PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

12 hozzászólás

2010.03.07. 12:59:07

Utolsó hozzászólás: boksz

2010.03.08. 14:35:29

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az utóbbi években együtt jár Martin Scorsese neve az egykori fiatal színész titán, Leonardo DiCaprio fajsúlyosabb megjelenéseivel. A New York bandái komoly helyet foglal el nálam a nem akarom többet megnézni listán és a Tégla kellően felpaprikázott annak idején, hogy óvatosan közelítsek a rendező minden munkájához. Ez a film azonban minden rossz ómen ellenére az első előzetese óta érdekelt.
Egy elszigetelt elmegyógyintézeti és börtön komplexum erőteljesen ötvenes évek hangulatban...hmm...legutóbb mintha a Suffering című program játszódott volna ilyen díszletek között. Az mondjuk akkor is tiszta sor volt, hogy sokkal többre érdemes koncepció az, de azért, hogy ennyi utalással és egyezéssel legyen megverve egy film az egy kicsit sok.

A Viharszigetre érkező békebírók egy eltűnt beteg ügyében érkeznek ide és igen hamar konfrontálódnak a kooperációra hajlandóságot nem mutató s látványosan titkolózó személyzettel és orvosokkal. Leonardo és új társa ráadásul a szigeten reked egy hurrikán okán, ami meggátolja a távozást még azután is, hogy szándékaik szerint a nyomozással végeztek volna. Pedig Leo folyamatosan támadó látomásai halott feleségéről egyre vadabbul ostromolnak minket is.

A film történetével kapcsolatban egyetlen komoly baj van, hogy az előzetesből ki lehet találni már mindent. Relatíve hosszú, de hangulatkeltés címén a kulcsmondatokat is tartalmazza ami nem tesz jót végül a film végén található csavaroknak (amiből a rend kedvéért lesz három is kivételesen). Mondjuk mikor mentem nézni húgommal ő is látta már az előzetest és neki más befejezést sugallt, szóval lehet, hogy csak nekem volt levágós megint a sok nyilvánvaló utalás.

Legnagyobb problémám a filmmel, hogy szerintem Scorsese nem jó rendező. Egy ilyen egyébként jó történetet képes olyan unalmasan tálalni, hogy konkréten van háromnegyed óra amit az ember gond nélkül kivágna a filmből és semmivel sem lenne rosszabb vagy jobb. A film egészen a közepéig szépen felmondja az utóbbi évek leckéit a pszichiátria korabeli helyzetéről és módszereiről, az ezzel kapcsolatos kötelezően nácis összeesküvés elméletekről és úgy általában minden olyan dologról amiről az ember nem szeret hallani és tudni. Ha egy filmben ez teszi ki a feszültségkeltésre szánt részt akkor ott már komoly bajok vannak.

A látvány terén a film kettős képet mutat, mert maga a helyszín dugig van jó lehetőségekkel amit aztán nem használnak ki. Az operatőr munkája lenne ez emlékeim szerint, de egy ilyen rendezővel szinte kötelező, hogy ne történjen semmi sem. Ha ehhez a lagymatag látványhoz esetleg egy ütős zene tartozna...de nem, csak a szokásos komolyzenés frászkeltést kapjuk, amit az elmúlt évtizedekben már csak az Agatha Christie filmek engedtek meg maguknak.

Komoly gond szerintem a színészek kiválasztása. Kétségtelen, hogy senki szájába nem állna jól az erőltetett korabeli akcentus és beszédstílus de a két központi figura, Leonardo és társa olyan színtelenek, hogy az sem igen tűnik fel nekünk ha az egyik éppen az asztalt csapkodja valami banális semmiségért míg a másik a függönyt bámulja. Sajnos ez a semmilyenség kihat a film hangulatkeltő részeire is, amikor Leo a halott feleségéről fantáziál vagy a náci haláltáboros emlékeit éli át újra, hogy (az évtized sablonja) üvöltve ébredjen aztán arra, hogy csak esővíz csorog rá a plafonról.

Csalódás volt számomra ez a film, de biztos lesz akinek így is tetszik. Sok múlik azon, hogy a fenti pszichiátriai témában ki mennyire van otthon vagy foglalkozott vele az elmúlt években, én sajnos túl sokat is. Illetve talán az a legjobb, hogyha az előzetes nélkül nézzük meg...vagy esetleg pár év múlva szinkronosan, talán az is sokat segít, mert így most felfokozott várakozással csak egy újabb idegesítő Scorsese-DiCaprio filmet kaphatunk, amit nem érdemes megnézni moziban. Arra ott van az az Alice, amit közvetlenül előtte láttam és tetszett.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. boksz  PlayStation.Community tag
2010.03.08. 14:35:29
LV4
Tökéletes a film nekem is nagyon tetszett, eléggé felkavart mikor kimentem a moziból, és még sokáig a gondolataim e körül cikáztak.
Nyomasztó, és mint családos apuka ütött a film...
amit a szervezet megkíván meg kell neki adni
11. Sweet1  PlayStation.Community tag
2010.03.07. 23:06:56
LV10
Válasz 8. Gulandro üzenetére:
Én láttam a filmet, elfogult is vagyok a Scorsese-Dicaprio párossal, de!
ebben a filmben nem sok kivetni való volt.
Az, hogy kiszámítható a story, az nem a rendező hibája, sem a forgatókönyv íróé, esetleg Lehaneé, de mellesleg nem volt kiszámítható.
Nekem ami a leginkább tetszett, az pont a story vezetés.Két és fél órás a film, abból az első órában már megcáfolják, az esetleges gondolataidat a végéről, utána még kétszer ugyanígy.A vége meg egyszerűen brilliáns.Nem is azt mondom, hogy nem volt még ilyen filmben, de így előadva tuti nem.Mellesleg a két és fél óra csak úgy repül a moziban.Beszippantó a hangulata.
Nálam 10/10-es kis elfogultsággal.De az imdb-s 8 pont is elég szerintem.
Egyszer élünk, örökké.
10. Virelis  Daughter of Sparda
2010.03.07. 20:24:45
LV12
Válasz 7. cjnin üzenetére:
spoiler :D
Persze, ezt természetesen meghagyták a filmben. Az a mondata ütött ki, mikor megkérdezte a dokitól/társától, hogy ' melyik jobb, szörnyként élni, vagy jó emberként meghalni'. Hogy tényleg a halált választja, mint hogy tovább ilyen tudattal éljen, ilyen helyen... áh. Mocskos dolog, az a baj, hogy túlságosan is beleképzelem magam a helyébe :D
De a könyvre kíváncsi vagyok, mennyire más, mit hagytak ki és alakítottak át. Bár sajna a könyvel kellett volna kezdenem, de ezt semmi képp sem szeretném kihagyni.
9. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.03.07. 20:13:28
LV10
Válasz 8. Gulandro üzenetére:
Ez nagyon szép, csak az egész gondolatmenet utólagos.
De legyen így, engem nem zavar.
No mission too hard, No challenge too big
2010.03.07. 19:43:18
LV2
Válasz 7. cjnin üzenetére:
Spoiler-spoiler-spoiler-spoiler


Látom nem hatott meg az előző válaszom ... jahajj. Rendben van, játszunk egy kicsit. Nézzük meg ezt a trailert egy kicsit együtt...
Kezdődik az előzetes mint a film, látjuk hogy jön hajóval Leo és az arc, aki érdeklődik a főszereplőtől, hogy mi ez a hely, aki annyit válaszol, hogy ez egy büntetés végrehajtási intézet mentális betegek számára. Pár másodperccel később kiderül, róluk, hogy szövetségi rendőrbírák, hogyan lehetséges az, hogy az egyik megkérdezi a másikat hova mennek?
Egy "jelenettel" később máris megfosztják őket a békebírói kiváltságuktól, mert "ameddig itt vannak, követniük kell a protokolt". Hogyan lehetséges az, hogy egy börtönőr elveszi egy rangban felette álló fegyverét? Az intézmény vezetőjének, esetleg az igazgatónak átadhatják, de egy "kapusnak" nem.
Társalgás Leo már hallott hangján, miközben tűket, bolondokat és egy náci tiszt véres karját látjuk pisztolyért nyúlni. Ben Kingsley arca robban képbe: igaz, hogy itt gyilkosokat tartanak fogva, de a békéjük mindennél fontosabb itt. Leo szerint inkább meg kell őket ölni, el kell pusztítani, a békéjük nem fontos.
Kezdjük el a nyomozást, látjuk az elveszett foglyot, látjuk a szobát ahonnan eltűnt, a szakértő szerint elpárolgott a szoba falain keresztül és ezt egy tanult orvos mondja komoly arccal egy lefegyverzett szövetségi rendőrbírónak.
Azonnal a képbe villan a fényképen látott nő csupa vér ruházata, Leo pedig közli velünk, hogy semmi nem igaz amit eddig hallottunk. Ahogy ő fogalmaz, senki sem mer beszélni, mintha csak félnének valamitől (kis visszautalás, mikor az egyik korábbi jelenetben egy elmetszett torkú női bolond a csend jelét mutatja a megérkező nyomozóknak, akik a történet szerint akkor ismeretlenek).
Az eseménysorozat folytatódik időrendben, megszakad a kapcsolat a szárazfölddel és baljós eső-sötét képek alatt Leo tolmácsolja, hogy itt valami sötét dolog folyik. A kihallgatáskor az egyik beteg mikor kérdést tennének fel hozzá egy noteszt nyújt át Leonak, amit az később nyit ki és az üzenet ennyi: Fuss, Rohanj, Menekülj. Két beteg is olyan közvetlen vele megérkezése óta, mindenféle előzetes érintkezés nélkül, ami gyanús.
Valaki a félelem hatását ecseteli miközben sötét földalatti börtönökben csöpög a víz és színes ötvenes évekbeli lakások képe váltakozik. Ez kőkeményen hangulatkeltés rész, vajon sok ilyen lesz a filmben?
Képletesen fény gyúl a sötétségben mikor Leo gyufát gyújt és az egyik rab ezt mondja a rács másik oldaláról: "Ez egy játék, te egy egér vagy az útvesztőben." azonnal fém útvesztőt látunk, fehér ruhában Leót (vizuálisan utalunk a fehér egérre) majd Leo teátrálisan megkérdezi ki tette ezt. egy orvos jelenik meg fehér köpenyben, elállja az útvesztő végére érő Leo útját és megkérdezi: "menne valahová?" Ezt követi Leonardo teljes nevének feltűnése.
Rögtön a másik orvos képe jelenik meg, aki kijelenti, hogy ő egy nagyon értékes dolgot épített itt fel (hozott létre) és senkinek sem hagyja harc nélkül, hogy elpusztítsa azt.
Felesleges Leo-s képvágások miközben a társa (az értetlen ugye, aki nem tudta hova mennek) közli, hogy "nem te kerested őket, hanem ők kerestek téged és te most pontosan ott vagy ahol ők akarták".
Sűrű vágóképek következnek és felesleges hangulatkeltés lángokról és torz emberekről, második világháborús puskával lépcsőmászással majd becsapódik a cím is, utána pedig ismét a fém útvesztőben ugrik valaki a fehér LEO egérre, miközben az orvos hangján aki elállta az utat azt halljuk, hogy "Egyetért e azzal, hogyha szörnyeteggel találkozik, akkor meg kell fékezni azt."

A gyorsaság kedvéért csak linkelem, a korábbi előzetest (http://www.youtube.com/watch?v=HYVrHkYoY80&am[...]) amiben a nyomozás részéletesebben ki van teregetve és egyértelmű utalások a történet első csavarjára. Jön a nyomozó, keresi az eltűnt beteget, aki azt szuggesztálja, hogy kell legyen egy 67. beteg a 66 tagú intézményben. Rögtön utána Leo tűnik fel először egy betegekével könnyen összetéveszthető fehér ruhában és egy nő kérdezi bevett e bármit is amit adtak és valóban, a képeken látjuk, hogy bevette amit adtak. Első csavar, ő a 67. beteg.

Izgalmasabb persze a második csavar, amit rögtön az elsővel együtt ad a film, de külön kezelnek az előzetesek. Fehér egér az útvesztőben, egy játék amit az orvosok irányítanak és nem engednek belőle ki, de senki sem veszi valamiért a "valóságot" komolyan, azt hogy ő egy rendőrbíró lenne. Játék, amit a kedvéért játszanak. Miért? Mert ő egy beteg, akinek gyógyulása fontos, nem adják harc nélkül fel.

Legizgalmasabb csavar az ugyebár a harmadik, mikor a meggyógyult szereplő a lobotómiát választja menekülésként. Halljuk amint kifejti véleményét arról, hogy aki bűnt követ el, azt el kell pusztítani. Mikor a lineárisan felvezetett előzetes végén felteszik azt a kérdést, amire már korábban megkaptuk a választ tudhatjuk, hogy a film végén ez egy fontos kérdés lesz és az előző két gondolatmenetből kikövetkeztethető, hogy a beteg Leo fogja inkább a halált vagy az azzal egyenértékűt választani.

"Hirtelen" csak ennyi...de részletezhetem még.
7. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.03.07. 19:04:02
LV10
Válasz 6. Virelis üzenetére:
spoiler!
Az ugye egy dolog, hogy Caprio egy elmebeteg, és szabadon engedik két napig, hogy utána 'ki józaníthassák' a betegségből, de a könyvben (gondolom a filmben is meghagyták) a vége párbeszédből az jön le, hogy akkor már nem is annyira elmebeteg, csak mivel máshogy nem tud "kijutni" a szigetről, így azt akarja, hogy végképp gajra tegyék az agyát (bizonyos dolgok miatt, ami korábban már kiderült). Nos, aki ezt az előzetesből levágja, az már-már szuperhős. :)
No mission too hard, No challenge too big
6. Virelis  Daughter of Sparda
2010.03.07. 18:25:37
LV12
/Aki nem látta a filmet az ne olvassa ezt az ügye-fogyott hsz-t mert spoiler veszély! ;) /
Nekem komolyan nem szabad kritikákat olvasnom egy filmről sem, mert személy szerint bántónak találom az írásokat. Mikor az emberek olyan más emberek munkáit kritizálják, akiknek ez az életük, és már sokat megéltek, és tettek le az asztalra. Becsülöm a magán véleményeket. De komolyan levágtad a trailerből, hogy Caprio egy elmebeteg, és csak szabadon engedik 2napig, hogy utána 'ki józaníthassák' a betegségből? Lehetséges, hogy nekem nem esett le, mivel nem vagyok még túl jártas az angol nyelvbe, de ez számomra extrém :D Nem vagyok jártas a pszihiátriai esetekbe, de egy kivül állónak, mint az átlag közönségnek, ami kb 96%, teljesen helyét álló. Nem medikus orvosoknak, vagy fő pszihiátereknek tervezték a filmet. És az, hogy egy filmet a rendezőről ítélnek meg, mostanában egyre többen az valamiért fura. Miért ne lehetne az embernek egy rossz filmje után, egy zseniális, vagy épp egy nagyon jó filmje? Lehet hogy másoknak az én szemléletem fura, de nem nagyon érdekel, hogy egy filmet ki rendezi. DiCaprio miatt, húztam kicsit a szám, de elmentem és nem bántam meg.
Személy szerint nagyon tetszett a film, de a hangulata miatt, mégegyszer biztos hogy nem ülökbe megnézni. Lehet hogy rossz érzelmi állapotban néztem meg, de ez a személyes problémám ugye :D
Lényegében azt nem értem, hogy egy filmet miért kell egy rendező miatt megpecsételni. Meg mostanában mindenki minden filmet előre lát és lehurrog. Már a trailerből lejön neki, hogy ez egy sablon film, stb. Komolyan én vagyok ennyire szűk látókörű, vagy az is közre játszik, hogy nem nézek trailereket? :D
2010.03.07. 17:47:54
LV2
Válasz 4. cjnin üzenetére:
A Scorsese-Leon filmek eddig nem jöttek be, szerettem volna, hogyha ez egy kivétel lesz. így jön ide a bevezetéshez.
Az ismertetőim nem objektívak. Elég sok finomkodó és távolságtartó kritikát olvastam anno és gyűlöltem őket, hogyha nem derült ki hogy milyen ember írta őket. Az hogy valakinek nem tetszik egyik vagy másik rendező munkássága szerintem nem kellene hogy a véleményének komolyságát meghatározza. Biztos vagyok benne, hogy tudnék olyan rendezőt mondani, aki nekem fontos és másnak nem, de ezért nem fogom rosszallóan olvasni a gondolatait.
Sokat gondolkodom, hogy elolvassam a könyvet. Ha módom lesz rá akkor mindenképpen.
A pszichiátria kapcsán két dologra is. Az egyik hogy a film bemutatója előtt az egész világon volt egy kiállítás a témáról, ahol kimerítően taglalták a történetét és a módszereit, célját és körülményeit. Emellett sajnos a magán életemben is nagyon sok beteg ismerősöm van akik napról-napra számolnak be nekem tapasztalataikról ebből a "világból". Az említett kiállítás még Budapesten is futott egy hétig ingyenesen megtekinthető formában.
A másik szempont, hogy az elmúlt években a filmek is kitüntetett figyelemmel kezelték az ilyen meghasonlással és szemiség zavarral kapcsolatos problémákat. Sőt, ha szigorúan szeretnék fogalmazni akkor mostanra már le is csengett a legutóbbi turnus, ami a Gothica környékére tehető és nagyon sok nemzet filmvilága foglakozott vele.
A szinkronnal kapcsolatban az a meglátásom, hogy jót tehet a filmnek, hogyha Leo fiatalos hangja helyett egy komorabb magyar színészt hall és az erőltetett akcentus helyett érthetően folyik a diskurzus és akkor talán a film más részei is kidomborodhatnak. Ha végül eljutok a könyvig, akkor pár év után talán újra megnézem.
4. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.03.07. 17:33:18
LV10
Nehéz komolyan venni az írást.
Egyéni probléma, de rögtön az első bekezdés. Mi köze a rendező meg Leo korábbi munkáinak a végeredmény értékeléséhez?
Persze, nehéz kritikát kezdeni meg nem is számít, de ott van utána, hogy "szerintem Scorsese nem jó rendező". Ahol visszaköszön az iménti, plusz elég merész egy ilyet csak úgy odabökni.
Leonardo játéka volt az, amit gyakorlatilag mindeki dicsért, persze van, aki nem tudja lenyelni az ábrázatát.
Attól mondjuk kicsit tartottam, hogy a vége csavart nem vezetik fel úgy, ahogy kéne, bár én olvastam a könyvet, szóval nekem ilyen szempontból nem annyira lényeg, meglepetés már nem lesz.

Viszont a végén a pszichiátriai témában jártasság kapcsán mire gondolsz? Lehane korabeli tanulmányokat, korházi beszámolókat, dokumentációkat felhasználva írta meg a regényt, persze nem tankönyv, ahogy a mozi sem dokumentumfilm, és mivel még nem láttam, így nem tudom, hogy esetleg mire gyúrtak jobban rá, vagy éppen kevésbé.
Ja, a szinkron miben segítene? Nem kötekedés, tényleg érdekel.
No mission too hard, No challenge too big
3. Weapon25  PlayStation.Community tag
2010.03.07. 16:51:05
LV2
Kitt katt az én technicalitym
@z impulzus függő
2010.03.07. 13:07:54
LV2
Válasz 1. tigomigocika üzenetére:
A Sugár moziban úgy adták Pesten.
2010.03.07. 13:04:55
LV2
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea