PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

6 hozzászólás

2010.09.09. 09:52:12

Utolsó hozzászólás: karfiol

2010.09.10. 03:22:15

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az idei év negyedik legértékesebb filmjének előlépő alkotás félelmem szerint éppúgy nem marad fent sokakban, ahogy el sem jut szinte senkihez sem a híre. Jó szokásomhoz híven szeretném javítani a hibás, rossz marketinges döntések által okozott károkat. A magam módján persze.
Bele-beleolvasgatva mások kritikájába, értelmezésébe a film kapcsán világossá vált, hogy ez nem egy egyszerű darab, habár szinte semmit nem tudtam meg róla. Az kiderült, hogy nagyon sok, hasonlóan radar alatt maradt kult művészfilm plecsnijét magára ölti, hiszen jelenet-jelenet után mi magunk is felismerhetünk egyes filmekből képeket. Már, hasonló Frankenstein filmekkel ellentétben azonban a mű élvezhetőségét nem befolyásolja az, hogy értük e a kikacsintásokat, kevesebb vagy több filmet ismerünk a háttérben megjelenők közül.

Mint sok más hasonló filmben, kezdéskor itt is nehéz fogást találni az előttünk zajló eseményeken. Olykor-olykor rámutatunk magunkban egy szálra, hogy akkor ez lesz, ezt kell követni, de a végéhez közeledve ezek kusza módon szerteszét szaladnak és valami egészen újat és egészen szokatlant tárnak elénk, mely utóbbi az egész filmre tökéletesen igaz. De mivel ismertetőt, még inkább ajánlót szándékozom írni, ezért kénytelen leszek magam is valami tartalmat rittyenteni ide.

2092-ben Nemo Nobody a föld legöregebb halandója és ezért végelgyengülését celebek örömködéséhez hasonló elánnal sugározza szerte a tévé a világban. A megváltozott emberi társadalomban ismeretlen a halandóság, elérték a kvázi örök élet állapotát és kuriózum, hogy valaki a régi módszerrel távozzon el. Nemo Nobody 118 éves és miközben az orvosok minél több emléket szeretnének tőle megtudni, ő arra sem emlékszik tisztán, hogy kicsoda és milyen életet élt le.

Különös, önkívületi állapotban utazik az élete különböző pontjai között, más és más sorsfonalat bogjait csomózza ki magának öntudatlanul. Miközben hol egyik, hol másik felesége mellett ébred, önmaga tart tévés tudósítást a dimenziókról és az ismeretlen teremtésmítoszokról tévés dokumentarista stílusban. Elméjében a múlt, a jelen és a különböző jövőképek csatároznak, de mindenképpen kergetőznek vele, mikor kórházi szobájába egy önjelölt újságíró jut be, hogy mélyriportot készítsen vele az utolsó óráiban.

Vagy ez, vagy a régi eljárás, amit a vadul tetovált arcú orvosdoktor alkalmaz rajta, lehetővé teszi számára, hogy kvázi korábbról, születése előttről szerezzen vissza emlékeket és így végre-valahára valamiképpen egy kronológiai rendszerbe terelhesse élete eseményeit, de még mindig konkrétumok nélkül. A film a döntésében csúcsosodik ki anyja és apja között, ami meghatározza az életét éppúgy, ahogyan az élethez való hozzáállását is a későbbiekben. Innentől az események újra lendületbe kerülnek és egészen a vége előttig, nemigen kapjuk vissza a vezérfonalunkat.

De vajon kell egyáltalán ilyesmi amikor a film képei és retró zenéi egyszerre varázsolnak el, régen vágyott mozi élménnyel ajándékozva meg minket? A film minden egyes félórájában újraéljük azokat a vizuális élményeket amik valaha is számítottak, komolyan, csak akkor lenne teljesebb a kép ha dinoszauroszok is lennének benne (vagy vannak is?). A rendező számtalan filmes elemet felhasznál, amely palettája újabb rendezőkkel vonja párhuzamba a filmjét és ez csak jó.

Nem lehet elmenni szó nélkül Jared Leto alakítása mellett. El nem tudom mondani, hogy mennyire KELLETT ő ehhez a szerephez. Alakítása egyedülálló, őszinte és hiteles, még akkoris, amikor magunknak sem tudjuk értelmezni a látottakat. Ő képes arra, amire a hasonló filmekben szereplő színészek nem: megérti, átérzi és átadja a szerepét nekünk, nem pedig értetlenül tátog a kamerába valami olyan szöveget amit maga sem érez vagy ért (a közelmúltban is remek példák voltak erre).

Ritka alkalom manapság, hogy a moziból kitántorogva az EZ IGEN, EZ FILM VOLT érzéssel indulhatok haza. A Mr. Nobody viszont a legjobb és legértékesebb filmek közé való, amit sajnos a nemlétező marketingje és a remek terjesztése (csak a budapesti KINO mozi játssza az egész országban) félelmeim szerint a porba fog lerángatni, pedig jóval többre érdemes alkotás és szívből ajánlom megtekintését mindenkinek.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. karfiol  PlayStation.Community tag
2010.09.10. 03:22:15
LV19
Meg is néztem, nagyon jó a film, mindenkinek ajánlom!
5. karfiol  PlayStation.Community tag
2010.09.09. 18:18:39
LV19
Kösz az ajánlót, megnézem majd.
4. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.09.09. 10:03:03
LV22
Válasz 3. Gulandro üzenetére:
nagyon helyes:D
2010.09.09. 10:01:56
LV2
Válasz 2. Penge70 üzenetére:
Üdv,

teendőim miatt kicsit elhanyagoltam az itteni blogot (is), de igyekszem bepótolni az elmaradt bejegyzéseket.
2. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.09.09. 09:55:57
LV22
Jó sokáig nem voltál János:)

Amúgy a filmet már én is kinéztem magamnak, így most a soraid olvasva, még kíváncsibb vagyok rá
1. Reita  PlayStation.Community tag
2010.09.09. 09:54:52
LV17
Erről a filmről mindenhonnan csak rosszakat hallottam, lehet egyszer meg kéne nézni, hogy el tudjam magamban helyezni.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea