PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

12 hozzászólás

2012.02.26. 12:40:53

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2012.02.28. 21:43:51

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark - 1981)
Kicsivel több mint 30 éve annak, hogy minden idők legjobb kalandfilmje megjelent a mozivásznakon és azóta is kitörölhetetlen nyomot hagyott bennünk, filmrajongókban. Tény hogy vannak olyan filmek, amelyek kiállják az idő próbáját és évek múlva, újbóli megtekintésükkor is elbűvölnek és magával ragadnak minket. Mindegy hányadszorra nézzük meg, ugyanúgy szurkolunk szeretett hősünknek és hiába tudjuk a cselekmény végkifejletét, összeszorított fogakkal nézzük végig a szereplők tragédiáját és győzedelmeskedését.

Ha az utóbbi évtizedek kalandfilmjeiről könyvet írnánk, bizony nagy bajban lennénk. A műfaj ugyanis mára kicsit megkopott, alig készül egy-egy fontosabb alkotás a témában, nagy részük alapból TV-re és DVD-re gyártott műanyag vacak. De mint minden műfajban, a kalandfilmek között is vannak etalonnak számító darabok. Ezen filmek esetében mindenképp az 1981-ben bemutatott Az elveszett frigyláda fosztogatói a csúcs. A cím kicsit csalóka, hiszen eredetileg ezen a címen futott a film, a főszereplő neve csak a későbbi VHS, DVD-kópiák kiadásával került az eredeti elé. A főszereplő pedig ki más lehetne, mint az egyedüli és felülmúlhatatlan Indiana Jones. Neve az évek során egybeforrt a tökéletes kalandfilmekkel, igazi kultuszt teremtett és a további részeknek köszönhetően minden idők egyik legemlékezetesebb karaktere lett. Az Indy-t életre keltő Harrison Ford ennek a szerepnek köszönheti halhatatlan sztárrá avanzsálását, bár előtte már eljátszott egy emlékezetes karaktert, mégis Indiana Jones nélkül valószínűleg hasonló sorsra jutott volna, mint a Csillagok háborúja többi szereplője. Kevesen mondhatják el magukról, hogy karrierjük során két legendás figurát is eljátszhattak (akár hármat is mondhatnék, hiszen Rick Deckard a Szárnyas fejvadász hőse is hagyott nem kevés nyomot a nézőkben, ám Han Solo-t és Indiana Jones-t még azok is ismerik akik még egyszer sem látták ezt a két alkotást). Akárhogy is A frigyláda egy igazi értéssel elkészített film lett.

„A Cápa és a Csillagok háborúja alkotóitól…”

Még 1973-ban, George Lucas megírta a Az Indiana Smith kalandjait. Ahogy a Csillagok háborúja esetében, ezúttal is a '30-as és '40-es évek sorozatainak modern feldolgozása volt a célja. Lucas Philip Kaufmannal osztotta meg ötletét, akivel több héten át együtt dolgozott, s az ő ötlete volt a szövetség ládája mint a cselekmény mozgatórugója. A tervet jegelték, mikor Clint Eastwood felkérte Kaufmant A törvényenkívüli Josey Wales rendezésére. Ezután Lucas inkább a Csillagok háborújára összpontosított, amely később hatalmas siker lett, Spielberg-el csak ezután dolgozták ki az ötletet, Lawrence Kasdan segítségével írták a forgatókönyvet, időközben Lucas A Birodalom visszavág munkálatait végezte, de közben persze haladtak A frigyládával is.

Indy-t a régi matinék és ponyvaregények hőseiről mintázták, mivel Lucas és Spielberg is ezeket szerette gyerekkorában (ilyenek voltak pl. a Republic és a Doc Savage sorozatok). Sir H. Rider Haggard író hőse, a kalandor és kincsvadász Allan Quatermain (a karakter a Salamon király kincse című műben szerepelt, amely 1885-ben jelent meg) is nagy hatással volt rájuk amikor Jones jellemén és személyiségén gondolkoztak. A két barát először egy Hawaii vakáció során beszélt először a film ötletéről, abban az időben mikor bemutatták a Csillagok háborúját. Spielberg elmondta Lucas-nak hogy mennyire szeretne James Bond-filmet készíteni, de a stúdiók ezt nem hagyják, mire Lucas azt válaszolta hogy lépjen túl ezen, mert van egy sokkal jobb ötlete (legalábbis fogadni mert volna rá).

Mindazonáltal Lucas végül a sztorit szolgáltatta a filmhez, valamint a produceri feladatokból is kivette a részét, magát a mozit Steven Spielberg rendezte. Lucas és Spielberg igazi gyermeki lelkesedéssel készítette el a filmet, megtöltötték szívvel és lélekkel. A karakter neve eredetileg Indiana Smith volt (ez talán egy tisztelgés volt az 1966-os western, a Nevada Smith előtt), Lucas alaszkai kutyája után („Indiana”), Spielberg-nek viszont nem tetszett a „Smith”, később pedig elfogadta Lucas javaslatát, miszerint nevezzék át „Jones-ra”, a híres régész Vendyl Jones után (aki maga is kutatott a frigyláda után.

„Indiana Jones az új hős…”
Eleinte Lucas nem hitt abban hogy Harrison Ford lenne a megfelelő választás a szerepre, de miután Spielberg látta a galaktikus űreposz folytatását, annyira elragadta Ford alakítása, hogy később rábírta Lucas-t és meggyőzte hogy Indy-t csakis Ford tudja megfelelően megjeleníteni. Ford remekül kelti életre Indy figuráját, szinte egybeforrt magával a karakterrel. Megjelenéséhez hozzátartoznak az azóta kultikus kellékek a kalap és az ostor, amelyek majdnem a figura lényegét jelentik, Indy-t ugyanolyan nehéz elképzelni ezen eszközök nélkül, mint például Superman-t kék ruha és piros köpeny nélkül. Sármos mosolyával Indy a nőket is leveszi a lábáról, a rosszfiúknak azonban csalódniuk kell, ők csak a kemény ökleivel találkozhatnak, de régészhez méltóan az agya is gyorsan jár és rögtön kiszagolja a csapdákat.

Szerepe szerint egy archeológus professzor, egy művelt, tanult, öltönyös tanár, aki az ókori civilizációkról tart előadásokat. A kristálykoponya királyságában kiderül hogy Jones-t nagy mértékben befolyásolta a marxista régész, Vere Gordon Childe, aki különböző elméleteket vallott arról hogy az archeológusoknak nem csupán a könyvtárakban kell tevékenykedniük. Ironikus módon Childe utálta a terepmunkát. Indy egyébként a filmben maga is megjegyzi: „Ha jó régész akar lenni, mozduljon ki a könyvtárból.” Ez egyébként ütközik egy korábbi epizódban tett kijelentésével, miszerint „A régészet hetven százaléka a könyvtárakban zajlik.”

Azonban hogy megszerezzen fontos leleteket, kincseket, Dr. Jones átvedlik bőrkabátos, kalapos, ostoros kalandorrá, egy „nem-szuperhős szuperhőssé”. És ez teszi annyira szerethetővé, ezért tudjuk beleélni magunkat a szerepébe, mivel cseppet sem sebezhetetlen karakter, és van úgy hogy a célját sem éri el. Néha hibázik, megsérül, ő egy igazi karakter, mindenfelé szuperképességek nélkül. Nem egy tökéletes hős, vannak hiányosságai és mi nézők tudat alatt érezzük hogy több bátorsággal akár olyanok is lehetnénk mint ő. Ami a személyiségét illeti, egyszerre magányos farkas, kincsvadász, hardboiled detektív, emberi szuperhős és amerikai hazafi is. Az emberi kapcsolatai sem tökéletesek, apjával a megfelelő apa-fia viszony nagyon is hiányzik, egyik legnagyobb példaképével Abner Ravenwood professzorral megromlott a viszonya, miután kapcsolatba kezdett annak lányával, Marion-al. Marcus Brody viszont Indy pozitív példaképei közé tartozik a főiskolán. Sokszor nemcsak a szerencse menti meg a régészt, hanem a tudás és a kíváncsiság hajlamának leküzdése. Elég bölcs és hideg fejű ahhoz hogy ne nyissa ki a szemét, amikor az ellenségei felnyitják a frigyládát, ellenfelei azonban mindig ezen kíváncsiság, vagy a túlzott kapzsiság miatt vesznek oda.

Jones sosem veszíti el a kalapját, ez egyfajta tisztelgés az 1940-es évek klasszikus sorozatai előtt. Ezekben a sorozatokban a hősök fején mindig rajtamaradt a kalap, akármilyen nyakatekert dolgok is történtek velük. Ez nemcsak a történet folytonossága miatt volt fontos, hanem mert az emberek úgy vélték hogy rossz szájízt vált ki ha egy úriember nem visel a fején kalapot. Ez egyfajta vicc lett ebben a sorozatban is, holott Indy elveszíti a kalapját A végzet templomában és Az utolsó kereszteslovagban is (sőt, ebben a filmben sincs már rajta az utolsó jelenetekben, de itt a szó szoros értelmében nem veszíti el, csupán leveszi, de ezt a jelenetet nem láthatjuk). Indy ruházatát egyébként Az inkák titka című filmből „másolták”, amelyben a főszereplő Charlton Heston hasonló bőrkabátot, kalapot viselt.

„Mindig tudtál gondoskodni a szórakoztatásomról…”

Spielberg és Lucas hosszas vitákat folytatott arról hogy ki legyen Indy társa. Az első ötletet, miszerint legyen egy náci kém, elvetették. Ezután két lehetőség volt, vagy egy mentor, akire a régész felnéz, vagy egy régi szerető. A forgatókönyvíró ötlete volt hogy összekapcsolják a két ötletet, így hát társként Indy az egykori tanárának a lányát kapta. Bizony, Indy sem bírja nő nélkül, ami ebben a filmben Karen Allen személyében jelenik meg, aki élete legjobb formáját hozza, nem az a szokásos érzékeny, nyávogós cicababa, akikből már annyit láthattunk a mozivásznon. Ő kemény, belevaló nő, aki nem nagyon ijed meg, mégis képes megtalálni az Indy szívéhez vezető utat. Kapcsolatuk lényeges szerepet játszik a filmben, persze a szokásos klisékkel együtt.

Ford és Allen mellett a többi színésznek sincs szégyellnivalója, Paul Freeman a francia Belloq szerepében kitűnő rosszfiú, a nácik amolyan paródia adalékként vannak jelen, természetesen a lehető leggonoszabbnak ábrázolják őket, de akárhogy is nézzük, az ilyesmivel nem kell foglalkozni, ne moralizáljunk azon hogy tényleg ilyenek voltak-e, satöbbi, satöbbi, hisz ez egy kalandfilm, ami elsősorban szórakoztatni akar, nem gondolkodásra késztetni minket a múlttal és az ideológiákkal kapcsolatban. John Rhys-Davies Indy barátját Sallah-ot formálja meg, sikerrel, karaktere igazi humorforrás, sokat ad a filmhez és úgy összességében a színészi alakítások nagyon is rendben vannak.

„Mért épp kígyókat fogok ki???”
A forgatókönyvet Lawrence Kasdan írta, aki a két nagy névhez hasonlóan szintén nagy lelkesedéssel látott neki a munkának. Egy jól kidolgozott, cseppett sem unalmas szkripttel van dolgunk, ami remek alapanyagot jelentett a film elkészítéséhez. Persze egy jó kalandfilmhez jó sztori is dukál, ami A frigyláda esetében kellően misztikus és érdekes is. A középpontban a szövetség ládája áll, amibe az eredeti tízparancsolat kőtábláit tették. A láda állítólag hatalmas és pusztító erővel bír, ezért az amerikai kormány felkéri Indy-t, hogy induljon el a keresésére és lehetőleg minél hamarabb találja is meg, mivel a láda után Adolf Hitler parancsára a nácik is kutakodnak. Maga a történet 1936-ban játszodik, a készítők pedig ügyeltek arra, hogy ez látszódjon is, bár nem nagyon kerülnek előtérbe az adott kor aktualitásai, azért a korszakhoz hűen alkottak meg mindent. Az alapsztori kellően megkapó, csak jót tett neki hogy a cselekményt az 1930-as évekbe helyezték. A történet kellően fordulatos, izgalmas, témaválasztásával pedig abszolút telitalálat. Persze valós alapjai is vannak az egésznek, hiszen a frigyládához hasonló vallási ereklyék mindig is érdekelték Hitlert, expedíciókat szervezett a világ különböző pontjaira, így próbált meg hozzájutni a becses kincsekhez. De A frigyláda nagyobbrészt fikció, hiszen ez egy szórakoztató kaland, nem pedig dokumentumfilm. Ezért a film kap némi misztikus és természetfeletti töltetet is, amely egy kalandfilm esetében elengedhetetlen tényező.

A többi példához hasonlóan az akciójelenetekért is nagy dicséret jár. Spielberg kiválóan rendezte meg az akciókat, a film egyszer sem fullad unalomba, még úgysem ha van pár perces pihenő egy-egy akció között. A mozi tele van emlékezetesnél-emlékezetesebb jelenetekkel, kezdve a bevezetőtől, az autósüldözésig, valamint a finálé is nagyszerű. Ezek mind-mind olyan jelenetek, amelyet már száz másik film lemásolt vagy kiparodizált. A poénok pedig lazaságot kölcsönöznek a filmnek, Indy karaktere sem az a komoly típus, inkább az a viccelődő, nőcsábász, szóval igazi férfi-példakép. Összességében a film telis-tele van emlékezetes elemekkel, John Williams epikus zenét erre még rá is tesz egy lapáttal, a fő téma örökre beidegződik az ember agyába, de a többi sem marad alul, a térképteremben hallható muzsika amit még nagyon ki lehet emelni, úgy az egész filmzene is megér legalább két végighallgatást. Williams ismét remekelt, majdhogynem karrierje legjobbját hozza.

„Tű-tű-tű-tűűűűű… tű-tű-tűűűűűű…”

Mint mondtam, vannak olyan alkotások, amik kiállják az idő próbáját. Az elveszett frigyláda fosztogatói bizony ilyen film. Spielberg és Lucas nem hazudtolták meg magukat, gyerekkori rajongással és komolytalansággal hozták össze ezt a csodálatos kalandot, amely örökre helyet kapott minden idők legjobb filmjei között, egyben ez vitathatatlanul minden idők legjobb kalandfilmje és valószínűleg nem is készül majd olyan mozi, amely letaszíthatná a trónjáról. Elég csak megnézni hány különböző film, vagy videojáték idézte ezt a klasszikus hőst, ha nem lett volna Indy, nem lenne Lara Croft, Rick O Connell, Ben Gates, Robert Langdon, és Nathan Drake sem. Persze mint minden filmbe, ebbe is bele lehet kötni, mert azért vannak benne túlzások bőven, de igazából nem sok értelme van ezt hibaként felróni. Annyi szív és lélek van benne, hogy a nézése közben az ember újra gyereknek érzi magát, együtt harcol kedvenc hősével és drukkol neki a győzelem érdekében. És persze a végén Indy győz és a dicsőség mellé a nőt is megkapja. De ettől szép és kerek az egész. A frigyláda nem csak egy szimpla szórakoztató kalandfilm, annál jóval több. Igazi, felülmúlhatatlan mozi-klasszikus, amin egyáltalán nem fogott az idő vasfoga, ezt is tanusítják a folytatások és az egekbe szökő bevételi adatok. És ne felejtsük el a népes rajongótábort sem. Mert Indy-t mi tesszük halhatatlanná!

100%
(A kritikát eredetileg a Kritikus Tömeg nevű oldalra írtam, de ide már az átszerkesztett változatot tettem be)
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.28. 21:43:51
LV18
+1
Válasz 11. Matichku üzenetére:
Azt énis szerettem (bár vannak benne nagyon gyenge és nagyon gyerekes részek is), pár epizód videókazin is megvolt. Vállalható sorozat volt, de az igazi Indy-feelinget nem nagyon hozta.
Örülünk?
11. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.02.28. 21:06:54
LV14
Válasz 10. VictorVance üzenetére:
Még a Sean Patrick Flanery-féle Ifju Indiana Jones kalandjait is kedveltem. Régen ment talán a Viasat3-on.
Nil Satis Nisi Optimum
10. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.28. 20:54:04
LV18
+1
Válasz 9. Matichku üzenetére:
Igazából énse. Van olyan rész amit gyengébbnek tartok a többinél, de összességében szeretem az összeset, és mindig kikapcsol meg elszórakoztat arra a két órára.
Örülünk?
9. Matichku  PlayStation.Community tag
2012.02.27. 21:15:49
LV14
Lehet, bennem van a hiba de én még nem láttam rossz Indiana Jones filmet.
Nil Satis Nisi Optimum
8. Tevez11  PlayStation.Community tag
2012.02.27. 19:53:25
LV23
Klasszikus,örök.
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
7. Greg  PlayStation.Community tag
2012.02.26. 21:22:55
LV25
Ez a kedvenc Indiana Jones filmem.
LV426
6. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.26. 19:27:32
LV18
+1
Válasz 4. ALF22 üzenetére:
Valóigaz, a második és a negyedik rész már jobban megosztja az embereket, én ennek ellenére jó filmeknek tartom őket, egyszerűen nem tudom nem szeretni, bár tény hogy közel sem rajongok értük annyira mint az első és a harmadik epizódért. A közeljövőben majd a folytatásokról is összehozok ilyen cikkeket.
Örülünk?
5. kiralygyozo  PlayStation.Community tag
2012.02.26. 15:53:43
LV2
Először valamikor a 80- as évekkben láttam a filmet,ami természetesen nagy kedvenc lett.Kb. úgy hatott rám mint a nyolcadik utas a halál,megszerettem a sci-fi horrort(hozzáteszem abban az időben nagy dúrranás volt a maga műfajában,úgy mint ez a film is a kalandfilmek műfajában).Nagyszerű írás,jó volt olvasni.
A nagyképûség: -õl, butít, és nyomorba dõnt.
4. ALF22  Son of Liberty
2012.02.26. 15:05:56
LV26
király a film, meg az írás is
érdekes,de sztem a páros részei nem sikerültek jól
3. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.26. 13:37:08
LV18
+1
Válasz 1. HUN_GERGO üzenetére:
Bizony hogy hatalmas. Máig emlékszem mikor 9 évesen egy malacperselyben gyűjtöttem a pénzt hogy megtudjam venni videokazettán:))) Kb. Félévente újranézem és még mindig ugyanazt az élményt nyújtja mint gyerekként, talán még egy picivel többet is:)
Örülünk?
2. Misi3333  PlayStation.Community tag
2012.02.26. 13:32:37
LV5
egy igazi klasszikus ;) nálam is 100% !!!
PlayStation all the way!
1. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2012.02.26. 13:30:54
LV15
Kiváló írás, jó volt olvasni. :)

Szerintem ember nem létezik a földön akinek ne tetszett volna. Hatalmas film. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15913 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5935 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4720 db
Utolsó belépés:
2019.08.19. 19:34:20
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea