PlayStation.Community Blog ›› cjnin

23 hozzászólás

2010.02.27. 18:44:10

Utolsó hozzászólás: Reita

2010.02.28. 20:23:46

Megosztás
Értékeld a blogot!
Szóval az Avatar (csak röviden, hogy tudjunk mire építkezni):
maga a film nyolc pontos alkotás (átlagolással), ami élményben sokaknál felülmúlja a maximum pontos produkciókat (gondolatmenetünk ezen pontján megkerülhetetlen a pontozás figyelembe vétele, bármennyire is kevés haszna van önmagában a százalékoknak, azon kívül, hogy az amatőr kritika írók dolgát megkönnyíti).
Itt egy megjegyzés: van különbség bizonyos elemeiben ismerős sztori, és rosszul megírt történet között. Az Avatar, bármennyire hangosan kiabálják az ellenkezőjét, az előbbihez tartozik; nem tökéletes, de kerek, van füle, közepe meg farka (nem hasonmás, de azért hasonlóságot mutató aspektusában példaként hozható fel az okosan megírt, manipulatív, ponyva mivolta dacára is kellőképp' letehetetlen Da Vinci-kód regény-változata). És nyolc pontos produktumként az ízlés, mint képlékeny entitás határain belül szabadon mozoghat, úgy a hat és tíz pont közötti tartományban (ezt a Metacritic átlag hozzávetőleg le is fedi).
Az Avatar megítélése a bemutató első egy-két hetében volt a legpozitívabb (relatív, mert most is az): sokan a régi Star Wars érzéshez hasonlították, évek óta nem volt ilyen magas az újranézési index, miközben ellenkező oldalon üres látványfilmnek tartották, amit a hype meg a marketing ad el a nézőknek. Ez ugye eddig még teljesen átlagos folyamat, úgyszólván minden a tervek szerint zajlott. Azóta viszont olyan indulatokkal és feszültségekkel lehet találkozni, ami már sokkal érdekesebb, nem mellesleg nagyságrendekkel izgalmasabb folyamat, mint az anonim-társulatok szokásos Hollywood - nem Hollywood bitcirkuszai.

Fórumokon, közösségi portálokon mindig akkor erősebb a késztetés a kommentelésre, ha valamilyen módon a másik fél ellenkező véleményen van.
Adódik a kérdés, hogy milyen kapcsolatban van a rendkívül nagyszámú áradozó vélemény a kisszámú, túlzásokba menekülő negatív értékelésekkel? A válasz pedig alapvetően az önigazolásra, azon belül is a disszonanciára vezethető vissza. A kognitív disszonancia az az erő, ami a döntéseink, cselekedeteink igazolására késztet. Összeegyeztethetetlen gondolatok, vélemények a szikrái, és kényelmetlen, nyugtalan állapotot idéz elő (gyakori példa a dohányzom, pedig tudom, hogy káros). Nyugtalanító, mivel a saját negatív, és a többség pozitív véleményének kényes egyensúlyát kellene fenntartani, amely mérlegjáték az emberi lét örökös küzdelmének gyökere.
Elsősorban tehát saját magunk meggyőzéséről van szó. Ezen az állomáson az önigazolás, ha szükséges, akkor az emlékezetet hívja cinkostársul.

Minden olyan információ, bejegyzés, hír, amely az egyén álláspontját, akár csak részben igazolja, az hasznos. Ellenben bárminemű disszonáns infó hasztalan, torz, nem igaz, akár az időben visszamenőleg is. Az ember összhang iránti vágya hihetetlenül erős: ellentmondásos tények esetén képes torzulásokat, módosításokat végezni a memóriában. Ezt hívják megerősítő torzulásnak.
Így az Avatar az egyik héten még átlagos, a következő hírnél már csak Roland Emmerich munkáinak gyengébbik felét súrolja, három napra rá pedig egy gyenge Steven Segal film is lekörözi (filmbuzira (is!) lehet járni kommenteken röhögni, hozzászólni már nem annyira).
Míg a vetítések előtti időszakban azért legalább Cameron elismertsége töretlen volt, addig mára csak egy senki, aki minden filmjénél bizonyította, hogy csupán annyi tehetségre futja a részéről, hogy a ganéból kasszasikert tud építeni. A Titanic egyébként sem túl fényes renoméja tovább zuhant, és igazándiból, ha jobban meggondoljuk, se egyik Terminator, se az Alien nem volt több a filmtörténelem átlagos tévedésénél. Egészen képtelen elméleteket gyártanak az Avatar Amerika ellenes üzenetéről, a rasszizmusról, arról, hogy igazából nem is volt magas a költségvetése (a következő nagyobb volumenű 3D-s próbálkozás, a Tim Burton-féle Alice 250 millióba került, gyengébb CGI-vel, rövidebb előmunkálatokkal: nyilvánvalóan egy sokkal komolyabb összeesküvésről van szó a rivalizáló stúdiók között).

Egy szemléltető példa:
1. lépés: ha valakinek tetszett az Avatar, akkor az csak azért lehetett, mert IMAX-ban nézte. <---> A közönség körülbelül 7%-a nézte IMAX moziban, így ez hosszú távon nem állja meg a helyét, cáfolható.
2. lépés: ha valakinek tetszett az Avatar, akkor az csak azért lehetett, mert 3D-ben nézte, az pedig csalás, egész egyszerűen nem számít. Ez már az emberek cirka 70%-át lefedi, lényeges előrelépés történt, de még lehet hova fejlődni.
3. lépés: ha valakinek tetszett az Avatar, akkor az csak azért lehetett, mert moziban nézte, az pedig nem ér, nem számít.
Ez már egészen jó: a kezdeti 7%-ot durván 90-re húztuk fel, ami 1200%-os hatékonyságot jelent.

Az emberi agy már rögvest az információ feldolgozásakor szelektál. A disszonáns információ hatására az agy logikus gondolkodásért felelős területe gyakorlatilag kikapcsol, míg fordított esetben (konszonancia) az agy érzelmi területe boldogan ugrándozik.
Ennek persze csak utolsó származéka az Avatar-harc, egy fokkal nagyobb léptékű manifesztálódása például az Iraki háború utólagos megítélése, vagy az őszödi beszéd kettőssége, a "hazug csaló" vagy éppen a "nemes lelkű igaz ember" véglete.

Nem csupán arról van szó, hogy a saját véleményünk megcáfolására irányuló tények nem számítanak, vagy esetenként még meg is erősítenek bennünket az igazunkban, de a saját ténytelenségünk is csak a magunk nézőpontját bizonyítja (egyik közismertebb elnevezése a vallás). A miniszterelnök jelöltek vitájának, meg úgy unblock a politikának mindennapos szereplője a disszonancia. Vagy ott az ismert jelenség, hogyha valamit sokat ismételgetünk, azt előbb utóbb el is fogjuk hinni, amihez a korábbi eseményeket / emlékeket sokszor teljesen meg kell másítanunk.

A fórumos moderátor-felhasználó párbajoknál is megfigyelhetők a fentiek, ráadásul a moderátornak még munkája is, hogy a problémás esetekre figyeljen, és szűrje ki őket, így egy-egy júzerhez sokkal könnyedébben társít csak és kizárólag negatív tulajdonságot (ami a későbbi, már higgadtabb hangvételű visszakönyörgéseknél még kavar egy jóízűt a dolgon).
Az egyik külföldi oldalon olvastam két Avatar kritikát. Az egyik dicsérte, míg a másik lehúzta a filmet. A kommentek is eszerint rendeződtek. Nem elsősorban azért (vagy nem csak azért), mivel az emberek befolyásolhatók, hanem mert hasonló vélemények között nagyobb az összhang, lélektanilag jobban összeegyeztethető a saját álláspontunkkal. A lét minden perce a helyesség-igazolásról szól, legyen az akár a komplett életet homlokegyenest más mederbe terelő döntés, vagy hétköznapi, jelentéktelenebb dolog, ízlés, gondolkodás, vélemény.
Az öltözködésben a divat / példakép adhat feloldást, gondolkodás tekintetében a sablonosság, míg mondjuk háborúban a felső utasítás, a feljebbvaló feloldozást nyújtó parancsa, és az évezredek tapasztalatán alapuló kiképzések önmarcangolást, kételyt, elbizonytalanodást megzabolázó folyamatai.

Korábban taglaltuk, hogy mennyire is süket fülekre tud találni egy-egy érvelés, de persze komplexebb lény az ember, semhogy ilyen egyszerű legyen minden. Mert befolyásolhatók, ezáltal elbizonytalaníthatók is vagyunk, ami kellemetlen, feszült érzés, ugyanakkor nem szeretjük beismerni a tévedéseinket, azt, ha elragadott a hév, vagy ha adott dolgot túlságosan is egyoldalúan néztünk korábban, emellett biológia szinten ragaszkodunk az igazunkhoz (a már pedzegetett torzítások, agyműködések ki-be kapcsolása).
Ezért is jönnek elő az egy pontos Avatar vélemények; minél több helyen fut bele az illető a dicsőítésbe, annál hangosabb, annál végletesebb véleményt, keményebb erőfeszítést kíván meg a részéről az ellentmondás lebirkózása (ellenkező oldalon is megfigyelhető a jelenség, de jóval kisebb mértékben, már csak a két tábor méretbeli megoszlása miatt is).
Ha az Avatar kilenc Oscar jelölést kap, akkor az már a komplett filmipar szégyene, ha megnyeri a Golden Globe-ot, akkor az bunda, ha netalántán behúzza az Oscar díjat, akkor a gála ONNANTÓL, és csakis attól a pillanattól kezdve nem számít többé.
Játékosoknál szintúgy tetten érhető a folyamat: egy játék alul-pontozása esetén egy másik játék másik pontszámát keresik elő, csakhogy bizonyítsák, az adott médium tesztelésére, teljesen világos okoknál fogva nem lehet adni.
Felkapott filmek, játékok esetén mindig van egy jelentős tömeg, akik nem érintettek a témában (nem tolták még a gémet, nem látták a mozgóképet), ők sokkal hamarabb állnak az ellentábor oldalára (valahogy jó érzés lenne veszni látni Góliátot).
Szintén egy hozzászólás ugrik be (sok másik mellett), ahol a tag kereken leírta, hogy az Avatar egy nulla, Cameron pedig csak játssza az agyát, bár ő maga még nem látta a filmet.
A lényeg, hogy a játékot, filmet negatív vagy pozitív szöveg-, érzés-, gondolatkörnyezetbe ágyazzuk. Például egy neves rendező korábbi vitathatatlan érdemei pozitív irányba lökik a végeredményt: a PSC-n is "reklámozott" egyik filmes blog Richard Kelly legutóbbi munkájára maximális pontot adott, bevallottan a rendező nevének hatására. Amennyiben viszont a film nem nyerte el a tetszésünk, úgy a neves rendező korábbi vitathatatlan érdemei / klasszikusai csak egy könnyedén jött okot adnak arra, hogy miért is fanyalgunk az adott helyzetben.
Még az ostoba ember agya is meglepően rafinált tud lenni.
A negatív oldal is értelemszerű: az Avatarnál a "hamisan" közölt költségvetés megkérdőjelezése nyilvánvalóan a hazugság, mint gonosz, ellenszenves cselekedet ilyen formán történő elültetése a másik fejében, ahogy a belemagyarázott rasszizmus vagy éppen az Amerika ellenes üzenete is a rendíthetetlen erkölcs támadását próbálja bizonygatni. A negatív vélemények nagy részében találkozhatunk a következő kijelentéssel: „az Avatar költségvetéséből legalább x darab filmet lehetett volna finanszírozni”. Ez a tény természetesen nem releváns, lényegtelen a film minősége szempontjából, pusztán csak az olvasók igazságérzetét próbálja megdolgozni.
A már korábban említett blogról példa: az Avatar 100%-ot kapott a VOX magazinban, ugyanakkor a kommentelő megjegyezte, hogy már ebben a KORÁBBAN (vagyis az Avatar kritikája előtt) még szavahihető lapban sem érdemes már bízni, mert borzasztó mélységekbe süllyedtek.
Ha egy egész felületet kell megkérdőjelezni, leszólni a cél érdekében, akkor hát azt kell. Ha a BAFTA díjátadó nem jutalmazza Cameront és a filmet, akkor hosszú idő után az egyetlen valamire is való díjkiosztót láthatta a szerencsés publikum, egész egyszerűen azért MERT nem az Avatar söpörte be az elismeréseket.

Ha egy újság például a kommentelő által türelmetlenül várt játékra kevesebb pontot ad (függetlenül attól, hogy a hírt véleményező felhasználó végigjátszotta-e már, vagy sem), például 10-ból 8-at, akkor a kommentelő addig keres, míg nem talál egy másik játékot, ami mondjuk 6 pontot kapott ugyanott, pedig általános vélekedések szerint többet érdemelne. Vagy egy olyan játékot kutat fel, ami ő szerinte 6 pontos, mégis az ördögi magazin 7 vagy 8 egységgel jutalmazta. A rajongás, álmatlan várakozás, és az esetlegesesen nem annyira egekbe szökő játékélmény bizonytalanságot ébresztő ellentmondása megdőlt, ily módon már nem kell / lehet adni a hozzá-nem-értő magazin véleményére.
Amennyiben a kívánt pontszámot kapja a játék, úgy még a tényleges pontozási "érdekességekre" rámutatás esetén se foglalkozik vele a kommentelő, a magazin márpedig tökéletesen tudja, hogy mit és miért csinál, különben is, kik vagyunk mi, hogy megkérdőjelezzük?, pláne, hogy még nem is pörgettük ki. Sőt, ha az ő aktuális kedvenc játéka 10 pontot szedett be, és egy másik, általános vélekedések szerint kevésbé jól sikerült játék például ugyanott 9-et, abban az esetben a kevésbé jól sikerült cucc is felértékelődik a kommentelőnél az adott szintre, vagyis a 9 pontra. Így mindjárt jogos a majdnem maximális érték a neve mellett, a magazin korrektsége hosszú ideje töretlen, a várt játék 10 pontja továbbra is megérdemeltnek tekinthető. Természetes csak utólagos és erőszakos módon, a torzítások révén, amik inkább a kommentelő hamis úton elért megnyugtatását részesítik előnyben.
"Valóságszabályozás" a koponyában.

Helyenként kicsit eltávolodtunk ugyan az Avatartól, de felesleges lenne részemről a ravaszkodás, mert hát követtük a tervet. A helyhiány, a több ezer karakter kivágása és a szándékosan beépített "fekete lyukak" után többé-kevésbé mégis csak ott vagyunk az eredetileg kitűzött célnál:
a tanulság előtt egy bekezdéssel.
Na, most aztán ki a lábat a terítő alól, de gyorsan, és hadd szóljon!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
23. Reita  PlayStation.Community tag
2010.02.28. 20:23:46
LV17
No! Csak elolvastam. Voltak mondatok amiken már nem volt erőm agyalni, átgondolni, értelmezni ( összetettségük ,vagy az én agyam hátrányos értelmezőképessége miatt ) ugyanakkor találtam nagyon érdekes számomra is meglepő dolgokat az írásban.

Sok volt így hirtelen az egész ( mennyiségileg is ), és talán a ( nekem! ) "túlságosan" is tudományos oldalról megközelített fogalmazásmód sokszor rontott az értelmezési helyzetemen, de végül csak átküzdöttem magam a dolgon.

Az írás tetszett. A fejem meg fáj. xD
22. Reita  PlayStation.Community tag
2010.02.28. 16:40:28
LV17
Válasz 21. cjnin üzenetére:
Kíváncsi leszek rá, hol fogod tudni kamatoztatni, mert nem semmi ez a tudományos kifejtés megközelítés tálalás-megfogalmazás...
21. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.02.28. 15:32:32
LV10
Válasz 20. vintezis üzenetére:
Köszi.
Igazából ez most ennyi lett, de előbb-utóbb...

Reita: ez még erősen képlékeny. :)
No mission too hard, No challenge too big
20. vintezis  PlayStation.Community tag
2010.02.28. 05:46:08
LV3
Válasz 17. neoraiden üzenetére:
Az a helyzet, hogy ha az a kérdés, hogy jó film vagy sem az Avatar, az tényleg (viszonylag) egyszerű kérdés. De hogy az emberek jó részének MIÉRT jó vagy nem jó, illetve, hogy hogyan működik a kognitív disszonancia ezesetben, na az már nem egyszerű kérdés!

cjnin:
ugye lesz még (minimum) egy bekezdés? – nagyon rég olvastam ilyen összeszedett elemző írást.
PSN ID: vintezis-hun
19. Reita  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 23:35:57
LV17
Egyszerűen képtelen vagyok végigolvasni és értelmezni, pedig érdekelne. ( talán majd egyszer, ha nagy leszek :)

Komolyan, mintha nem is az anyanyelvemet olvasnám xD

És egy kérdés:

Kedves Miklós! Ilyen fogalmazási tudománnyal ( <-- valami egészen elképesztő ) minek teccik' készülni?
18. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 21:10:22
LV10
Válasz 16. Bula üzenetére:
Kövér szmájli.


Csak most lőttek a fasza hangulatnak, amit a zongorás, hegedűs filmzene kreált.
No mission too hard, No challenge too big
2010.02.27. 21:08:23
LV3
Azért nem semmi, hogy egy egyszerű dolgot milyen bő lére eresztve tudsz leírni:)(politikai pálya???). Én ilyet és így biztos nem tudnék. Egyébként igazad van, az biztos.
"Wait until they get a load of me!"
16. Bula
2010.02.27. 20:59:54
LV10
Válasz 15. cjnin üzenetére:
http://www.youtube.com/watch?v=2ZuzSenjxQo&am[...]
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
15. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 20:50:35
LV10
Nem rossz, hogy nem lett Avatar vita, mert a film mégis csak a bejegyzés CGI szerepét tölti be, lecserélhető, elhagyható. A szemfényvesztés legnyilvánvalóbb eleme a két, kicsit pökhendi bekezdéshez illeszkedő Cameronos kép, mint a vizualitás felé mutató matekos kacsacsőr(Alt Gr+Y) az írott szöveggel szemben, a többi viszont titok.
Túl sokat szenvedek a részletekkel. Nem kéne.
No mission too hard, No challenge too big
14. Mantra85  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 20:17:24
LV1
nagyon összeszedett írás, gratula :)
igyatok turmixot :)
13. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 19:49:49
LV15
Igen, most még jó átlaga van a filmnek. De az Oscar után változni fog, mert ha elbukik (remélem) akkor már az emberek szemében bűzleni fog, ahogy írtad is. És zuhanni fog. Az IMDb-n is.

Mellesleg Avatar... állítólag trilógia lesz belőle. Persze bulvár hír, 90%-ban kamu.
12. Onimushaman  Szerkesztő
2010.02.27. 19:42:42
LV24
Válasz 7. Greg üzenetére:
JAH, legkirájab film!!!4négy
señor
11. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 19:35:16
LV10
Válasz 7. Greg üzenetére:
Poén a második mondat. Mert kicsit valami ilyesmiről szól a fenti szöveg.
Persze nem b*szakodás a részemről, azér' poén mert nekem kéne igazolnom magamat, nem másnak.
No mission too hard, No challenge too big
10. Bula
2010.02.27. 19:24:54
LV10
Válasz 9. cjnin üzenetére:
Telihold van, asszem'.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
9. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 19:21:54
LV10
Köszi, srácok.

MrZ: nekem egész nap fájt a fejem (nemt'om mivan, valamelyik nap is majd szétrobbant), de akkor legalább ezt is beleírtam valahogy.
Útban a sok dimenziós blogolás felé. Majd meglátjátok!

Bula: sokkal inkább pszichológia ez, min' a másik.
No mission too hard, No challenge too big
8. Bula
2010.02.27. 19:18:32
LV10
Válasz 7. Greg üzenetére:
L0áL
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
7. Greg  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 19:14:47
LV25
Ez nekem ilyen hosszan okoskodva kicsit zsibbasztó volt. Engem az Avatar magával ragadott akit nem azt pedig csak sajnálni tudom...
LV426
6. Bula
2010.02.27. 19:13:10
LV10
Az Isten mentsen a filozófusoktól!
Tagolják az egyértelműt.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
5. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 18:57:53
LV22
ejjj de kurta jó írás, barátom!
nagyon sok mindennel egyetértek veled:)
2010.02.27. 18:54:56
LV5
Válasz 2. cjnin üzenetére:
szép hosszú ! respect
ĶAT€'$ ÐIŖŢY $IST∃Ŗ ÐIƊ IŢ ĄĢAIŅ ジ
3. MrZ  La Peste Noire
2010.02.27. 18:54:40
LV12
Ez nagyon tetszett. Csak megfájdult a fejem *.*
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
2. cjnin  PlayStation.Community tag
2010.02.27. 18:47:40
LV10
Válasz 1. ax-Advanced üzenetére:
Aham, úgy rémlik.
No mission too hard, No challenge too big
2010.02.27. 18:45:34
LV5
mind a kettő te írtad?
ĶAT€'$ ÐIŖŢY $IST∃Ŗ ÐIƊ IŢ ĄĢAIŅ ジ
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV10
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
7072 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Miklós
Fórumhozzászólások száma:
3174 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
373 db
Utolsó belépés:
2019.08.24. 17:13:01
Regisztráció ideje:
2008.10.17. 11:55:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID