PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

2 hozzászólás

2010.02.24. 21:04:49

Utolsó hozzászólás: xeth004

2010.02.24. 21:58:20

Megosztás
Értékeld a blogot!
Talán nem csoda, hogy egy ilyen címmel megvert alkotás elkerülte a maga idején a figyelmemet. De mit várhatnék egy olyan országban ahol sikerül olyan címet fordítani egy biblikus poszt-apokalipszis filmnek, hogy Éli könyve? Kihagyva ezzel egy szinte kötelező Majmok bolygója poént figyelmünket fordítsuk a mozgókép felé.
Nem titok, hogy egyáltalán azért lettem kíváncsi erre, mert (költői túlzással) ölembe hullott a játékadaptációja. Más kérdés, hogy nagy öröm és boldogság ez így, mert ha késve is, de megismertem a filmet. A téma alapvetően gazdag, hiszen ki ne gondolt volna már a bolygónk körül lebegő fagyott háziállatokkal és ex elvtársakkal teli szemétkockákra, amik a be nem vallott űrkutatások eredményei.

Az első űrben járt csimpánz unokája akkor kerül a képbe, mikor egy elveszett szonda utáni veszélyesnek ítélt akcióban emberi legénység helyett inkább ismét másodrangú főemlősökre bíznák a munkát. A reklámérték miatt léptetik elő a cirkuszi látványossággá lett Ham III-at, hogy a küldetés PR tagja legyen, azonban neki nem fűlik a foga a hőssé váláshoz. Az eredeti Shrek alkotói nevével fémjelzett történet nem ígér sokat, ahogyan az előzetes sem, de aztán szépen kitölti értékes dolgokkal majd a játékidőt.

Különösen érdekes az a trükk, hogy az előzetesben szinte semmit sem tudni meg a valódi eseményekről. Pedig a film első pár pillanata után rögtön egy idegen világ könnyűdrog hatását idéző fövenyén jár a fiktív kamera és visszatérve a földi környezetbe már alig várjuk, hogy az LSD trip folytatódhasson és az időközben megismert karakterek megérkezzenek a furcsa új világba. A karakterek ugyan sablonokból építkeznek, de jó alapanyagokból és okosan, így minden érdemi szereplője a történetnek szerethető lesz. Nagy szó ez, amikor már minden második Disney film teljes stábját látnám karóba húzva.

Az animáció (hiszen az a lényeg) kellemes, helyenként kifejezetten zseniális is. Érezni rajta egy kisebb büdzsé nyomát, de talán igazán csak azoknak, akiknek rááll erre az agyuk. Így is kifejezetten stílusos és hangulatos az egész, amit néha tör csak meg egy-egy sivárabb háttér vagy elnagyoltabb, sokszorozott szereplő design. Ezzel a korábbi CGI filmek hangulatát hozza, kb a Shrek előttről, ami egy 2008-as filmnél szerintem még javában belefér. Nem ezen van a hangsúly elsősorban ha már elhitetik valakivel, hogy egy teljesen új világon játszódik a cselekmény. Ugye James Cameron, te csak tudod, hogy a látvány minden.

Ami elsőre megfogott az a történet és a karakterek rejtett mélysége. Jó példa erre a kezdő jelenet mikor a cirkuszban kilövik az ifjú Hamet és az virgonckodva előadja a számát. Aztán mikor eléri a röpte csúcsát és szembe kerül a holddal arcára fagy a mosoly és egy tétova karnyújtás után visszazuhan a föld felé. Ez a keserédes hatás később erősödik és a film egy kifejezetten értékes jelenetében, egy borúfelhőben csúcsosodik ki, ami egy pszichológiai elemzést imitál. Mégis, a film elején állapotba került mosolyunk sokáig fent marad még a vége után is.

Régen láttam ilyen jól megalkotott animációs filmet nyugati művészektől. Remekül illeszkedhet a Wall-E és Up mellé egy értékes háromszöget alkotva. Aki értékelte a Shreket annak idején vagy az említett darabokat nemrégiben akkor mindenképpen ajánlom megnézésre a filmet és ha mód van rá, akkor eredeti szinkronnal, mert bár a magyar hang kivételesen kellemes és vállalható, a fordításnál több poén éle is elveszett sajnos. Tényleg kibírtam Majmok bolygója utalás nélkül, megérdemlek egy banánt.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. xeth004  PlayStation.Community tag
2010.02.24. 21:58:20
LV5
Fú, ez nekem nagyon nem jött be. :S
Az egyetlen rész amin röhögtem (azon viszont jót), amikor találkoznak a kis idegennel, és a srác mutatja a csajnak, hogy biztos piás a kicsi.
X-ray! Echo! Tango! Hotel! Do you read me?
2010.02.24. 21:13:41
LV3
Nagyon aranyos film lett ez! Mondjuk nekem a kedvenc animációs filmem a Vigyázz kész szörf, de ez kellemes kis mese!
PSN ID: kismaci88
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea