PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

6 hozzászólás

2011.05.09. 19:02:44

Utolsó hozzászólás: Reenah

2011.05.10. 11:38:26

Megosztás
Értékeld a blogot!
Ismét ki kell adnom magamból több filmről pár sort mert sok lesz … nagyon sok. Rövidebb, hosszabb vélemények lesznek, de ahogy lenni szokott, a mennyiség nem tükrözi feltétlen a filmek minőségét. Mennyire egy világvégi dolog a filmkritikák mai szintje … körülbelül, mint a játékoké. Na, hegyibe.

Ha már SK időszakot élek akkor kihasználtam az alkalmat és a Haven sorozat mellett a Hasznos holmikat is pótoltam egyszer és mindenkorra. A film kellemes szimulációja a gonosz által megkísértett kis hegyvidéki közösségnek (igen, annak a fiktív történetnek amit SK negyven éve ír). Zseniális színészi játék és, igen, komoly atmoszféra lengi körül a filmet. Mindig újra és újra meglepődöm ha régi klasszikusokban főhősként látom Ed Harrist.

Keleti témában első a sorban a Reign of Assasins ami érezhetően a wuxiák újraélesztését tűzte ki maga elé célul. Ehhez meg volt a pénz, a szándék és a rendező (John Woo) is, az eredmény csinos is. De jajj … elrepültek az égek és mostanra senkit sem érdekel ez a téma. Max engem. Pedig a tehetséges színészeket és harcművészeket felvonultató filmnek simán van helye a Tigris és Sárkány-Hős-Repülő török klánja sorban. Lám, mégsem jutott el hozzánk.

Újabb meglepetés az első jó Jackie Chan film amit láttam. Persze, minden JC film szórakoztató, de azért kámón, egy gyengébb Bud Spencer film szintjén mozognak. Namost, a Little Big Soldier (Katona) olyan mint a BS filmek között a Zsoldoskatona. A legjobb és a legérettebb, szórakoztató képes maradni amellett hogy vállal mélységet is megmutatni a főszereplő történelméből. Nagyon nagy és nagyon pozitív meglepetés volt nekem.

Még mindig keletről jő Detective Dee and the case of the Phantom Flame. Az idei Sherlock Holmes alternatíva nem kisebb célt tűz ki maga elé, minthogy a méltán híres angol detektívnek egy hihető keleti variációt teremtsen. A világ holnapi urai már most elkövetik a nyugati filmkészítés első nagy hibáit? Azt ugyan nem tudom megmondani most még, de ez a film is valami egészen parádésan ötvözi a wuxia filmeket a helyszíneléssel, az epikus történelmi színeket a logikus krimivel. Nagy jó.

Még mindig kelet, de már thai ízek: imhol az igazi Ong Bak 3. A hányattatott sorsú trilógia befejező része amellett, hogy közvetlen folytatása a második, vegyes értékelésű résznek tökéletes kört ír le, ami az első filmre utal. Tony Jaa immár rendez, producer, történetír és pofoz is, elefánt fétise látványosan az egekben. Ennek a faszinak komolyan ez volt a jele oviban. Nem meglepő. hogy sokáig azt a filmjét ismerték Ong Bak2-nek, aminek a története ennyi: ”Ellopták a fáncsimat. Nagy hiba volt.”

Újabb pótlás volt az Inszomnia eredeti, kilencvenes évek béli verziója (amit később Nolan dolgozott fel). Északi hangulat, ami a Killing sorozatot jutatta eszembe. Szinte érezni a csípős jeges szelet. A szokatlan, formabontó thriller(?) nekem a feldolgozással egyetemben igen nagy kedvencem lett, pedig az utóbbi igazán „nolenista” és még Pacino is szerepel benne, akit nem kedvelek. Vagy mi is az a filmes kifejezés amit Nolan nevéből ered manapság kritikus körökben?

És pótlás még mindig a Zodiákus, amit kétszer néztem meg. Nem, nem azért mert annyira tetszett volna, egyszerűen olyasvalaki állította határozottan, hogy pedig az jó, akinek filmes véleményére nagyon sokat adok. Mégsem éreztem, hogy mi van ezzel a filmmel amit ennyire és ami ennyire … A legjobban az a rész tetszett amikor a Piszkos Harry egy részlete ment a moziban. Olyan ez a film mint amikor a Spektrum dokumentumfilmjeiben a történelmi eseményeket tehetségtelen, néma színészek eljátsszák. Itt az volt a különbség, hogy tehetséges és remek színészek is voltak, de ettől nem lesz érdekesebb egy dokumentumfilm sem. Ma: Robin Willams és a Delfinek, Holnap: Robert Downey Jr és a sorozatgyilkosok, jövő héten: „Devon” és a nindzsák (ez utóbbi létezik).

Megint SK, egy érdekes fajta. A Tortúra. Az ilyen művek azok, ami miatt mindig figyelemre érdemesnek tartom az írásaiból készült alkotásokat. Nem tudom azt mondani, hogy kortalan remekmű, de hajnali egykor elindítva álomtalanul tudtam megnézni, mert annyira lekötött a lélektani folyamat. Ebből érteném, hogy mi az a thriller és mi az amiről beszélnek, de ebben meg nincsenek szörnyek. Vajon tudok még ugyanúgy nézni Kathy Bates-re?

Elkeseredésemre, hogy a táborozás ideje maradt lemaradtam egy játék licitjéről megnéztem a belőle készült filmadaptációt. A Forbidden Siren vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Az első fele konkrétan unalmas, a közepe a megszokott japán horror, a vége viszont egy nagyon érdekes és értékes csavar ami (lehet a hajnali óra miatt), de meglepő volt és nem számítottam rá. Az ilyenek miatt érdemes keleti horrorokat néznem. Kíváncsi vagyok, hogy ezek után mennyi és mi köze van a játékokhoz.

Az elmúlt napokban (amikről lesz részletes beszámoló is) azon merengtem, hogy miért szeretek én filmeket nézni és miért érzek késztetést, hogy írjak róluk aztán. Akinek a „megfejtése” a legközelebb áll majd a szubjektív igazsághoz, az vendégem egy mozira. Határidő a hétvége mondjuk …
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2011.05.10. 11:38:26
LV1
Khm, szerintem az Eminens igaz, hogy gyöngyszem az SK filmek között, de azért annyira nem kötelező alap:)
Des vitrines infinies
5. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2011.05.10. 10:33:27
LV5
ha bejött a Tortúra akkor a Dolores Claiborne-t is pótolnod kell mindenképp. csodálatos film a Tortúra is de szerintem Dolores még annál is jobb, szintén Kathy Bates-el a főszerepben. másik SK gyöngyszem az Eminens, kötelező alap.
..loading, please wait..
2011.05.10. 10:12:22
LV1
Zodiákust bár én csak egyszer tekintettem meg, de elképzelésem sincs miért jó, vagy miért ne lenne egyszerűen közepes, felejthető film?:(
Des vitrines infinies
3. Lara  beauty junkie
2011.05.10. 08:05:33
LV26
a Little Big Soldier tényleg egy fantasztikus kis alkotás lett.
nagyon jó, kellemes film.
csekkolom majd a többi ajánlást is.
2. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2011.05.09. 20:41:44
LV22
Én is csak nemrég láttam a tortúrát, de kellemes csalódás volt, a jobb King feldolgozások közé tartozik.
She was a real hero... She was a true Patriot!
1. leslie21  PlayStation.Community tag
2011.05.09. 20:10:04
LV11
Pár filmekből kiollózott kép dobna blogon, de így sem rossz.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea