PlayStation.Community Blog ›› HUN_ter

15 hozzászólás

2010.10.02. 13:59:28

Utolsó hozzászólás: HUN_ter

2010.10.03. 18:02:38

Megosztás
Értékeld a blogot!
A BioShock Infinite-et hegesztő Irrational Games nemrég közszemlére tett egy kiadós, 10 perces gameplay-t, ami talán kicsit renderelt, talán kicsit korainak tűnik, de mégis látványos és nagyon sok részlet megtudható belőle. Ken Levine nem hiába ajánlotta nekünk, hogy a gameplay-t többször, jól odafigyelve nézzük végig… A világhálón már sok spekuláció és pletyka kering a benne látottakról, ám én egy saját verzióval szeretnék kedveskedni a PSC Közösségének. Jöjjön, aminek jönnie kell!

A video legelején egy nagy festmény rajzolódik ki előttünk. De mit is látunk rajta? Középen az a George Washington áll, aki elsőként írta alá az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányát és töltötte be elsőként az elnöki posztot. Tevékenysége miatt a „Nemzet Atyja” elnevezést is sokszor viseli, valamint az amerikai főváros, Washington is róla kapta a nevét.
Jobb kezében a Szabadság Harangját (Liberty Bell) tartja, mely csakugyan az államalapítás egyik fő jelképe. A sérült harangra a következő szöveget vésték: Hirdessetek szabadságot a földön, annak minden lakójának (részlet, Leviticus 25:10). Bal kezében pedig nem más, mint a sínai kőtábla kapott helyet, amin a tízparancsolat látható.
Haladjunk akkor bentről kifelé. Az államfő körül különböző nemzetek képviselőit láthatjuk. A megjelenítés eléggé karikaturista, a főbb jellemvonásokat kiemelve – és nem feltétlenül a jókat. Bal oldalt láthatunk kínait, írt, indiait; jobb oldalt pedig zsidót, mexikóit, japánt és közép/dél-amerikai indiánokat. Felülről kezdve lefelé pedig a következő felirat olvasható: Istenért és az Országért: Szent kötelességünk őrt állni a külföldi hordák felett.
A bal felső sarokban egy kereszt alatt a „Hit”, jobb felső sarokban egy felröppenő fehér galamb alatt a „Tisztaság”, bal oldalt lejjebb a lándzsákat átkötött szalagon a „Biztonság”, jobb oldalt lent pedig a búzát körülölelő szalagon pedig a „Bőség” olvasható.
Biztos vagyok benne, hogy csak erről a jelenetről oldalakat lehetne írni. De szorítkozzunk a tényekre: a feltörekvő Amerika kapui nem nyílnak meg mindenki előtt. Az „echte”, keresztény amerikaiaknak őrködniük kell a „külföldi hordák” felett. Ha kell, fegyverrel. Ahogy egy jó hazafihoz illik, szent kötelességük megvédeni a hazát. Columbia nem az, aminek látszik.

Booker DeWitt feltápászkodik és elindul a kis utcácskán. A BioShock Infinite egyik legfőbb jellegzetessége, hogy főhősünk nem tett némasági fogadalmat: kommenteli az eseményeket, mely új színt hoz az amúgy sem sötét, fellegekbeli világba. Ezt már a
video elején megtapasztalhatjuk:

- Az a valami ragadta el Elizabeth-et. Meg kell találnom őt.

Tovább haladunk a sikátoron. Oldalt piszkos víz csordogál, jobbra „Columbia legjobb desztillált vizű jege” feliratú kis kocsi látható, szemben pedig furcsa lovaskocsi közeleg. A ló nehéz, robosztus léptekkel halad. A fémes patakoppanások nem véletlenek: az állat egy gép, egy vasmén. Oldalán ezt olvashatjuk: Anarchisták vesszenek szép városunkban! „A halál túl jó a véghez” – Warden Watts. Talán ez a Warden Watts is ugyanolyan politikus, mint Saltonstall. A lovaskocsi egyik kereke hiányzik, a kiálló tengely a macskaköves utat karistolja szikrákat hányva. A kocsis – mint kiderül, újságárus – elbóbiskolt. Mielőtt kiérnénk a térre, jobb oldalt a falon egy hirdetésen „Sinclair szivarok” felirat olvasható. Sinclair neve a BioShock 2-ben is feltűnt: Augustus Sinclair – tudós és üzletember – Rapture egyik kulcsfigurája volt. A Sinclair Solutions nevű cége a legfontosabb és legnagyobb plasmid-kutató vállalat a víz alatti világban. Érdekesség, hogy Sinclair sokat szivarozott.

A térre kiérve egy éppen összedőlni készülő épület magasodik felénk. Nem is kell sokáig várni, hogy a masszív építmény a mélybe zuhanjon és a hozzá tartozó harang pár méterrel előttünk érjen földet. Jobbra fordulva a félig lelógó plakáton a „Columbia celebrates 4th…” látható. Gondolom a város 4. évét ünneplik… Ha jobban megfigyeljük ezt a plakátot, egy ponton mintha alig kivehetően megváltozna a felirat. Ilyen „átváltozásokkal” később is fogunk találkozni. A tér körül és tovább az utca két szélén boltok és a hozzájuk tartozó cégerek láthatók. A sarkon viszont érdekes látvány fogad: egy hölgy a mögötte lángokban álló boltjának bejáratát sepregeti nyugodtan. A következő sarkon Columbia kisasszony hatalmas szobra fogad. A szobor lábánál varjak lakmároznak egy ló teteméből. A boltív előtt Saltonstall néz ránk a politikai plakátokról „A hitért, a fajért, a hazáért” felirattal. Felettünk „Columbia Freight” címkével ellátott rakományok gurulnak szakadatlanul.
Következő állomásunk egy kis park virágokkal és fákkal. Bal oldalt egy férfi eteti a köré sereglett varjakat. A park közepén lévő emelvényről maga Saltonstall hirdeti az igét. Egy fegyverrel teli láda feletti tábla harcra hívja a patriótákat az anarchisták ellen. Mi egy jóféle mesterlövész puskát választunk magunknak. De amint kezünkbe vesszük a fegyvert, Saltonstall ránk förmed:

- Ki vagy te?! Charles! Végezz vele!

Charles, a varjakat etető úriember, nem is habozik. Ránk ereszti a varjakat, mire hátrálni kényszerülünk. Persze bennünket se kell félteni. Jól irányzott lövésekkel válaszolunk és Charles-t sikerül is lelökni a mélybe. Kettőből egy megvan. Saltonstall felkapaszkodik a Sky Line-ra és egy szempillantás alatt a város másik végén ér földet.
A szemfülesebbek észrevehették, hogy amikor Saltonstall észrevett minket, az amerikai zászlós kitűzője átváltozott a jól ismert sarló-kalapácsos kommunista jelképpé. Nemhiába: Columbia nem az, aminek látszik.
A város másik szembetűnő jellegzetessége, hogy minden folyamatos mozgásban van. És ezt szó szerint is érthetjük. A kis akciójelenet után maga Booker is szakít egy kis időt megcsodálni a lebegő épületeket, a lélegző várost. Ahogy lejjebb tekint, észreveszi Charles holttestét egy rakományon, mellette pedig egy kis üvegcsét. Szerencsére a telekinézis kéznél van, csak úgy, mint néhány pillanat múlva a kis üvegcse. „Murder of crows” – ez áll rajta. Több se kell neki, fenékig! Egy kis rosszullét után egy varjú érkezik a kezére, csőréből véres húscafatok lógnak. Egyértelmű: most már mi is képesek vagyunk irányítani a madársereget. Az ámulatból a vészjelző sziréna hangja ébreszt. Saltonstall az, aki már ki is adta az első tűzparancsot. Az ágyúlövedék sivítva közeledik, de szerencsére az emelvényt találja telibe. A puska távcsövén keresztül bekapcsolódunk a tűzharcba. A következő lövedék becsapódását azonban már nem várjuk meg:

- Hát… aki mer, az nyer.

A kezünkre erősített kis kampó segítségével a Sky Line-on találjuk magunkat. Süvítünk, mint a szél.
Itt ér véget a gameplay kielemezésének első része. De ez még csak a kezdet. A második rész esemény- és akciódúsabb lesz, tele érdekességekkel.

Köszöntem a megtisztelő figyelmet! :)
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
15. HUN_ter  Dark Soul
2010.10.03. 18:02:38
LV26
Válasz 14. Dzsupin üzenetére:
xD
So many games, so little time...
2010.10.03. 16:24:37
LV5
ment az egy csillag...jah, az a legkisebb?:D
2010.10.03. 11:32:54
LV4
Válasz 6. HUN_ter üzenetére:
akkor jó, nem én vagyok informálatlan:D elolvastam néhány Bio-s blogodat, nagyon faszák:D
Ratchet and Clank forever:)
12. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.10.03. 10:29:34
LV22
Válasz 9. ufonauta üzenetére:
Simán:)
A náci zombis cikket is ő készítette Gegével, ami szintén nagyon fasza lett:)
11. solid  PlayStation.Community tag
2010.10.03. 09:47:49
LV12
Válasz 10. solid üzenetére:
Jajj, meg az a plakát is mennyire király!!!
"Game has changed"
10. solid  PlayStation.Community tag
2010.10.03. 09:47:23
LV12
Tök jó hogy megint írtál valami okosságot Infinite témában, köszi!
Legdurvább amúgy amikor a nő sepregeti a lángokban álló bolját! Az annyira beteg jelenet, hogy teljesen megnyugodtam, nem lesz épelméjűbb ez sem a víz alatti világnál, sőt! Úgyhogy megnyugodtam, mert imádom az ilyen elborult dolgokat! :D
Külön jó hogy képet is tettél be róla... :)
"Game has changed"
9. ufonauta  PlayStation.Community tag
2010.10.03. 09:29:23
LV15
Szerintem simán lehetnél te is szerkesztő itt a psc-n . Fasza lett .
8. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.10.03. 08:53:31
LV22
Válasz 3. HUN_ter üzenetére:
Ne nekem köszönd, hanem magadnak:)
Ritkán olvasok ennyire igényes és érdekes jól megszerkesztett bejegyzést, és nem csak itt hanem bármelyik más oldalon, ez tény!
2010.10.03. 01:48:55
LV9
Nagyon komoly!
5*
Egyébként tényleg sok az olyan részlet, ami fel sem tünt!
senki sem ültetheti babyt a sarokba!
6. HUN_ter  Dark Soul
2010.10.02. 22:01:49
LV26
Válasz 5. roland31 üzenetére:
eddig mi is csak annyit tudunk ami az IG honlapján található, de ha elolvasod az Infinite-ről szóló blogjaimat, akkor elvileg friss képet kapsz a szituról, de a teljes sztori még csak Levine előtt világos, sztem :D

idővel minden kiderül, addig is abból dolgozok amiből tudok :P
So many games, so little time...
2010.10.02. 20:45:47
LV4
5 csillag. Kösz ezt az elemzést. A sarlókalapácsos dolog meg a plakát átváltozása elég érdekes, fel se tűnt eddig. Ez a játék nagyon komoly lesz:D De én ennek nem nagyon vágom a storyját, a polgármesternek miért világít a szeme? ha volt már erről hí/blog akkor azt linkelné nekem valaki? köszi:D
Ratchet and Clank forever:)
4. ALF22  Son of Liberty
2010.10.02. 16:15:18
LV26
bazz, ez kur..a jó volt olvasni
grat

A gameplayből nekem egyedül a leugrós rész nem tetszett. Itt is csak az jutott eszembe mint az enslavednél: hol van már a régi tomb raider(ps1) mikor minden szart ki kellett centizni, azt lehetett újra kezdeni egy elvétett ugrásnál. Viszont emlékezetes maradt, mert nekem kellett pontosan ugrani.
3. HUN_ter  Dark Soul
2010.10.02. 15:21:06
LV26
Válasz 2. Penge70 üzenetére:
Hálás köszönet! :)

@hypo

ilyesmire mindig tudok szakítani időt ;)
So many games, so little time...
2. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.10.02. 15:06:10
LV22
Mint mindig, ez is szuper:)
Ment a jól megérdemelt 5*
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2010.10.02. 14:56:24
LV28
Nagyon szép munka,köszi!!!
Remélem máskor is lesz erőd (és időd) ilyen minőségű munkával előjönni!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV26
Dark Soul
PSC Kredit
33593 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Balázs Dávid
Fórumhozzászólások száma:
21183 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1965 db
Utolsó belépés:
2019.02.22. 07:17:52
Regisztráció ideje:
2008.09.29. 16:14:32
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea