PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

2 hozzászólás

2011.04.15. 10:40:51

Utolsó hozzászólás: getro2

2011.04.15. 15:46:47

Megosztás
Értékeld a blogot!
History Channel Civil War A Nation Divided – izgalmas történelemóra vagy unalmas játék

Szokatlan vizekre evezünk ezzel a játékkal és az ezután következőkkel. Nemrégiben láttam egy érdekes videót (amelyek lassan felváltják az érdemi cikkeket) az oktató játékok hibáiról és jövőjéről. Lényegében nem eléggé játékok és szórakoztatóak, hogy a téme vonzó lehessen a nagyobb tömegek számára. Sajnos azonban a legnagyobb hibát az a videócikk is elkövette.
Tudniillik az ilyen játékokról nem vesznek az emberek tudomást. Maximum, hogyha annyira rossz és retro, hogy már az AVGN kell, hogy ajánlja (vagy a RPJ blog, ami nemgériben szűnt meg). Pedig ez az amerikai polgárháborút bemutató FPS játék megjelent PC-re, X360-ra is, ebből már gondolhatjátok is joggal, hogy a leggyengébb verzió a PS2-es. De az ilyesmi engem sohasem zavart.

Kiváltképpen, hogy ennyire igyekeztek, hogy a program egyáltalán összehasonlítható legyen a nagygépes verziókkal. A játékmenet egyébként minden verzióban egyformán „egyedi”, amit kezdésnek nevezzünk kiborítónak. Képzelj el egy FPS játékot ahol a fegyverek minden tüzelés után fél perces animációval töltetik magukat és sokszor a legpontosabb lövés, nevetségesen közelről sem talál el semmit. Ez szerintem minden más játéknál kiborító lenne … itt inkább mégis egyedi.

Hiszen képzeljük csak el ezt a háborút a valóságban! Megbízhatatlan, tömeggyártott fegyverekkel mészárlásba küldtek képzetlen fiatal életerős amerikaiakat gazdasági célból, amiket dicsőségesnek álcáztak az ostoba tömeg szemében. Mindig is ez lesz a kedvenc háborúm … bármennyi filmet meg tudok róla nézni. Vajon játékot is tudok játszani? Meg kell mondanom, hogy alaposan próbára tett a játék.

A legnagyobb hibának azt tartom, hogy nemigazán adja meg a módját. Semmi bevezető videó, semmi hangulatkeltés … Elénk dobja a két lehetséges kampány első pályáit és aztán magunkra hagy. Mi ugyan elkezdjük egyiket vagy másikat, de arra már megint magunknak kell rájönni, hogy nem lehet anélkül befejezni a játékot, hogy minden oldal minden küldetését párhuzamosan játszanánk. Nos, legalább nem ugyanazok a pályák a másik oldalról … ez is valami.

A küldetések a klasszikus FPS játékok forgatókönyvét követik: ezt öld meg, ide meg, azt robbantsd fel. Meglehetősen kevés elemmel dolgoztak a készítők, de itt ott azért felcsillan az egyediség: miközben egy kocsin tolnak minket szedünk a gatlinggal, lövéseink hatására faágak szakadnak le … a fegyverek töltés animációja pedig valóban idegörlő egy nagyobb harcban, de mindenképpen elismerést érdemel a kidolgozottságuk és korhűségük.

Bár híresebb és nagyobb kampányokban veszünk részt a Polgárháborúban, mégsem érezzük magunkat gyakran az események sűrejében. Amikor mondjuk kifejezetten egy mellékes feladatot hajtunk végre ez nem baj, de amikor a sztori, a pályák előtti dokumentumfilmek szerint is egy többszázas hídátkelés a téma illúzióromboló az a három+én katona aki átkel a hídon. Mondjuk nekem kicsit hihetetlen az a veszteség amit a filmek szerint egy-egy csata után elvesztettetk az amerikaiak … 20 perc alatt 5 000 ember meghal? Van amikor több is? Valahogy hiteles történelmi dokumentum helyett ezt egy reklámfogásnak éreztem, hogy előfizessek az újsgra aminek a videója fent van a lemezen.

Aztán igazából vannak hangulatos élmények mielőtt még a készítők listája váratlanul ránkcsapja a kaput. A töltőképernyőkön olvasható személyes naplók egy-egy katonától jól példázzák a morált és a hangulatot ami elönthette őket, mind a két oldalon ugyanazon Istenhez imádkozva. Az egyik leírásban egy déli katona arról ír, hogy éjszakánként a front másik oldaláról furulyaszó hallatszik és ilyenkor mindenki egy kicsit távolinak érzi ezt az egész háborút. Gondolom az ezután következő küldetésben a zenész mellkasára lépve bajonettet mártottunk az illető torkába, de hát ilyen a háború … and I’m lovin it!

Igazán sok lenne ennél többet is írnom a játékról. Aki fogékony a témára úgyis tesz vele egy próbakört, aki nem az eztén is kerüli majd. Ez nem is nehéz, hiszen csak NTSC verzióban létezik PS2-re is, valamiért úgy gondolták ez nálunk nem lenne nagy siker. Kíváncsi lennék, hogy ott az lett e … bár nincsenek illúzióim. Szerencsére mára a folytatása is csőre van töltve nálam, de előtte egy kis kitérőt teszünk. Jó érzés volt egy ilyen old-school, életcsomagos FPS-t játszani. Kellemesen a Farkasokkal táncoló és a Hideghegy kezdő jeleneteire emlékeztetett.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. getro2  PlayStation.Community tag
2011.04.15. 15:46:47
LV3
Néha nem tudom elhinni hogy te ezeket végigjátszod... A játék amúgy jónak tűnik.
1. eszg_  Szerkesztő
2011.04.15. 11:49:08
LV13
Ilyen History Channeles játékokba már több platformon belebotlottam, de a kritikák szerint mindegyik szarfos.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea