PlayStation.Community Blog ›› cjnin

9 hozzászólás

2010.03.25. 22:38:33

Utolsó hozzászólás: Sweet1

2010.03.26. 10:26:18

Megosztás
Értékeld a blogot!
A moziban bizonyos időközönként történik valami, ami felkorbácsolja az állóvizet, megkavarja a bejáratot egysíkúságot. Egyetlen egy feltételnek kell teljesülnie, hogy az ötlet / megvalósítás / újítás átmenjen a rostán: több pénzt kell hoznia.
Jelenleg a 3D-nek sikerült elfogadtatni magát, és igencsak vegyes / téves elképzelések vannak körülötte.
Mindjárt az elején szögezzük le: a 3D még nem járt le, nem fújt ki, egész egyszerűen azért, mert még be sem indult. Ugyanis eddig egy darab Avatarról beszélhettünk.
2009-ben 14 darab 3D-s filmet adtak a mozikban, idén eddig 19 kapott dátumot. Amiből a Tron: Legacy készül a nem sima konverzióval (Phantom kamera, 1000 FPS, plusz 3D kombó: klikk, bár nem sok látszik). Vagyis az Avatar meg a Tron (Jackass-ről is volt szó, de ugyanmár...). Az kettő. Az egyik még csak trailer szintjén. Nincs minek lejárnia, mikor még csak berreg a motor, és az autó egy helyben áll. Böfögött egy nagyot a téli hidegben a kipufogó (Avatar), a filmstúdiók bent ülnek a kényelmes, fűtött vasban, és igyekeznek hülyére venni a közönséget.
Bizonyos értelemben az Avatar (technikailag, mindvégig ilyen értelemben fordul elő, nem kell juhvérrel kenegetni a monitort) túl nagyot lépet. Egyről a háromra mozgatta Cameron a bábukat és az igényeket. Hollywood pedig az ilyet nem szereti. Jobban preferálja, ha egyről a másfélre lehet araszolni. Így ugyanis kiaknázatlan marad a nézők pénztárcájának egy kövérebb szelete.
Az elmúlt időszakban már voltak "kamu" 3D-s filmek, elsősorban animációs alkotások, meg egy-két ócska horror. De még ebben az utólagos-konverziós 3D-s technikában is volt / van bőven anyag, csak éppen James Cameron nem várta meg, hogy a stúdiók megszedjék magukat, mindjárt a következő szintre lépett. Ez pedig több szempontból is veszélyes.
Egyrészt egy konvertálást ki lehet hozni 10 millióból (olyan is lesz, de nagyon korrekt munkát is lehet végezni, ha nem csapják össze), így az újabb technikák jelentősebb költségnövekedést eredményeznének, másrészt pedig veszélyes dolog a közönségnek valami jobbat mutatni, mikor még a régit szeretnénk megvetetni vele. Pont ezért lassan próbálnak átállni az újabb technikákra. Az Avatar meghozta a közönség kedvét a több dimenzióhoz, az Alice esetében is dugig tömték a termeket, aztán sokaknak csak a fanyalgás maradt. Annyi történik, hogy a stúdiók az Avatar szélárnyékában megpróbálnak minél tovább evezni. Az IMAX dettó. Oké, nagyobb vászon, és jobb hang, de lényegében sem az Alice, sem például a Titánok Harca (és még sorolhatnánk) esetében nincs komoly különbség a hagyományoshoz képest (mivel nem IMAX kamerával forgatták, mint a Sötét Lovag első 30 percét, vagy a Transformers 2-ből 10 percet, meg ugye megint az Avatar. És a lista, létszámát tekintve legalábbis, felettébb elitnek mondható). Hollywood mindig is szeretett így dolgozni: valaki készít valami jót, különlegeset, majd a többiek bebújnak a sikere mögé, és szétütik a vasat, míg porrá nem megy. Ilyen hallgatólagos megállapodás, harag nélkül, mert hát mindenki kezében ott a kalapács.
A Dreamworks ezentúl minden animációs filmjét 3D-ben képzeli el, a Warner pedig még ennél is nagyobbat gondol: 2011-től mindent, amit csak lehet harmadikdésíteni akarnak (leginkább konverzióval).
Közben a háttérben megy a lobbizás, a fenyegetés, és a százmilliók elköltése. Március-április környékén három 3D-s film jött / jön ki: az Alice (Disney), az Így neveld a Sárkányod (Paramount/Dreamworks), és a Titánok Harca (Warner). Csak nincs elég hely mindháromnak (észak-Amerikában járunk, de máshol is hasonló). Így a következő héten érkező Titánok Harca nem tud akkora nyitást kapni, mint amekkorát a Warner megpróbált kilobbizni, piackutatásokkal, a várhatóan magas nyitóhétvégével, meg ezzel-azzal). Mondjuk a pár hét alatt konvertált 3D a hírek szerint kritikán aluli, vélhetően nem nagy kár érte.
Még Amerikában is sok multiplexben csak 1 darab 3D-re alkalmas vászon van (folyamatos a bővítés, nemrég szavaztak meg 660 milliót, de hónapok kérdése mire kézzelfogható eredménye lesz), a Paramount pedig nem tökölt, megímélezte a kisebb moziknak, hogy vagy játsszák az egy szem 3D-s vásznon a sárkányos mesét, vagy nem kapják meg a 2D-s verziót sem.
A háttérharc valószínűleg jövőre alábbhagy, mert már lesz hely egyszerre két-három filmnek is (jelenleg az USA-ban a 3D-re alkalmas vásznak száma kevesebb, mint 10%).
Ezek miatt (is) gondolnám, hogy nagyon messze van még az otthoni térhatás elterjedése. 2009-ben a mozibevételek a világ szinte minden részén nőttek (szemben a DVD csökkenésével), észak-Amerikában tíz százalékkal, és idén is meglesz a legalább ekkora növekedés. Miközben bevételi oldalról India, Oroszország, Kína szép lassan nagyhatalommá növi ki magát (pár évet adok neki, és meg fogja érni olyan filmet gyártani, ami fekszik a kínai közönségnek, akármennyire igyekszik az ottani kormány keresztbe tenni a nem hazai alkotásoknak). És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyi korábbi klasszikus kaphat újrabemutatót (a Titanic már biztos, de a Csillagok Háborúja is sanszos).
Persze, a pénz a DVD-k után is a stúdiókhoz folyik be, de azért nehezen tudom elképzelni, hogy a mozik a pluszbevétel ilyenféle privilégiumáról csak úgy egyszerűen, minden küzdelem nélkül lemondjanak (bár lehet az evolúció majd megoldja).
Szóval a mozikban az utóbbi évek legérdekesebb, legszokatlanabb változása zajlik, és korántsem biztos, hogy a minőség előnyére. A nézők elvesznek a parasztvakításban és a gigaélményekben, a stúdiók pedig próbálják kipuhatolni meddig is hajlandóak az emberek elmenni, már ami a jegyárak kicsengetését illeti (az USA-ban péntektől emelnek egy laza 8 százalékot a 3D-s jegyeken, megnézik hol a tűréshatár...). Részemről, amíg adják 2D-ben is, addig nincs gondom, lehet választani, egy-két havonta pedig egy rendes 3D-s filmnek tudnék örülni (a Pókemberért szorítók nagyon, hogy a Sony ne az olcsóbb megvalósításra szavazzon). Persze a másik oldalról nézve, még csak a fejlődés elején járunk.
Csak ne lenne előírva, hogy fél lépésenként kell haladni.

<------------------------------------>

/ faszomba a sok adattal, ki a picsát érdekel, de most komolyan? /

Oké, csak nyugodtan.
De megacsöcs nincs.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. Sweet1  PlayStation.Community tag
2010.03.26. 10:26:18
LV10
Válasz 4. wallace üzenetére:
Én nem kérek GyU-át 3d-be.
2 óra séta uncsi lenne 3dbe.:D
Egyszer élünk, örökké.
8. Agent  Vissza a mátrixba
2010.03.26. 09:05:21
LV11
Válasz 6. wallace üzenetére:
Alienek 3D-be. Azon be....nánk az biztos. Mikor kijönne a vászonból egy... :D
2010.03.26. 09:03:09
LV1
Nagyon jó kis blog élvezet volt olvasni.Köszönöm szépen!
Nem êrzem magam zseninek,de õrültnek annâl inkâbb.
6. wallace  Dark Passenger
2010.03.26. 07:53:48
LV18
Válasz 5. Agent üzenetére:
Nalam inkabb a Star Wars mind a 6 resze (kulonosen a klasszik trilogia), de GYU is foldbe dongolne. De ha mar igy filozunk, johetnenek a Cameron-fele Terminatorok is, Alienek, aaaaaa remelem ezekbol valosag lesz.
5. Agent  Vissza a mátrixba
2010.03.26. 07:47:41
LV11
Válasz 4. wallace üzenetére:
Ne is mond! Egy Gyűrűk ura 3D-ért mit nem adnék!

Na de mikor lesz Üvegtigris 3 3D? :D
4. wallace  Dark Passenger
2010.03.26. 05:45:32
LV18
En az Avatar utan totalisan odaigvagyok a 3D-ert (IMAX-ert kulonosen).
Ha belegondolok milyen lehet a Star Wars, a Gyuruk ura ugyanilyen minosegben, mar all is a cerka.
3. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.03.25. 23:36:17
LV10
Válasz 2. Alien üzenetére:
Engem idén csak a Tron érdekel 3D-ben, a többinél a hajukra kenhetik.
No mission too hard, No challenge too big
2. Alien  PlayStation.Community tag
2010.03.25. 23:12:52
LV10
jól látod.... a 3D-s filmek közt messzemenően az igazi IMAX filmek a legjobbak.. Az avatar gyngébbre sikeredett térhatásban, az Alice meg pláne, az egy-két jelenetet leszámítva egykalapszar 3D szempontból...Sőt az animációs filmektől sem voltam elragadtatva, egyedül talán a beowulf volt atomdurva...
Örülök, hogy kicsit megkavarta az állóvizet, de megint csak azt látom, hogy soxor fogok csalódni, mert mindenre rádobják hogy 3d pedig nemkéne..
1. ALF22  Son of Liberty
2010.03.25. 23:00:46
LV26
VHS RLZ!!!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV10
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
7070 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Miklós
Fórumhozzászólások száma:
3173 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
373 db
Utolsó belépés:
2019.07.15. 12:47:58
Regisztráció ideje:
2008.10.17. 11:55:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID