PlayStation.Community Blog ›› gabe83

5 hozzászólás

2010.12.03. 19:08:56

Utolsó hozzászólás: gabe83

2010.12.04. 08:06:55

Megosztás
Értékeld a blogot!
Mostani bejegyzésemben Dr. Manhattant szeretném ismertetni. Ami a képességeit illeti, elég csak annyit megjegyezni, hogy Superman elbújhat mögötte/mellette, gyakorlatilag isteni tulajdonságokkal bír. Világító kék bőrével elég feltűnő jelenség, ahogy Hollis Mason (Nite Owl I) írta könyvében: "Nem oldódtam fel könnyen a társaságában, bármennyire is túljutottam már azon a sokkon, amit fizikai létezése jelentett számomra. Furcsa érzés... amikor először találkozik vele az ember, az agya szinte sikoltani kezd, le akarja csapni a biztosítékot, annyira képtelen elfogadni, hogy ilyen lény létezik. Ez eltart néhány percig, és eközben ő ott van, nem párolog el, és végül az ember mégis kénytelen elfogadni őt, mert előtte áll, beszél vele, és egy idő múlva szinte természetesnek tűnik a dolog. Szinte."
A bejegyzés megírásában a watchmen.wikia.com weboldal és a Watchmen - Az őrzők képregény segített.

Dr. Manhattan

Egy nukleáris fizikai kísérlet során fellépő baleset következtében Dr. Jon Osterman fizikailag megsemmisült és isteni hatalommal a birtokában visszatért. Emberfeletti erővel, és a telekinézis képességével bír, továbbá képes magát és másokat akár más bolygókra is teleportálni. Atomi szinten képes az anyagok feletti kontrollra, valamint látnoki tulajdonságokkal is rendelkezik. Egyidejűleg érzékeli a múlt, a jelen és a jövő eseményeit, de úgy véli, hogy képtelen hatással lenni ezekre, mivel a kronológiai eseményekhez kapcsolódó tettei és reakciói állítólag előre elrendeltek.
Miközben katonai támogatói szuperhősként tekintenek rá, ő egyre inkább érdektelenné válik az emberiség ügyeivel kapcsolatban, és képtelen az emberekhez érzelmileg kötődni, beleértve „szerelmét”, Laurie Juspeczyket (Selyem Kísértet II) is.
Dr. Manhattant a Watchmen írója, Alan Moore és rajzolója, Dave Gibbons alkotta meg. Az alapot azonban a Joe Gill és Steve Ditko által létrehozott Atom Kapitány (Captain Atom) nyújtotta, aki a Charlton Comics egyik karaktere.
Moore-nak először kétségei voltak afelől, hogy a DC engedélyezni fogja-e, hogy a karaktert teljesen meztelenül mutassák, mely részben befolyásolta annak ábrázolását is. Gibbons szerette volna ízléses formában megoldani Dr. Manhattan meztelenségét, így gondosan megválogatta azokat a jeleneteket, melyben Manhattan szemből látható és ezekben „elbagatellizáltan” rajzolta meg a szereplő nemi szervét – mint ahogyan az a klasszikus szobrokon is látható –, hogy az olvasó számára ne legyen zavaró. Gibbons egy korábbi teremtményének (Rogue Trooper) kék színű bőrét átültette Dr. Manhattanbe, melynek tónusa emlékeztet a bőrre, de árnyalata már más. Moore a színt beleszőtte a történetbe is, a rajzoló pedig úgy oldotta meg a képregény színösszeállítását, hogy Manhattan egyedi maradjon.
1959. július. Itt még minden idilli. Janey Slater és Jon Osterman egy New Jersey-i vidámparkban.

Jonathan Osterman 1929-ben született, apja óraműves volt, és Jon úgy tervezte, hogy apja örökébe lép. Tizenhat esztendős volt, amikor az amerikaiak ledobták Hirosimára és Nagaszakira az atombombát; apja szembetalálva magát a relativitás-elmélet megdönthetetlen tényeivel, hivatását idejétmúltnak nyilvánította, és kidobta fia óraalkatrészeit. „Ahh! Az órásmesterek ideje lejárt… ez mindent megváltoztat. Egyre több bomba lesz. Az a jövő. […] Erre van a világnak szüksége! Nem zsebórákra!” Fiát az órakészítés helyett az atomfizikai karrier felé ösztökélte: „Einstein professzor szerint az idő helyről helyre változik. El tudod képzelni? Ha már az idő sem igaz, mi céljuk lehet az órásmestereknek, he?”
1948-1958 között a Princeton egyetemre járt, ahol atomfizikából PhD fokozatot szerzett. 1959 elején az Arizona államban található Gila Flats-i kutatóintézetben helyezkedett el, ahol az intrinzikus mezőkkel kapcsolatban folytatott kísérleteket. Itt ismerkedett meg kolléganőjével, Janey Slaterrel, akivel rövidesen járni kezdett. 1959 júliusában egy New Jersey-i utazás alkalmával ellátogattak egy vidámparkba. Janey óraszíja elszakadt, és az óra a földre esett. Egy kövér férfi véletlenül rátaposott, így a szerkezet megrongálódott. Osterman elhatározta, hogy megjavítja az órát. Egy hónappal később – harmincadik születésnapja után röviddel -, akarta visszaadni Janeynek a megjavított órát, de észrevette, hogy köpenyében felejtette, amely az intrinzikus kutatásnak helyet adó fülkében maradt. Ahogy belépett a tesztfülkébe, és a köpenyéhez ért, az ajtó becsukódott, és a biztonsági intézkedéseknek megfelelően automatikusan bezárult. Nevet butaságán, és kéri kollégáit, hogy nyissák ki az ajtót. Ők azonban képtelenek felülírni a beállításokat, így elkerülhetetlen a vég. Janey a földre kuporodik, nem tudja végignézni a folyamatot, ahogy Jon a megtalált órával a kezében azonnal porrá válik. Hivatalosan halottnak nyilvánítják.
Az elkövetkező hónapokban a dolgozók különös jelenségekre lettek figyelmesek a kutatóbázis területén. Sokan kísértetjárásra gyanakodtak, de végül kiderült, Jon az, ahogy egyre inkább „felépíti magát”. Mindig csak másodpercekre tűnt fel, először egy test nélküli idegrendszer aggyal és szemekkel, majd egy puszta keringési rendszer úszott keresztül a konyhán (november 10.). Négy nappal később egy hiányos izomzatú csontváz üvöltözött a bázis kerítésénél. November 22-én aztán teljes alakban megjelent magas, szőrtelen, kék bőrű lényként. „Mind rám merednek, fakóarccal, sápadtan és alaktalanul a hirtelen támadt ultraviola fényben. A novemberi hőhullámban.”
Átváltozása után Jon az időt egy nem lineáris, kvantum formában képes érzékelni, és egy időben tapasztalja meg élete minden pillanatát. Nem mindentudó, továbbra is intellektusára és érzéktapasztalatára támaszkodik a konklúziók eléréséhez, de érzékelési skálája extrém módon kitágult a csökkenő emocionális képességhez viszonyítva. Ennek következtében merőben eltérően vonja le a következtetéseket az átlagemberhez képest. Azonosul az események eleve elrendeltetésére vonatkozó nézettel. Bűnüldözői és kormányt szolgáló pályafutása során nem érzi tetteinek erkölcsi súlyát. Mivel radikálisan megváltozott világnézete, az emberiség ügyei jelentéktelenné váltak számára.
Jon a tesztfülkében megsemmisül. Halottnak nyilvánítják, de isteni képességekkel visszatér.

Jon fokozatosan vált az amerikai kormány szövetségesévé, és a Manhattan-terv miatt kapta a Dr. Manhattan nevet. Így emlékszik vissza: „Elmagyarázzák, hogy ezt a nevet az Amerika ellenségeire tett baljóslatú asszociációja miatt választották. Valami cifra, de egyben végzetes lényt formálnak belőlem.” A ráaggatott testhez álló öltözetet még elfogadja, de a sisakot, és az atomerőre vonatkozó szimbólumot visszautasítja. Jelképének a hidrogénatomot választja, és a homlokába égeti, mivel „ha már szimbólum, legyen olyan, amit én is tisztelek”. Az évek során teljesen megszabadul ruhájától, és csak különleges alkalmakra öltözik ki.
Dr. Manhattan feltűnése a Nyugat felé kezdi billenteni a hidegháború mérlegét, és az Egyesült államok egyre agresszívebbé válik a világpolitikában. Richard Nixon kérésére három hónapon belül eldönti az USA javára a vietnami háborút. A győzelem eltorzítja az amerikai politikát, és hatályon kívül helyezi a 22. alkotmány-kiegészítést, így Nixont több ciklusra is megválasztják. (A valóságban az 1951-ben hozott kiegészítés értelmében egyetlen elnök sem választható meg két ciklusnál többre. Egy elnöki ciklus négy esztendőig tart.) Ennek következtében a Watchmen képregény eseményei idején, 1985-ben Nixon már az ötödik elnöki ciklusát tölti.
A Bűncsapók első, és egyetlen ülésén megakad a szeme a fiatal Laurie Juspeczyken, alias második Selyem Kísérteten. Janeyvel folytatott viszonya elhidegül, és a nő rájön a Laurie-hoz fűződő kapcsolatára. Dr. Manhattan szenvtelenül beszél erről: „Janey mocskos szatírnak nevez. Dühös, könnyekre fakad, és megkérdi, nem arról van-e szó, hogy kezd öregedni. Eltalálta. Az idő egyre mélyebb jeleket hagy rajta… míg én mozdulatlanul állok.” Janey 1966-ban költözik el tőle.
Három évvel később meghal idősebb Osterman, aki 1959-ben értesült fia elporladásáról, de Dr. Manhattan nem világosította fel sohasem a tévedésről. 1970-ben Laurie-val egy washingtoni lakásba költözik, és a nyilvánosság előtt felfedi igazi nevét. Adrian Veidt titkos terve alapján rákban meghal Jon Osterman egykori gilai munkatársa, a 34 éves Wally Weaver.
1971-ben beavatkozik Vietnamban, és itt ismerkedik meg Edward Blake-kel, alias a Komédiással. „Blake érdekes alak, még nem ismertem ennyire őszintén erkölcstelen embert. Illik neki az itteni klíma: az őrület, a céltalan öldöklés… Ahogy kezdem érteni Vietnamot, és hogy mit jelent az emberiség számára, azt is látom, hogy kevesen engedhetik meg maguknak ezt a tisztánlátást. Blake persze más. Ő mindent ért tökéletesen… és nem törődik vele.” A vietkongok gyakran Dr. Manhattannek adták meg magukat, mivel félelmüket valami vallási áhítat csillapította.
1977-ben a rendőrök sztrájkba léptek, mivel úgy vélték, hogy a jelmezes igazságosztók ellehetetlenítik munkájukat. Anarchia van küszöbön, az utcákon tömegek tüntetnek. Laurie és Dr. Manhattan a fővárosban néz szembe velük. Az incidens végül úgy zárul le, hogy az istenszerű lény otthonaikba teleportálja a rendbontókat. Másnap értesül csak róla, hogy két ember szívrohamot kapott, amikor hirtelen négy fal között találták magukat. Az év augusztusában a törvényhozás elfogadja a Keene szenátor által benyújtott törvényjavaslatot, mely lezárta a maszkos hősök korát.
Dr. Manhattan Vietnamban hamar véget vet a háborúnak, és kivívja a győzelmet az Egyesült Államok számára. A valóságban Nixonnak nagy szüksége lett volna rá.

1981-ben költözött Laurie-val a New York-i Rockefeller Hadkutató Központba, ahol a kormánynak dolgozik. 1985-ben Laurie is megtapasztalja, hogy Dr. Manhattan egyre érzéketlenebb iránta és az emberiség ügyeivel kapcsolatban is, így régi ismerőséhez, Daniel Dreiberghez (Nite Owl II) költözik. Dr. Manhattant rövidesen egy televíziós műsorba hívják, ahol azzal vádolják, hogy mindenkit, aki a közelében huzamosabb ideig tartózkodik, rákkal fertőz meg. Példának okáért a stúdióban megjelenik egykori szerelme, Janey Slater is, akinek hullik a haja, és szintén beteg. A közönség és a lakosság körében futótűzként terjedt a – titokban Adrian Veidt által gerjesztett – hír. Ez vezetett önkéntes száműzetéséhez a Marsra.
Később Laurie-t is magával visz egy beszélgetésre a távoli bolygóra, ahol arról beszélgetnek, hogy miért is kellene segítenie az emberiségen a közelgő nukleáris holokauszt előtt. Laurie itt tudja meg, hogy az anyja megerőszakolására tett kísérlete miatt utált Komédiás az igazi édesapja. Végiggondolva a történteket Laurie kifakad: „Az egész életem egy vicc. Egy nagy, ostoba, értelmetlen… Ó, a francba!” Dr. Manhattan rádöbben, hogy milyen csoda, hogy Laurie megszületett, és van értelme az emberiség megmentésének. „Két ember párzása során tízmillió spermium küzd egyetlen petesejtért. Szorozd meg ezt a számot a temérdek nemzedék számával, és becsüld meg annak esélyét, hogy előled megszületnek; találkoznak; pont azt a fiút; éppen azt a lányt nemzik… egészen addig, míg anyád olyan férfit szeret, kit minden oka megvan gyűlölni, és ebből a frigyből, a tízmillió megtermékenyítésért küzdő gyermek közül csak te, egyedül te kelsz életre. Ilyen sajátos létformát képezni az esetlegesség káoszából olyan, mint aranyat nyerni a levegőből… Ez a valószínűtlenség diadala. A termodinamikai csoda.” (Ezek a lenyűgöző sorok a képregény IX. fejezetében olvashatók.)
Laurie-val a már lerombolt New York Citybe tér vissza, erős tachyon áramlást érzékel, melynek forrását a Déli-sarkban állapítja meg, így oda teleportál a hölggyel. Talán ez az egyetlen gyenge pontja Dr. Manhattannek. Az időben fénysebességgel visszafelé haladó tachyonok megzavarják jövőbe látó képességét, de telekinetikus hatalmára nincsenek hatással. (Fontos megemlíteni, hogy a valóságban a fizika még nem igazolta a tachyonok létezését, holott a sci-fi irodalomban gyakran említést tesznek róluk.) Ennek köszönhetően sikerül Adriannek elfednie és sikeresen kiviteleznie monumentális tervét. Adrian egy tachyon generátorba csalja Dr. Manhattant, és megsemmisíti a lényt. Legnagyobb meglepetésére azonban Dr. Manhattan rövid idő alatt „összerakja” magát, de mielőtt kérdőre vonná Adriant, az egész falat beterítő monitorokon a világ hírműsorai beszámolnak a kitörő világbékéről. A terv értelmében Adrian lerombolta fél New York Cityt egy „idegen” civilizáció beavatkozást keltve, és az emberiséget összefogásra ösztönözte – a nem létező – ellenséggel szemben. Megszűnt az országok közötti ellenségeskedés. Rorschach kivételével a jelenlévők (Nite Owl, Adrian Veidt, Laurie, Dr. Manhattan) beleegyeznek, hogy az igazság elhallgatásával fenntartják az illúziót. A dacoló Rorschach kijelenti, hogy csupán halála biztosítja a hallgatást, így Dr. Manhattan megöli. Mikor visszatér Adrianhez, csak annyit mond, „Rorschach miatt ne aggódj. Erősen kétlem, hogy visszajut az emberek közé.” Megérti Adrian cselekedetét, de sem felmenteni, sem elítélni nem kívánja, mivel az emberi ügyek már nem tartoznak rá. Elhatározza, hogy egy másik, kevésbé komplikált galaxisba távozik, ahol lehet, hogy teremt magának egy külön fajt. Mikor Adrian tette végeredményéről kérdezi, csak mosolyog, és kétségek közt hagyja a férfit: „Végeredmény? Semmi nem ér véget, Adrian. Soha semmi.”
A közeli képen jól megfigyelhető a homlokon található hidrogénatom jel. Ezt a szimbólumot maga választotta, és égette homlokára Dr. Manhattan.

Dr. Manhattan az egyetlen Watchmen-karakter, aki emberfeletti képességekkel rendelkezik. Hihetetlenül erős, és látszólag semmi sem árthat neki. Még ha testét darabokra is zúzzák, egy percen belül képes felépítenie magát. Bár Adrian a mű második legveszedelmesebb karaktere, még ő sem okoz gondot Dr. Manhattan számára, mivel „a legokosabb ember ezen a világon nem több az én szememben, mint a legokosabb termesz”. Testének méretét és színét is képes befolyásolni, nem öregszik, nem táplálkozik, nincs szüksége sem vízre, sem levegőre. A képregényben nyilvánvalóvá vált, hogy meg tudja sokszorozni magát, és a „másolatok” egymástól függetlenül képesek cselekedni. Saját bevallása szerint járt már a Nap felszínén, ahol olyan apró és gyors eseményeknek volt tanúja, melyek megtörténtét alig érzékelni. Amennyiben nukleáris háborúra került volna sor, akkor a szovjet rakéták 99%-ának megsemmisítésére képes lett volna. Mindezek és a korábban említett képességek hatására központi szerepet játszott az Egyesült Államok elrettentésre épülő hidegháborús stratégiájában.
A 2009-es mozifilmben Billy Crudup alakítja a karaktert.

Köszönöm a figyelmet! A sorozatot lezáró utolsó bejegyzésben Rorschachról olvashattok majd.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. gabe83  PlayStation.Community tag
2010.12.04. 08:06:55
LV21
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
Nagy alakítás volt, az biztos!
4. Onimushaman  Szerkesztő
2010.12.03. 22:00:14
LV24
Utolsót nagyon várom, nekem nem nagyon tetszett a film, de Rorschach bácsi elvitte a hátán az egészet.
señor
3. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.12.03. 19:46:24
LV22
Válasz 1. Sexspear üzenetére:
Bizony ám:)
2. gabe83  PlayStation.Community tag
2010.12.03. 19:34:00
LV21
Válasz 1. Sexspear üzenetére:
Örülök, ha van rá igény. :-)
2010.12.03. 19:32:03
LV4
Blogaid értékek, élvezet olvasni. Köszcsi! :)
Minél több dolgot ismersz, annál kevesebbet tudsz.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV21
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
25742 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Balassa Gábor
Fórumhozzászólások száma:
10419 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
849 db
Utolsó belépés:
2019.01.31. 12:14:04
Regisztráció ideje:
2008.11.14. 11:51:35
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea