PlayStation.Community Blog ›› GrayFox

8 hozzászólás

2012.01.11. 14:02:26

Utolsó hozzászólás: Masamune

2012.01.12. 19:04:35

Megosztás
Értékeld a blogot!
SNATCHER. Talán van olyan, akinek ez a cím mond valamit.
1988-ban, túl az első eredeti Metal Gear epizódon, azonban a másodikhoz egyelőre közel sem, az akkor (még) nem túl nagy hírnevet élvező Hideo Kojima valami merőben mást alkotott a Metal Gear-től. Valami sokkal elvontabbat, valamit, amit -a sajnálatos megfelelő konverzió és megfelelő európai import hiányában- a mai generáció csak kellő utánajárással ismerhet meg. Ez volt a SNATCHER. Most, közel 24 év elteltével pedig a Hideradio (Hideo Kojima Podcast sorozata) elérhetővé tett egy teljesen új, 7 fejezetes előzményt, a SDATCHER-t, radio drama formájában, melyet a SNATCHER által inspirálva Goichi Suda, nicknevén SUDA51 írt. Ennek most ingyenesen részese lehet bárki.
A mai játékosok egy része egy nagyon vékony szeletét azért ismerheti a SNATCHER históriának. Ez a szelet pedig a Metal Gear Solid 4. részében szerepel. Biztos mindenki emlékszik a kis "Metal Gear"-re, ami követ minket és segíti az Otacon és Snake közti kommunikációt, ez a Metal Gear Mk. II. Ez a kis robot legelőször a SNATCHER-ben debütált, mint a főszereplő társa. Szintén a SNATCHER szereplőgárdáját díszíti a Petrovich Madnar nevű feltaláló prof, aki ugyan így említve van a Metal Gear Solid 4-ben, ő segített Raidenen, míg az eredeti Metal Gear 2-ben pedig kulcsfontosságú szerepe van a történet szempontjából (Érdekes, hogy Kojima 2000 előtti játékai mennyire összeköthetőek, például a POLICENAUTS-ban benne van a MGS franchiseból ismert Meryl, vagy a "Fehér Vér" amelyre Raidennek szüksége van az MGS4-ben, ellenben szintén ott tűnik fel először.).
Persze, a legtöbb embernek fogalma sincs róla mi is ez a SNATCHER, no meg mi fán terem, szóval a későbbiek megértéséhez azért valami kis szösszenetet mellékelek az elhelyezésről és történetéről.
1991. Június 6-án egy kémiai fegyver, amelyet Lucifer-Alphanak kereszteltek el az Oroszországi Chernoton-ban a légkörbe kerül, ezzel kipusztítva az eurázsiai és kelet-európai populáció 80%-át, amely a világ lakosságának körülbelül felét jelenti. A fertőzés a területeket egy évtized erejéig lakhatatlanná teszi, majd normalizálódik. Ezt az eseményt a világ innentől kezdve A Katasztrófaként tartja számon.
Ötven esztendő elteltével egy mesterséges életforma jelenik meg Neo Kobe városában, amelyet Snatcher-nek hívnak. Céljuk, hogy áldozataikat megölvén átvegyék a helyüket a társadalomban. A főszereplő Gillian Seed az ezen Snatcherek elhárítására felállított JUNKER osztag amnéziával küszködő tagja, feladata, hogy kinyomozza honnan is jönnek valójában. Természetesen a történetvezetés abszolút Kojima, rengeteg fordulattal és még több pofaleejtéssel, összekötve Gillian-t a Snatcherekkel na meg felfedve a JUNKER főhadiszállás valódi motivációit.


A SNATCHER egy cyber-punk beállítottságú kalandjáték, amelyben a játékmenetet menüpontok alatt kiadott parancsokkal vezéreljük (pl.: megvizsgálni valamit, közelebbről szemügyre venni stb.). Főként az érettebb korosztály számára ajánlott, mivel rengeteg benne a véres jelenet illetve szexuális referencia -amelyek miatt a későbbi USA verzió nagyon erősen cenzúrázásra is került- valamint a káromkodások használata. Mint Kojima szinte minden játéka, ez is erősen sok hasonlósággal rendelkezik különböző filmekkel, ezek közül is talán a legnagyobb hatást a Ridley Scott-féle Blade Runner és a Terminátor gyakorol(hat)ta Kojimára.
A SDATCHER, mint fentebb írtam egy radio drama, azaz pusztán hanganyag. Érdekessége az, hogy a szinkronszínészek között feltűnnek olyan nevek, mint például Akio Ōtsuka, aki a Metal Gear Solid japán verziójában kölcsönzi a hangját Solid Snake-nek és Naked Snake-nek, Hōchū Ōtsuka, aki a Peace Walkerben Galvez, a Kingdom Hearts szériában pedig Braig és Xigbar szinkronja, Yumi Kikuchi, akinek bájait az MGS4 Raging Beautyja-ként tekinthettük meg, illetve szintén a Peace Walkerben Dr. Strangelove számára adta kölcsön a hangját. Plusz még ezen felül, hogy Hideo Kojima és Goichi Suda szintén szerepelnek, mint szinkronhangok.
A radio drama-nak van zenéje is, amelyet nem más, mint Akira Yamaoka szerzett. AZ az Akira Yamaoka. Aki ismeri a nevet, szerintem tudja, hogy nem kell aggódnia a melódiák miatt, hozza a feelinget, annak ellenére, hogy pusztán egy radio drama-ról van szó, nagyon minőségi zenékkel sikerült előrukkolni. Akik nem ismernék, azok számára annyit elárulok, hogy az úriember követte el a Silent Hill széria zenéit. Így már biztos mond valamit a dolog. A dizájnért Satoshi Yoshioka a felelős, aki az 1992-es SNATCHER átirat dizájnere volt, így felelevenítve ugyanazt a látványvilágot, a rendezésért pedig Shuyo Murata, aki a Metal Gear Solid radio drama-t vezényelte, valamint társrendező volt a Metal Gear Solid 4-ben Kojima mellett.
Még magam sem jutottam el odáig, hogy teljesen végig hallgassam az egészet, de annyit elárulhatok, hogy elég színvonalas dologról van szó, mint előzmény jól illeszkedik az eredeti SNATCHER világához, annyi változással, hogy a főszereplő ezúttal nem Gillian, hanem egy másik JUNKER, Jean-Jack Gibson, aki szerepel a SNATCHER-ben is természetesen.
A Hideradio keretein belül ingyenesen hallgatható az egész cucc, de persze a SDATCHER -mint minden más kapcsolható termék- szintén megvárásolható körülbelül 8-9 ezer forint + pk áron, ami magában foglalja a 7 felvonás egészét, illetve a Yamaoka által szerzett zenei CD-t, meg egy elég pofás dobozt. Ez a pakk gyűjtők számára komoly értéket képez, pláne ha a polcon emellett még ott virít az eredeti SNATCHER is. Minden információ megtalálható a hivatalos oldalon, sajnos csak japánul:
http://www.konami.jp/project_s/index.html
Azok számára viszont, akik szeretnének betekintést nyerni a sztoriba de a japán nem az erősségük (mint ahogy nekem sem az) lelkes rajongók elkészítettek egy végletekig igényes oldalt, ahová feliratozott videók formájában feltöltötték az eddig megjelent 6 fejezetet, mindenféle információval ellátva:
http://sdatcher.net/
Ajánlom a SDATCHER-t mindenkinek, aki szereti az ilyesmit, aztán ki tudja, talán még a SNATCHER kijátszásához is megjön egyesek kedve. Metal Gear fanoknak kötelező.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.01.12. 19:04:35
LV14
Válasz 7. GrayFox üzenetére:
Biztos vagyok benne, köszönöm.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
7. GrayFox  Szerkesztő
2012.01.12. 14:38:22
LV9
Válasz 6. Masamune üzenetére:
Persze, nem vagyok túl penge japánból, de azért ennyi megy :D Neked ez kötelező cumó, szerintem tetszeni fog.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
6. Masamune  PlayStation.Community tag
2012.01.12. 10:56:04
LV14
Jó cucc, majd utána lesek. Amúgy azt tudod, hogy az 5 és 1 az a go ichi:)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
5. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.01.11. 17:48:22
LV22
Válasz 2. GrayFox üzenetére:
Meglesz. Valami kis felüdülés úgyis kell a vizsgák közé.
She was a real hero... She was a true Patriot!
4. GrayFox  Szerkesztő
2012.01.11. 16:17:16
LV9
Válasz 3. martin üzenetére:
Csak ajánlani tudom!
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
3. martin  Főszerkesztő
2012.01.11. 16:16:25
LV27
Kösz, hogy szóltál.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. GrayFox  Szerkesztő
2012.01.11. 15:28:34
LV9
Válasz 1. rolmanus üzenetére:
nemhiszem, hogy Koji adta, Suda írta az egészet. Toljad végig, nagyon zsír kis szösszenet.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
1. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.01.11. 14:50:14
LV22
Subsistance, Revengance, Sdatcher. Örülök én, csak Kojima ne adjon többé címet semminek. :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV9
Szerkesztő
PSC Kredit
1850 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Trén
Fórumhozzászólások száma:
1518 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1036 db
Utolsó belépés:
2019.12.10. 09:17:40
Regisztráció ideje:
2008.10.12. 15:22:49
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea