PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

7 hozzászólás

2012.02.28. 15:54:02

Utolsó hozzászólás: Resiskull

2012.03.02. 11:34:13

Megosztás
Értékeld a blogot!
Aliens: Nincs kiút (Aliens: No Exit - 2008)
Írta: B. K. Evenson
Az utóbbi időben két pofára fogyasztom az Aliens és Predator regényeket, így tehát elkerülhetetlen volt hogy a vállalható, jónak mondható munkák között néhány gyenge próbálkozásba is belefussak. S ez a pillanat pont most jött el, a Nincs kiút című könyvvel kapcsolatban. Egyébként a 2000-es években kiadott Aliens-sorozatra jellemző hogy nem igazán tudják a megfelelő helyen kezelni kedvenc bogárszerű szörnyetegeinket, vagy mellékszerepet kapnak, vagy teljesen megváltoztatják az ösztöneiket, viselkedésüket, amelyeket a filmekben, vagy képregényekben ismerhettük meg. A nincs kiút írója B. K. Evenson, akinek nemhogy egyetlen művét sem olvastam eddig, de egyáltalán nem is hallottam róla. Azt viszont tudom hogy ez az első Aliens-regénye és a történet ezúttal is saját kútfőből van, nem képregényadaptáció, vagy ilyesmi. A sztori nem kapcsolódik a filmek cselekményéhez, csupán a szörnyek ugyanazok és a mozikból már jól ismert Weyland-Yutani Társaság is nagy szerepet kap a könyvben. Ismerjük már őket, szeretnek kísérletezgetni a földönkívüliekkel, gátlástalanok, mocskosak és gyakorlatilag minden embert feláldozhatónak tekintenek.

A Nincs kiút főszereplője Anders Kramm is a Társaságnak dolgozott idegen-szakértőként, mígnem feleségével és lányával is végeztek a lények. Kramm ezután kilépett és 30 évre hibernáltatta magát, hosszú álmát egy másik cég, a Planetus szakítja meg, akiknek szükségük van a férfi szakértelmére és egy félreeső bolygóra küldik hogy vizsgáljon ki egy idegentámadást. A kutatásban a Planetus és a Weyland-Yutani emberei is részt vesznek, de idővel az ügy kezd egyre furcsábbá válni. A könyv egyébként „in medias res”-el indul, Kramm narrációjával, majd utána 30 évet visszaugrunk és a cselekmény során szépen lassan eljutunk a végkifejletig, ahol Kramm mesélni kezd. A történet végig egyes szám első személyben zajlik, így csak a főszereplő gondolatait, gondolatmenetét ismerhetjük meg, de természetesen más karakterekkel is találkozni fogunk.

A többi szereplő csak amolyan töltelékként van jelen, egy-kettőt kivéve, a Planetus Társaság szolgálatában álló Frances szerethető, becsületesen megírt szereplő, az ő jelenlétének köszönhető hogy a történetbe egy hangyányi romantikus töltet is került, a humort pedig a katona, fegyvermániás szerelmespár szolgáltatja. Egyébként a hangulat a könyv első felében nagyon jó, inkább egy horroros atmoszférát kapunk, hasonlót mint A nyolcadik utas: a halálban. Az elején Kramm és társai nyomozgatnak, tetthelyszíneket néznek át, megpróbálják összerakni az ügy darabkáit. Utána egy videofelvételt néznek végig, amely során egy férfi szemszögén át látják az eseményeket. Nem írom le hogy ki is az a férfi, és hogy voltaképp hogyan jutnak hozzá a felvételhez, mert nem akarok semmilyen poént lelőni, de az a pár fejezet amelyben a felvételt nézik valami hihetetlen ütős lett, többször is kirázott a hideg, libabőrős lettem mikor elképzeltem a borzalmakat, vagy a környezetet. Vitathatatlanul ezek a legjobb pillanatai a regénynek, akik hiányolták a Bűnös bolygóból a horrort, azok itt most megkapják amire vágytak.

Sajnos a könyv körülbelül felétől az egész történet átmegy egy agyatlan, értelmetlen aprításba. Ez még nem is lenne baj, de az író olyan szépen kezdte el fonni a történet szálait, jól van felépítve a nyomozós szál, majd a kutakodás, aztán mintha úgy gondolta volna hogy izgalmasabbá kell tennie az elkövetkezendő fejezeteket. Ennek az lett az eredménye hogy a történet érdektelenné vált, bár egy percig sem unalmas, de végig érezni azt hogy túlnyújtott és érdektelen. Mint mondtam ebben az új sorozatban nemigazán találják el az idegenek viselkedéseit, ösztöneit, és ez a Nincs kiútra is igaz. Bár az író két fajtát különített el, a fiatalabbakat és a tapasztaltabbakat (előbbi nagyon óvatos, utóbbi nagyon vad – ez amúgy elég logikátlan, hiszen épp fordítva kéne lennie), de ez nagyon sántít, mivel az idegeneket nem úgy ismertük meg mint akik ellenfelükkel szemben percekig csak állnak, lassan közelítenek, hanem igazi vérengző vadállatokként láthattuk őket. Továbbá az is érdekes, hogy néhány szereplő puszta kézzel küzd meg a szörnyekkel, amely után garantált hogy az illető pár másodperc múlva darabokban fogja végezni, itt viszont mindenki túléli a találkozást.

A Nincs kiút nagyon jól indul, élvezetes, rejtélyes és agyalós, majd egy vérgőzös aprításba fullad. Sok az elvarratlan szál, a történet nincs teljesen befejezve, rengeteg nyitott kérdés marad, amely bőven megérne egy folytatást (bár a mai helyzeteket nézve több mint valószínű hogy erre nem kerül sor). Attól függetlenül hogy ez a könyv a gyengébbek közül való, a fanoknak kötelező egyszer, de aki egy igazán ütős sztorira vágyik, az inkább a ’90-es évek alkotásaiból szemezgessen. 6/10
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Resiskull  PlayStation.Community tag
2012.03.02. 11:34:13
LV21
6. zoba
2012.02.28. 19:35:00
LV4
Válasz 5. VictorVance üzenetére:
nagy kincs az ilyen

alien könyvek nagyrészét kifejezetten szerettem ^^
some say the world will end in fire
5. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.28. 19:31:10
LV18
Válasz 3. zoba üzenetére:
Kösz, de szerintem ittlesz valahol. A pinyóban rengeteg régi Star Wars, Alien meg sci-fi könyvet találtam:)
Örülünk?
4. palo75  PlayStation.Community tag
2012.02.28. 19:29:37
LV4
Ma este 9-kor a Film+-on megy a 3. rész :)

Sajnos nekem nincs pénzem már évek óta könyvet venni, de szívesen elolvasnám ezeket!
PS4: Golyo1975
3. zoba
2012.02.28. 19:25:59
LV4
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
esetleg ha nincs meg kölcsöntudom adni ha megtalálom ^^
some say the world will end in fire
2. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.28. 19:24:58
LV18
Válasz 1. zoba üzenetére:
Igen, hallottam már róla. Ha végzek a hivatalos regényekkel akkor majd nekiállok:))
Örülünk?
1. zoba
2012.02.28. 16:20:53
LV4
olvassd el a szövetségben a halál-t

nem mondok róla semmit kiváncsi lennék a véleményedre

a borító ne tévesszen meg :)
some say the world will end in fire
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15987 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5961 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4759 db
Utolsó belépés:
2019.09.18. 20:13:48
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea