PlayStation.Community Blog ›› Sakamoto_14

17 hozzászólás

2010.05.28. 19:16:43

Utolsó hozzászólás: Zsolt

2010.06.24. 19:21:49

Megosztás
Értékeld a blogot!
Egy kis zsebkönyvre leltem egyik nap az említett címmel, amiben mindenféle és rengeteg érdekesség és információ van. Egy része teljesen unalmas, de számomra van néhány, ami felkeltette érdeklődésemet. Ezekből írtam ki néhányat (1988-s a könyv, néhány adatot ennek tudatában kell kezelni).

A magánhangzók közül az E, a mássalhangzók közül a T fordul elő leggyakrabban nyelvünkben.

Furcsa banditák garázdálkodnak Arizona erdeiben. Pisztolyt szegeznek a sétálókra, majd megcsapolják vénájukat. Az így rabolt vért aztán jó áron eladják a közeli magánszanatóriumnak.

A világ legjobban hadaró népe állítólag a francia, percenként átlag 350 szótaggal. A leglassabban a polinézek beszélnek, percenként mindössze 50 szótag hagyja el ajkaikat folyamatos csevegésnél. A japánoknak 310, az angoloknak 220, a németeknek 210 szótag a percátlaga. A rendkívül gyorsbeszédűnek tartott olaszok a második helyen vannak a franciák mögött, legalábbis a kimutatás szerint.

Az USA 7 millió dollár körüli összegért vásárolta meg II. Sándor orosz cártól Alaszkát. Ez annyit jelent, hogy egy hektár alaszkai földet mintegy 7 centért kapott meg.

Los Angeles válóperes rekordere Nina Avery bármixernő. Eddig tizenhatszor vált el, viszont mindössze tizenhárom férje volt, mivel egyik férjéhez többször is hozzáment.

Finnországot az ezer tó országának nevezik, noha valójában közel hatvanezer tava van.

A gyémántok eleddig legnagyobbikára, az eredetileg 3024 karátos Cullinanra Dél-Afrikában bukkantak rá a Premier bányában.

A Föld legtöbbet gesztikuláló népe a mexikói. Piacon beszélgetőket filmre véve megszámolták a kézmozdulatokat, s órás átlagot alapul véve a következő statisztikát hozták ki: egy mexikói mintegy 180-szor hadonászik a kezével 60 perc alatt, egy francia 120-szor, az olasz 80-szor, a finn egy óra alatt mindössze 1 kézmozdulatot, ha tesz. A felmérés nem szuperpontos, de sokatmondó.

Leonardo da Vinci kora egyik legerősebb embere volt. Állítólag alkotásaira és szép számmal ránk maradt találmányaira sem volt olyan büszke, mint arra, hogy puszta kézzel ketté tud törni egy vaspatkót.

Mark Twain szerint nincs frányább nyelv a németnél. Állítását bizonyítandó kigyűjtött néhány szót saját német nyelvkönyvéből. Íme:
Altertumswissenschaften
Freundschaftbezeugungen
Stadtverordnetenversammlungen
Generalstaatverordnetenversammlungen
Kindersbewahrungsanstalten
Unabhängigkeitserklärungen
Wiederherstellungsbestrebungen
Waffenstillstandsunterhandlungen
Mi tagadás, ezek valóban létező szavak, de szolgáljon az e nyelvet tanulók vigaszára, hogy azért vannak a németben rövidebb szavak is.

A nyelv fejlődésének nincs határa. Tanúságul egy férjével zsörtölődő feleség nyomtatásban megjelent szavai: „Rád pazaroltam biológiai aktivitásom legszebb éveit!”

Egy thaiföldi Bíróság 1002 évi börtönre ítélte 1986 végén Penchapong Imszal helybéli rendőrnőt, mert hivatali hatalmával visszaélve bűnös pénzügyi tranzakciókba keveredett. Az elítélt enyhítésért fellebbezett. Nem is hiába, mert a másodfokú bíróság indokait méltányolva, a kiszabott 1002 évi börtönbüntetést 885 évre csökkentette.

Kossuth Lajos több cikket megjelentetett Ramway álnéven. Ez eredeti nevének tükörfordítása angolul: kosút.

A szavak olykor hazudnak. Például: a tűzkő nem kő, hanem fémek elegye. A halcsont nem csont, hanem szarulemez. A cethal nem hal, hanem emlős. A szódavízben egy csepp szóda nincs. A mustárgáznak semmi köze a mustárhoz, sőt még csak nem is gáz. Az esthajnalcsillag nem csillag, hanem bolygó. A szarvas nem szarvas, hanem agancsos, ellentétben a kecskével, ami valóban szarvas. Ezek a szavak becsapós létük ellenére szervesen beletartoznak a szókincsbe, sőt egyéni nyelvi zamattal gazdagítják azt.

Paizs Gábor Salytóhibák című hiba-gyűjteményének ez a meteorológiai bakisorozat a legszebb darabja: A levegő nedves, többfelé van kedd. Az ország egyes részein az égbolt erősen csökken. Az esti hőmérséklet tizenkilenc forint körül lesz. Hétfőn felvonulások várhatóak futó esernyőkkel.

A világ legrövidebb háborúját Anglia vívta Zanzibárral 1896-ban. A háború 38 percig tartott.

A táblás malomjáték a legrégebbi társasjáték. I.e. 1400 és 1300 között már szórakoztak vele Egyiptomban a papok. Feltárták ábráját egy Nílus-menti szentély padlóburkolatára rajzolva, de az athéni Akropolisz lépcsőjébe vésve is. Hasonlóképpen találtak malomtáblát Trója romjainak kiásásakor.

A manapság elterjedt ’’szívalak’’ egyáltalán nem hasonlít az ember szívére. A régi egyiptomiak a krokodil szívéről mintázták a formát a hieroglifáikban, mivel az ő szíve 2 pitvarból és egy kamrából áll.

Valaha azt tartották, az az igazi kovács, aki a tojást is meg tudja patkolni. Nos, a Szobon lakó Kuris Lajos megtudja. Olyannyira, hogy több, mint 1200 lyukat fúrva a törékeny héjra 151 patkót szegelt rá egyetlen tyúktojásra, és ezzel bekerült a Guinness-féle Rekordok könyvébe.

Athéntól Spártáig 249 km a táv. Aki végigfutja, és célhoz érve megcsókolja Leonidász király szobra lábát, az viselheti a ’’Spárta hőse’’ címet, amelyről a diplomát és a hozzá tartozó babérkoszorút Spárta polgármestere nyújtja át. Eddig 3 magyarnak van diplomája erről.
Egy átlagos életkort megélt, átlagos termetű, átlagos étvágyú ember mintegy 50 tonna élelmet fogyaszt el élete során, ami testsúlyának kb. 600-szorosa.

Új-Zéland őslakóinál, a maoriknál, amolyan mágikus szertartás egy-egy keresztelkedő. Az újszülöttet kiviszi a tengerpartra, s ott vízzel permetezett, ingerlő szagú lombot szórnak rá. Közben a törzs varázslója neveket kezd sorolni. Amelyiknél a baba eltüsszenti magát, az lesz a neve.

A sípcsontot azért nevezik ’’síp’’-nak, mert a pásztorok valaha az állatok e csontjából faragták sípjukat.

A Guinness Book of Records maga is rekordot ért el. 1986-ban ez volt a világ legnagyobb példányszámban megjelent könyve: 25 nyelven adták ki közel 50 millió példányban. Példák belőle: Johann Hurlinger 1400 km-t tett meg Bécs és Párizs közt kézen járva; a Srí lanka-i Pubuda Senayaka 42 óra 6 percen át tapsolt megállás nélkül.

Honnan ered a mondás: „Bámul, mint borjú az új kapura.”? A legelő csordával hazatérő tehenek, borjak mindig maguktól megtalálják a faluban azt a kaput, amelyen társaik sorából kiválva be kell térniük. Ha a gazda új kaput csináltat, míg a csorda legel, a jószág akkor is elmegy a szokott úton az ismert ház kapujáig, de megtorpan előtte, mert nem tudja, jó helyen jár-e, és csak bámul rá.

Az embernek egy vakbele van, a verébnek kettő, a pacsirtának egy se.

„Biztos vagyok benne – írta Arlesből van Gogh öccsének, a műkereskedő Theónak 1889-ben Párizsba -, hogy a napraforgóim 500 frankot is megérnek majd.” A sokat nyomorgott festőművész tévedett. Hét képből álló Napraforgó-sorozatának egyetlen darabja 1987-ben 22 millió fontért kelt el egy londoni aukción.

A Föld legtermékenyebb feltalálója Edison volt mintegy 1000 szabadalmával.

A „kabaré” szó a francia „cabaret” (=kocsma) szóból ered.

A madárnyelv igen sokféle, íme néhány példa: a veréb csiripel, a csibe csipog, a bagoly huhog, a galamb búg és turbékol, a gerle kacag is, a szarka csörög, a fülemüle csattog, a rigó rikkant és fütyül vagy trillázik, a fürj pitypalattyol, a gólya kelepel, a páva rikolt, a kacsa hápog, a liba gágog, a tyúk kárál és kotkodácsol, a kakas kukorékol, a vércse visít, a sas vijjog, a haris harsog, a varjú károg, a fajdkakas időnként dürrög, a daru krugat, a papagáj rikácsol, a zsezse meg csicseget.

Az International Star Registery 4-8 ezer ft-nak megfelelő dollár befizetése ellenében bárki emberfiáról készséggel elnevez egy csillagot. Hogy kiről milyet, annak meghatározását magának tartja fenn, válogatni tehát nem lehet.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
17. Zsolt  PlayStation.Community tag
2010.06.24. 19:21:49
LV11
tartott. :)
16. Zsolt  PlayStation.Community tag
2010.06.24. 19:21:39
LV11
Kicsit megkésve, de sikerült elolvasnom. Érdekes dolgok!
És nagy elismerés a begépelésükért, nem kevés időbe telhetett. (Utolsó érdekességnek beírhattad volna, hogy x óráig tarto
15. trinity  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 22:43:14
LV5
Válasz 9. Sakamoto_14 üzenetére:
Akkor pihend ki magad, mert én is örülnék a folytatásnak. Szeretem az ilyen érdekességeket. Köszi!
2010.05.29. 21:57:11
LV2
Annyira azért nem durvák azok a szavak. Elsőre zsinórban az összeset kiejtettem hangosan és jól. Az igaz hogy 5 éve tanulok németül...
A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka.
2010.05.29. 21:28:30
LV21
Nagyon köszi.
Király volt.
Remélem raksz majd még fel hasonlókat.
12. solid  PlayStation.Community tag
2010.05.29. 19:46:45
LV12
Válasz 9. Sakamoto_14 üzenetére:
Hát sajnos ugye nem karfiol-féle celebblogról van szó, ezért aztán nem is olvassák el több mint 600-an... dehát kinek mi jön be...
Mindenesetre szerintem megérte a fáradozást, mindenképpen egy kellemes színfolt itt a sok fos, teljesen értelmetlen blogbejegyzés között...
Köszönjük, Sakamoto-san!
"Game has changed"
11. Alex  PlayStation.Community tag
2010.05.29. 18:32:14
LV13
kurva jó,köszi:)

Leonardo szerintem nem is ember volt.
SouthernPlayalisticCadillacMusic
10. Undefeated  John McClane fehér trikója
2010.05.29. 12:40:03
LV9
sok ilyen blogot kevesebb jaj de rosszatálmodtam blogot
"Miért vagytok gyengék? Játsszatok!"
9. Sakamoto_14  A bölcs
2010.05.29. 12:23:42
LV20
Válasz 7. KROTCHY üzenetére:
Vegyél egy futógépet otthonra, aztán kezdhetsz edzeni!

Kösz, hogy legalább néhányan elolvastátok, ha már órákat szenvedtem a begépelésével. Én ezeket tartottam a legérdekesebbeknek, de ha újra lesz energiám, majd még egy adagot felrakok.
8. solid  PlayStation.Community tag
2010.05.29. 11:27:55
LV12
Ezek marhajók voltak!!! Köszönjük!!!
Egy csomó olyan blog van, ami valamilyen szinten érdekel, ezért elkezdem olvasni, de a végére azt kívánom, bárcsak vége lenne már...
Ez jó hosszú információcsokor volt, de ennél sajnáltam hogy vége. :)

Erről a zsebkönyvről nekem valamiért az a könyvecske jutott eszembe, amit a 2. világháború idején az amerikai hadsereg tagjainak adtak mikor Németországba küldték őket harcolni. Az volt a címe, hogy "Pocketguide to Germany". Na és ebbe írtak olyanokat, hogy "bár Németország területe csak körülbelül akkora mint Texas, azért a földrajza elég változatos", meg hogy "lakói a hitleri náci ideológiák által megfertőzött emberek", meg ilyesmi... tényleg abszolút mindent leírtak amit tudni érdemes az amerikaiaknak (sokszor olyasmit is, amit általános iskolából is illene már tudni... :D)

Még az is le volt írva, hogy mi a megfelelő válasz arra, ha monduk egy német olyat szól be nekik, hogy "az amerikaiak csak egy imperialista megszálló hatalom, akik csak saját érdekeik miatt jöttek ide"
Erre nyilván valami olyat írtak, hogy "Te a dicső amerikai hadsereg tagjaként a demokrácia szent nevében vagy itt, hogy megdöntsd a hitleri birodalom gonoszságait, illetve megállítsd világuralmi törekvéseit"
Nyilván nem pontos amit írtam, de valami ilyesmi volt a lényege... az is durva olvasmány... XD
"Game has changed"
7. KROTCHY  a here
2010.05.28. 23:53:20
LV29
Ebből 2 fogott meg igazán ... a "Spárta hőse" cím (ezt meg kell szereznem valahogy xD) és a "4-8 ezer forintos" (ami már valószínűleg több százezer forintos) csillag elnevezés.
Playing: Uncharted 3 multi
6. Lotar  PlayStation.Community tag
2010.05.28. 22:28:46
LV18
Jöhet még . Érdekes . Köcce
psn/sen id: pcpmate
2010.05.28. 22:03:53
LV6
Köszi, nekem is tetszett :)
"This town... there's... something wrong with it."
4. Resiskull  PlayStation.Community tag
2010.05.28. 21:23:38
LV22
Hát nemtom biztos egyedül vagyok ezzel, de elkezdtem olvasni és úgy a felénél rájöttem, hogy mindez engem egy csigafas*nyit sem érdekel.
Ugyanakkor érdekes információk.:)
2010.05.28. 21:11:47
LV6
Tök jó, egy percig sem unatkoztam, míg mindet elolvastam. Olvasnék még. :)
ブレイブルー
2. wmartin  PlayStation.Community tag
2010.05.28. 19:46:11
LV15
Érdekes bejegyzés, tetszett ;) Jöhetnének még ilyenek !
Bow ties are cool !
1. tomaer15  PlayStation.Community tag
2010.05.28. 19:38:03
LV4
hmmm.... érdekes :]
井の中の蛙大海お知らず。僕は小さな蛙
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV20
A bölcs
PSC Kredit
6813 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
-
Fórumhozzászólások száma:
7852 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3406 db
Utolsó belépés:
2020.01.18. 07:17:07
Regisztráció ideje:
2009.02.19. 20:20:33
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea