PlayStation.Community Blog ›› gabe83

7 hozzászólás

2011.01.14. 15:05:06

Utolsó hozzászólás: Dragonken

2011.01.15. 11:29:48

Megosztás
Értékeld a blogot!
A Final Fight első részének bemutatása után következzen a második rész prezentációja. Igyekeztem egy bejegyzésben összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat. Az ismertető megírásában a capcom.wikia.com és maga a Final Fight 2 játék segített.
(Még jó hogy van komplett végigjátszás youtube-on, mert már sok minden elhomályosult a játékkal kapcsolatban. Régen volt a '90-es évek közepe.)

Az első rész sikere ellenére a Capcom nem tervezett közvetlen folytatást a játéknak. Inkább újabb beat’em up játékokon kezdett dolgozni teljesen más szereplőgárdával. Sokak számára ismerős lehet a Captain Commando, a Knights of the Round vagy a Cadillacs & Dinosaurs. Ezek mind játéktermi gépeken jelentek meg. Tulajdonképpen ezek a játékok tekinthetőek a Final Fight folytatásának.
Ez az oldalirányban haladós verekedős műfaj elképesztően népszerű volt a ’90-es évek elején. Miközben a Nintendo nem rendelkezett kiemelkedő beat’em up játékkal SNES konzolon, addig a SEGA-nak ott volt a Streets of Rage 2. A Nintendo felkérte a Capcomot, hogy készítsen el egy újabb Final Fight epizódot exkluzívan SNES-re. Az 1993-ban megjelent Final Fight 2 kiküszöbölte a korábbi rész hiányos SNES portját (ismeretes, hogy abban nem volt co-op mód, nem szerepelt az Industrial Area pálya Rolentóval és Guyjal együtt, továbbá Roxyt, Poisont Siddel és Billyvel helyettesítették), így 6 pályát, 3 játszható karaktert és kétjátékos módot kaptak a rajongók. Sajnálatos módon a Capcom nem tett meg minden erőfeszítést a Final Fight 2-ért, mivel inkább az első rész remake-jének tűnik, mintsem vadonatúj játéknak. Annak ellenére, hogy a Final Fight 2 kevesebb mozgáskombinációt tartalmazott, mint a megelőző évben megjelent Streets of Rage 2, és főleg kétjátékos módban időnként belassult, mégis több mint 1 millió példányban elkelt.
Az első részben Mike Haggar, Cody és Guy felszámolta a Mad Gear Ganget, így visszaállt a nyugalom Metro Cityben. A második rész kis idő elteltével a diadalt követően játszódik. Mindhárom hős éli mindennapi életét: Cody bár az első részben majdnem faképnél hagyta Jessicát, most mégis együtt vakációznak, Guy a világot járja további tréning érdekében, míg Haggar polgármesteri kötelezettségeit látja el. Az egykori Mad Gear Gang megmaradt néhány tagja titokban újjáalakította a bandát Japánban, és új vezetőjükkel, Retuval az élen bosszúra készülnek. Japánban elrabolják Guy menyasszonyát, Renát, és a lány apját egyben Guy korábbi mesterét, Genryusait. Mivel Guy elérhetetlen, Rena húga, Maki Haggarnak számol be a fejleményekről telefonon. Megbeszélik, hogy Hong Kongban találkoznak, ahová Haggar egy új társsal, a kardforgató Carlos Miyamotóval utazik. Ők hárman szállnak harcba a megújult Mad Gear Gang ellen.
Maki és Carlos Hongkongban kezdi meg hosszú kalandját. A háttérben a Street Fighter-szériából ismerős, Chun-Li falatozik.

Nem a Capcomról lenne szó, ha nem térne el a japán verzió a nemzetközitől. Két késsel felszerelkezett, akrobatikus mozdulatokat bemutató hölgy, Mary és Eliza helyett a nem japán verzióban megkapták a SNES tulajdonosok Leont és Robertet. Ráadásul az első pálya főellensége, Won Won a japán verzióban húsvágó bárddal száll szembe a főszereplők ellen. Ez a fegyver sincs benne a nemzetközi változatban.
A Final Fight 2 nem nagyon tér el az első résztől a játékmenetet illetően. A három harcos saját technikával és mozgásrepertoárral rendelkezik. Haggar a tőle megszokott pankrációt képviseli, Maki a Bushin-ryu Ninpo fiktív ninjutsu ágában otthonos (ez Guyhoz teszi hasonlóvá), míg a japán felmenőkkel rendelkező dél-amerikai Carlos Miyamoto kardját használja speciális támadásához.
A D-padon kívül továbbra is két gomb szükséges az irányításhoz: támadás és ugrás. Amennyiben a kettőt egyszerre lenyomja a játékos, akkor karaktere speciális támadást mutat be. A pályákon verőemberek és rosszfiúk hadán kell átverekedni magunkat ahhoz, hogy eljussunk a pályavégi főellenséghez. A törhető tárgyak (pl. vashordó) életerő növelő ételeket rejtenek. A harc során segítségünkre vannak a földről felvehető fegyverek: tonfa, fadarab és a kés.
A Final Fight első részéből Haggaron kívül csupán az Andore-família, valamint Rolento a visszatérő karakterek. Míg az első rész Metro City különböző városrészeiben játszódott, a második részben Eurázsiát járhatjuk be. Érdekesség, hogy minden egyes pálya megkezdésekor kiírja a játék a helyi időt. Hongkongban (12:00) a rosszfiúk legyűrése után Won Won vár ránk. Az egykori tengerész uralma alá tartozik Hongkong kikötője. Brutális férfinak tartják, akit a helyi maffia, a 108 Dragon is tisztel. Miután Won Won elbukik, Haggar, Maki és Carlos arról értesül, hogy a Mad Gear Gang áttette székhelyét Európába. A legyőzött férfi még azt is elárulja, hogy Renát és Genryusait is oda vitte a banda.
Maki veszi kezelésbe Won Wont. A másik játékosnak jobb ilyenkor a távolban maradnia, mert egymás megütése esetén is csökken az életerő.

A második pálya már Franciaországban játszódik (17:00), ahol a végén Freddie-vel kell szembenéznünk. Korábban az amerikai tengerészgyalogság tagja volt, és gyakran került bajba, mivel számos verekedésben részt vett. Elbocsátották az egyik felettes tiszt megütése miatt. A zsoldossá vált Freddie-t a Mag Gear Gang bérelte fel terroregysége vezetőjének. Andoréhoz hasonló támadásokkal bír: rohanva letámadás, a kiütés után ráugrik ellenfelére, továbbá a Piledriver fogás is jellemzi. Mindezek elképesztő mértékű életerővesztést okoznak. Rettenetes ereje ellenére a legtöbb támadása könnyen elkerülhető és visszatámadható, így nem okozhat különösebb gondot legyőzése.
Miután legyőztük, bónuszfeladatra kerül sor: 30 mp alatt kell szétvernünk egy autót. Két fegyvert is használhatunk a rombolás során: tonfát ill. fadarabot. Amennyiben sikerrel jártunk pluszpontok ütik markunkat.
Hollandia (16:00) a következő állomás. A szélmalmokkal övezett lerombolt faluban aknák veszélyeztetik a karakterek épségét. Végül egy szennyvízelvezetőben találkozunk a főellenséggel. Bratken hatalmas termetű, torz testalkatú, Frankenstein-szerű férfi, aki gyermeki lelkivilággal rendelkezik. A Mad Gear Gang rengeteg játék ajándékozásával bérelte fel. Mivel kontrollálhatatlan személyiség, börtönben tartják, és csak szükség esetén engedik szabadjára. Védjegye az ugró rúgás (Flying Jump Kick), amely lassú és könnyen elkerülhető, de elég komoly sebzést okozhat.
A negyedik pályának Anglia (20:00) ad otthont. Haggaréknak előbb vasúti vagonok között kell verekedniük a rosszfiúkkal, majd a szerelvény tetején haladnak és viaskodnak. A pálya végén Philippe vár. Ő egy bohóc a R & B Circus alkalmazásában, de közben illegális termékeket csempész a Mad Gear számára. A harc során botot használ, becsúszó rúgásokkal operál, továbbá képes megragadni ellenfelét és gyors pofonokkal püföli. A diadalunkat követően újabb bónuszpálya következik, amelynek keretében 30 mp alatt kell lángoló vashordókat szétütni.
Philippe, a bohóc. Nem éppen barátságos természetű, ezt Maki a saját kárán tapasztalja meg.

Az ötödik pálya az Olaszország (12:00) nevet viseli, de hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a festői szépségű Velencében járunk. A képernyőn olvasható a boss neve: Rolent. A megjelenése és a mozgásrepertoárja azonban elárulja, hogy itt bizony az első részben és több Street Fighter játékban is feltűnt Rolentóról van szó! Rendkívül mozgékony katona, aki átdobásokkal (throw) és falról történő támadásokkal (wall kick) keseríti meg Haggarék dolgát. Mindezek tetejében még bottal és gránátokkal is fel van fegyverkezve; igazi cheap karakter. Legyőzése után a földön fekve így szól a három főszereplőhöz: „Vissza kell térnetek Japánba, ahol a mesterem már vár titeket. Ott megtalálhatjátok Genryusait és Renát is. De jól jegyezzétek meg: mesterem a legerősebb ember a világon és legyőzhetetlen. Meg fogtok halni! Ha ha ha!”
Japánban 23:30 perckor kezdjük meg utunkat Retu felé. Itt újra feltűnnek a Hollandiában megtapasztalt aknák. Nem városi pályáról van szó, erdős területen harcolunk. Valóságos embersereg eliminálását követően érünk el a játék főellenségéhez. Retu megpróbálta átvenni az egykori vezető, Horace Belger helyét, de Haggaréknak köszönhetően elbukott. Állítólag a Japán-mániás Sodom segítette hatalomra, de erre vonatkozó bizonyíték nem áll rendelkezésre. Hatalmas testét kabuki öltözet takarja, és szembeötlő hosszú rózsaszín haja. A bossfight során láthatjuk Renát és Genryusait összekötözve. Harcstílusa hasonló Won Wonéhoz, védjegyének számító mozdulata a Street Fighteres Ryu- és Ken-féle hurrikán rúgás (Tatsumaki Senpuu Kyaku). A Capcom történetvezetése szerint Makival mérkőzik meg dojojában, és a hölgy megöli. Retu legyőzésével megmenekül Rena és Genryusai. Haggar közli, korábban Guy segített neki lánya, Jessica kiszabadításában, most rajta állt, hogy ő nyújtson segítő kezet. Rena értesíti Guyt az eseményekről, aki a távolból köszönetét fejezi ki Haggarnak, Makinak és Carlosnak. És biztosítja őket arról, hogy hamarosan hazatér.
Retu. A sors furcsa fintora, hogy elődjéhez, Belgerhez hasonlóan ő is az ablakon kizuhanva leli halálát. Maki indítja röppályára a 225 cm magas, 205 kg súlyú férfit.

Ami a játék főszereplői illeti, Haggarról már volt szó egy korábbi írásomban, így ezúttal inkább a másik két harcosra térnék rá. Maki Bushin nindzsa, aki hasonló stílusa miatt lényegében Guyt helyettesíti a játékban. A Final Fight 2 végén ő az, aki kirúgja Retut a dojo ablakán, ezzel megölve a Mad Gear Gang vezérét. Eredetileg Makit úgy jellemzik, hogy egy bosozoku banda korábbi vezetője, és nagyon szeret utcai verekedésekbe bonyolódni. A játék angol verziójában már békés természetű hölgyként tüntetik fel, aki elutasítja az erőszakot, és semmiféle bandamúltja nincs.

Érdekességek:
- 1968. augusztus 28-án született Japánban.
- A Capcom vs SNK 2-ben játszható karakter, de több Capcom játékban is van cameója.
- Testmagassága 164 cm, súlya 51 kg.
- Paraméterei (mell, derék, csípő): 85-60-88 cm.

A harmadik választható karakter, Carlos Miyamoto. A japán származású harcos Dél-Amerikában nőtt fel, és többféle harcművészeti ágat tanult. Metro Citybe utazott újabb ismeretek elsajátítására, innen az ismertsége Mike Haggar polgármesterrel. Bár járatos az ökölharcban, mégis gyakran nyúl katanájához. Családneve a legendás kardforgató, Musashi Miyamoto (1584-1645) iránti tisztelgés.

Érdekességek:
- Születésének idejéről és helyéről nincs információ.
- Testmagassága 189 cm, súlya 91 kg.
- Kenpo és karate stílusban harcol.
- Nagyon kedveli a chillit és a tacót, továbbá szenvedélyes kardgyűjtő.

Köszönöm a figyelmet!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Dragonken  Szerkesztő
2011.01.15. 11:29:48
LV16
Válasz 5. Jesus üzenetére:
Psn-es FF-nak jók a zenéi, Simon Viklund érti a dolgát!
de miért nincs DK-n nadrág?
6. dzsesz  PlayStation.Community tag
2011.01.15. 10:44:47
LV2
az elsö rész volt a favorit
5. Jesus  PlayStation.Community tag
2011.01.14. 23:16:24
LV20
Nekem csak az első rész a favorit. Többit túlcsicsázták és bonyolították.

DE mind közül a Final Fight CD a kedvencem. Zene tekintetében mindent ver, azt kellett volna psn-es FF-be tenni. :( Meg a kép is durvább benne.
Spupul!
4. Dragonken  Szerkesztő
2011.01.14. 21:05:19
LV16
A második rész abszolút nem tetszett, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
de miért nincs DK-n nadrág?
3. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2011.01.14. 15:20:53
LV17
Válasz 2. gabe83 üzenetére:
Azaz, most nem is nagyon jut eszembe ilyen utazgatós beat'em up, mindegyik egy városban/városrészben játszódik. :)
A retrót nem látni, érezni kell!
2. gabe83  PlayStation.Community tag
2011.01.14. 15:14:30
LV21
Válasz 1. BenyoBoy üzenetére:
+ Valahogy ez a világ körüli út sem jött be nekem. Hangulatosabb a városi gettó. :-)
1. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2011.01.14. 15:12:08
LV17
Az új főhősök nekem tetszettek, az ellenfelek közül meg Mary és Eliza duót kedveltem, de nagyon monoton volt számomra a játék (még egy beat'em uohoz képest is). Nem voltak annyira változatos ellenfelek, a pályák se jöttek be, a zene sem volt valami nagy etwas. Szeretem, de ez a leggyengébb epizódja a trilógiának.
A retrót nem látni, érezni kell!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV21
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
25742 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Balassa Gábor
Fórumhozzászólások száma:
10419 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
849 db
Utolsó belépés:
2019.01.31. 12:14:04
Regisztráció ideje:
2008.11.14. 11:51:35
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea