PlayStation.Community Blog ›› Tom

4 hozzászólás

2010.02.24. 11:30:27

Utolsó hozzászólás: KROTCHY

2011.08.28. 09:33:08

Megosztás
Értékeld a blogot!
Mass Effect

Már nagyon régen nem játszottam igazán jót PC-n és azt hittem, hogy a Diablo 3-ig nem is fogok. Tévedtem, de nagyon. Történt ugyanis, hogy kezeim közé került a Mass Effect (hála egy hazai PC-s magazinnak), amit csak kíváncsiságból telepítettem fel, mégis az eredmény az lett, hogy le sem tudtam szakadni róla míg nem a végére nem értem. Aztán látom megjelent a folytatása is, ami szintén egy remek darab az rpg-k piacán. Már nagyon várom a trilógia befejezését, de addig is azok számára, akik netán nem ismernék a sorozatot itt egy kis kedvcsináló a két játékból, hátha kedvet kapnak hozzá.
Egy kis ízelítő a történetből:

"2183-ra az emberiség megtanulta, hogyan lehet a galaxisban a fénysebességnél gyorsabban utazni. Most azon igyekeznek, hogy megtalálják helyüket a galaktikus közösségben.

Shepard parancsnokként, úgy is, mint a Rendszerek Szövetsége Hadsereg tisztje, a Normandia űrhajó fedélzetén Te képviseled az emberiség első és utolsó védvonalát a hatalmas és gyakran veszélyes galaxis kihívásaival szemben. Tetteid és döntéseid meghatározzák az emberi faj további sorsát... és az egész galaxis jövőjét."


Magáról a történetről ennyit elöljáróban, nem szeretnék semmit spoilerezni, hiszen a játék fő esszenciája maga a story, mely Shepard parancsnok kalandjain ível át egészen az emberiség és a galaxis megmentéséig.
A játék kezdésénél lehetőségünk van karakter generálására, de választhatjuk a készítők által megálmodott Shepard-ot is. Amennyiben saját karakter készítése mellett döntünk, úgy lehetőségünk van a kinézetét (arcát) teljes mértékben egyedivé szabni, egy meglehetősen jól funkcionáló egyszerű szerkesztő segítségével. Megadhatjuk karakterünk háttér információit is valamint, ami a legfontosabb karakterünk osztályát. Választhatunk Katona (harci specialista), Mérnök (technikai specialista), Adeptus (biotikus specialista), Beszivárgó (harc/technika) valamint Harci adeptus (biotika/harc) közül.
A rövid bevezető után megkapjuk Shepard irányítását a Normandia fedélzetén. Miután megismerkedünk az alapokkal máris megkezdődik az első küldetésünk az Eden Prime-on.
Maga a harc valós időben zajlik, olyan mint egy tps-ben. Mindig két csapattársunk lehet velünk egyszerre, akiknek különböző parancsokat adhatunk, mint kövess (alapértelmezett), vonulj fedezékbe, valamint menj egy adott pontra. Harc közben megállíthatjuk az időt, hogy kiválasszuk milyen fegyvereket akarunk használni, vagy hogy melyik speciális képességünket szeretnénk ellőni az ellenfeleken. Valamint használhatunk fedezéket is (álá Uncharted). A harc tehát egyáltalán nem bonyolult, meglehetősen egyszerű és nem is nehéz, viszont látványos és nagyon élvezetes. Természetesen a nehézségi szintet bármikor állíthatjuk játék közben (három szint közül választhatunk) a beállítások menüben, ha esetleg valakin kifogna a program.
Kalandjaink során rengeteg páncélt, fegyvert, gránátot fogunk találni, amikkel egyedire szabhatjuk karaktereinket és egyre könnyedebben vehetjük fel a harcot az ellenfelekkel.
Eddig akár egy átlagos program is lehetne, ami igazán kiemeli a többségből - a látványos és filmszerű történetvezetésen túl - az az élő, pulzáló galaxis telis - tele bolygókkal, amiket meglátogathatunk. Gyönyörű helyszínek és változatos karakterek, amik nem csak háttér elemek, nem csak a körítés részei, hanem a játék szerves elemei. A fő és mellékküldetéseink során is döntéshelyzetek sokaságát kínálja fel a játék, melyek döntéseink nagyban befolyásolják a körülöttünk lévő világot. Lehetőségünk van karakterünket jó (paragon) valamint gonosz (renegade) irányba terelni a tetteink és cselekedeteink függvényében, ily módon a játékidő megduplázódik, akárcsak a készítők előző játékaiban (K.O.T.O.R. 1,2; Jade Empire). Nagyon tetszett a párbeszédek megvalósítása is, hiszen mikor ránk kerül a sor a társalgásra, akkor nem pontosan azt írja ki a program, hogy mit fog mondani a szereplőnk, mint a régi kalandjátékokban, hanem hogy mit gondol. Így aztán rendesen ki kell ismernünk a főszereplőt, valamint az egész játékot, ha a megfelelő mederbe szeretnénk mindig terelni a beszélgetéseket, hiszen nincsenek jó vagy rossz válaszok egyértelműen, így tehát remek újrajátszási faktor lett eme rész is. Szerencsére hab a tortán, hogy mindezt remek szinkron színészekkel valósították meg (lásd: Illusive Man - Martin Sheen), akik elképesztően jó munkát végeztek. A szinkron színészek és a grafikusok segítségével olyan páratlan karakterek jelennek meg előttünk, akik habár tudjuk nem léteznek, mégis teljesen valósághűek. Az idegen életformák is úgy meg vannak csinálva, hogy simán elhiszi az ember, hogy ilyen létezhetne akár.
Miután végigvisszük a játékot (, ami olyan 12-15 óra játékidő a főszálon, kibővítve a mellékküldetésekkel olyan 30 órára) lehetőségünk van új játékot kezdene a már felfejlesztett karaktereinkkel, hogy felfedezzük a történet különféle szálait.
Mikor a második részt elkezdtem, örömmel vettem a készítők azon lehetőségét, hogy az első rész mentését beimportálhattam, így ugyan azzal a karakterrel folytathattam a sorozatot. Remélem a harmadik részben is lesz ilyen lehetőség. Természetesen nem marad meg a karakter szintje, képességei, de vannak bizonyos kulcsfontosságú döntéseink, amik kihatással lehetnek a folytatásra. A második rész sok mindenben megváltozott (egyszerűsödött), de így is egy remek folytatás lett.
Rengeteget tudnék még írni eme két nagyszerű rpg-ről, de már így is túl hosszúra nyúlt a post és nem hinném bárki végigolvasná úgy, habár a megírása is fun :).

hivatalos web oldal

Befejezésül pár játékmenet videó vegyesen az első két részből, valamint az első rész credits zenéje:
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. KROTCHY  a here
2011.08.28. 09:33:08
LV29
Meg is jött a kedvem a játékhoz, megvan már vagy féléve a 2. rész, de még a gépemben se volt ... sajnálom, h az első részét nem adták ki PS-re.
Köszi a spoilermentes kedvcsinálót.
Playing: Uncharted 3 multi
3. Tom
2010.02.24. 19:50:28
LV4
Válasz 1. kryss777 üzenetére:
Köszönöm a javítást.
2010.02.24. 14:20:05
LV2
Soha nem erdekelt ez a jatek, de igy olvasva egesz erdekesnek tunik. Lehet, hogy leporolom az xbox-omat ? :)
Ceux qui ont de la chance ne croient pas au hasard
1. kryss777  PlayStation.Community tag
2010.02.24. 12:03:48
LV7
A harmadik részbe is viheted tovább a karakterekedet. Az eddigi epizódokban hozott döntéseid úgyszintén hatással leszenk bizony dolgokra az ME3-ban.
(A linket a hivatalos weboldalra javítottam.)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV4
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3720 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Tom
Fórumhozzászólások száma:
910 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
600 db
Utolsó belépés:
2019.11.06. 10:42:52
Regisztráció ideje:
2008.09.09. 09:32:31
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea