PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

1 hozzászólás

2010.03.09. 11:18:20

Utolsó hozzászólás: GR-Joseph

2010.03.09. 12:19:00

Megosztás
Értékeld a blogot!
Elfordulva kissé a változó milyenségű moziműsortól figyelmünket a recens dévédé megjelenések felé fordítjuk. Elégedetten hümmöghetünk, mert a család minden tagjának akad olyasvalami vállalható áron aminek örülni tud. Beleválasztva az engem érdeklő kupacba egy japán drámát húz ki a kezem. Nosza, hadd szóljon!
Az elmúlt évtizedben zajlott le a klasszikus szamurájtörténetek újraértelmezése. Kurosawa idealizált karaktereitől az ezredfordulós Ronin Gain keresztül a sokaknak meghatározó Utolsó kardvágásig sokat változott ez a műfaj. Fontosnak tartom leszögezni, hogy bár mindegyik korszakát szeretem a szamuráj ábrázolásnak, kedvencem a nyolcvanas és kilencvenes évek misztikummal kevert akcióorgiái voltak, ami átnyúlt az anime műfajába is és jelentősen több nindzsát tartalmazott mint a többi éra együttvéve.

Yoji Yamada rendező szamuráj trilógiája a legkésőbbi felfogás szerint, mégis egyedi módon, a feudális kor harcosainak érzékeny oldalát mutatja meg nekünk. Az első látásra idegen kép a bennünk kialakult/kialakított szamurájokról talán zavaró lehet, de Yamada sorakoztat fel annyit a mozgókép kvalitásaiból (3D-s megvalósítás nélkül is), hogy helyén tudjuk kezelni értékeit. Újszerű és mégis archaikus a filmkészítési módja, ha lenne még filmesztétika biztos sokat foglalkoznának vele.

A társai által Szürkületinek csúfolt szamuráj szűkös körülmények között tengeti napjait. Valaha a legnevesebb vívóiskola egyik oktatója volt, de felesége halála után már csak a gyermekeinek élő bezárkózott ember, aki elhanyagolja magát minden téren. Mikor mosdatlansága és szakadt ruhái már környezetére hoznak szégyent a család próbál beavatkozni sanyarú helyzetébe és új arát adni mellé, de ő minden próbálkozásnak ellenáll. Egy napon azonban gyerekkori barátjának húga menekül vissza a faluba erőszakos férje haragja elől és Szürkületi családjánál keres majd talál menedékre. Az utána érkező férfi azonban a párbajtól sem riad vissza, hogy feleségét visszaszerezze.

A történet kifejezetten eredeti és egyedi. Hiába, ehhez tényleg egy olyan kultúra kell ahol pizsamában élnek és halnak az emberek. Bár én ezzel is ellettem volna végig, az előzetes történet csak a film első harmadát teszi ki talán. Ilyen is van még, én is meglepődtem. Ennek ellenére is csak két harci jelenet van a filmben, illetve még egy fél, amikor szóban tér ki a véres leszámolás elől. Ez sokaknak kevés lehet, de a témában ez másfélszer több az elvárt minimumnál. az is igaz persze, hogy töredéke kedvenc korszakoménak, de annyi baj legyen.

A színészi játék fergeteges, konkrétan játszanak a színészek. Annak aki sok japán filmet látott már ez sokat mondhat, mert ez, mármint, hogy tényleg játszanak, azért nem volt minden időben jellemző rájuk. Elmondhatatlanul sokat segít, hogy a színházszerűséget a lehető legminimálisabbra vették és műtermek helyett a szabad ég alatt forgatták le azokat a jeleneteket amiket lehetett. Ez szinte észrevétlenül dob a színvonalon, de persze csak annak aki érti.

A látvány és a hang is elsőrangú. A helyszínek és a ruhák nagyszerűen festik a hangulatot és a közvetlen stílusban beszélő, de az illemet tartó szamurájok is hihetőek nagyon. Fontos megemlíteni a gyerek és női szereplőket is, akik a szokásosnál többet játszanak és jól. Értékeltem, hogy a nő nem csupán eye candy, hanem hús-vér résztvevője és formálója az eseményeknek. A két főszereplő közös játéka pedig annak ellenére is zavarba ejtően szép, hogy ritkán láthatóak egyszerre és fél méteren belül egymáshoz képest.

A film az első szelete a Szerelem és becsülettel záruló trilógiának. Az egyedi kiadási módot leszámítva is szerintem egy értékes és érdekes alkotás, ami a téma kedvelőnek a gyűjteményébe illik. Nem szabad azonban az útkereső japán filmeket összehasonlítani az egyedi születésen végigment mozgóképkultúrájuk más korszakaival, akkor sem ha témájuk látszólag azonos. Ez egy dráma, ami tele van szamurájokkal. Ez egy akciófilm, amiben a küzdelem nem látható.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2010.03.09. 12:19:00
LV4
A képen nem Hirouki Sanada látható?Imádom ezt a színészt!De a nagy kedvencem Sony Chiba!
Lag-Cheater Fucker Shogun
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea