.
 

PlayStation.Community Blog ›› szakolczai

27 hozzászólás

2011.08.05. 21:48:31

Utolsó hozzászólás: patrik00

2011.08.09. 00:48:24

Megosztás
Értékeld a blogot!
Tőlem ezért nem kapsz munkát

12 embernek adhatnék munkát havi 248 720 Ft nettó fizetéssel, de nem adok. Elmondom miért. Szép irodában dolgozhatnál a szolgáltató cégemnek. Nem ügynökösködés, nem kamu. Komoly szakértelmet igénylő munkát kellene végezned, napi 8 órában, csak hétköznapokon. Rendesen be lennél jelentve, fizetném utánad a járulékokat. Adhatnék ilyen munkát egy tucat embernek, de nem teszem, és elmondom miért nem.

Nőt nem alkalmaznék.

Ennek végtelenül egyszerű oka van: a nők gyereket szülhetnek. Mielőtt felveszem, nincs jogom megkérdezni, akar-e még gyereket szülni. Ha lenne jogom megkérdezni és válaszolna, becsaphatna szándékosan, vagy időközben meggondolhatná magát.

Természetesen semmi bajom azzal, hogy a nők gyereket szülnek. Én is így születtem, és így jött a világra az én gyerekem is. Azért nem alkalmaznék nőt, mert ha szülni megy, 3 év szabadságra menne és ezalatt nem lehet kirúgni. Ha két gyereket is szül, 6 évig.

Persze a munkát valakinek meg kellene csinálni, ezért kénytelen lennék felvenni valakit, aki dolgozik helyette, amíg az évekig tartó szülési szabadságát tölti. De nem csak a szülési szabadsága alatt, utána sem rúghatnám ki. Amikor visszajön, kénytelen lennék azt kirúgni, aki addig helyette dolgozott. A szülésről visszaérkezett nőnek köteles lennék felemelni a fizetését az akkori szintre és rögtön kiadni az addig összegyűlt fizetett szabadságát. A munkát 2-4 hónap fizetett szabadsággal kezdené.

50 év felettit sem alkalmaznék.

Pedig a legtapasztaltabb szakemberekkel semmi bajom sincsen. Azért nem alkalmaznám őket, mert hamarosan védett korba lépnek. Akkor pedig hasonló csapdába esnék velük, mint a nőkkel. Védett korban lévőt nem lehet kirúgni, ezért akkor is kénytelen lennék 5 éven át fizetni a védett korú fizetését és járulékait, ha egyáltalán nem dolgozik normálisan, legalább elfogadható szinten. Nem rúghatnám ki, de mivel valakinek dolgoznia is kellene, kénytelen lennék felvenni helyette még egy embert, aki dolgozik is. Felőlem lehetnek védettek a nyugdíjazás előtt, csak akkor fel sem veszem őket.

Csak 25-50 éves férfiakat alkalmaznék.

Őket is nagy kockázattal jár felvenni, hiszen őket sincs jogom csak úgy kirúgni, ha bármilyen okból (nincs elég bevételem, nem vagyok elégedett a munkájával) ki akarom. Jó eséllyel beperelnek, és jó eséllyel megnyerik. De ezt a kockázatot még kezelném.

514 000 forintomba kerülnél havonta:
Ezek 2011-es adatok, a www.nettober.com kalkulátorból származnak. Amint látod, a 248 720 Ft fizetésed a cégemnek 514 000 Ft költséggel járna. Ezt a kétszeres szorzót csak azzal úszhatnánk meg, ha kevesebb fizetést adnék. De kevesebb fizetésért nem alkalmaználak, mert szerintem aki kétszázezer forint alatt keres, nem tud normálisan megélni. Depressziós lesz, nem végzi a munkáját rendesen, csak tönkretenné a cégemet és engem is. Ezért aztán kevesebb pénzért nem vagyok hajlandó senkinek munkát adni.

Ekkora szopatás egyébként csak Magyarországon van:
Az ábra egy Deloitte tanulmányból származik. Látod, az állam sehol máshol nem veszi el a fizetésed több, mint felét. Bosszantó, hogy több, mint ötszázezret fizetek neked havonta, de kevesebbet kapsz meg belőle a felénél. Pláne, mert semmivel jobb egészségügyi ellátást nem kapsz majd, mint aki minimálbérre van bejelentve.

Számolnom kellene azzal is, hogy egy 35 éves embernek 25 nap szabadság jár. Ez évente több, mint 1 hónapnyi munkanap. 12 ember munkájára lenne szükségem a cégben, ehhez 13 alkalmazottat kellene foglalkoztatnom. Hiszen 1 mindig szabadságon lenne.

Ezek miatt még adnék is munkát.

Nagyon vállalkozó szellemű ember vagyok. Eladnám a lakásomat és bérelt lakásba költöznék. Bíznék benne, hogy az így keletkező 30 milliós tőke elég lesz. Belevágnék bátran, és ha elbuknám a pénzt (ami elég valószínű), nem siránkoznék.

Jó szolgáltatást nyújtana a cégem, jó munka pedig nincs normális munkakörülmények nélkül. 13 embert alkalmaznék. 12 munkájára lenne szükségem, +1 lenne aki az éppen szabadságon lévő helyett dolgozik. Velem együtt az összesen tehát 14 ember 158 nm normálisan berendezett, kényelmes irodában dolgozna. Ennek ára 10 €/m2/hó bérleti díj, és 3,5 €/m2/hó üzemeltetési díj mellett 2133 €/hó lenne.

Így alakulnának a cég költségei:

Iroda: 580 000 Ft / hó
Munkabérek: 13 x 514 000 Ft = 6 682 000 Ft / hó
Egyéb költségek (könyvelés, marketing, fogyóeszközök stb): 1 000 000 Ft / hó
Összesen: 8 262 000 Ft / hó.

Elég rémisztő kis rezsi ugye? Ennyit kellene minden hónapban kifizetnem, tök függetlenül attól, hogy mekkora a bevételem. A jó hónapokban és a rossz hónapokban is. A nyári uborkaszezonban is, és karácsony előtt is, amikor alig dolgozunk.

Ennyi ember átlagosan havi 1000 óra szolgáltatásnál többet nyújtani nem képes. A költségek kitermeléséhez, tehát a nullszaldóhoz 8 262 000 Ft / 1000 = 8262 Ft / óra díjszabással kellene eladni a cég szolgáltatását. De szükség van valamekkora profitra is.

Nem vagyok kapzsi, szorít a piac is, 20% nyereség mellett döntenék. Így 9914 Ft / óra lenne a cég szolgáltatásának ára, ami kimondva 9914 Ft + ÁFA, azaz bruttó 12392 Ft. Kerekítenék (lefelé) és ennyiért hirdetném: 12 000 Ft / óra

Ebből 2400 Ft az államé, 9600 Ft a cégé. Optimista ember vagyok. Ütne a marketing, tökéletesen bejönne a számításom, sikerülne átlagosan havi 1000 óra szolgáltatást értékesíteni. Dübörögne az üzlet, minden alkalmazottammal szerencsém lenne, mindenkinek égne a keze alatt a munka.

Így 1000 x 9600 Ft = 9 600 000 Ft / hó lenne a cégem bevétele.

1 338 000 Ft / hó a profit. Ebből saját magamnak 800 000 Ft bruttó fizetést tudna adni a cégem, aminek az összköltsége 1 028 000 Ft. Ebből megkapnék 497 440 Ft fizetést, majdnem az alkalmazottaim fizetésének dupláját, a cégnek pedig keletkezne 310 000 Ft adózás előtti nyeresége. Ebből kifizetnék 31 000 Ft társasági adót, illetve a helyi iparűzési adót, amely a cég bevételének 2 százaléka: azaz 192 000 Ft. A cégnek tehát megmaradna havi 87 000 Ft, ennyivel nőne a számláján a pénz.

Tehát 497 440 forintot keresnék, de vegyük figyelembe, hogy eladtam a 30 millió forintos lakásomat, és a cégre költöttem az árát. Ezért most 100 000 forintért lakást kellene bérelnem, egyébként nem lenne hol laknom. Meghúznám magam, nagyon keveset költenék, a feleségem is keresne, egyébként is állandóan dolgoznék, időm sem lenne költekezni, az alkalmazottaimmal szemben én hétvégén is napi 10-12 órát dolgoznék.

Így havi 300 000 forintot tudnék megspórolni, a 30 milliós befektetésem 100 hónap alatt megtérülne. 9 év alatt összegyűjteném a 30 milliót, amit a cégbe fektettem, így ebből újra vennék egy saját lakást. Onnantól már nem kellene szűkölködnöm. Nem kellene lakást bérelnem, és lakásra sem spórolni. Úgy élnék, mint egy európai.

Sok kedvem ilyen körülmények között -remélem érthető- nincsen eladni a lakásomat és vállalkozásba fektetni a pénzt. De 4 okból biztosan nem teszem meg:

A konkurencia ugyanilyen szolgáltatást végez, csak fusiban, feketén, balkáni körülmények között, 3000 forintos óradíjért. Zsebbe kéri a pénzt, így ÁFA sincs rajta. Garanciát sem kell vállalnia, hivatalosan nem is vállal semmit, semminek nincs hivatalosan semmi nyoma. Nem kell irodát bérelnie, nem kell könyvelőt alkalmaznia. Napi 5 óra munkával így kényelmesen marad a zsebében 300 000 Ft. Esze ágában sincs hozzám jönni dolgozni, mert a cégemnél nem végezhetne kontármunkát, időre be kellene járni, szigorú szakmai követelményeknek kellene megfelelni, az ügyfeleket nem csaphatná be, és ha mégis gané munkát végezne, akkor kirúgnám.
A konkurencia szabályos lejárató hadjáratot indítana a cégem ellen. Pénzéhes geciládának állítanának be, hiszen nálam 12 000 Ft, ami náluk 3000 Ft. Hiába védekeznék akárhogyan, a közvélemény szemében a cégem pénzrehajtós magyaremberellenes kizsákmányoló lenne, miközben az igazi tisztességes szakemberek a töredékéért becsületesen dolgoznak ...
Az alkalmazottaim közül többen csak azért jönnének hozzám dolgozni, hogy eltanulják a szakma fortélyait, és ellopják a cég ügyfeleit. Azt hazudnák az ügyfeleknek, hogy tőlük ugyanazt megkapják majd, csak fusiban, féláron. Ekkor direkt mindenféle kárt okoznának a cégemnek, hogy kirúgjam őket. Ekkor beperelnének, hogy jogtalanul rúgtam ki őket, és nyernének. Közben a cégem drágán megszerzett, de már ellopott ügyfeleinek vígan dolgoznának feketén és még nekik állna feljebb. Mindenféle fórumon híresztelnék, hogy ők dolgoztak a cégemnél, tudják mit beszélnek: nem csak kurva drága, de nagyon szar is.
Mindezt hiába mondanám akárkinek, mindenki magasról tojna rá.
Ezért nem kapsz munkát tőlem (és szerintem sok más mindezt megtapasztalt vállalkozótól sem) és ezért egyre több a munkanélküli, akik egyre kevesebbet vásárolnak és ezért egyre kevesebb ÁFA-t fizetnek. És ezért egyre kevesebb a normális cég, akik egyre kevesebb embert alkalmaznak és egyre kevesebb adót fizetnek és ezért van egyre kevesebb pénz a szociális juttatásokra, és ezért jönnek a munkatáborok.

Én csak akkor adok majd munkát, ha:

Kirúghatlak, ha akarlak.
Ha az ÁFA legalább 20 százalékra (de inkább 15-re) csökken.
Ha az állam a legális fizetéseknek "csak" 30 százalékát veszi majd el.
Ha nem büntetik a több fizetést magasabb arányú elvonással.
Ha nem a cégeket, hanem az illegális munkavállalókat üldözik.
Amíg ezek nem változnak, tőlem nem kapsz munkát, az hétszentség. Amíg az állam mindenben a korrupciónak kedvez, nem vállalkozok semmire és nem adok munkát senkinek.

source - JA
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2011.08.09. 00:48:24
LV9
Jó blog.
De szivesen válalkoznék...
senki sem ültetheti babyt a sarokba!
26. kiralygyozo  PlayStation.Community tag
2011.08.08. 14:31:59
LV2
Tegnap a Tv2 napló-ja is is foglalkozott a blogoddal,tehát volt értelme.Idejeje volna az államnak,hogy rájöjjön:így sehogy sem jó.
A nagyképûség: -õl, butít, és nyomorba dõnt.
25. gaboborjan  PlayStation.Community tag
2011.08.08. 11:57:19
LV2
Ebben a nagy munkanélküliségben szerintem a rokonságból is összeszedhetne 12 embert. Ja, hogy azokban sem lehet megbízni? :)
Az áfa több más nálunk jobban álló országban sem sokkal kisebb, 20-24%.
Azzal persze egyetértek, hogy a fizetésből enyhén szólva sokat kell adózni. Nem a legális munkások adójából kéne fedezni a csalók által generált hiányt. Csak sajna a trükközők száma mindig több lesz a "normális" emberekénél, ha 5% lenne az áfa, azt is elcsalnák.
24. kiralygyozo  PlayStation.Community tag
2011.08.07. 10:51:34
LV2
Sajnos ez így van,nagyon jól leírtad a lényeget.
A nagyképûség: -õl, butít, és nyomorba dõnt.
2011.08.06. 21:47:25
LV2
Válasz 22. Ricsi üzenetére:
Na ezt nem is tudtam ... ez viszont alátámasztja az öreg turpisságát,:) és hogy nem volt hülyeség amiről beszélt ... van a magyar földekbe annyi csak ki kéne használni, de így még hollandia is csak röhög rajtunk ... És igen a vitákra én tsabe kommentjének végét tudom idézni : " én az ö helyükbe szolnék valamelyik jobb helyzetben levö országnak, hogy segitsenek kormányozni, mert ez nekünk nem megy, mert csak bohockodunk. " :)
after several lucky shot and a few cheat codes ...
22. Ricsi
2011.08.06. 21:18:56
LV7
Válasz 20. Rachet_HuN üzenetére:
Igen. Különösen elszomorító az a sok hiábavaló, ostoba vita ami a parlamentbe megy.

Kiváncsi vagyok mi lesz a sajtüzemmel:
http://gudnyuz.hu/kozelet-2/meghoditotta-a-ko[...]
21. zoba
2011.08.06. 21:01:20
LV4
Válasz 20. Rachet_HuN üzenetére:
egyetem után szerintem én is lépek
some say the world will end in fire
2011.08.06. 20:57:53
LV2
Válasz 15. Ricsi üzenetére:
Én ezt a beszélgetést akkor láttam mikor vetítették. És sokat sajnálkoztam főleg amikor a magyarországi tevékenységekről beszélt. Az ideák megvalósulásának szikráját sem látni itt ... Sajnos Magyarország ezt a "hülyeségét" már több éve gyakorolja és nem véletlen a mai helyzet. Ezért fogok én egy (remélhetőleg) villamosmérnökivel kitakarodni innen. A süllyedő hajót már nem lehet megmenteni ... itt nem lesz semmilyen equilibrium ...
after several lucky shot and a few cheat codes ...
19. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2011.08.06. 20:19:53
LV11
Válasz 17. Bencsizy üzenetére:
Az tudom hogy ez nekünk munkásoknak rossz dolog, én csak ezzel azt mondtam hogy a "nem rúghatlak ki amikor akarlak" így nem teljesen reális :D
18. Jesus  PlayStation.Community tag
2011.08.06. 16:45:26
LV20
Nincs nagy jövőre kilátás jelenleg itthon. :D
Spupul!
2011.08.06. 12:38:26
LV10
Válasz 12. Barneyzero üzenetére:
Azért mert sok cég így szedi meg magát, hogy az ilyen próbaidősökkel támogatást kap az államtól. Aztán kirúgja az embereket és felvesz másokat, ez itt a Denso-ban, meg ilyen rabszolgagyárakban mostanában nagyon menő.
Nekem így magyarázta pár hete unokatesóm, szal bocs, ha vmelyik részre rosszul emlékszem ;D
16. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2011.08.06. 11:06:41
LV17
Válasz 12. Barneyzero üzenetére:
Nem olyan jó dolog a próbaidő.
Nekem nem lenne kedvem félévente új munkahelyet keresni, és nem azért mert nem tudnék legalább elfogadhatóan dolgozni.
trance 'n' progressive
15. Ricsi
2011.08.06. 10:47:35
LV7
Válasz 8. Alien üzenetére:
Állítólag esély lenne rá, ha a hajlandóság meglenne, de még úgyis nehezen.

Érdemes megnézni ezt a videót:
http://atv.hu/videotar/20110523_rona_peter_1_[...]
http://atv.hu/videotar/20110523_rona_peter_2_[...]
14. sony100  PlayStation.Community tag
2011.08.06. 08:56:26
LV5
Válasz 3. noozi üzenetére:
Ez tetszik :DD
PSN ID: Kratos_90-
2011.08.06. 03:28:43
LV3
jajj ez annyira rossz!
A bustle in your hedgerow.
12. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2011.08.06. 03:14:15
LV11
"Én csak akkor adok majd munkát, ha:

Kirúghatlak, ha akarlak.
..."

No és mi van a próbaidővel? (Ha jól látom, sehol sincs róla egy szó sem)
Az új kormányrendelet lehetővé teszi a munkáltatónak, hogy akár 6 hónapos próbaidőre vegye fel az új alkalmazottat, ezalatt az idő alatt bármelyik fél felmondhatja a munkaviszonyt akár indoklás nélkül is. Szerintem fél év elég kell hogy legyen ahhoz, hogy megállapítsák, hogy valaki megfelel-e a melóra vagy sem...

a többi dolog viszont jogos... :S
11. Feles  Feles
2011.08.06. 00:04:06
LV14
Gyerekek, én 17 évesen nem nagyon értek ezekhez a pénzes, stb., de ezt sikerült felfognom.
Sajna jelenleg itt nincs jövő.
Feles
10. Marshal  PlayStation.Community tag
2011.08.05. 23:39:40
LV1
Válasz 9. Marshal üzenetére:
Bocsánat, ott van: "JA"
"Csak okosan kóstolgasd a másikat!"
9. Marshal  PlayStation.Community tag
2011.08.05. 23:39:03
LV1
http://jakabandor.blog.hu/2011/07/27/tolem_ez[...]

Én általában meg szoktam jelölni a forrást. Amennyiben Te vagy Jakab Andor, úgy elnézést.
"Csak okosan kóstolgasd a másikat!"
8. Alien  PlayStation.Community tag
2011.08.05. 23:11:26
LV10
olvastam már FB-n. sajnos igaz, és talán rá is világít miért is nincs / nem is lesz itt rend, soha.
7. Misi3333  PlayStation.Community tag
2011.08.05. 22:50:32
LV5
Válasz 6. tsabe üzenetére:
ja :D
PlayStation all the way!
6. tsabe  PlayStation.Community tag
2011.08.05. 22:49:21
LV12
Válasz 5. Misi3333 üzenetére:
manapság kormánytagsággal lehet zsiros összegeket sikkasztani :)
PiPi
5. Misi3333  PlayStation.Community tag
2011.08.05. 22:47:48
LV5
ha azok meglesznek amiket írtál és betöltöttem a 25-öt felvehetnél xD
különben mit dolgozol ???
PlayStation all the way!
4. atesz11  PlayStation.Community tag
2011.08.05. 22:45:48
LV22
Válasz 3. noozi üzenetére:
Jót nevettem de sajna sírni kell rajta!!!!
PSN ID : atesz11
3. noozi  PlayStation.Community tag
2011.08.05. 22:33:44
LV17
láttam egy jó viccet nemrég... Usa:Nálunk egy átlag munkás 3000 dollárt keres 2000 ből meg lehet élni a többi 1000 et nem érdekel mire költi.
Németország:Nálunk egy munkás 2500 eurót keres 2000 ből meglehet élni nem érdekel mire költi a maradék 500 at

Magyarország:nálunk egy átlag munkás 70 ezret keres 100 ből meglehet élni,nem érdekel honnan szedi össze a 30at

Sajnos..nevetséges de igaz :)
PSN ID; No_Ozi_
2. tsabe  PlayStation.Community tag
2011.08.05. 22:06:28
LV12
Nagy f@szság van mo-n, évröl évre csökkennek a kis keresetüek netto bérei. Tavaly még 89e nettot kerestem, idén már csak 86e, mivel az adojováirás össaege csökkent, és jövöre is csökkeni fog, és akik 200e br alatt keresnek, azok szivnak, akik meg 200 e fölött azok idén többet kapnak, ennek forditva kéne lenni, vagy az alacsony bérüeknek emelni. Ez a cégek rákényszeritése a fizetés emelésre, azért van, mert rájöttek, hogy elbaszták az egész ado faszságot. Ennyi szerencsétlen kormányt.....én az ö helyükbe szolnék valamelyik jobb helyzetben levö országnak, hogy segitsenek kormányozni, mert ez nekünk hem megy, mert csak bohockodunk.
PiPi
2011.08.05. 22:01:43
LV4
Jó blog,és sajnos igaz.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV8
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
8437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Gonzalo Higuaín
Fórumhozzászólások száma:
2752 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
243 db
Utolsó belépés:
2016.08.21. 10:27:23
Regisztráció ideje:
2008.11.29. 13:22:00
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID