PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

2 hozzászólás

2012.03.02. 20:53:55

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2012.03.02. 21:28:22

Megosztás
Értékeld a blogot!
Indiana Jones és a delphi veszedelem (Indiana Jones and the Peril at Delphi – 1991)
Írta: Rob MacGregor
George Lucas még az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag forgatásán gondolkodott el rajta hogy mi lenne ha a nézők részletesebben megismernék a híres, ostoros régész fiatalkorát, előéletét, kalandjait. Mivel a trilógiát egyelőre lezártnak tekintették, és a negyedik részre sem volt megfelelő ötlet, ezért belevághatott egy tv sorozatba, amely Az ifjú Indiana Jones kalandjai címet kapta. A széria minőségéről nagyban megoszlanak a vélemények, van aki szórakoztatónak, kalandosnak és érdekesnek tartja, van aki azonban nagyon hiányolja belőle a klasszikus Indy hangulatot. Természetesen Lucas gondoskodott róla hogy ne csak a sorozatból, de más média útján is megismerjük eme legendás alak életét, így megbízta Rob MacGregor írót (aki már korábban papírra vetett egy filmadaptációt és jó barátságban volt Lucas-al) hogy kezdjen bele egy könyv sorozatba, amelyen keresztül bemutatja Indiana Jones korai éveit, egyúttal megértesse az emberekkel hogy hogyan lett az a kalandvágyó régészprofesszor, akit a három filmben megismerhettünk. MacGregor csaknem teljes szabadságot kapott a regény megírásához, és a történetek megírásakor valós mítoszokat használt fel.

Az első regény Indiana Jones és a delphi veszedelem néven futott, s mint mondtam kronológiailag a tv sorozat után, de még a három film előtt játszódik. 1920-at írunk, Indy befejezte Chicagóban az egyetemet, az iskolát pedig Párizsban folytatja, ahol lingvisztikát és görög archeológiát tanul. A történet 1922-ben folytatódik, amikoris Indy egyik tanára Dorian Belecamus felkéri a fiatal diákot hogy tartson vele egy görögországi ásatáson, mivel Delphi romjainál repedés keletkezett, amelyből titokzatos gázok emelkednek ki. Az archaikus időkben a települést a világ közepének tartották és az Apollón tiszteletére emelt szentély-együttes az ókor legnépszerűbb jóshelye volt. Egyesek úgy vélik hogy a jósda újra megnyitja kapuit, és egy nő, egy kiválasztott lehet az új Püthia aki a gázok belélegzése segítségével megjósolhatja a jövőt. Indy belemegy a kalandba, ám hamarosan egy nagy összeesküvés közepén találja magát, ahol egymást verik át az emberek és senkiről sem tudni hogy voltaképp ki is valójában. A regény legnagyobb erénye voltaképp a történelmi hitelessége, és részletezése. Maga az író is nagyon rajong a régészetért és az ókori leletekkel kapcsolatos dolgokért, így hát részletesen vetette papírra a mítoszt, a legendákat, tehát a sztori archeológiával kapcsolatos kidolgozottságára nem lehet panasz. Hasonlóan a filmekhez, itt sem találkozhatunk túlságosan természetfeletti dolgokkal, épp csak annyira hogy az valamilyen szinten még hiteles és valóságos legyen, az olvasó el tudja képzelni hogy ez akár a való életben is megtörténhetne. Persze a cselekmény nem csupán egy régi lelet megszerzése körül zajlik, a karaktereknek más-más motivációik, céljaik vannak, ettől lesz érdekes a könyv, fordulatos, több szálon fut és minden szereplőnek saját egyénisége van.

Az író szintén példásan alkotta meg Indiana Jones jellemét, természetesen itt még nem az a borostás, bátor és vakmerő kalandor mint aki a filmekben, csak egy fiatal, önmagát és az útját kereső diák. Kicsit önfejű, na meg hiú is, a történet során fokozatosan tűzi ki maga elé új céljait és rájön mi az amit igazán el szeretne érni. MacGregor nagyon jól érzékelteti a karakter lassú jellemfejlődését, gondolatmenetét és életfelfogását, sok olyan apró részletre is odafigyelt, ami miatt megtudhatjuk hogy Indy később miért lett az aki (mindig magával viszi az ostort, jó barátságban van a gyerekekkel, bizalmatlan a nőkkel szemben, stb.).. Indy-n kívül egyébként nem találkozhatunk más ismerős szereplővel (bár Marcus Brody-t néhányszor megemlítik, testi valójában nem jelenik meg), de a könyv sok szimpatikus karaktert vonultat fel, Indy egyetemi szobatársa Jack Shannon nagyon szerethető, zűrös kapcsolatokkal rendelkező fiatal srác, a femme fatale szerepkört betöltő Dr. Belacamus pedig egy vonzó, de idővel foga fehérjét alaposan kimutató nőszemély. Ezen kívül még Indy szakállas történelem tanára Conrad professzor érdekes, és a görög Nikos (aki egy kicsit Picúrra hajaz A végzet temlomából), a főgonosz Mandraki ezredes viszont csupán egydimenziós karakter lett.

A könyv ugyan nem olyan pörgős és izgalmas mint a filmek (talán az árokba való leereszkedés és az utolsó pár oldalon lévő autósüldözés ami hasonló a mozik feszült tempójához). De maga az alaptörténet elég érdekes és tökéletesen beleillik Indy világába, akik egy jó kalandregényt, vagy akár egy kellemes kikapcsolódást nyújtó olvasmányt akarnak a kezükbe venni, azoknak erősen ajánlott A delphi veszedelem beszerzése, Indy rajongóknak pedig egyenesen kötelező. Igaz a könyvet már csak antikváriumokban lehet beszerezni, de bőven lehet belőle találni mindenhol, így semmi akadálya annak hogy az ember hozzájusson.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. VictorVance  Szerkesztő
2012.03.02. 21:28:22
LV18
Válasz 1. HUN_hatrix üzenetére:
Grat a gyűjteményhez:) Én most olvasom el szép sorjában az Indy könyveket (annak idején Az óriások tánca feléig jutottam). Állítólag Max McCoy regényei is jók (Philosopher's Stone, Dinosaur Eggs, Hollow Earth, Secret of the Sphinx), csak ezek sajna nem jelentek meg magyarul.
Örülünk?
1. HUN_hatrix  The Saboteur
2012.03.02. 21:19:34
LV29
Ez a könyv mondhatni a kezdet. Nagy Indiana Jones rajongó vagyok és mondhatom, hogy Rob MacGregor nagyon jó író. Érződik a könyvön egy kis kezdeti nehézség de így is jó, viszont az ezt követő könyvei pedig egyenesen tökéletesek. Minden részben van egy kevés utalás az előző könyvekben történtekre is. Aki szereti szereti a főhőst annak csak ajánlani tudom én is minden kötetét:
- Delphi veszedelem
- Óriások tánca
- Unikornis öröksége
- Hét fátyol
- Özönvíz legendája
- Belső világ
/kedvencek a "Hét fátyol" és a "Belső Világ"/

Amit viszont nem ajánlok, az Martin Caidin könyve az "Indiana Jones és az Égi kalózok". Egy kib*szott James Bondot csinál a karakterből. Szerintem szánalmasan szar.

Szerény Indiana Jones gyűjteményem ;) http://playstationcommunity.hu/blog/1608
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15987 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5961 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4759 db
Utolsó belépés:
2019.09.18. 20:13:48
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea