PlayStation.Community Blog ›› DawidHUN

53 hozzászólás

2010.07.17. 15:01:36

Utolsó hozzászólás: Thera

2010.07.23. 11:58:21

Megosztás
Értékeld a blogot!
A gamesradar-t pásztázva találtam e remek kis cikkre, amit most tolmácsolni (kiegészíteni, átértelmezni, stb.) szeretnék nektek. Kíváncsi vagyok rá, hogy ti milyen véleménnyel vagytok erről a témáról.

A Rockstar Games mindig is értett ahhoz, hogy felhívja a politikusok és a konzervatív gondolkodású játékosok figyelmét magára. A Gran Theft Auto sorozat bűnbandái, gyilkosságai, drogügyletei, a Man Hunt brutalitása vagy épp az, hogy a Bully már a középiskolában is az erőszakot mutatja sok helyen kiverte a biztosítékot de a legemlékezetesebb talán a Modern Warfare 2 oroszországi repülőtéren való szó szerinti tömeggyilkossága kapcsán kirobbant botrány.

Sokan feltették a kérdést, hogy meddig merülhetnek még el a fejlesztők, kiadók a brutalitás, bűnözés bugyraiban csak, hogy eladják a játékukat. Természetesen ott van az a tény is, hogy ezeket a felnőtt videojátékos korosztálynak készítik, de mindenki tudja jól, hogy a vevők legalább 2/3-át nem ők teszik ki.

Sokan azt hiszik, hogy csak ezekre a játékokra igaz az, hogy bűncselekmények elkövetésére "kényszeríti" - ha még csak virtuálisan is - a játékosokat, de ez korántsem igaz.
Felsorolok 6 olyan példát, ami a ma piacon levő játékok nagy többségében fellelhető és bele sem gondolunk, hogy mekkora súlyú bűncselekményt követünk el, hogy ha azt a valóságban tennénk meg.

6. Lopás, betörés:
- Ha azt hiszitek, hogy a GTA volt az első játék amiben lopni kellett akkor tévedtek. Senki sem gondolt még abba bele, hogy Link, a Zelda játékok hőse már NES-en arra ösztökélte a gyanútlan játékosokat, hogy betörjön mások házába és minden tárgyat átvizsgáljon valami mozdítható, vagy értékes holmi után.
Ez a séma azóta minden ártalmasnak hitt RPG játékban megtalálható. Nincs olyan helyszín, ahol ne kutathatnánk a szerkényekben, asztalfiókban, ládákban, stb. De akár a Resident Evil sorozatot is felhozhatnám, ahol szintén túlélésünk kulcsát jelenti az, hogy mennyire ügyesen "vadászunk kincsekre" mások holmija közt.

5. Állatkínzás:
- Az aranyos kis pokémonokról a szülőknek a pénztárcájuk jut legfőképp eszükbe, mert a gyerkőcök oda vannak ezekért a lényekért. A történet viszont korántsem olyan gyermeki, mint amire gondolhatnánk. A pokemon egy ádáz gyilkos faj, mely rettegésben tartja az emberiséget és csak úgy tudják felvenni velük a harcot, hogy ha befogják majd idomítják őket a harcokra. A világ összes fejlett országában tiltottak a kutya viadalok. Az aktivisták a bikaviadalok és a kakas verekedések betiltása ellen lobbiznak és eközben a szülők milliókkal tömik a Nintendo zsebét, hogy gyermekük begyűjthesse és harcra kényszeríthesse a közel 500 pokémon teremtményt.
4. Sírrablás:
- Szintén főleg a szerepjátékokra jellemző bűncselekmény. Az Elder Scrolls IV: Oblivion az egyik, mely élen jár ebben. Bevallom, hogy nekem ez a játékstílus a kedvencem és valóban még sohasem gondoltam bele abba, hogy tisztességgel eltemetett emberek sírját feldúlni és kirabolni nem épp tisztességes cselekedet.
Nagy örömmel vesszük el az élettelen test mellől az értékes és erős fegyvert, holott lehet, hogy azt régen dicső cselekedeteiért kapta a király szolgálatában vagy egy erős és gonosz szörnyet legyőzve lett a jutalma. A gyűrűk, melyeket elveszünk és eladunk, hogy aranyra tegyünk szert egykoron a hitvesi fogadalom jelképei voltak az elhunyt számára és így tovább.

3. Drogok árusítása...főleg gyerekeknek:
- Példának egy olyan játékot hoz fel az eredeti cikk, amiről aztán végképp nem gondolta volna senki, hogy ilyen küldetést tartalmaz.
A Fallout 3-ban MacCready-től, a gyerek város polgármesterétől azt a küldetést kapjuk, hogy szerezzünk be 25-40 doboz "Buffon"-t (Erőt és életenergiát ad, egyszóval szteroid). A gyerekeknek azért van rá szükségük, mert angol-kórban (csontlágyulás) szenvednek. Az már csak egy lapáttal a tűzre, hogy a szteroid megvonása látható tünetekkel jár: agresszió. (Mellékelt képen a szöveg.)
2. Népirtás:
- Itt a StarCraft 2 mánia és emberek százezrei vetik ismét magukat bele az egyik leghíresebb RTS játék küldetéseinek teljesítésébe, hogy az ellenséges fajokat végleg eltöröljék.
Ez a séma minden stratégiai játék legfontosabb eleme: "Tudod, hogy a háborút a Vörös Nemzet kezdte, de a befejezést már Te, a Kék Nemzet fogod írni." A küldetés pedig csak egyetlen módon lehet sikeres: ha már minden egyes Vörös Nemzet dolgozó és katona holtan hever és minden egyes épület, jármű lángokban áll.Győzni csak úgy lehet, hogy ha totális a pusztítás. Más módot nem adnak.

1. Erőszakos nemi közösülés:
- A képet amit láttok mindent elárul. Az eredeti cikk szerzője nem azt látta meg benne, hogy nyálkás Alien-ünk legújabb vacsorájaként kezeli az áldozatát, hanem a legdurvább erőszakos nemi közösülést amit videojátékban eddig látott ugyan is az Alien leghőbb vágy az, hogy a számára idegen fajokkal közösüljön, vagyis elhelyezze benne tojását, hogy az ki tudjon kelni és parazita módon a gazdatestből lakmározva tudjon fejlődni. Ez kérem valóban kimeríti a nemi erőszak fogalmát.
Nektek mi a véleményetek a videojátékokban fellelhető bűncselekményekről? Ki találkozott már olyannal, hogy valaki a való életben is a játékokban átéltek szerint cselekedett vagy épp ki az, aki képes jól elkülöníteni az ilyesfajta gondolkodásmódot a videojátékokon kívül?

Forrás
Blog hozzászólások
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
53. Thera
2010.07.23. 11:58:21
LV1
Nahát, ez a pokemonos aspektus még sosem jutott eszembe, pedig...
H@V3 n0 PH34R 0Ph P3Rph3ct10n.
52. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.19. 15:21:25
LV8
Válasz 51. KKari üzenetére:
Én pl. nem tudok a GTA sorozattal játszani. Sci-fi, RPG, történelmi játék, kitalált sztori, horror, stb. Ezekről tudod, hogy nem valóság, de amikor már tényleg "életszimulátort" játszol az...zavaró. Engem undorított egy idő után már a GTA3 ezért abba is hagytam és azóta nem játszom a sorozattal. Az előző részek még poénosak voltak mert tényleg azon volt a hangsúly és nem az valósághűségen.
51. KKari  PlayStation.Community tag
2010.07.19. 14:27:57
LV6
A felvetett problémát jól példázza szerintem a Naughty Bear is. Mindenféle édes, aranyos gúnyába próbálja bujtatni az értelmetlen erőszakot (még csak nem is a világ megmentése ad rá okot) és vannak akiknek ez tetszik, még ha csak játékban is teszik ezt.

Ha a játék egy jól körbehatárolt kontextusba helyezi az erőszakos cselekményt, vagyis jó-szándékú ember számára is megérthető az az ok ami miatt az erőszakhoz kell fordulni, akkor máris jobban elválasztható a játék világa a való élettől, meseszerűvé válik a helyzet, ahol a gonosz megkapja méltó jutalmát, a jó győz, stb. :)
De ha egy egyszerű hétköznapi szituációt kell a játékban puszta erőszakkal lereagálni... :S - elhiszem hogy az hatással lehet gyengébb személyiségekre, és én az ilyen feladatokat a játékban sem tudom élvezni.
- Have you tried turning it OFF and ON again?
2010.07.19. 13:52:49
LV4
na igen, ezek a buncselekmenyek elgondolkodtatoak, de nem csak a jatekok kapcsan, szerintem a mai mozi sem tudja mar nelkulozni ;-) sok mindent csinaltam eletem korabbi szakaszaban amire nem vagyok buszke, de valahogy nem vettem eszre megamon hogy inspiraltak volna a jatekok vagy a filmek (inkabb a konnyu penzszerzes keves meloval kis kockazattal), viszont amit el kell ismerjek kicsit enyhitettek az itt-ott fellepo buntudaton. ha nap mint nap latod, es virtualisan ateled ezeket a "bunoket" mar valahogy nem zavar annyira ha neha neked is becsuszik az eletedbe hasonlo ;-)
49. Lara  beauty junkie
2010.07.19. 13:49:42
LV26
Válasz 47. DawidHUN üzenetére:
aha, okés.

:D
48. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.19. 13:37:11
LV8
Válasz 46. squaresoft üzenetére:
Ok semmi gond. ;) Csak példának hoztam fel, hogy megértsd minél jobban tagadod, annál nagyobb hatást vált ki belőled. Mint a Fallout 3-as példa.
Ha a melóban nagy a hajtás vezesd le otthon majd valamilyen játékban a feszültséget ;) ... de most már valóban tudni fogod, hogy mi a különbség a valóság és a játék közt. Én is mindig azt mondtam, hogy képes vagyok józanul gondolkozni és mégsem vettem észre, hogy ezek az életben bűncselekmények lennének, bár amúgy sem tettem volna meg őket a játékokon kívül, de marhára elgondolkoztam rajta, hogy miért nem figyeltem erre még fel.
47. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.19. 13:32:58
LV8
Válasz 45. Lara üzenetére:
Rossz szót használtam. Manipulálni=nevelni, nem kell hosszasan rábeszélni, okítani, stb. De mint írtam már, neked hiába is magyarázhatom, mert már magam vagyok zavarban, hogy 20 példát kell felsorolnom arra, hogy tökéletesen félreérted azt amit mondani akarok és csak azért is támadod az érveket. Most is pont te magad bizonyítod be, hogy a VJ előtt is voltak olyan dolgok amik befolyásolták az embereket olyan cselekedetekben amik embertársaik ellen irányultak. Azóta már nincsenek diktátorok és mégis könnyedén kiokíthatóak az emberek arra, hogy hogyan kezeljék a fegyvert, stratégákat nevel az RTS. Az USA hadserege pl. saját videojátékot fejlesztett ki (Ameria's Army) arra, hogy a katonákat képezze és persze ingyen letölthető PC-re, hogy a legjobb játékosokat meg tudják találni és be tudják toborozni, mert tele van a hadsereg reklámjával. RTS játékokkal képezik az akadémián a tiszteket stratégiai döntésekre. Ez nem összeesküvés elmélet! Fogd már fel légyszi, hogy nem azt mondjuk, mondom, hogy most minden játékos a tudata alatt tömeggyilkos, vadállat bűnöző, hanem azt, hogy a gondolkodásmódunk ugyan úgy befolyásolva van, ha tetszik ki vagyunk képezve, fel vagyunk készítve bizonyos helyzetekre, mint amikor a Világégések alatt a propaganda mosta az emberek agyát tisztára csak annyi a különbség, hogy most saját akaratunkból vessük alá magunkat. Én is marhára rácsodálkoztam erre a cikkre, mert sohasem figyeltem fel arra, hogy milyen bűncselekményekhez kapcsolhatóak.
Mit kell még mindig azon görcsölnöd, hogy az ég világon senkire sincsenek hatással a játékok?! Annyit mond csak a cikk, hogy már ez is az egyik a sok közül és el kell fogadni, ki kell mondani. Attól, hogy Te egy szabad és független nőnek vallod magad aki képes józan döntéseket hozni, nem feltétlen igaz a helyzetet a világ minden játékosára. A QJ-n most van egy hír, hogy egy 19 éves gyerek egy 22 éves szellemi fogyatékos srácot ölt meg az XBOXáért, pedig csak kérnie kellett volna tőle, mert a szerencsétlen mindent megadott volna egy normális gyerek barátságáért. Ha nem xbox lett volna, hanem mondjuk a legújabb X-man képregény akkor is csak annyi a mondanivalója a hírnek, hogy mindig van, ami rossz útra tereli az embereket, hogy ha nem figyelünk fel rájuk időben. Legyen az hazugságokon alapuló 2VH-s propaganda, videojátékok erőszak vagy csak 1 tábla csokoládé, amiért fejbe verjük az óvodában a társunkat. Ha nem lép közbe valaki, a gyerekben rögződik, hogy máskor is erőszakkal veheti el a csokit ahelyett, hogy kérhetné szépen is.
2010.07.19. 12:45:00
LV4
Válasz 42. DawidHUN üzenetére:
ja igen tenyleg idegbajos hangulatban irtam az elso kommentet ide, de nem a jatekok miatt hanem mert eppen melobol bongeszem az blogot es mar eleve sik ideg vagyok azert megt nem egeszen ugy megy a melo mint terveztem, szoval kikapcsolodas kepp bongeszem a netet. mar szerencsere sikerult megoldani az atmanati fennakadast, csak most azert vagyok idegrohamonmert az ehhhalal fenyeket, szal huzok ebedelni, allitolag lenyugtatja az embert egy jo ebed.
45. Lara  beauty junkie
2010.07.19. 12:41:09
LV26
Válasz 42. DawidHUN üzenetére:
már megbocsáss de a videojáték feltalálása előtt is fegyvert fogtak az emberek és manipulálhatóak voltak.
lásd hitler. őt sem a videojáték miatt követte az a sok barom.

a gyengéket, bikákat lehet irányítani, eszmék alá kényszeríteni a fejüket.
a pszichopata hajlamú emberek meg még kényszeríteni, lökdösni sem kell.

lehet, hogy te a videojátékokból tanulod meg az élet apró dolgait és marhára befolyásol téged. de akit normálisan nevelnek, mint gyereket. aki normális, azt biztos nem fog manipulálni semmi ilyen.
2010.07.19. 12:30:17
LV4
Válasz 42. DawidHUN üzenetére:
;-) igen, azt nem tagadom hogy nincs nevelo hatasuk, sot egyre jobban van. mar a jatekok jobbannevelnek mint az iskolak mivel a gyerkocok hamarabb a hatasuk ala kerulnek. en csak azt mondom hogy az agressziot ezek nelkul is ki lehet hozni valakibol. de azert az tulzas hogy ettol manipulalhatoakka valnank. szerintem ez egyeniseg kerdese, ha valaki konnyen manipulalhato azon a jatek sem sokat segit es forditva. esetleg ugy erted hogy a jatekokon keresztul manipulalnak minket? hm.. ebben lehet valami ;-)
2010.07.19. 12:23:10
LV21
Király!!!!
Alien mint nemi erőszak és még igaz is!!!!!!
Sztem 10 éves kor fölött már a leghülyébb is tudja hogy ezeket nem lehet a valóságban megcsinálni.
lol
42. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.19. 11:49:19
LV8
Válasz 41. squaresoft üzenetére:
Látod azt mondod, hogy nem hat rád a videojáték, mégis úgy kiakadsz a védelmében, hogy látom lelki szemeim előtt a kidülledő ereket a homlokodon. ;) Mint írtam, sajnos rossz szemszögből közelítette meg az eredeti író és én is a témát és a lényeg az lenne, hogy milyen olyan bűnös cselekedeteket teszünk meg a játékokban, amiért a való életben bizony dutyi járna. Ettől függetlenül már Lara-val is megbeszéltük a dolgot, hogy a vj-nek is, mint minden másnak van nevelő hatása, bármennyire is próbálod tagadni. Nem azt mondom, hogy ettől lesz tömeggyilkos, agresszív vezető valaki, hanem azt amit az MGS4 is mond, hogy az így felnevelődött generációk már sokkal "manipulálhatóbbak" lesznek és könnyebben vehetőek rá pl. arra, hogy fegyvert fogjanak kitalált eszmékért vagy, hogy kisebb bűnt kövessenek el a nagyobb jó érdekében. Nem a hibáztatáson van a hangsúly, hanem azon, hogy tagadod a tényt, hogy ezek igen is képesek hatni rád valamilyen formában.

Mondok egy példát: Egyszer amikor egy testőr mellett dolgoztam éjjel nagyon gyorsan kellett A-ból B pontba eljutnom mert gáz volt. 160-al mentem egy olyan úton egy böhöm kocsival, amit nem ismertem és későn vettem észre, hogy jön egy kanyar. Ha nem tanultam volna meg a videojátékokból, hogy hogyan kell az ilyen kanyart bevenni, most rég nem írnék ide, de tudtam, hogy a fékre nem szabad rátaposni mert akkor csúszni fog a kocsi, ehelyett a kanyar közepénél kell a gázra, hogy az a pár száz lóerő ami a kocsiban van kitépje azt a kanyarból a megfelelő irányba, ergo drifeltem vele úgy, hogy előtte nem is gyakoroltam, csak a videojátékokban. És sikerült. Túléltem. Ha Te is mondjuk zombikkal kerülnél szembe tudnád, hogy a fejlövés a hatásos "ellenszer".
2010.07.19. 11:15:14
LV4
de hat arra jo a jatek, hogy buntetlenul es kovetkezmenyek nelkul, virtualisan tegyuk meg azt amit valojaban nem lehet.. mert hat valljuk be ki a fax jatszana vagy adna ki penzt olyan jatkert amiben egesz nap a kozertben kell sorba-alni meg otthon viragokat ontozni...

amugy meg senki ne pofazzon nekem hogy ez hogyan hat a mai kolkokre, mert a vilag legeroszakosabb orszagaiban nem is tudjak mi a picsa az a videojatek es a kisgyerekek megis gepfegyverrel futkosnak az utcan es macsetakkal vagdossak egymast halomra, sierra leone es hasonlo koszfeszkek...

gressziv vadbarom vezetok meg playstation nelkul is vannak az utakon. med mindig jobb ha a gran turismoban szaguldozol mint a kozutakon ;-)
40. Lara  beauty junkie
2010.07.18. 21:54:35
LV26
Válasz 36. Vitya üzenetére:
!
és még indexelni sem indexel senki! ezt se hagyjuk ki.
39. Lara  beauty junkie
2010.07.18. 21:52:16
LV26
Válasz 27. DawidHUN üzenetére:
most már kezdem unni, hogy valami jóember mindig beszól nekem valamit. :D
2010.07.18. 17:02:19
LV1
a játékok sokmindenbe segítenek :D pl: araknofobia stb

olyan mint a drog az is "rossz" de a skrizofén emberek gyógyúlnak már a drog beszerzése alatt is
37. Sakamoto_14  A bölcs
2010.07.18. 14:50:08
LV20
A mai játékokban már csak gyilkolászni kell (kivéve a 3+ kategóriásakat). Ezeken kívül nagyon kevés jó játék van. Még ha a jó célért küzdesz, akkor is bűnöznöd kell lépten, nyomon.
36. Vitya  PlayStation.Community tag
2010.07.18. 12:22:10
LV2
arról már ne is beszéljünk, hogy a GTA-ban vezetés közben nincsenek bekötve az emberek...
35. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2010.07.18. 10:47:58
LV21
Válasz 34. Old_Raiden üzenetére:
Az alient meg az ösztönei vezérlik, igaz a kis Pokémonokat azért begyűjteni, hogy mi helyettük verekedjenek és mi dicsőítsenek nem szép !
34. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2010.07.18. 10:42:49
LV21
Viszont ezek bűnök, az adott játékban lévő szituhoz képest elévülnek, hisz a világ megmentése előrébb való ! :D
33. Chrome  PlayStation.Community tag
2010.07.18. 10:01:33
LV10
Ilyen alapon ismerek egy legendás játékot amiben a 6ból legalább 3 tétel stimmel.

Lopás, betörés, Állatkínzás, Sírrablás

Na tipp?


Tomb Raider :D

Amúgy poén a cikk, köszi a bejegyzést :)
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
32. Alien  PlayStation.Community tag
2010.07.17. 22:58:34
LV10
az egész ott el van cseszve, hogy a sport és logikai játékokon kívül mindenben gyilkolni kell.

erre valamiért amerikában fogékonyabbak (agyukra megy a mogyoróvaj)..
31. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.17. 21:54:06
LV8
Válasz 30. tenyer01 üzenetére:
Virtuálisan tekintve igen, de a cikk arról szól, hogy mi minden olyant teszünk a játékokban szabadon, élvezettel, ami mélyebben bele sem gondolva a való életben bűncselekménynek számítana. A bűn fogalmát nem a játékokban vezették be, tehát nem arról van szó, hogy ebből tanulna bűnözni a videojátékos ifjúság - a cím, a tartalom is arról szól, hogy a való életből vett bűnös cselekedeteink tükröződnek vissza - , hanem arról, hogy annyira részeivé váltak a játékoknak, hogy észre sem vesszük őket és így még könnyebben befolyásolhatják azokat, akik erre érzékenyek.

pl.: A zelda óta tudjuk, hogy a házakba betérve át kell kutatnunk minden zugot és gondolkodás nélkül zsebre kell vágni mindent ami értékes. A való életben ezt senki sem követné el, de ha játszik egy RPG-vel már zsigerből tudja, hogy bele kell nézni a ládákba. Virtuálisan tehát bűnöző a játékos mert megtanulta, hogy hogyan kell viselkedni ilyen cselekedeteket megkívánó helyzetekben ami elé a játék állítja. Szerintem, hogy ha netalán tán mégis léteznének zombik és rátörnének hirtelen az emberiségre minden normálisan gondolkozó játékos is tudná, hogy a fejlövés a leghatásosabb ellenük, pedig tényleg nem tömeggyilkos pszichopaták, csak ismerik a Resident Evil sorozatot.

Azt hiszem, hogy inkább ebből a szemszögből kellett volna még kiegészítenem a cikket, mert ezt sajnos senki sem látja meg benne, csak azt látják, hogy egy olyan ember írta az eredetit aki minden bizonnyal játék ellenes.
2010.07.17. 21:07:53
LV1
Tehát akkor minden rabló/sorozatgyilkos gamer?
Szvsz épeszű ember nem utánozza azt amit a videojátékokban lát.
Sőt a videojátékokban pont az a jó, hogy olyanokat csinálhatsz, amiket a való életben soha pl: agyonlősz egy embert az utcán, bolygók közt repkedsz, 250el száguldasz végig egy város főutcáján, szupererőd segítségével mented meg a világot. És mindezt nem bünteti senki.
Persze vannak olyanok, akik játszanak, de mégis bűncselekményeket követnek el, de ezt 100%, hogy nem a gamektől teszi, lht szociális helyzet stb.
Ennyi erővel miért nem hibáztatják a reggeli újságot, a magyar televíziót, vagy bibliát, ezekben van szó a bűnről, halálról, gyilkosságról, továbbmegyek, miért nem hibáztatják a POLITIKUSOKAT, hisz lopnak csalnak hazudnak.
Ha elolvad a hó hová lesz a fehér?
29. Sippie
2010.07.17. 20:06:11
LV8
"5. Állatkínzás:"
Mario? Teknős békán ugrálni? az smafu?
Drogozás, mert "gombázni" kell hogy erős és ügyes legyél. Na ugye hogy ugye
Si vis pacem para bellum
28. vixenne  PlayStation.Community tag
2010.07.17. 19:43:37
LV7
Válasz 27. DawidHUN üzenetére:
A 20 helyett simán írhattál volna 200-t is, ha Mo-ról van szó.
Tudod vagy nem tudod, hogy a Madár az Ász?!
27. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.17. 19:38:50
LV8
Válasz 21. Lara üzenetére:
Jaj! Szó sincs arról, hogy meg akarnálak győzni, hogy Te is ilyen befolyásolható ember vagy, mert az itteni tevékenységedből is kiolvasom, hogy nem vagy éppenséggel egy üresfejű plázacica (és azt is, hogy egy épeszű férfiember megpróbál messziről elkerülni :D), csak azt mondom, hogy baromira sok olyan ember van körülöttünk akiket viszont nagyon is könnyen át lehet verni, befolyásolhatóak és ilyen játékok kiszámíthatatlanul hathatnak rájuk és ma már a játék ipart is be lehet sorolni azok közé a médiumok közé, amik tömegesen képesek a jellemformálásra. Most még kötelező olvasmányok vannak...ki tudja, hogy 20 év múlva ha ez a generáció oda kerül, hogy törvényt alkosson nem vezeti-e be a kötelező videojátékokat is az iskolai tananyagba.
26. eszg_  Szerkesztő
2010.07.17. 19:27:38
LV13
Válasz 25. Lara üzenetére:
Valamit valamiért... :D
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
25. Lara  beauty junkie
2010.07.17. 19:20:53
LV26
bár lehet megrázna a 220. xD
24. Lara  beauty junkie
2010.07.17. 19:20:10
LV26
Válasz 22. eszg_ üzenetére:
egy sárga pikachu-t megnyomkodnék egyszer. :)
23. eszg_  Szerkesztő
2010.07.17. 19:19:46
LV13
Válasz 20. Lara üzenetére:
Sose késő bepótolni... :) (van belőle vmi HD verza, arra repülj rá sztem)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
22. eszg_  Szerkesztő
2010.07.17. 19:18:28
LV13
Válasz 18. DawidHUN üzenetére:
Nem is neked címeztem, hanem az eredeti cikk szerzőjének.
Elvileg úgy van, hogy a Pokémonok jelképezik az állatvilágot, szal vannak barátságosabbak meg vadabbak is, de ha szélsőségesen szemét példánnyal találkozol, akkor mindig kiderül, hogy valaki gonosz módon irányítja szegény kis lényt. :)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
21. Lara  beauty junkie
2010.07.17. 19:18:09
LV26
Válasz 18. DawidHUN üzenetére:
édes drága jó istenem. :D
kezdesz megizzasztani. ami ebben a nagy melegben még plusz teljesítmény. :D

figyelj srác,
én most csak a videojátékokról kezdtem el dumálni. mivel arról kezdtünk el dumálni. :D persze, hogy minden embert ér valami inger ami hatással van rá. így csiszolódunk. ebben tökéletesen igazad van.
de azt mondtam, hogy épeszű embert nem fog befolyásolni negatív-> elmebeteg irányba egy videojáték.
+ marha rossz embernek hoztad fel a példát. :D nem fogok venni 5 ezerért pólót mert nincs annyi pénzem hogy 5 ezrekért vegyek felsőket. viszont ha tetszik és van rá money akkor ott és akkor megveszem, nem várok rá 2-3 hetet, amikor mondjuk fele annyiba fog kerülni.

erőszakos és makacs ember vagyok. engem aztán nem nagyon lehet befolyásolni és terelni a birkaeffektussal. :D

nem ismerem a chatroulett okosságot. de ha valaki nem százas, akkor keres valamit, amiben kiélheti a baromságait. nem az adott játék, könyv meg okosság fogja elindítani az úton.
ott vannak az animék. van aki nézi. de néhány beteg japán srác, aki "beteg" az meg az anime szereplős, mangacsajos párnáját dugja, ahelyett élné az életét és csajozna. nem az animétől lett ilyen. de ebben éli ki magát.
olyan szinten hatással lehet az emberre a videojáték, mint egy könyv, vagy egy jó film, egy jó élmény. végigtolja az ember a colossus-t vagy az MGS-t vagy bármit hasonlót.. és megsiratja esetleg, eltárolja az emléket, élete végéig megmarad benne a jó élmény.
de nem fog gyilkolászni tőle.

tehát tartom továbbra is. :)

de azért értelek. csak túl sok dolgot próbálsz összevonni meg komolyan venni szerintem.

meg igaz az is, hogy egy degenerált gyereket, akit degenerált módon nevelt illetve nem nevelt a szülő, azt persze, hogy befolyásolja a játék. csakhogy ott ki a hibás? biztos nem a fejlesztők.
20. Lara  beauty junkie
2010.07.17. 18:59:30
LV26
Válasz 16. eszg_ üzenetére:
az kimaradt. de a legendák alapján biztos úgy van. :D
19. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.17. 18:57:57
LV8
Válasz 17. rolmanus üzenetére:
A PW-ben Snake-nek ráadásul egy 16 éves lánnyal kell randiznia és egy dobozban "fajtalankodik" vele XD Beteg egy játék nagyon.
Egy politikus mit mondana erre, hogy majdnem 40 éves főhősünk egy kislányt vigasztalgat a játékban :P ...betegesen szórakoztató. Ez van.
18. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.17. 18:55:18
LV8
Válasz 13. eszg_ üzenetére:
Nem vagyok pokemon szakértő, mert marhára nem érdekelnek. Egyszer játszottam egy GBA-n pokemonos játékkal és abban lépten-nyomon megtámadott valami állatka akivel az én kis állatkám küzdött meg helyettem. Ebből a szemszögből tényleg állatviadalnak tűnik, de ahogy mondod ilyen hülyeséget már mindenre rá lehetne húzni. Semleges hangvételű cikket erről a témáról nem lehet összeállítani, mert ahány ember, annyi felfogás.

lara: merre laksz? Csak mert odaköltöznék, hogy nem találkozol nem normális emberekkel. :D Ismered a chatroulett nevű baromságot? Ki hinné, hogy a normálisnak látszó emberek a farkukat mutogatják az egész világnak rajta.
Alap dolgok -> mennyiért vennéd meg azt a pólót ami tetszik neked? Az eredeti áron 10 000 ft-ért vagy akciósan 5 000-ért? Az akciós leértékelés egy kis alap dolog mégis mindenkit képes befolyásolni a döntésének meghozásában. Apró inger amit természetesnek veszünk már mert annyira részévé vált az életünknek...mint a videojátékok is. Nekünk ezek nem jelentenek semmi negatívat, az idősebb korosztály megbotránkozik rajtuk, hogy ha találkozik velük, a fiatalabb meg ki tudja, hogy mire képes. Az emósokat sem jósolta meg senki sem...vagy a hippiket anno.
17. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2010.07.17. 18:52:06
LV22
A Metal Gear szériában pedig mindenki vagy egyszemű, kemény, vagy a jóégtudja milyen kígyó, vagy mélytorok. Ráadásul mindenkit hátulról, osonva kell elkapni... beteg állat játékok...
She was a real hero... She was a true Patriot!
16. eszg_  Szerkesztő
2010.07.17. 18:50:22
LV13
Válasz 14. Lara üzenetére:
A Rez- ről akkor ne is beszéljünk, mert az a játék maga a tudatmódosítás... :)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
15. Lara  beauty junkie
2010.07.17. 18:40:38
LV26
Válasz 12. DawidHUN üzenetére:
szerintem meg az a gáz, hogy egy egyszerű élvezetből is problémát csinálnak.
normális embert nem lehet ilyen alap dolgokkal befolyásolni.14. Lara  beauty junkie
2010.07.17. 18:33:55
LV26
Válasz 13. eszg_ üzenetére:
azt a katamari is nyomatja: :D
13. eszg_  Szerkesztő
2010.07.17. 17:58:01
LV13
Az egész faszság, de persze főleg a Pokémonos. A cikk szagértőjével ellentétben több Pokémon játékkal is toltam már, amikből egyértelműen kiderült:

1. Ezek a pokéizé állatok alapból nem agresszívak és csak akkor lépnek fel támadóan ha piszkálják őket.

2. Rohadtul nem kényszeríti őket harcra senki.

Várom már mikor találják ki a Mario játékokról, hogy a drogokat népszerűsítik (LSD-s látvány + ugye a gombák)...
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
12. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.17. 16:49:01
LV8
Válasz 6. Lara üzenetére:
Lara a cikk nem a videojátékokat okolja a bűncselekményekért, hisz pont arról szól, hogy már annyira részei lettek a valóságból átvett viselkedési formák, hogy észre sem vesszük őket.
Ha csak magamat nézem én is egy hatalmas baromságnak tartom a játékokat okolni mindenért, mert én, a NES-SNES-SEGA korosztály első tagjai közül való is fel tudtam nőni úgy, hogy nem lettem a játékok miatt bűnöző.
Aztán belegondolok abba, amit az MGS4 egyik párbeszéde firtat, hogy abban a nem távoli jövőben a katonáknak már nincs szükségük hosszú harci kiképzésre vagy épp ideológiára, országokra, hogy meghúzzák a ravaszt mert videojátékokon és akciófilmeken nőttek fel és számukra az már csak teljesítendő küldetés, parancs.
Szóval egészében nézve a dolgot már észre lehet venni a hatását. Ez olyan mint a c*gánybűnözés. Nem szabad kimondani, de mindenki tudja, hogy létezik. A könyveknek, filmeknek, reklámoknak, internetes portáloknak, magazinoknak és így a videojátékoknak is megvan a maguk hatása az emberiségre. Ezt Te sem tagadhatod le. A probléma pontosan abból ered, hogy az egyik fél tagadja, a másik pedig bagatelizálja az viszont kétségtelen, hogy a mai generációkat már a tudatuk alatt is képes befolyásolni, hogy ha a szülők, barátok, stb. nem tudnak nekik más alternatívákat mutatni.

Na de ne okoskodjak már ennyit ;)
2010.07.17. 16:13:55
LV10
Válasz 9. Duke üzenetére:
Kifejezetten Neked találták ki! :P :D
2010.07.17. 16:10:30
LV4
Válasz 8. Lara üzenetére:
tökéletesen egyetértek. a simpsons családban ki is parodizálják rendesen:P
Ratchet and Clank forever:)
9. Duke  Szerkesztő
2010.07.17. 16:08:52
LV10
Tehát akkor tulajdonképpen az AvP egy bizarr pornó?
8. Lara  beauty junkie
2010.07.17. 16:07:06
LV26
egyébként ha már erőszak, meg ha már annyira pampognak amerikában ezért.
a tom és jerry rajzfilmekben aztán veszett nagy mértékű értelmetlen brutalitás volt.
amiatt miért nem pampog senki?
2010.07.17. 16:01:00
LV4
Válasz 2. BenyoBoy üzenetére:
sztem abba a pokemonos dologba van valami. tényleg bugyután hangzik de a pokemon is állat akár milyen hülyén hangzik is, abba a mesébe azok állatok(kutya formájú is van pl) szóval nem vicc hanem tény
Ratchet and Clank forever:)
6. Lara  beauty junkie
2010.07.17. 15:53:43
LV26
a sírrablásnál pont a Tomb Raidert hagyták ki, de mindegy. * facepalm :D

érdekes a cikk. bár nem tudok egyelőre ebben a nagy melegben mit kezdeni vele. a felsorolások pont jól mutatják, hogy lehet eltúlozni a "videojátékok erőszakosak mindenki gyilkol tőlük" mizériát.
bár mintha a cikk célja nem pont ez lenne.
ennél nagyobb baromságot meg nem hallottam még, hogy "ma piacon levő játékok nagy többségében fellelhető és bele sem gondolunk, hogy mekkora súlyú bűncselekményt követünk el, hogy ha azt a valóságban tennénk meg."
fikció bűncselekményekről beszélni totálisan értelmetlenség.
nem halál mindegy, hogy a játékban mit csinál az ember ha a valóságban nem egy szociopata tömeggyilkos?
ennyi erővel Dosztojevszkij-t is tiltani lehetne a bűn és bűnhődés miatt, mert 'jaj a fikcióban baltával gyilkolászott a tag, ráadásul még lopni is akart előtte. mi lenne ha ezt valaki az életben megtenné?'
agyrém.

az a nyomorék szülő meg aki az idegbajos, hisztis, 3-4 éves gyerekének már odaadja a GTA-t, hogy tessék fiam játsszál, addigis is elvagy, nem kell nevelni... az meg megérdemli, hogy a gyerek fejbecsessze egy féltéglával. / láttam már ilyet, nem a fejemből pattant ki. /

hülyeség. neveléstől meg a genetikai gikszerektől lesz egy ember olyan amilyen. nem a videojátéktól. bár már előttem elmondták ezt.

5. Dragonken  Szerkesztő
2010.07.17. 15:44:18
LV16
Need for Speed sorozat?
de miért nincs DK-n nadrág?
4. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2010.07.17. 15:42:53
LV24
nekem ez jól esett! :D

http://www.youtube.com/watch?v=dwmVqM1J4a4
Playstation
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
LV8
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
6589 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
.
Fórumhozzászólások száma:
837 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
547 db
Utolsó belépés:
2018.03.26. 17:49:15
Regisztráció ideje:
2009.09.09. 22:37:20
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea