ám továbbra is töretlenül kutatják a kizsákmányolható természeti forrásokat, így más bolygókon is csak a pusztítás nyomai maradnak utánuk. A világot irányító nagyhatalmú családok egyike, a Ciejek klán is a lelkiismeret nélküli kitermelésből gazdagodott meg. Amikor a család pátriárkája meghal, a klán tagjai szinte azonnal egymás torkának esnek. Az egyik fél jeleket bocsát ki a távoli űrbe, amelyet a ragadozók egyik törzse vesz, akik azonnal csapatot küldenek arra a bolygóra, ahol a Ciejek család és a vállalat dolgozói élnek. Megkezdődik tehát az élet-halál harc. Ez talán az első Predator regény, amelyben nagy szerepet kap az emberi kegyetlenség, hiszen már az alaptörténet is abból indul ki hogy egy ember „hívja” a ragadozókat, hogy azok tartsanak vadászatot a bolygón és így intézzenek el számára nem kívánatos személyeket. Természetesen a vadászok sem hülyék és egyből rájönnek hogy ez így nem stimmel, de azért nincsenek ellene hogy jó kis mókának. A Szerepcsere című könyvben hiányoltam, hogy alig tudunk meg valamit a ragadozókról, csupán mellékszereplőként vannak a történetben, de a Hús és vérben nagy szerepet kapnak, láthatjuk hogy két klán verseng egymással, megpróbálnak ugyan kiegyezni, összeolvadni, de az eltérő hagyományok és cselekedetek miatt csupán csak a folytonos ellentétek és a versengés kerül elő, közben rengeteg megtudhatunk a vadászati szokásaikról. A vadászatra kijelölt hish, Bet-Khar szemszögéből láthatjuk az eseményeket, egy hidegfejű tapasztalt vadász, bár ő sem rajong érte hogy a két klán egyesítse erejét, mégis szükségesnek tartja, mivel így nagyobb rá az esély hogy fajtájuk nagyon hosszú ideig fennmarad. Ő a legjobb karakter a könyvben, vadsága és brutalitása ellenére szimpatikus szereplő, talán a legnívósabb az összes Predator regényekben találhatóak közül.

Az emberi karakterekről már nemigazán mondható el hogy érdekesek lennének. Csupa kétdimenziós szereplő, sokuk csak azért van hogy szörnyű halált haljon (amelyek tényleg elég véresek, de erőszakosságukban nem érik el a Mindörökké éjfélt), persze itt is van egy főszereplő, a főgenya unokaöccse Andar, de olvasás közben nemigazán fogunk izgulni érte. A környezet ismét csak dzsungel, ami már kicsit unalmas, főleg hogy a szereplők most sem csinálnak mást mint A pontból B-be rohannak, fejvesztve menekülnek, közben létszámuk lassan fogyatkozik. Nem mintha a többi könyvben nem így lett volna, de valami plusz elemet, vagy esetleg egy más éghajlatú bolygót elviseltem volna, hiszen a Szerepcsere is a havas tájak miatt lett kiemelkedő alkotás.

Így a regény nem tartogat sok újdonságot a rajongók számára, nem tartalmaz semmiféle elemet, amellyel eddig ne találkoztunk volna már, viszont egy nagyon kellemes olvasmány. Végre tisztességes mennyiségben szerepelnek benne ragadozók, ráadásul nemis akármilyenek. Az emberi karakterek gyengék, viszont vérben és brutalitásban nagyonis bővelkedő regénnyel lesz dolga annak aki a kezébe veheti a Hús és vért. A befejezés is remekre sikeredett, valamiképp párhuzamosan alakul a főszereplő ember és a ragadozó sorsa, hiszen a lezajlott események utána már egyikük sem lesz ugyanaz aki előtte volt, mindketten egy új kezdet felé indulnak. A Hús és vér egy könnyű kis délutáni olvasmány (én egy nap végeztem vele, bár hozzá kell tenni hogy mostanában rengeteg szabadidőm volt), amely ugyan számos gyermekbetegséggel küzd, összegezve Friedman és Greenberger egy korrekt munkát hoztak tető alá. 7/10

* A könyv nem került bolti forgalmazásba, kizárólag a Szukits Kiadó oldaláról lehet megrendelni. Én több mint kitűnő állapotban kaptam kézhez a regényt, hófehér lapok, a borítón egyetlen ujjlenyomat, még egy porszem sem volt. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom a regény ilyen módon történő beszerzését, mivel a kiadó olyan magas színvonalat képvisel, amihez foghatót én még nem nagyon tapasztaltam.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
19. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.03.09. 20:15:32
LV14
Válasz 18. VictorVance üzenetére:
Ezt hívják hobbinak, és lehet, hogy a boldogság záloga is.
Nil Satis Nisi Optimum
18. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.09. 19:56:52
LV18
+1
Válasz 17. Matichku üzenetére:
"Annál hogy az ember olyat csinál amit szeret, már csak az a jobb ha fizetnek is érte" ;)
Örülünk?
17. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.03.09. 18:51:02
LV14
Válasz 16. VictorVance üzenetére:
Persze megfelelő tíszteletdíj mellett:)
Nil Satis Nisi Optimum
16. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.09. 18:44:53
LV18
+1
Válasz 15. Matichku üzenetére:
Nincsmit. Én csak örülök ha meghozom más emberek kedvét is a könyvekhez. Lassan elmehetek a Szukitshoz hivatásos olvasó-toborzónak:)))
Örülünk?
15. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.03.09. 18:38:21
LV14
Válasz 12. VictorVance üzenetére:
Köszi a felvilágosítást, ez elég érdekesen hangzik. Lehet emiatt könyvek vétele lesz.
Nil Satis Nisi Optimum
14. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.07. 22:13:06
LV18
+1
Válasz 13. karez üzenetére:
Igazából az összes Predator regényt ajánlom, vannak gyengébb kötetek is, de összességében egyik sem olyan rossz. Talán a Mindörökké éjfél az ami elég meredek, meg van benne egy-két sületlenség. Ott van a Nagy játszma, amely nekem egészen tetszett, ráadásul hamar el is lehet olvasni, annyira rövid és izgalmas.
Szerepcsere, Hús és vér - ezek is beletartoznak a bőven vállalható kategóriába. Ebben a hónapban jelenik meg egy Pred-könyv is A vadászok szigete, erről nem tudok véleményt mondani, mert ugye még nem olvastam, de az alapsztori alapján elég érdekesnek tűnik (ha végeztem vele majd lesz róla kritika is).
Örülünk?
13. karez  PlayStation.Community tag
2012.03.07. 21:56:35
LV4
Jól hangzik, pár Old Republic érás star wars után, lehet rárepülök a könyvekre is. :)

Elsőre a Betondzsungel-t néztem ki. Ezt még ifjabb koromban már képregényben olvastam, amit itthon is végigment a lap megszűnésig. Plusz a folytatását a Jég és Vér-t, ami nekem baromira tetszett az éghajlat változás miatt is.

Ezek mellett tudsz ajánlani még jó Predi könyveket?
12. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.06. 14:48:44
LV18
+1
Válasz 11. Matichku üzenetére:
A ragadozók faján belül rengeteg különféle törzs van, ezeknek mind más szokásaik vannak, más módszereket tisztelnek. Valószínűleg a filmekben is yautják vannak, kivéve a Predators mozit, mert ott gyakorlatilag kivált néhány ragadozó és új klánt alapítottak. A hish is egy ilyen másfajta klán, akik viszont jóval vadabbak, s nemcsak testfelépítésük, de fejlődésük, kémiájuk is különbözik, nemet tudnak változtatni, és ott van a gyilokmirigy, amelynek köszönhetően évezredekkel ezelőtt majdnem kipusztult az egész klán, de idővel ezt megtanulták kezelni.
Örülünk?
11. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.03.05. 23:52:15
LV14
Predator nekem csak filmeken létezett, igy nem tudom mik ezek a hishekek és yautják, alfajok, családok? Esetleg van magyar fordítás is mert az angol ismeretemnek komoly korlátai vannak.
Nil Satis Nisi Optimum
2012.03.05. 18:23:13
LV6
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Én is így gondoltam, ja.
"This town... there's... something wrong with it."
9. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.05. 14:28:41
LV18
+1
Válasz 7. spike66 üzenetére:
Igazából a Predator könyvek univerzuma eléggé zavaros katyvasz. Ugye mivel az Alienekel együtt ugyanabba a világba tartoznak, így egyértelműnek tűnne a dolog, de ha végigvesszük a könyvek, képregények, filmek történéseit, idővonalát rengeteg logika buktatót találhatunk. De a legeredetibb megállapítás az hogy a Mindörökké éjfél és ez a regény is egy külön univerzumban játszódik ahol nincsenek Alienek (ebben a két regényben egyébként nincs szó más intelligens fajról, csak különböző rovarokról, halakról, állatokról).
Örülünk?
8. zoba
2012.03.05. 06:06:38
LV4
naa itt az újabb könyv ^^ már olvasom is a kritikát bár én a predatort nem szeretem annyira mint az alient ^^
some say the world will end in fire
2012.03.05. 00:38:36
LV6
A Predator-könyvek univerzumában csak az ember és a predator fajok léteznek?
"This town... there's... something wrong with it."
6. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.03.04. 20:01:05
LV16
Nekem leírás alapján a Szerepcsere jobban bejön.
R.I.P. Brúnó :-(
5. bundas01  Hivatásos Troll
2012.03.04. 14:15:09
LV20
Válasz 4. Ruzsi üzenetére:
köszi a tippet
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
4. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2012.03.04. 14:10:19
LV10
Válasz 1. bundas01 üzenetére:
A Szukits kiadónál is érdeklődj. Én direktben tőlük vettem anno és még kedvezményt is adtak.

ui.: rohadjon meg akinek kölcsönadtam és nem adta vissza őket. :)
3. bundas01  Hivatásos Troll
2012.03.04. 12:11:06
LV20
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Köszi, ahogy lesz némi spórolt suskám, rámozdulok.
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
2. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.04. 12:00:14
LV18
+1
Válasz 1. bundas01 üzenetére:
Bookline, Szellemlovas, Alexandra esetleg a ritkábbakat Vaterán. Egyébként a régebbiek ezeken az oldalakon eléggé olcsók, főleg akkor éri meg ha egyszerre többet is rendelsz.
Örülünk?
1. bundas01  Hivatásos Troll
2012.03.04. 11:55:14
LV20
Van valami tipped, hogy merre lehetne beszerezni a Predi és Alien könyveket?
Antikvárium vagy merre?
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15907 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5933 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4718 db
Utolsó belépés:
2019.08.18. 19:09:39
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea