PlayStation.Community Blog ›› HUN_ter

3 hozzászólás

2010.08.17. 18:58:27

Utolsó hozzászólás: HUN_ter

2010.08.18. 11:18:01

Megosztás
Értékeld a blogot!
Aki csak egy kicsit is jártas a BioShock nagyszerű világában, az tudja, hogy Ken Levine és csapata nem légből kapott sztorival dolgozik, hanem megpróbál minél több történelmi vonatkoztatással operálni, hogy a lehető leghitelesebb háttér-történet kerüljön az amúgy is nagyszerű game mögé.
Ez a tendencia a BioShock Infinite esetében sem változott. Bár még csak kevés részlet áll rendelkezésünkre, azért 1-2 történelmi vonatkoztatással már tudunk szolgálni.

Ezzel az 1. résszel induló kis sorozatom a BioShock legújabb részében helyet kapó helyszínek, fogalmak, szereplők, stb. igaz történetével fog foglalkozni. Segítségükkel jobban átérezzük Columbia lebegő, élő városát és tán még kedvet kapunk egy kis történelemhez is. ENJOY!


1. rész

A Pinkerton cég
A Pinkerton cég 19. századi logója. "We never sleep - Soha nem alszunk"

Pinkerton Nemzeti Nyomozó Ügynökség

A Pinkerton Nemzeti Nyomozó Ügynökséget (röviden Pinkerton) 1850-ben Allan Pinkerton alapította Chicagoban. Ebben az időben néhány gazdag iparmágnás szükségét látta a munkásai feletti nagyobb kontrollnak; a megoldást egy magánnyomozói rendszerben látták, így a Pinkerton vállalat épp kapóra jött. A cég magán biztonsági szervezetként és nyomozóirodaként is szolgált. Akkor vált híressé, amikor fényt derített egy, Abraham Lincoln megölésére szerveződött összeesküvésre. Később az elnök Pinkerton ügynököket fogadott fel a saját védelmére a Polgárháború alatt. A Pinkerton ügynökök a biztonsági őrködéstől, a nagyobb értékek szállításán át a szerződéses katonai szolgálatig mindent elvállaltak. Fénykorában a cég több ügynököt alkalmazott mint amennyi katona szolgálatban állt az Amerikai Egyesült Államok hadseregében, ami ahhoz vezetett, hogy Ohio államban törvényen kívülre helyezték a vállalatot attól félve, hogy valaki magánhadsereget vagy milíciát szervez belőlük.
Eredeti Pinkerton jelvény a múltszázadból

1871-ben az amerikai Kongresszus 50.000 dollárt utalt az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy az létrehozzon egy alszervezetet azzal a feladattal, hogy „találja meg és üldözze azon bűnözőket, kik a törvény ellen vétkeznek”. Az összeg elégtelennek bizonyult, így a Minisztérium továbbadta a szerződést a Pinkerton Ügynökségnek.
Ennek ellenére az 1893-as Anti-Pinkerton Határozat szerint: „a Pinkerton Nyomozó Ügynökség vagy hasonló szervezet munkatársát az Amerikai Egyesült Államok Kormánya, ill. Columbia Körzete (ma Washington D.C.) semmilyen formában nem alkalmazhat.
Igazi "WANTED" plakát a Pinkerton cég megbízásából

A 19. században, a munkahelyi zavargások idején üzletemberek Pinkerton ügynököket béreltek fel, hogy épüljenek be a szövetkezetekbe és a sztrájk-szítókat, gyanús alakokat tartsák távol a gyáraktól. A legnagyobb összecsapásra 1892-ben került sor, amikor 300(!) Pinkerton ügynök vett részt a zavargások leverésében. A konfrontációban 7 ügynök és 9 sztrájkoló életét vesztette. Az ügynököket szén, fa, és vas lerakatoknál is alkalmazták Illinois, Michigan, New York és Pennsylvania államokban, csak úgy, mint a nagy 1877-es Vasutas sztrájk idején.
A Pinkerton logó napjainkban

Booker DeWitt egy Pinkerton-ügynök, magánnyomozó. Feladata Elizabeth kézre kerítése és kicsempészése Columbia városából. Úgy néz ki, hogy az ilyen ügynökök csak magasabb berkekben örvendenek népszerűségnek. Ki tudja, Columbia lakói hogyan fognak reagálni jelenlétére? A játékból mindenképpen ki fog derülni.

A 2. részben a Saltonstall famíliáról lesz egy kis összegzés. Ideológiai, politikai vonatkozások és természetesen a BioShock Infinite-ben játszott szerepük kerül nagyító alá.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, STAY TUNED! :)
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. HUN_ter  Dark Soul
2010.08.18. 11:18:01
LV26
Válasz 2. patrik00 üzenetére:
nincs mit, örülök, ha tetszett! :)
So many games, so little time...
2010.08.18. 07:57:31
LV9
Érdekes volt, köszi!
senki sem ültetheti babyt a sarokba!
1. vkrisz  PlayStation.Community tag
2010.08.17. 19:48:38
LV12
Pinkerton volt a Falloutban is (tudom, hogy ez a Pinkerton nem az a Pinkerton, csak egy kis észrevétel volt)
We have a city to burn.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV26
Dark Soul
PSC Kredit
33593 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Balázs Dávid
Fórumhozzászólások száma:
21183 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1965 db
Utolsó belépés:
2019.02.22. 07:17:52
Regisztráció ideje:
2008.09.29. 16:14:32
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID