PlayStation.Community Blog ›› gabe83

14 hozzászólás

2010.11.28. 14:10:38

Utolsó hozzászólás: gabe83

2010.11.28. 20:28:32

Megosztás
Értékeld a blogot!
A korábbi Watchmenes blogbejegyzéseimben inkább a képregényhez viszonyított múltból szemezgettem, de eljött az idő, hogy az 1985-ös események főszereplőiről essen szó. Második Selyem Kísértet (Silk Spectre) és második Nite Owl (magyarul Éji Bagoly) kerül bemutatásra. Forrásként továbbra is a watchmen.wikia.com oldalra és a Watchmen - Az őrzők képregényre támaszkodom.

Bűncsapók

A jelmezes igazságosztók második alakulatát 1966-ban Nelson Gardner (Metropolis Kapitány) kívánta megalapítani, mivel úgy vélte, hogy az amerikai társadalmat betelíti a nyugtalanság, és maszkos hősökre van szükség. Állítólag Nelsont az is motiválta, hogy régi ellenfele, Moloch egy alvilági szindikátus létrehozásán dolgozik New York Cityben.
Első találkozójukra meghívta második Selyem Kísértetet, második Nite Owlt, Rorschachot, Ozymandiast, Dr. Manhattant és a Komédiást. A találkozón a csoport létezésének szükségességéről vitáztak. Rorschach inkább reklámfogásnak tekintette, és a hét tag miatt úgy vélte: "túl nagy és kezelhetetlen". A Komédiás azonban még tovább ment, és kijelentette, hogy a nukleáris háború küszöbén jelentéktelen Nelson ötlete, a "cowboyos-indiános" játék. Majd Nelson térképének felgyújtásával adott nyomatékot álláspontjának. Csupán Nite Owl állt ki hangosan a terv mellett, mivel ő már egy ideje Rorschachkal együtt lép fel a bűnözés ellen.
Az emlékezetes találkozó után nem volt jövője a Bűncsapók (Crimebusters) csoportnak. Nem ültek össze újra, és nem dolgoztak együtt úgy, mint a Percrekészek. A képregényben nincs említés csoportgyőzelemről és a felkért tagok is meglehetősen elkülönültek egymástól. Dr. Manhattan és a Komédiás 1970-ben amerikai ügynökként - és nem a Bűncsapók tagjaként - vett részt a vietnami háborúban, ahol kivívták a győzelmet. Rorschach és Nite Owl együtt dolgozott tovább az olyan bűnözők, mint Trükkös Jimmy, Twilight Lady vagy Underboss elleni harcban, de ők sem a csoport nevében tevékenykedtek. Metropolis Kapitány elhunyt 1974-ben, míg Ozymandias az üzleti életben érvényesült.
A Bűncsapók valamiféle együttes fellépésére az 1977-es rendőrsztrájk idején került sor. A Komédiás, Nite Owl és Rorschach a rendfenntartás érdekében lépett fel New York Cityben, míg Dr. Manhattan és Selyem Kísértet Washington D.C.-ben csillapította le a sztrájkot. A maszkos hősök korát az 1977 nyarán életbe lépett Keene-törvény zárta le.

Selyem Kísértet II

Laurie Juspeczyk 1949-ben született Sally Jupiter és a Komédiás lányaként. Anyja kérésére kénytelen-kelletlen ő is bűnüldözőnek állt, és a második Selyem Kísértet (Silk Spectre) lett. Tudta, nem anyja akkori férje, Laurence Schexnayder az apja, de mindig úgy vélte, hogy a Csuklyás Bíró az. Laurie első emlékeinek egyike 1954-hez köthető, mikor veszekedés közben rajtakapta Sally Jupitert és Laurence-t. A civakodás igazi indoka a Komédiással folytatott újabb affér volt, de ezt a kislány nem érthette.
Laurie liberális gondolkodású, modern nő, aki anyjával ellentétben a Juspeczyk nevet használja, mivel büszke lengyel felmenőire. Sally Jupiter igyekezett elhallgatni lánya elől a bűnüldözés harsány valóságát, így nem is engedte neki elolvasni az első Nite Owl, Hollis Mason életrajzi könyvét, mely A lepel alatt (Under the Hood) címet viseli. Ebben – többek között - szó esik a Komédiás szexuális zaklatásáról Sally Jupiterrel szemben.
Nite Owllal együtt behatolt Sing Singbe, hogy kiszabadítsa Rorschachot. A film egyik leglátványosabb jelenete, ahogy a folyosón elintézik a rabokat.

Sally Jupiter a lánya ügynökeként járt el: kiválasztotta igazságosztó kosztümjét, és elvitte a balsorsú Bűncsapók összejövetelre. Sally Jupiter a tanácskozás során a termen kívül tartózkodott. Laurie itt találkozott a Komédiással, aki meg is jegyezte, hogy mennyire hasonlít gyönyörű édesanyjára. A rövid cseverészést a feldühödött Sally Jupiter szakította félbe. Mikor a kocsival elhajtott édesanyjával a helyszínről, látta a hátsó ablakon keresztül a Komédiás szomorú tekintetét, és sajnálta a férfit. Később elmesélte Sally Jupiter az évekkel korábbi erőszakot, de azt elhallgatta, hogy a tényleges édesapáról van szó, így Laurie képtelen volt megbocsátani a Komédiás tettét. Annak ellenére haragudott, hogy anyja számára megszépültek a régi emlékek, s csak a jóra emlékezett.
Laurie a Bűncsapók gyűlését követően ismerkedett meg, és kezdett el járni Dr. Manhattannel. Anyja azonban nem hagyta jóvá ezt a kapcsolatot, és úgy írta le, hogy olyan mintha egy „hidrogénbombával feküdne ágyba”. Az első perctől fogva vonzódtak egymáshoz, és a későbbiekben együtt is felléptek az törvény nevében, pl. az 1977-es rendőrsztrájk idején. A rendőrök féltették hivatásukat a maszkos hősök miatt, így sztrájkot robbantottak ki a főbb nagyvárosokban. Washington D.C.-ben Laurie és Dr. Manhattan egy különösen erőszakos sztrájkoló tömeggel találta szembe magát a Fehér Ház közelében. Dr. Manhattan felszólította a sztrájkolókat, hogy oszoljanak szét, de nem engedelmeskedtek, így a rendbontókat egy szemvillanás alatt otthonaikba teleportálta. Később értesült Dr. Manhattan a hírekből, hogy két ember szívinfarktusban elhunyt a művelet során.
Laurie nem élvezte a bűnüldözői létformát, és nem tetszett neki, hogy a kormány hasznot húz Dr. Manhattanhez fűződő kapcsolatából, így örült, hogy a Keene-törvény életbelépésével felhagyhat tevékenységével. Mint ismeretes, a törvény betiltotta a maszkos hősök tevékenységét, kivéve azokét, akik hajlandóak voltak a kormányzatot szolgálni.
A filmbéli kosztüm teljesen testhez feszülő latexből készült, és a combközépig érő csizma teszi még különlegesebbé. A képregényben testtől elálló ruhát és magas sarkú cipőt visel a karakter.

Visszavonulása után évekig együtt élt Dr. Manhattannel, de kapcsolatuk egyre feszültebbé vált az istenszerű lény emberiségtől való távolodása miatt. Laurie végül otthagyta Dr. Manhattant, és Daniel Dreiberghez költözött, aki a második Nite Owlként ismert. Hamarosan romantikus kapcsolat alakult ki a két egykori „munkatárs” között. Nosztalgiázás közben elhatározták, hogy újra magukra öltik régi kosztümjeiket, és a bagolyhajóval, Archie-val körülnéznek New York Cityben. Egy tűzesetre lettek figyelmesek a rendőrségi rádión, és a helyszínre sietve kimenekítették a lakóház veszélyeztetett lakosait. Később még őrültebb tettre szánták el magukat: kiszabadították az időközben bebörtönzött Rorschachot.
A hazatérést követően felbukkant Dr. Manhattan és Laurie-val együtt a Mars bolygóra távozott, ahol a nő megpróbálta meggyőzni a lényt, hogy mentse meg az emberiséget a mindenre kiterjedő nukleáris háborútól. Beszélgetésük során értesült arról, hogy a Komédiás a tényleges édesapja. Sokkolta a hír. Dr. Manhattan azonban rádöbbent, oly sok ellentmondás és rendkívül kicsi valószínűség ellenére két ellentétes személyiség - mint Sally Jupiter és a Komédiás – afférjából megszületett Laurie. Dr. Manhattant lenyűgözte ez a csoda, és meglátta az emberiség értékét, így visszatért, hogy megmentse a Földet. Későn érkeztek vissza, mivel Adrian Veidt (Ozymandias) akciója révén New York City fele romokban hevert milliók halálát okozva. Dr. Manhattan és Laurie Ozymandias antarktiszi bázisára sietett, ahol végül azzal szembesültek, hogy a terv bevált: milliók halálával ugyan, de a Föld megmenekült a nukleáris háborútól, és a korábban ellenséges országok együttesen lépnek fel az „idegen” beavatkozás ellen. A bűnüldözők végül belátták, hogy jobb elhallgatni az igazságot, mivel kitört a világbéke. Rorschach ellenszegült, így Dr. Manhattan megölte.
Hazatérésük után Daniel és Laurie új személyazonosságot vett fel, Sam és Sandra Hollis néven, valamint szőkére festették hajukat. Meglátogatták Sally Jupitert Kaliforniában, ahol Laurie elmondta édesanyjának, hogy megtudta apja kilétét. Felmérte, hogy milyen komplikált kapcsolat volt Sally Jupiter és a Komédiás között, így megbocsátott anyjának. Ahogy távoztak, az idős Sally Jupiter a Percrekészekről készült fényképet magához véve megcsókolta a Komédiást, és könnyek futottak végig arcán.
A 2009-es mozifilmben Laurie Juspeczyk szerepét Malin Akerman alakítja. Érdekesség, hogy a hölgy 1978. május 12-én született, míg a filmbéli anyját alakító Carla Gugino 1971. augusztus 29-én, azaz csupán hét év van közöttük.

Nite Owl II

Az 1945-ben született Daniel Dreiberg inkább technológiai tudására és vívmányaira támaszkodott, mintsem keménységére, így eltért jelmezes igazságosztó társaitól. Meg kell azonban jegyezni, ha a szükség úgy kívánta, akkor több mint megfelelően helytállt az ökölpárbajban is. Eszközeit és felszerelését a bagoly motívum határozta meg. Légi járművének bagoly alakja van, és Archie-nak nevezi. A mitológiai Merlin varázsló kedvenc baglyát Archimedesnek hívták, és innen a név. A jármű számos, védekezésre és támadásra alkalmas eszközzel van felszerelve.
A bankár apa hatalmas örökséget hagyott fiára, melyet Daniel bűnüldözésre tervezett kütyük megalkotására használt fel. Gyermekkori hőse Hollis Mason, az első Nite Owl volt, akinek visszavonulása után levelet írt, és ebben kérte, hadd léphessen örökébe. Hollisra nagy hatással voltak Daniel vívmányai, így képtelen volt elutasítani az ötletet. Így lépett színre a ’60-as években a második Nite Owl, a két férfi barátságot kötött, és minden egyes szombaton összeültek sörözni.
A kissé pocakos Daniel eltűnődik unalmas hétköznapi életén, és mélabúsan gondol vissza mozgalmas bűnüldözői múltjára.

Hollishoz hasonlóan Daniel is barátságos, becsületes, nyájas személyiség. Abban is hasonlít példaképére, hogy kortárs bűnüldöző társaitól eltérően pszichológiai zavaroktól mentes. A zenében a modern pop ellenében a ’30-as és ’40-es évek jazzét részesíti előnyben.
1965-ben állt össze maszkos hős társával, Rorschachkal a szervezett bűnözés ellen. Később részt vett a Bűncsapók ülésén, amely azonban nem tudott teljesen kibontakozni. Az évek során Daniel kezdett ráébredni, hogy költséges tevékenysége kevés eredménnyel jár, így az 1977. augusztus 3-án életbe lépett Keene-törvény után visszavonult, bár a képregény eseményei idején (1985) úgy tűnik, megbánta ezt. Mikor nem a bűnözés ellen szállt harcba, mesterien elsajátította az aeronautika és a zoológia tudományát, s a visszavonulása után tudományos cikkei jelentek meg ornitológiai kiadványokban.
1985-ben Daniel volt az első a maszkos hősök közül, akit Rorschach figyelmeztetett a Komédiás meggyilkolása után. Ezt követően Daniel találkozott Laurie Juspeczykkel, és egy kávézóban nosztalgiáztak igazságosztó múltjukról. Dr. Manhattannel és Adrian Veidttel együtt részt vett a Komédiás temetésén.
Laurie viszonya megromlott Dr. Manhattannel, mivel az istenszerű lény egyre kevesebb érdeklődést mutatott az emberiség ügyei iránt. Konfliktusuk odáig vezetett, hogy Laurie Danielhez költözött, és egy idő után viszonyba is kezdtek. Mikor szerelmi együttlétre került volna sor, a gátlásos Daniel csütörtököt mondott. Ez erős utalás arra vonatkozóan, hogy Daniel esetleg szexuálisan tapasztalatlan. Pincéjébe sietve aggodalmát fejezte ki a közelgő nukleáris háború miatt, és rádöbbent, hogy mennyire hiányzik neki egykori bűnüldözői hivatása. Laurie-val elhatározták, hogy a Keene-törvénnyel dacolva újra felöltik jelmezüket, és tesznek egy utat New York City egén Archie-val. Ennek során segítettek kimenteni egy égő lakóház bennrekedt embereit. A Nite Owl személyiség felszabadította Danielt, és képes volt a szexuális aktusra Laurie-val a város fölött Archie-val lebegve.
A képen jól megfigyelhető a képregényes jelmez és a filmbéli kosztüm közötti különbség. Utóbbi tökéletesen megfelel korunk igényeinek, és erősen hajaz Batman öltözetére.

Danielnek olyannyira visszajött az önbizalma, hogy eltökélte: Laurie-val együtt kiszabadítja az időközben bebörtönzött Rorschachot. A sikeres akciót követően az önkéntes száműzetésben lévő Dr. Manhattan visszatért, és a Marsra magával viszi egy beszélgetés erejéig Laurie-t. A két egykori társ, Nite Owl és Rorschach pedig elhatározzák, hogy a New York-i alvilágban kutakodnak a Komédiás meggyilkolásával induló különös eseménysorozattal kapcsolatban. Nyomozásuk végén kiderítik, hogy Adrian Veidt áll az események mögött, és Archie-val elindulnak a férfi antarktiszi erődjébe, Karnakba.
A Déli-sarkon Veidt felfedi tervét, mellyel egy „idegen lény” beavatkozását keltve emberek millióit öli meg New York Cityben abban a reményben, hogy az „idegen” elleni félelem összekovácsolja a Föld ellenségeskedő országait, és véget vet a hidegháborúnak. Nite Owl meg akarja ezt akadályozni, de már késő, a gépezet beindult. Rorschachkal együtt látják a monitorokon a pusztítást, és a főbb hírműsorok révén szemtanúi, ahogy az USA és a Szovjetunió vezetői félreteszik korábbi sérelmeiket és hajlandóak együttműködni az „idegen fenyegetés” ellen. Mindezt láthatja az időközben a Marsról a lerombolt New York City érintésével a Déli-sarkra érkező Laurie és Dr. Manhattan is. Rorschach kivételével az egykori bűnüldözők kénytelen-kelletlen beleegyeznek abba, hogy az igazság sose derüljön ki. Ugyan szörnyű tragédia történt, de még mindig elfogadhatóbb, mint egy mindenre kiterjedő nukleáris háború. Mielőtt Rorschach elhagyhatná a fagyos kontinenst és nyilvánosságra hozhatná Adrian tettét, Dr. Manhattan megöli.
A milliók halálát okozó New York-i események után Daniel Dreiberget és Laurie Juspeczyket halottnak nyilvánítják, akik így Sam és Sandra Hollis néven nyugodtan élhetnek tovább. Meglátogatják Sally Jupitert Kaliforniában, ahol anya és lánya félretéve régi sérelmeiket, kibékülnek.
A 2009-es mozifilmben Patrick Wilson alakítja Nite Owlt. A szerep kedvéért felszedett néhány kilót, hogy jobban illeszkedjen a visszavonult igazságosztó karakteréhez. A képregény iránt rajongó John Cusack is élénk érdeklődését fejezte ki a szereppel kapcsolatban.

Köszönöm a figyelmet! Legközelebb Ozymandias ismertetője következik.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. gabe83  PlayStation.Community tag
2010.11.28. 20:28:32
LV21
Válasz 13. Todd üzenetére:
Igazad van, lemaradt a feltételes mód az alapításnál. :-)
13. Todd
2010.11.28. 20:11:10
LV2
Én úgy emlékszem, hogy a képregényben az van írva, hogy az volt az egyetlen találkozuk, és sose jött létre a csopor.
Egyébként érdekes, hogy míg Dan filmes jelmeze az új Batman-ra hajaz, addig Ozymandias tisztára olyan, mintha a Schumaher féle förmedvényekből lépett volna elő.
Quis custodiet ipsos qustodes.
12. DAHANDE  PlayStation.Community tag
2010.11.28. 19:39:00
LV7
Kitünö ìràs,mint mindig.
FMA Brotherhood - best anime ever
11. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.11.28. 19:12:34
LV8
Válasz 10. gabe83 üzenetére:
Én meg pont fordítva vagyok vele. Gyerekkoromban nem igazán rajongtam a képregényekért, főleg a szuperhősösökért de a sorozataid érdekesek és a Transformers témáról olvasnék, mert az még érdekelne ebből a MARVEL/DC Comics világából.
10. gabe83  PlayStation.Community tag
2010.11.28. 19:07:33
LV21
Válasz 7. DawidHUN üzenetére:
Gyermekkoromban szerettem a rajzfilmet, de a két mozifilm nem mozgatott meg. :-(
9. zolika  HALF NINJA
2010.11.28. 19:05:44
LV9
Nagyon komoly blogsorozat, köszönjük szépen!
Anthony Hopkick :D
8. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.11.28. 18:59:09
LV8
Válasz 7. DawidHUN üzenetére:
Mármint a következő sorozatot ha ez lement.
7. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.11.28. 18:58:03
LV8
A Transfomers-es robotokról írhatnád a következőt. ;)
6. Onimushaman  Szerkesztő
2010.11.28. 18:21:25
LV24
Kövibe ne pucér legyen. :D
señor
2010.11.28. 17:59:17
LV4
Válasz 4. Kim-Dzsong-Il üzenetére:
Igen, főleg, hogy az nem a Batman...
Minél több dolgot ismersz, annál kevesebbet tudsz.
2010.11.28. 17:36:40
LV1
A batman latexben van?
kedves vezető
3. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.11.28. 14:39:04
LV22
Válasz 2. gabe83 üzenetére:
Na majd megsasolom köszi:)
2. gabe83  PlayStation.Community tag
2010.11.28. 14:36:24
LV21
Válasz 1. Penge70 üzenetére:
Keress rá a neten. Szőkén is durva! :-D
Bár a hajszín mindegy, tényleg jó nő!
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.11.28. 14:33:47
LV22
Ez a csaj bitang jól nézz ki ebben a szűk hacukában, marhára bírom az ilyet:)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV21
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
25742 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Balassa Gábor
Fórumhozzászólások száma:
10419 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
849 db
Utolsó belépés:
2019.01.31. 12:14:04
Regisztráció ideje:
2008.11.14. 11:51:35
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea