PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

14 hozzászólás

2012.02.27. 20:41:41

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2012.02.29. 19:53:19

Megosztás
Értékeld a blogot!
Indiana Jones és a végzet temploma (Indiana Jones and the Temple of Doom - 1984)
Az elveszett frigyláda fosztogatói után a kritikusok és a közönség egyöntetű lelkesedése következtében nem volt kétséges, hogy folytatást kell készíteni. Eredetileg Lucas is három részesnek szánta Indiana Jones történetét, amelyet még jóval az első rész forgatókönyvének írása előtt 1977-ben ki is jelentett. Szemei előtt továbbra is egy szórakoztató, kikapcsolódást nyújtó kalandfilm lebegett, ám mint A Birodalom visszavágot, ezt is jóval sötétebbre akarta az előző résznél.

Amikor George Lucas megkereste Steven Spielberg-et Az elveszett frigyláda fosztogatóival, rögtön tudatta barátjával hogy nem egy, de mindjárt három részt is tervez. „George azt mondta, hogyha elvállalom a rendezést, akkor egyúttal egy komplett trilógiát is végig kell csinálnom”, mondta Spielberg. „Három sztorija volt. Később kiderült hogy nem voltak konkrét elképzelései arról hogy a folytatás voltaképp miről is szóljon, így le kellett ülnünk hogy kigondoljuk a cselekmény alappilléreit.” Spielberg és Lucas egy sötétebb hangulatú filmet képzelt el, részben azért mert abban az időben mindkettejüknek válságban volt a házassága. Emellett Lucas úgy érezte hogy hasonló sötétes hangulatváltozásnak kellett végbemennie A frigyláda és a folytatása, mint a Csillagok háborúja és A Birodalom visszavág között. Lucas a folytatás eseményeit az első rész elé helyezte, így gyakorlatilag az előzménye lett A frigyládának (erre egyébként nincsenek konkrét okok, maximum annyi hogy Lucas nem szerette volna megint a nácikat megtenni gonoszként). Spielberg eredetileg azt akarta hogy Marion Ravenwood visszatérjen, és vele együtt szerepeljen az apja Abner is, ám Lucas elvetette ezt a lehetőséget, mivel úgy gondolta hogy Indy-nek minden részben más női partnere kell hogy legyen. Lucas eredeti elképzelései szerint a nyitójelenet egy motoros üldözéssel indult volna a Kínai Nagy Falnál. Ezen kívül Indiana felfedezett volna egy elveszett világot, egy rejtett völgyet, ahol dinoszauruszok laktak. A kínai hatóságok nem engedték meg hogy a stáb a Nagy Falnál forgasson, így Lucas átírta a sztorit és a Majomkirályt tette meg fő témaként. A történetben egy skóciai kísértetkastély is helyet kapott volna, de Spielberg úgy érezte hogy az túl hasonló lenne a Poltergeist című filmhez (amelynek ő volt a producere). A kastély aztán szépen átalakult egy démoni indiai templommá… Végül a cselekményt Indiába helyezte, a filmben pedig szerepet kapott a vallási kultusz, gyerek rabszolgaság, fekete mágia és a rituális emberáldozatok.

Lucas ismertette az ötletét Steven Spielberg-el, aki rögtön érdeklődést mutatott a koncepció iránt, és 1981 novemberében ezeket mondta: „Imádtam forgatni A frigyládát. Nem tudom hogy ezt a szerencsének köszönhetem-e, viszont elég ideges vagyok hogy újra tengerentúlon kell forgatnom. De biztosan el fogom készíteni a folytatást. Nagyon jó érzés volt megcsinálni az elsőt, és utálnám ha kicsúszna az ujjaim közül egy másik ember kezébe. Lehet hogy nem fogok részt venni a harmadikban vagy a negyedikben, de mindenképp szeretném nyomon követni a sorozatot, mert az új sztori még érdekesebb, mint Az elveszett frigyláda fosztogatói.” De a rendezőnek még várnia kellett egy forgatókönyvre hogy aláírja a szerződést.

„A hős visszatért…”
Lucas először az első rész forgatókönyvírójára, Lawrence Kasdan-re akarta bírni a folytatás szkriptjét is, ám ő közben rendezői karrierbe kezdett és első filmjén A test melegén dolgozott. Ezután megkereste Gloria Katz és Willard Huyck írópárost 1982 februárjában, akik a rendező első filmjében az Amerikai graffitiben voltak társírók (és nem utolsósorban otthon voltak az indiai kultúrában). Lucas meghívta őket birtokára, a találkozó végül négy napig tartott. Az első napon Lucas felvázolta az ötleteit. A cím Indiana Jones és a halál temploma volt, a történet Sanghajban kezdődött, egy évvel A frigyláda eseményei előtt, amely során Indy repülőgépe lezuhan, azután pedig egy távoli falu lakói megkérik őt hogy szerezzen vissza egy szent követ. Ez volt a kiinduló pont, és ezután kezdődött a történet részletesebb felépítése. Lucas szeretett volna egy gyerekszereplőt a filmben, egy szűzies fiatal hercegnőt, de a stúdió nem érezte jónak az ötletet, így lett a karakterből egy 10 éves, kínai fiú. Az elképzelés egy újabb ötlethez vezetett, miszerint a cselekményben kapjon szerepet egy ifjú maharadzsa is, valamint hogy a sztori elrabolt gyerekek körül forogjon.

Spielberg túl komornak gondolta a címet, ezért a „halál” helyett a „végzet” szót javasolta, amelyet Lucas elfogadott. Úgy döntöttek a második film menjek ellenkező irányba A frigyládával, így Marcus Brody és Sallah nem kerülhetett bele. „A folytatásoknak az a bajuk”, mondta Spielberg, „hogy mindenkinek az igényét nem tudják teljesen kielégíteni. Ha odaadod az embereknek ugyanazt a filmet, más jelenetekkel, ők azt mondják: Miért nem voltál eredetibb? De ha ugyanazt a karaktert mutatod be egy másik fantasztikus kalandban, de eltérő tónusban, akkor megkockáztatod hogy csalódást okozz a közönség másik felének, akik csak egy „másolatot” akartak az első filmről, egy másik nőt, egy másik gonoszt. Szóval egyszerre nyersz és mindkét irányba zsákutcába futsz.”

Az írópáros nagyon vicces ötletnek találta azt hogy Lucas saját kutyája után nevezte el a kalandor régészt, így folytatták ezt hagyományt, és Indy társa, Picúr a páros 15 éves shetlandi juhászkutyájuk után kapta a nevét, az új nő pedig Spielberg cocker spánielje nevét kapta, akit Willie-nek hívtak. Ezen kívül két gonoszt 17. századi indiai festőkről neveztek el.

Ford is nagyon szeretett volna újra Indiana Jones bőrébe bújni, amelyet nem is rejtett véka alá: „Persze hogy megcsinálom a következő Frigyláda-filmet. Nagyon izgalmasnak találom. Főleg hogy Steven Spielberg fogja rendezni. Életem legjobb munkakapcsolatai közé tartozott az hogy vele dolgozhattam.” Ahogy telt az idő, Spielberg-nek több másik projekt is megtetszett, így már kétséges volt hogy rendezőként fog részt venni a filmben: „Több mint valószínű hogy nem én fogom rendezni, de szorosan felügyelem majd, már-már társ-producer leszek George-al.” Tudva hogy Spielberg nem fog örökké várni, Lucas figyelmeztette a két írót: „Attól tartok elveszítjük őt, tehát minél gyorsabban próbáljatok készen lenni.”

A forgatókönyv első vázlatának megírása végül hat hetet vett igénybe és Lucas nagyon lelkes volt mikor meglátta a végeredményt, és így Spielberg is aláírt a filmhez. „Már látom”, mondta. Mint azt Willard Huyck megjegyzte: „Steven is eléggé csodálkozott, mert nem értette hogy csináltuk meg ilyen gyorsan.” A szkript második vázlata további hat hétig készült, míg a harmadik már egy hónap múlva megszületett. „Ez tehát egy több mint nyolc hónapos időszak volt”, mondta Huyck. „Közben megakartuk csinálni A legjobb védekezés című filmet is. Steve felhívott minket hogy a körülmények folyamatosan változnak. Költségvetési megszorítások voltak, és néhány ötlet, amely miatt megkellett változtatni a helyszíneket és át kellett írni a forgatókönyvet.” Miután a több változtatáson is átesett szkriptet elküldték Harrison Fordnak, aki azt javasolta hogy adjanak hozzá több humort és finomítsák egy kicsit a karaktert bizonyos jelenetekben. A színésznek nem tetszett a Lucasfilm akkori bejelentése, miszerint összesen 5 Indy-filmet terveznek. „Akkor beszélniük kell Roger Moore-al”, mondta Ford. „Nagyon élvezem, de ez csupán egyszeri alkalom számomra”. A színész félt attól hogy akcióhősként és nem igazi színészként fogják számon tartani, és akkoriban nagyrészt valóban csak folytatásokban játszott, így „a folytatások királya” elnevezés sem tetszett neki különösebben.

„Bízz benne…”
A sztori 1935-ben játszódik. A film elején Indiana Jones egy sanghaj-i mulatóban készül üzletet kötni, ám heves tűzharc tör ki, ami során Indy magával rántja a klub énekesnőjét, majd jelenlegi segítőjével a kisfiú Picúrral sikerül elmenekülniük és gépre szállni. Ám a balszerencsék sorozata folytatódik, hármójuk gépe lezuhan az indiai hegységekben és egy szegény faluba kerülnek. A főnök megvan győződve hogy Indy-t maga Shiva isten küldte, mivel csak ő képes visszaszerezni azt a három Sankara-követ, amit a helyi maharadzsa lopott el a faluból. A trió végül elindul és nem várt nehézségekbe ütköznek: egy vérszomjas szekta tagjaiba, akik a bányákban gyerekeket dolgoztatnak, hogy megtalálják a maradék elveszett köveket, amelyek segítségével legyőzhetetlen erőre tesznek szert.

Indiana Jones visszatért. Harrison Ford másodszor is a legendás hős bőrébe bújt, már maga a feltűnése is csak emel a film színvonalán. Míg a gonosztevők személyisége sokkal sötétebb lett, addig Indy karaktere több „fényt” kapott. Ezúttal Indy-t nem az archeológia motiválja, nem a megszerzendő régészeti lelet, hanem a rabigába hajtott gyerekek megmentése. Jones ebben a filmben nemcsak egy kincsvadász, aki elveszett tárgyak után kutat, hanem egy kedvesebb ember, aki törődik másokkal. Indy itt egyfajta apafigurává is előlép, Picúr szemében. A nyitójelenet ismét hangulatosra sikerült, kicsit megelevenedik a Casablanca stílusa, megadja az alapot a későbbi hangulat-faktorhoz. A történet itt is érdekes, de közel sem annyira mint A frigyláda. Ez egy egészen más film, brutálisabb és sokkolóbb, gyakorlatilag a produkció felétől végig egy szálon fut a történet, a helyszínek ritkán változnak, az egész sztori egy kontinensen játszódik. A készítők nem kímélik a nézőt, mindenféle megalkuvás nélkül elénk tolják a komoly hangvételű és néhol undorító képsorokat. A végzet temploma tehát bővelkedik nem kevés horror-elemben, amelyek meglepődésre késztetik a nézőt, már ha az előző részhez hasonló folytatást várt, akkor mindenképpen. A nácik helyett most Indy-nek egy csapat őrült, világuralomra törő szektával van dolga, akik Káli Isten tisztelőjeként kitépik az emberek szívét és istenük vérével próbálják átállítani Indy-t az ő oldalukra (ami sikerül is, de hát kedvenc professzorunkat sem kell félteni). Az ellenfelek sokkal durvábbra sikeredtek, Mola Ram talán a legjobb főellenség a sorozatban, Indy pedig itt kerül a legnagyobb bajba és ugyanúgy nehezen mászik ki belőle. Persze most sem marad segítők nélkül, társa ezúttal egy kínai kissrác Picúr és egy nyávogós bárénekesnő, akit Kate Capshaw alakít. Sharon Stone volt a legnagyobb esélyes a szerepre, mielőtt Capshaw is részt vett volna a meghallgatáson.

Capshaw karaktere a tipikus hisztizős cicababa, akit vagy szeret, vagy utál az ember, középút nincs, de ha az utóbbi, akkor az bizony sokat ronthat a film színvonalán. Konkrétan nem az alakításával van a gond, hanem magával a karakterrel, ami A frigyláda Marion-ja után mindenképp merész vállalkozás volt. Természetesen ahogy egy valamirevaló kalandfilmhez illik, itt is lesz egy szerelmes szál, ami most viszont nem kap annyi hangsúlyt. A Picúrt alakító Jonathan Ke Quan sem színészkedik rosszul, bár kicsit hiteltelen hogy 120 kilós embereket karatéz le, de ez egy Indy-film, valamennyire elfogadható. A karakterek rendben vannak, de mint mondtam, ha az embernek tetszett az első rész, de nem bírja azokat a jellemeket amik A végzet templomában vannak, akkor bizony lehet hogy nagyot fog csalódni.

„Ha a kalandnak nevet kéne adni, az mindenképp Indiana Jones lenne…”

Épp ezért ez a film osztja meg leginkább a nézőket, mivel A frigyláda nagyon magasra tette a lécet könnyed, szórakoztató hangvételével, A végzet temploma pedig minden tekintetben sötétebb és a hangulata is komorabb. Sokakat elriaszt a brutalitása, hiszen láthatunk itt szívkitépést, aligátorokat, de néhol a gusztustalanság is helyet kap, a bogarakat, vagy az emlékezetes ebéd-jelenettel. Nem is az elriasztó a megfelelő szó, inkább a néző elvárása a lényeg. Ha A frigyládához hasonló kalandot vár, akkor nem azt fogja kapni, ám lehet hogy így sem csalódik a végeredményben. Természetesen Indiana Jones személye már alapból egy olyan tényező, hogy meg kell nézni a filmet, mert noha különbözik az első résztől, a pörgőség és az izgalom ugyanolyan mértékben jelen van A végzet templomában is. Itt is, már a film első pár percétől kezdve pörög a cselekmény, üresjárat pedig nincs. Az akciójelenetek pedig simán hozzák A frigyláda színvonalát, a csónakos, vagy a hullámvasutas jelenet a film ékességei közé tartozik, az ember egy percig sem unatkozik, a helyszínek szépek, a palota gyönyörű falai elbűvölik a nézőt, de maga a templom, vagy a végső csapás helyszínéül szolgáló hegység is remek választás volt. A poénok most sem maradnak el, de persze a komolyabb stílushoz hűen kevesebb van belőlük, azért ami van az a helyén van, különösen A frigyláda egyik híres jelenetére való utalás. A morbid vicceket sem hagyták ki, ez is persze az ebédlős-jelenetnél szerepel, de végülis lehet rajta mosolyogni, nem nevezhető erőltetettnek. A finálé itt most nem olyan erős, mint az előd esetében, de brutalitásában lassacskán azért megközelíti. A zene természetesen itt is tökéletes, John Williams vezénylése ismét remek élményekkel gazdagítja a nézőt, a dallamok már az első megnézéskor is belénk ivódnak.

Bár A végzet temploma nagyon megosztja mindmáig a közönséget, valójában nem lett egy rossz film. Igaz sötétebb és komorabb, ami egy Indy-film esetében talán nem épp a legjobb választás, de ez csak ízlés kérdése. Ha másban nem is, a pörgős jeleneteiben és el nem laposodó játékidejében maximálisan hasonlít az elsőre. Ha külön filmként nézzük, akkor tökéletes kalandfilm, ha folytatásként akkor azt mondom hogy egy fokkal gyengébb az előzménynél. Akárhogy is, ez a film nem véletlenül A frigyláda előzménye. Mert ha úgy nézzük ezzel a logikával, korrekt minden, de megvan a kalap, az ostor és persze a gyermeki kalandvágy sem veszett ki belőle teljesen. Spielberg és Lucas egy jó folytatást hozott össze, egy akciódús, élményekkel gazdag kalandot, bár talán az egyik legvitatottabb folytatás a filmtörténelemben, szórakoztatási-faktora megkérdőjelezhetetlen.

85%
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.29. 19:53:19
LV18
+1
Válasz 11. Lefty üzenetére:
Na, az emlegetett szamár:))
http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2012/02/[...]
Örülünk?
13. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.29. 17:02:48
LV18
+1
Válasz 5. Greg üzenetére:
Nekem A frigyláda és Az utolsó kereszteslovag egy szinten van, nem tudom eldönteni hogy melyik a jobb. Utánuk jön A végzet temploma, majd A kristálykoponya királysága (hiába áll az utolsó helyen, tudom hogy sokan utálják, de nekem tetszett).
Örülünk?
12. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.29. 15:10:05
LV18
Válasz 11. Lefty üzenetére:
Csak a Kristálykoponya jelent meg blu-rayen. De a Lucasfilm előbb utóbb biztos kihozza mindet.
Örülünk?
11. Lefty
2012.02.29. 07:48:20
LV2
Kedvenc filmem ez és a back to the future sorozat.!
Ilyen filmeket manapság már nem tudnak készíteni:(
Létezik ezekből blu-ray kiadás?
10. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.02.28. 16:45:10
LV14
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Ez mondjuk igaz. Meg az sem árt, ha a filmes témában is otthon vannak mert rengeteg utalás van.
A fordításhoz: "Peter O'Toole kit a teve seggbe túr":)))
Nil Satis Nisi Optimum
9. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.28. 16:21:05
LV18
+1
Válasz 8. Matichku üzenetére:
Kerekes József szerintem abszolút telitalálat Peter Griffin-hez. Egyébként az összes karakter szinkronját nagyon jól eltalálták, mint ahogy a fordítást is, bár igazán csak azok értik akik valamennyire otthon vannak az amerikai kultúrában.
Örülünk?
8. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.02.28. 16:12:51
LV14
Válasz 7. VictorVance üzenetére:
A Comedy Centralon találkoztam a sorozattal először és annyira bejött a szinkron nem is kerestem az eredetit. Az eredetiben az lehet igazán jó, hogy több szereplőnek ugyanaz a hangja. Pl.: Seth MacFairlane: Peter, Stewie, Brian. Ha jól tudom.
Nil Satis Nisi Optimum
7. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.28. 16:01:15
LV18
+1
Válasz 6. Matichku üzenetére:
Szerintem a magyar szinkron még emel is rajta egy kicsit. Viszont Stewie eredeti, felső-osztálybeli angol akcentusa verhetetlen:)
Örülünk?
6. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.02.28. 15:55:51
LV14
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Igen! Peter éneke nálam is sírva-röhögös élmény. Szinkronos vagy az eredeti változatot kedveled jobban?
Nil Satis Nisi Optimum
5. Greg  PlayStation.Community tag
2012.02.27. 21:45:39
LV25
Szerintem ez a leggyengébb rész. A frigyláda az első majd a kereszteslovag utána a kristálykoponya majd végül a végzet temploma... nálam ez a sorrend.
LV426
4. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.27. 21:42:14
LV18
+1
Válasz 2. Matichku üzenetére:
Én ezeket bírom a legjobban:

http://www.youtube.com/watch?v=EQ4SIu7Fm7E
http://www.youtube.com/watch?v=oh3rqukSyY0
Örülünk?
3. leslie21  PlayStation.Community tag
2012.02.27. 21:38:26
LV11
Nekem ez a kedvenc részem, van egy fajta különleges, misztikus hangulata és a komorabb hangvétel is bejövős.
2. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.02.27. 21:28:45
LV14
Mola Ram szívkitépős beszólásán mindig nevetek, még Stewie is előadta a Family Guyban. A film elején a varietés-táncos rész nagyon jó lett.
Nil Satis Nisi Optimum
1. Misi3333  PlayStation.Community tag
2012.02.27. 21:02:17
LV5
még egy kiváló írás, film! (mondjuk nem a kedvencem...)
PlayStation all the way!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15915 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5935 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4721 db
Utolsó belépés:
2019.08.20. 21:39:18
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea