PlayStation.Community Blog ›› szakolczai

9 hozzászólás

2011.10.08. 01:33:52

Utolsó hozzászólás: robinzon74

2011.10.10. 10:13:51

Megosztás
Értékeld a blogot!
Mindenki számára mást jelent a Real Madrid. Van, aki az úrias eleganciát és a felsőbb rendűséget látja benne, van, aki a szép játéka miatt szerette meg régen és sokakkal egyetemben csak „fehér balett”-ként emlegeti. Van, aki csak szimpatizáns, vannak, akik igazi szurkolók, sőt van, aki erről blogot is ír.

Végül pedig, vannak azok, akik számára a Real Madrid a minden! A kezdet és a vég! A szurkolás az életformájukká vált és akármilyen hihetetlen, a spanyolországi ultra mozgalom úttörői, és most is a spanyol szurkolói elithez tartoznak. Amerre csak járnak, mindenki a csapatuk ellen szurkol! Ezért bárkivel, bármikor szembe szállnak, hiszen őket mindenki utálja, és ők is utálnak mindenkit! Ők a Real Madrid Ultrái!

Ultras Sur

Az Ultras Sur nem csak azért olyan ismert, mert a világ egyik legnagyobb és leghíresebb klubjának radikális szurkolói csoportja. Az U.S. önmagában véve egy etalonnak számít az ultrák világában. Történelmüket és eredményeiket tekintve Európa és a világ elitjébe tartoznak, és mindenhol keményen odateszik magukat, legyen szó akár hazai vagy nemzetközi meccsekről. A legidősebb és legnagyobb történelemmel rendelkező csapat Spanyolországban, a Bernabéu északi oldalán fészkelő Orgullo Vikingo is belőlük alakult többek között.
Megalakulásuk, a '70-es évek végén és '80-as évek elején induló európai ultra mozgalmak idejéhez köthető. Elsők között alakultak, így nyugodtan állíthatjuk, igazi úttörői a spanyolországi ultra mozgalomnak. Ez, azaz a kezdeti időszak, nagyon mozgalmas volt a csapat életében. Az egész az anyaszervezettől való elszakadással kezdődött, ami egy általános szurkolói csoport volt, a Peňa Las Banderas (Lobogók klubja). Ebből a szurkolói csoportosulásból léptek ki azok a Real fanatikus szurkolók, akik úgy döntöttek, nem csak egyszerű tapsolással és éljenzéssel akarják buzdítani imádott csapatukat. Ultras Sur-nek nevezték magukat. Nevüket az azóta már legendássá vált szektorukról, a Santiago Bernabau déli szárnyáról kapták, ahol a mai napig láthatjuk lélegzetelállító molinóikat és hallhatjuk stadion szerte az éneküket.
*Az Atlético Madrid elleni 2011-es molinó

A '80-as évek elején, Európa-szerte mindenhol a stadionok igazi hadszíntérré váltak. Ebben az időszakban szerezte meg magának a legendás hírnevet az erősen szélső jobboldali elveket is valló csoport, az U.S. is. Óriási, sokszor városokat megbénító véres összecsapások voltak ezek. A csoport hírnevének növekedésével együtt, folyamatosan bővült és egyre erősebb lett. Az igazi legendás összecsapások, persze a legnagyobb riválisokkal, ekkoriban történtek. A "82-83-as szezonban a valenciai bajnoki, majd a La Romareda-ban (Zaragoza) a Barcelonaval szemben elvesztett kupa döntő idején. De a következő szezonban már az Inter huligánjaiba is belekóstoltak a fiaink. Utazásaikat természetesen saját zsebből finanszírozták, mint ahogy a molinók és görögtüzek költségeit is maguk fedezik még most is. Sajnos többek között ennek az időszaknak is köszönheti a csoport a rossz hírnevét. Ebben az időszakban állandó szereplője volt a médiának az Ultras Sur. A médiában szinte csak kizárólag negatív cselekedeteivel jelent meg, és sajnos ez mind a mai napig így van.

A '80-as évek volt az igazi hőskorszaka az ultra mozgalmaknak. Az Ultras Sur vezérei és élő legendái is ekkor szerezték hírnevüket. Őket mind a mai napig óriási tisztelet övezi a csoport berkeiben és tőlük származik a iSiempre fieles! (Örökké hűek!) mondás is.
Említettem, hogy a csoportot rendszeres támadások érik, erősen szélső jobboldali politikai nézetei miatt is. A csoport erős nemzeti érzelmű vonallal is rendelkezik és a Real mellett, komoly részét képezik a válogatottért szorító szurkolóknak is. Nos, ennek a jobboldaliságnak is természetesen meg vannak a kiváltó okai. Ám mielőtt bárki habzó szájjal mocskos Francoistáknak titulálná a csoportot, szeretném őket lelombozni. Ennek egyáltalán nincs köze a Franco-érához. Nagyon fontos tudni azt, hogy Spanyolország szerte állandóak a nemzetiségi mozgalmak, ám ezek nagy része inkább szélső baloldali csoportosulás (na, ennek van köze a Franco érához), élen többek között a Barca ultráival vagy a baszk ultrákkal, melyek sok esetben kapcsolatban állnak az ETA baszk szeparatistákkal is. Többször is érte őket támadás kifejezetten politikai okokból, például 1988-ban a Forradalmi Kommunista Liga tagjai egy Gijonba tartó U.S. buszt próbáltak meg felgyújtani, illetve katalán függetlenségiek rongáltak meg több buszt és autót a Braca elleni összecsapások alatt. Ebből kiindulva, természetes védelmi mechanizmusként az Ultras Sur számos eleme erősen szélső jobboldali lett, és ezek után lehetett felfedezni néhány skinheadet is a csoport köreiben, DE (!) ez a történtek ellenére sem mondható általánosnak a csoport tagjai között!
A '90-es évek közepétől eljött az idő a szükséges változásokhoz. A hatóságok az elmúlt évtized balhéi után egész Európa-szerte megkezdték a huliganizmus visszaszorításáért a harcot. Az U.S. keményebb tagjait kitiltották a klub stadionjából, és csak a szervezett csoportokat hagyták érvényesülni. Így az Ultras Sur is hivatalosabbá, szervezettebbé kezdett válni. Egységes tagságot és az állandó molinók és transzparensek biztosítása végett tagsági díjat vezettek be. Fontos viszont megemlíteni, hogy a stadionból kitiltott elemeket továbbra is támogatták, így nem szakadt szét és egységben maradt a testvériség ezután is. Az egész szurkolói csoport komolyabbá vált. A csoport ekkoriban már közel 6000 tagot számlált. Szervezettebbek lettek, saját termékeket kezdtek forgalmazni (sálak, pólók, zászlók stb.), hogy ezek bevételeiből fedezni tudják kiadásaikat. Gondolom, nem kell megemlítenem, ezzel az ötlettel is élen jártak egész Spanyolországban. Ám a változások ellenére ez az időszak eléggé nehéz volt a csoport számára. Rossz hírük miatt (ugyanis Spanyolországban több helyen is kitiltották őket a stadionokból) természetesen baszk- és katalánföldön érte a legtöbb incidens őket, többször volt, hogy jegyet venni sem engedték őket, hiába utaztak oda akár 600-an. Meglehet, hogy ennek hatására - bár a második legnépszerűbb sport Spanyolországban - de ekkoriban, elkezdett nőni azoknak az U.S. Ultráknak a száma, akik rendszeresen jártak és készültek a Real Madrid kosárcsapatának a meccseire is.
*Így készült az Ultras Sur tavalyi lélegzetelállítóan szép molinója a Barca elleni hazai meccsre

1997-98-ra viszont nagyon megugrott a csoport létszáma és a hatóságok is eresztettek a pórázon. Így a csoport, persze a Real nemzetközi sikereinek is köszönhetően, rendszeresen képviseltette magát és a Realt egész Európában. Persze ezek az utazások sem múltak el balhé nélkül. A leghíresebb balhé ebben a szezonban a németországi kiruccanásukkor volt. Ekkor történt az az ominózus eset, amikor az egész frissen érkezett Real szurkolói csoportot letartóztatták, arra hivatkozva, hogy náci rituálékat gyakoroltak, illetve náci horogkeresztes zászlót lobogtattak. A poén az a dologban, hogy ezeket a vádakat senki nem tudja alátámasztani sem fényképpel, sem pedig videóval. „Avval próbálják legitimálni a letartóztatásunkat, hogy az egyik tag náci karlendítést használt és erre nem jutott eszükbe jobb megoldás, mint lecsukni egy egész repülőgépet.” -olvasható az ultrák véleménye az esettel kapcsolatban. Ám a Leverkusen elleni meccsek már csak ilyenek. Azóta számtalan balhé volt a két klub BL meccsei alatt, például egyszer 9780 eurora büntették a klubot, miután a televíziós felvételek megmutatták, hogy a csoport tagjai inzultálták a vendégek fekete játékosait és náci karlendítéseket tettek a Bayer Leverkusen elleni BL-meccsen.

Persze az Ultras Surt soha nem kellett félteni, ha egy kis balhéról volt szó, történetük során hírhedté váltak a „trófeagyűjtéseikről”. A „trófeagyűjtés” lényege, hogy erőszakos összecsapások során megszerzik az ellentábor transzparenseit és ezeket mintegy „trófeaként” hazaviszik. Ennek egyértelmű célja az ellenfél megfélemlítése.
*A csoport tavalyi trófeái

Az ultra csoportoknak rendszerint akadnak szövetségeseik. Nos, ez az Ultras Sur esetében is így van. Az U.S. is nagyon szoros baráti kapcsolatot ápol a Blanquiazules del Espanyollal, ami az Espanyol radikális szurkolói csoportja. Ilyenek még a Curva Sur Hércules (Hércules C.F. Szurkolói), illetve a Ligallo Fondo Norte, a Real Zaragoza szélső jobbosai is. De mivel az Ultras Sur komoly erőt képvisel nemzetközi szinten is, így nem szabad kihagynunk a külföldi testvéreket sem, például a mindig is hírhedt Irriducibili-t, az S.S. Lazio ultráit sem, vagy a német Fortuna De Düsseldorf ultráit sem, akik többek között a már említett Leverkusen elleni balhékban sok segítséget nyújtottak az U.S.-nek.

Az Ultras Sur mára már fogalom. Nem lehet elmenni mellettük, ha többet akarsz megtudni a Real Madridról. Ők a legkeményebbek, mindig ott vannak, mind megjelenésükkel, mind erejükkel a klub mögött. Ők a Real Madrid becsülete. Óriási tiszteletet harcoltak ki maguknak fennállásuk során. Még a klub is kiemelkedően foglalkozik velük a mai napig (a személyzeti vezetők, az edzők és a játékosok is.) A legszebb példámat hoznám itt fel. 2005-ben egy Racing Santander 0-5-ös győzelem után Roberto Carlos megkereste Jose Luis Ochaita-t, az Ultras Sur vezetőjét a meccs után és odaadta neki a mezét, miközben azt mondta: „ezt használjátok fel arra, hogy pénzt szerezzetek az utazásaitok támogatására az idegenbeli meccseinkre.”
Véleményem szerint ez sok mindent elmond arról, mennyire is tisztelik a klubnál az Ultras Surt...

„Puta Barca! Puta Barca! Hey! Hey! Puta Barca! Puta Barca! Hey! Hey!”
Forrásanyag:
http://www.elenganche.es/2009/02/historias-de-las-gr...
http://es.wikipedia.org/wiki/Ultras_Sur
http://www.ultras-sur.es/historia.html
http://www.madridista.hu/web/index.php?site=hirolvas...
http://ultrasliberi.hu/?p=1087
http://ultrasliberi.hu/?p=1100
http://www.madridista.hu/web/index.php?site=hirolvas...
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2011.10.10. 10:13:51
LV2
Hala Madrid!Jó írás,köszi!
8. taron  PlayStation.Community tag
2011.10.10. 10:06:56
LV5
Visca el Barca!!!!!
Ar0nka
7. szakolczai  PlayStation.Community tag
2011.10.08. 17:05:19
LV8
Válasz 6. sayainbarni üzenetére:
Azért butaság összehasonlítani egy 85 ezres stadiont és egy 10 ezres pályát.
HASTA EL FINAL, VAMOS MADRID !!! PARA SIEMPRE...
6. sayainbarni  PlayStation.Community tag
2011.10.08. 15:48:26
LV2
Erős ultra csoport,bár hangjukat nem nagyon lehet hallani!
Itthon egy Ftc Dvtk b-közép sokkal hangosabb!
2011.10.08. 11:17:04
LV12
Az ultramozgalmak szülőföldje Olaszország.A leg erőszakosabb Ultrák egy része is itt található.A Real Madrid teljesen egy unszimpatikus csapat lett köszönhetően Mourinhonak.Ő szerintem tönkre teszi vagy már tönkre is tette azt a szellemet amit még a legszélsőségesebb riválisok is tiszteltek ebben a klubban.Vissza térve az ultráikra nem sokat hallottam még róluk azt tudtam h vannak meg léteznek de nem hinném h európai szinten olyan elismert és nagy tiszteletnek örvendő ultrák lennének.
"A győzelem a hit erejéből fakad."
4. zodiac55  PlayStation.Community tag
2011.10.08. 10:53:57
LV12
Válasz 3. gabe83 üzenetére:
Egy szemléletes példa: egyik csapattársam hatalmas Real Madrid drukker (zászló, mezek, meg minden, ami kell...), és a Barca - Real meccseket együtt néztük. Történt, ami történt - egyik oldalon Busquets és Dani Alves színészkedései, a másikon Pepe és Carvalho menet közben elkövetett, érzéstelenítés nélküli térdműtétei - azt mondta, hogy nem ezek a dolgok zavarják, hanem az, hogy a Real az idei meccseken meg sem próbált focizni a kupa döntőn kívül. Annak pedig tudjuk mi lett az eredménye. No komment.
"Si vis pacem, para bellum."
3. gabe83  PlayStation.Community tag
2011.10.08. 10:26:23
LV21
Érdekes iromány. Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt már semmi. Mourinho elintézte, hogy balhés csapatként gondoljon a legtöbb ember a Real Madridra. Részemről már semmiféle tisztelet nem jár nekik!
2. zodiac55  PlayStation.Community tag
2011.10.08. 09:37:54
LV12
Világ életemben utáltam az olyan agyhalott, szurkolónak mondott egyéneket, mint akik a fenti írásban szerepelnek - csapattól függetlenül.
"Si vis pacem, para bellum."
2011.10.08. 09:25:15
LV2
A Real Madrid a legunszimpatikusabb csapat a világon az edzőjükkel az élen.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV8
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
8437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Gonzalo Higuaín
Fórumhozzászólások száma:
2752 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
243 db
Utolsó belépés:
2016.08.21. 10:27:23
Regisztráció ideje:
2008.11.29. 13:22:00
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID