PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

4 hozzászólás

2012.02.20. 23:01:30

Utolsó hozzászólás: VictorVance

2012.02.23. 18:07:08

Megosztás
Értékeld a blogot!
Uncharted: A negyedik labirintus (Uncharted: The Fourth Labyrinth - 2011)
Írta: Christopher Golden
Ma már eljutottunk oda hogy kedvenc videojáték hőseinkkel nemcsak konzolokon, hanem regény, vagy képregény, esetleg film formájában is találkozhatunk. Ezt a luxust (már ami a könyveket és a rajzolt füzeteket illeti) nagyrészt persze az angol nyelvet tudók élvezhetik, de szép lassacskán magyarul is adnak ki regényeket, s amíg a Gears of War rajongók a fogukat szívják, az Assassin’s Creed fanoknak lassan beköszönt a Mennyország. Úgy látszik Uncharted rajongónak lenni sem rossz dolog, sőt inkább már az a ciki ha valakit nem szippantott be a játék akármelyik epizódja 10 perc után. Számomra Nathan Drake mindhárom kalandja a csúcs, az alfa és az omega, egy olyan megunhatatlan játék trilógia, amelyet maximum csak egy új GTA tud megközelíteni. Nem csoda hát hogy A negyedik labirintus című regényt a megjelenés napján vettem meg, és aztán gyorsan el is olvastam, az ilyen kiadásokat amúgy is meg kell becsülni, mert kisebb csoda hogy magyarul is elérhető (ennek nyilván az az oka hogy Nate figurája itthon is egyre népszerűbb).

A Naughty Dog szépen építgeti a franchiset, igyekeznek különálló kalandokat, történeteket alkotni a játék világában, az Eye of Indra, a Golden Abyss és a havonta megjelenő képregényhez hasonlóan A negyedik labirintus is az első rész, a Drake’s Fortune előtt játszódik, ám nem egyenes előzménye annak, nem kapcsolódik a játék történetéhez, egy különálló kaland, egy szelet Drake izgalmas életéből. Így hát jópár szereplő aki a játékokban volt, itt nincs jelen, kivéve persze kedvenc kalandorunkat és legjobb barátját, egyben mentorát Victor Sullivan-t. A regény története egyébként igen érdekesre sikerült, a csipet-csapat három labirintus után kutat, majd egy negyedik is szóba kerül, de Nate-et ezúttal nem csak a kincs és a kecsegtető, felbecsülhetetlen vagyon megszerzésének lehetősége vezérli, hanem részben Sully-nak, részben egy régi barátnak segít. Az író Christopher Golden nagyon szépen és részletesen írja le a cselekményt, valamint a szóban forgó görög mitológiát és mítoszokat is nagyon szépen vezeti végig, nem hagy ki egy részletet sem, a regény megfogalmazása nagyon is vállalható. Nem kell persze szuperlatívuszokban beszélni róla, mert a cselekmény előrehaladtával fokozatosan fullad ki a történet, Golden műve azonban mégsem készteti unalomra az olvasót. A könyv illeszkedik a trilógia motívumaihoz, tehát nem találunk benne olyan dolgot, amely túlságosan természetfeletti lenne, csak épp annyit mint amennyit már megszoktunk a játékok végigvitele során, azonban az író némileg átesett a ló túloldalára és túl sok olyan dolgot rakott bele a fináléba, amely erőltetettnek és illúziórombolónak hat.

Ami a karaktereket illeti, itt sikerült nagyjából eltalálni mindent, Drake jófej, Sully még mindig hatalmas arc, pont olyanok amilyeneknek a játékokban megismerhettük őket, cukkolják egymást, csipkelődnek, amely ezúttal sajnos nem jön annyira át mint eddig a tévéképernyőn. Ez talán annak tudható be hogy túlságosan megszoktam az eredeti hangokat, feliratokat, s így papíron olvasva, magyarra lefordítva nem ütnek úgy a poénok, de összességében a két főszereplő továbbra is csúcs. Külön piros pont hogy az író bővebb betekintést enged Drake gondolataiba, elmélkedéseibe, így egy kis pluszt ad a karakterhez, amelyre eddig nem volt példa. Van egy új női főszereplőnk is Jada, aki kicsit Chloe Frazier-re hajaz, bár a személyisége kissé eltér de én valahogy mindig őt képzeltem el a regény olvasása közben. Ilyen típusú szereplő Olivia is (Jada mostohaanyja), aki pedig egy az egyben Kate Marlowe-ra emlékezetet, és több mint valószínű hogy Golden a gonosz mostoha személyiségét a Drake’s Deception főgonoszáról mintázta, mi több kis túlzással le is nyúlta (de azért vigyázott közben hogy ne legyen ilyen egyértelmű).

Vannak bőven hibái a regénynek, de összességében felesleges ezt részletesen felróni, mert A negyedik labirintus egy nagyon is korrekt, szórakoztató kalandregény lett. Persze ne várjon senki sem olyan szintű élményt mint a játékoknál (ez esztétikailag amúgy is lehetetlen), de aki régóta vágyott már egy belevaló kalandregényre, annak tökéletesen megfelel, szinte olvastatja magát. Nekem mindenképp hiánypótló alkotás, mert ha már egyszer nem folytatták az Indiana Jones regényeket, legalább megkapjuk helyette a modern-változatát, amely egyáltalán nem baj, hisz Nate Drake az egyetlen aki feltudja venni a versenyt a jó öreg régészprofesszorral. Egy 8/10-et simán megadok rá, mert valóban élvezet volt olvasni, mindenki tehet vele egy próbát aki szereti a kalandos régész sztorikat, s rajongóknak hadd ne mondjam hogy egyenesen kötelező. És a jövőben is szívesen olvasnék még kalandokat Drake életéből, de lehetőleg olyanokat, amelyek már az első és második rész között játszódnak.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.23. 18:07:08
LV18
+1
Válasz 3. tomips3 üzenetére:
A Drake's Fortune-t egy nap alatt végig vittem miután megvettem, egyszerűen nem tudtam letenni:) Az Among Tiheves-t játszottam végig a legtöbbször, egyszerűen hihetetlen élmény, nem hittem volna hogy a Drake's Deception felülmúlja, de sikerült neki, azt hiszem valamikor a közeljövőben azt is elkezdem újra:)
A Golden Abyss nagyon messzinek tűnik még, mert jelenleg nincs keret egy Vitara.
Örülünk?
2012.02.23. 16:05:15
LV5
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
:D Mint, ha csak magamat hallanám. Mai napig emlékszek arra a napra, 2009.10.13-a. :D Rohantam a suliból az Among Thieves-ért.
Most 2011.10.26-án meg úgy rendeztem a melót, hogy szabad legyek a hét hátralevő részén és egész nap pörgött a Drake's Deception. :D
Igaz, azóta is alig ment a PS, azóta sincs kedvem nagyon más játékhoz.
Az U1-et 14x, a 2-at 13x, a 3-at 7x vittem végig, 100% az összes rész trófeája, így mondhatom tényleg eléggé rákattantam a sorozatra. :)
A Golden Abyss egyelőre várat még magára, de ha lesz rá felesleges lóvém, akkor muszáj lesz vennem egy Vitat is, nekem már a GA eladta a gépet. ;)
2. VictorVance  Szerkesztő
2012.02.23. 15:32:03
LV18
+1
Válasz 1. tomips3 üzenetére:
Kösz:) Bármi ami Uncharted, az nálam elsőnapos vétel (anno a suliból is ellógtam hogy előbb megtudjam venni az Among Thieves-t:)) Szerintem ha a könyv jól fogy akkor mindenképp lesz folytatás.
Örülünk?
2012.02.23. 15:17:06
LV5
Remek blog, mondom már lökök egy hsz-t, ne érezd hiábavalónak, hogy megírtad. ;) Az Uncharted sorozat a kedvenc szériám úgy ánblokk az egész generációban, természetes volt, hogy megveszem a könyvet is. Időm még sajnos nem volt elkezdeni, de hamarosan sort kerítek rá. Én úgy vagyok vele, hogy ami Uncharted az jöhet nyugodtan. ;) Szóval örülnék bármilyen jövőbeli Uncharted témájú kiadásnak.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.08. 15:34:34
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea