PlayStation.Community Blog ›› Balee

6 hozzászólás

2011.04.11. 20:34:49

Utolsó hozzászólás: lesliebuz1977

2011.12.28. 21:22:03

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az alapjáték befejezése után egyből nekiálltam a DLC-ként megjelent, de valójában kiegészítő értékű és hosszúságú (ráadásul önmgabában is játszható) folytatásnak. A lemezes változat tartalmazza emellett a Legends and Killers és a Liars and Cheats DLC-ket is. Érdemes ezt a pakkot megvenni, mert tartalmazza a teljes multit is, minden bővítménnyel.

A pakk legfontosabb része, az Undead Nightmare, ami - ahogy a címéből is gondolom mindenki kitalálta - a mára divattá vált zombi témát próbálja eddig nem látott módon feldolgozni.
Az Undead Nightmare története ügyesen be van ágyazva az eredeti Red Dead Redemption sztoriba. A játék utolsó negyedében, mikor John Marston visszakapja családját, és rendes életét, kitör egy ismeretlen eredetű vírus, ami a fertőzötteket zombivá alakítja. A zombi-kórt főhősünk felesége, és fia is elkapja, ezért akaratlanul is, de a dolgok közepébe csöppen, és egyetlen célja, hogy megtalálja az ellenszert.

Az alapszituáció egy B-kategóriás filmnek is elmenne, de a Rockstar nem épp a silány minőségről híres. Nagyjából 6-8 órásra nyúló főszál során számos régi ismerőssel találkozunk, akik valamilyen módon kapcsolódnak a történethez. Legelső utunk a félőrült sírásóhoz, Seth-hez vezet, akiről azt pletykálják, hogy ő a fő okozója a kórnak, mert kiásta az üvegszemet, és ezzel természetfeletti dolgokat szabadított fel. Annyit még elmesélek Seth bácsiról, hogy hű maradt régi önmagához, és a legnagyobb poénokat talán most is ő szolgáltatja. A humor persze nem merül ki Seth hülyeségein, ahány emberrel találkozunk, mindenki máshogy viszonyul hozzájuk, ezerféle értelmetlen magyarázatot kapunk az egyszerű emberektől az újfajta jelenségre, és persze az elmaradhatatlan Rockstaros fekete humort is megkapjuk szinte minden küldetés során. Sethen kívül találkozunk még a kuruzsló Nigel West Dickenssel, a MacFarlane családdal, és a mexikói Reyessel is. Persze számos egyéb mellékszereplő is előkerül az Undead Nightmare-ben, és a fő sztori mellett lehetőségünk lesz kisebb-nagyobb feladatokban segíteni is a túlélőknek.

Az alapjáték fő elemeit a kiegészítőben is megtaláljuk, ezúttal azonban gang hideout-ok helyett temetőket kell megtisztítani a zombi fertőzéstől a koporsók felgyújtásával és a feléledő zombik kinyirásával. Wanted közellenségek helyett pedig eltűnt túlélőket kell megtalálnunk. Emellett a játék minden városát, farmját fel kell szabadítanunk a zombiktól, a város nagyságától függően kell bizonyos számú kört teljesítennk és a túlélők oldalán harcolva az összes zombit kinyírnunk. A játék legélvezetesebb részei ezek a harcok, bizony nyújtanak nem is kevés kihívást. Különösen fontos a felszabadítás, hiszen csak a városokban tudunk menteni, gyorsutazni is csak innen tudunk és lőszert is csak a városokban (illetve a kinyírt zombikat átkutatva is kapunk egy keveset) találunk.

Az alapjáték pár küldetéstől és challenge-től eltekintve egyáltalán nem volt nehéz, akár célzásrásegítés nélkül is lehetett boldogulni. Itt azonban jelentősen megemelték a nehézséget, a zombik alapból nagyon erősek, csoportokban támadnak, pillanatok alatt leszednek a lóról, és akkor nagyon gyorsan végünk lehet. Emellett csak fejlövéssel lehet őket eltenni láb alól, illetve töltényből is jóval kevesebbet találunk, egyrészt (hitelesen) nem minden zombi hord magánál töltényt (hiszen sok esetben átalakult "mezei" civilekről van szó), illetve a játék elején egyébként is szűkösen bánik a játék a töltényadagolással, szóval muszáj lesz okosan, taktigázgatósan játszani. Ott van ugyan alternatív fegyverként a fáklya, amivel egyrészt felgyújthatjuk a zombikat, így néha egymást is lángra lobbantják, valamint közelről belenyomhatjuk a fejükbe, de ugyebár ez nagyobb csoportoknál elég rizikós. És eltérően a filmekből, eddigi játékokból megszokott zombiktól az RDR világának rothadó rémei nagyon gyorsak, baromi erősek, és okosan támadnak.

Zombiból többfélével is találkozunk a játék folyamán, vannak ugye a meze zombik, amik csak az embert (általában nagyobb csoportokban támadva) lerohanják, aztán van a zöld nyálkát köpködő fajta, ami halála után még fel is robban (ez ki is használható taktikaként, nagyobb tömegben bizony jó pár zombit elintézhet), a nagy benga állat, ami hatalmasakat üt és képes fellökni az embert, illetve a leginkább négykézláb közlekedő ugráló, rendkívül gyorsan futó zombi. És természetesen a vadállatok is megfertőzödtek: a falkában támadó zombi farkast és zombi medvét bizony rendkívül nagy kihívás elintézni, hiszen ezek is csak a fejlövésre reagálnak. Sőt még zombi lóvat is befoghatunk, sőt ha elhalálozik lovunk, zombi formájában tér vissza. (érdekessége, hogy mivel hiányzik az agya egy része, folyamatosan balrahúz a ló, nem lehet normálisan irányítani, cserébe persze halhatatlan és bármeddig bírja szusszal)

A Rockstar olyan hangulati elemekre is figyelt, mint a folyamatosan jelenlévő sötétség, a felhők között átszűrödő derengést, félhomályt keltő napsugarak, ködpára (hihetetlen látványt nyújt), zöld fényárban úszó égbolt. Az alapjáték nem mindennapi látványvilágát is sikerült ezzel továbbfokozni. A felszabadított, megtisztított területeket egyébként a fényviszonyok is jelzik, jóval világosabb van ezeken a területeken.

Természetesen újabb challange-eket is kaptunk: ismét vannak sharpshooter, hunter, illetve treasure hunter challenge-ek, valamint az apokalipszis 4 lóvát is befoghatjuk (sőt miután ezeket befogtuk, egy unikornist is "levadászhatunk"), mindegyik lónak eltérő speciális képessége van, pl. Death képes széttaposni a zombikat, Prestille pedig majdnem halhatatlan. Az alapjátékban sem voltak könnyűek ezek a kihívások, de ezek jóval durvábbak, ezt jelzi, hogy a kimaxolásukért járó trófea "brutal" nehézségű.

A játékidőre (főleg DLC-hez mérten) abszolút nem lehet panasz, maga a fősztoriszál kipörgetése, az összes város felszabadítása, egyéb quest teljesítése is van olyan 6-7 óra, 100%-ra teljesíteni a játékot viszont nekem 12 és fél órámba telt.

Kaptunk emellett a DLC-vel új multiplayer módot is, egy ötfős zombi coop-ot (Undead Overrun), összesen 15 kört kell társaink oldalán a zombikat vadászva túlélnünk. Mondanom sem kell baromi nehéz.

A másik két DLC-ről is ejtenék pár szót. Bár ezek tartalmilag nem nyújtanak akkora újdonságot, mint az Undead Nightmare, de jól kiegészítik a Red Dead Redemption multiplayerét. A Liars and Cheats, és a Legends and Killers DLC-kben multiplayerben is tudunk pókerezni, illetve kockázni, vagy lóversenyezni mások ellen. Egy másik játékmód a Siege, ami egy klasszikus bázis támadó-védő felállás. A támadóknak pályánként változó számú helységet kell elfoglalni minél rövidebb idő alatt, ezt pedig a védők próbálják megakadályozni. Az idő letelte, vagy a feladat teljesítése után oldalcsere, és a végén az győz, aki gyorsabb volt.

Pár fegyver, karakter, illetve ló is elérhetővé válik a DLC-k letöltése után (pl. tomahawk), de nem mehetünk el szó nélkül a rengeteg extra multiplayer challenge, illetve trófea mellett sem. Az egészet nézve az Undead Nightmare Collection maximálisan megérte a pénzét.

Talán csak annyi negatívumot említenék, hogy kevés a küldetés, és a játék befejezése is érdekes, bár az alapjáték befejezésére utal és elég vicces, csak kicsit furcsa.

A Rockstar-ban ismételten nem csalódtam, még egy ilyen viszonylag elcsépelt témát is sikerült igényesen, újszerűen kidolgozniuk.

9.4/10
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2011.12.28. 21:22:03
LV4
Ez a legjobb DLC amit csak el tudok képzelni! Van Story mód és Multi is egyaránt! :) Más játékoknál is követhetnék ezt a példát mert általában csak multis DLC-k vannak :(
I love games!
5. Balee  Devil's Advocate
2011.04.12. 15:17:23
LV12
Válasz 4. Kleinedanke üzenetére:
Oké, még úgy is meg kéne szerezni a 15 körös undead overrun-os trófeát.
4. Kleinedanke  A hobbit
2011.04.12. 15:07:27
LV4
Ha kedved lenn zombizni vegyél fel!:D
PSN ID: jetiii_HUN
3. MazaHUN  PlayStation.Community tag
2011.04.12. 09:42:25
LV6
Fasa, Grat!

Még az alapnál járok, persze ez is tervben van, de még sok idő van hátra...
Én még várok a zombikkal:D
independent
2. Syro  PlayStation.Community tag
2011.04.12. 01:06:56
LV4
én még csak most játszok az alap játékkal de elég nagy kedvet adtál hozzá hogy megvegyem a kiegészítőt :)
1. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2011.04.11. 21:21:11
LV5
eddig nem tudtam eldönteni a vételét de most végre valaki meggyőzött, köszi :) a félőrült sírásóval szinte éreztem találkozni kell, nagyon nagy figura :D
..loading, please wait..
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV12
Devil's Advocate
PSC Kredit
4259 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Bálint
Fórumhozzászólások száma:
4599 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
2126 db
Utolsó belépés:
2019.07.22. 21:45:09
Regisztráció ideje:
2010.12.09. 21:49:38
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID