PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

7 hozzászólás

2012.02.25. 19:33:31

Utolsó hozzászólás: prototype

2012.02.29. 16:49:45

Megosztás
Értékeld a blogot!
Aliens: Bűnös bolygó (Aliens: Criminal Enterprise - 2008)
Írta: S. D. Perry

Steve Perry Szerepcsere című Predator regényével majdnem egy időben jött ki a Bűnös bolygó névvel ellátott Alien könyv is (egyébként itthon is pár hónap eltéréssel jött ki e két mű). Hogy miért ennyire fontos pont ezt az írást összehasonlítanom a másikkal, annak nemcsak az az oka hogy eme két szörny már egy párszor összeakasztotta a bajszát, hanem hogy az itt tárgyalt Alien történetet Steve Perry lánya, S.D. Perry követte el. S ahogy apja, úgy ő sem újonc már a témában, a Labirintus és Az őrjöngő halálmég a ’90-es években jelent meg (természetesen magyarul is) és sok rajongók a legjobb Alien könyveknek tartják a két alkotást. És hosszú idő után az írónő megint tett egy kirándulást a xenomorphok kegyetlen és nyálkás világában, bizonyítva hogy még mindig tud valami újjal szolgálni a témában. Azt azért ne felejtsük el hogy az előbb említett két regény eredetileg képregény volt, majd később a Dark Horse látta úgy hogy könyvadaptációban is megállná a helyét, viszont a Bűnös bolygó eredete független képregénytől és filmtől is, az egész sztorit és koncepciót az írónő találta ki.

A cselekmény természetesen a távoli jövőben játszódik, és a sorozattól szokatlan elemeket is tartalmaz, gondolok itt pl. arra hogy már az alapsztori is arról szól hogy a főszereplőnek (Tommy Chase) el kell vezetnie egy drogfutárokkal teli hajót egy Fantázia nevű bolygóra. Tommy öccse Pete drogfüggő, elég zűrös alak, aki állandóan keveri a bajt maga körül és ezzel bátyját is magával rántotta, így most testvérének kell kisegíteni őt a bajból. Az odavezető út viszonylag nyugalmasan telik, megérkeznek a bolygóra, ahol bűnözők egy csoportja lakik, irányítja a helyet, és ahol szintetikus herointól kezdve mindenfajta kábítószert gyártanak, a létesítményt pedig idegenek védik. A tesók nem sokáig „élvezhetik” a telep nyugalmát, mert nemcsak hogy egy rakás őrülttel vannak összezárva, de a létesítményt egy csapat bűnöző is figyeli, akik átakarják venni a hatalmat, nem is szólva arról az egységről amit azért küldtek hogy felszámolják a droglabort. De még ezeknél is veszélyesebb tényező hogy a vérszomjas idegenek csak az alkalomra várnak hogy hozzájuthassanak egy kis zsákmányhoz.

Mivel a viszonyítási alapot nemcsak az eddigi Alien művek jelentik, hanem az írónő eddigi munkái is, meg kell jegyezni, hogy bizonyos elemeiben emlékeztet az előző két művére. A bezártság, a klausztrofóbiás légkör, a labirintusszerű létesítmény logikusan a Labirintust idézi meg, míg a rengeteg őrült jellem, pszichopata személyiség Az őrjöngő halált idézi. Jóllehet, a könyvben valóban alig találkozunk olyan emberrel akit egy kicsit is épelméjűnek, vagy normálisnak lehetne mondani. Egyedül talán Tommy az aki jó ember, talpraesett és jó célok vezérlik (jelen esetben az öccse kihúzása a bajból), de rajta kívül minden férfi/női főszereplőnek van valami beütése, valami perverziója, nem csoda hiszen egy droglétesítmény kellős közepén vannak, ahova egy normális ember önszántából sosem menne, ha csak nem olyan helyzetbe kerül mint Tommy. A történetet nemcsak az ő szemszögéből láthatjuk, több szereplő gondolatmenetét, személyiségét, motivációit is megismerhetjük majd, de az írónő ezt nagyon jól oldotta meg, mert nem fogjuk összekeverni a szereplőket, összetéveszteni, vagy elfelejteni, végig benne maradnak az olvasó emlékezetében.

A sztorinak nagyon jó ízt ad maga a kábítószer szerepeltetése, egy-két függővel is találkozhatunk, ezek közül a legkiemelkedőbb a létesítmény vezetőjének barátnője Didi aki egyébként az első fejezetekben elég szimpatikus, majd szép lassan ő is kimutatja foga fehérjét, de ezen nem is nagyon fog meglepődni az olvasó, mert a nő mindvégig egy szerencsétlen prosti, aki nem tud mit kezdeni magával és emiatt elcseszte az életét. Körülbelül ilyen karakter Tommy bátyja Pete, ő sem tud megállni a saját lábán, ezzel csak az a baj hogy közben másokat is elég szépen beleránt a kakiba. Szóval itt is eljátsszák a már nagyon jól ismert sablont hogy az öcsi bajba kerül, és jön a bölcs báty, aki megpróbálja kimenteni. Nincs ezzel semmi baj sem, mert a karaktereket nagyon jól írták meg, a többiekről nem is kívánok több szót szólni, mert egyrészt ennyi is elég volt, a többit az olvasó fedezze fel, másrészt pedig nem akarok előre lelőni semmilyen poént, igaz nem annyira fordulatos könyvről beszélünk, de mégsem szeretném elrontani az élményt.

Az idegenekről még nem írtam, de ami őket illeti, sajnos ez a regény legsarkalatosabb pontja. Nem sokat szerepelnek, gyakorlatilag az egész történetben mellékszereplőként vannak jelen, általában csak olyan mondatokat olvashatunk róluk hogy sikoltoznak, visítoznak, kaparásznak. Mindazonáltal semmi mítoszromboló dolog nem hangzik el a sztoriban, tehát ennyivel vigasztalódhatunk. Továbbá az is pozitívum hogy a felesleges cécó és hosszú bemutatkozás helyett már az első oldalakon megjelennek az idegenek, és a szereplők sem hüledeznek hogy nincsenek egyedül a világegyetemben (ez persze abból is adódik hogy az ezelőtti regényekben már bőven tudomást szerzett róluk az emberiség).

A könyv elkezdése előtt sok negatív kritikát olvastam, sokan rótták fel hogy a sztori unalmas, klisés, az idegenek alig szerepelnek benne. A végén viszont kellemesen csalódtam, szerintem ez egy kifejezetten jól megírt regény, persze elismerem a hibáit, de egyáltalán nem volt unalmas (főleg hogy nem egy hosszú könyvről beszélünk), sőt a végére már eléggé beindultak az események. Nem ajnározom túlságosan persze, de az írónő számomra bebizonyította hogy képregényes alapanyag nélkül is tud jót alkotni. 8/10
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. prototype  PlayStation.Community tag
2012.02.29. 16:49:45
LV11
Válasz 5. VictorVance üzenetére:
Igen, de a Nagy vad cím igen csak illene egy ragadozóról szóló könyv címének, nem pedig egy nagy játszma.
"Brave. Not particularly clever, but brave."
6. zoba
2012.02.27. 19:25:18
LV4
régen nagyon sok alien regényt olvastam lehet el kéne kezdeni megint ^^
some say the world will end in fire
5. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.27. 16:57:01
LV18
+1
Válasz 4. prototype üzenetére:
Néhány Aliens vagy Predator regénynek teljesen más címet adnak így egyáltalán nem fedik a valóságot. Pl. a Turnabout (Körhinta) című könyvet is Szerepcserének fordították. Vagy most jön ki márciusban egy új Pred-regény amelynek South China Sea (Dél-Kínai Tenger) a címe, de magyarul a Vadászok szigete nevet kapta.
Örülünk?
4. prototype  PlayStation.Community tag
2012.02.26. 21:28:33
LV11
Nem pont ide való, de valamilyen szinten mégis: számomra a magyar fordítás egyik szegénységi bizonyítványa, hogy a Big game című predator könyvet kiadták Nagy játszma címen.
"Brave. Not particularly clever, but brave."
3. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.26. 11:59:37
LV18
+1
Válasz 1. Alien üzenetére:
Énis úgy gondolom hogy némelyik regényből egész jó filmeket lehetett volna kihozni, persze ha egy értő rendezőre bízták volna. Az AVP mozikat is így cseszték el, olyan gyenge direktorok kezébe adták a sorozatot, akik aztán szépen elcseszték.
Örülünk?
2. Zweistein  PlayStation.Community tag
2012.02.26. 10:02:11
LV3
Ez is kimaradt nekem... szörnyű:( Pedig nem egy kevés Aliens könyvem van...
Számomra egyébként a legjobb Aliens regény (eddig) az "ALIENS: Az Őrjöngő Halál" volt. Imádtam, annyira át tudtam élni (a többit is, nem arról van szó!), mintha én is ott lettem volna.
1. Alien  PlayStation.Community tag
2012.02.26. 09:54:59
LV10
a haverommal nagy Aliens rajongók vagyunk, ő olvasta ezeket a könyveket és mindig mondta, hogy ezeket kellett volna megfilmesíteni, nem azokat a sz*rokat amiket aztán vászonra vittek.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16010 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5968 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4769 db
Utolsó belépés:
2019.09.23. 19:35:52
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea