PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

1 hozzászólás

2010.01.20. 17:30:57

Utolsó hozzászólás: Penge70

2010.01.20. 17:36:53

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az újkori filmek közül nincsen magyarázni valóm, hogy mi és miért nem érdemes a listára. Azokról már valószínűleg írtam külön bejegyzéseket. Nagy, klasszikus fekete és fehér filmek azért nem szerepelnek, mert igenis a technikai hiányosságukat nem pótolja a tartalom. Ez egy ilyen művészeti ág, de erről már sokat vajúdtam gondolatban. Túljutván az értelem és objektivitás lépcsőin, pucéran és mezítelenül immáron csak két film van amit be kell mutatnom. Aztán jöhetnek a kövek...
2. A fekete kalóz minden idők egyik legnagyobb és legjobb kalandfilmje. Emilio Salgari regényciklusából, Kabir Bedi főszereplésével egy olyan csiszolt ékkő ez az olasz filmgyártás aranykorából, amikor nem tudtak mellé trafálni. Érdekes, hogy milyen nagy hatással volt ez ránk, magyarokra. A hivatalos zenéket is magyarok tették fel és kópiája sem beszerezhető már a filmnek. Egyike azoknak, amiket a nagy digitalizálásban elfelejtettünk magunkkal hozni az új korszakba és nem tudni előkerül e majd valaha is. Legyen ez példája mindazon felejthetetlen kalandoknak a korosztályomból, melyek ilyen méltatlan sorsra jutottak. Nem összetévesztendő a Blackie, a kalóz című Bud Spencer és Terence Hill filmmel, amit később Kalózok háborújára is fordítottak mikor megjelent, de tévében még Fekete kalózként futott pár éve.
1. Conan, a barbár Robert E. Howard halhatatlan írásaiból származó karaktere ezzel a filmmel kapta meg a méltó adaptációt. Azóta is játékok, képregények és folytatások tarkítják a szcénát vele kapcsolatban és nem ok nélkül. Conan karaktere olyan ősi gondolatokkal dolgozik, ami az ember ösztönös voltában keresendő és túlmutat a cizellált és bonyolult karakterek modern képén. Az is megtalálható persze, az egyetlen film, amiben a főellenség jellemfejlődésen megy keresztül az eltelt idő alatt. A zenéje ikonikus, talán nem is tudjuk sokszor, hogy honnan származik mikor felcsendülni halljuk. A színészek teszik a dolgukat, életre keltenek egy sosem volt világot, ami pedig a mi történelmünk bölcsője is lehetne.A legősibb archetípusokat és bölcsességeket vonultatja fel a történet. Olyan film ez ami szerint és alapján is érdemes leélni egy életet. Van aki így is tesz. Fontos történet ez a fiú férfivá válásáról, az életben való helyünk kereséséről és ami a legértékesebb, hogy mentes a szájbarágós dogmáktól, civilizációnk népszerű szirénhangjaitól. Az egyik legösszetettebb film amit valaha is készítettek és minden kétség nélkül vallom, hogy a legértékesebb is. Nem véletlen egyébként, hogy az utolsó két film adaptáció, egy magasabb rangú művészet alkotásinak mozgóképes manifesztációja. Ez utóbbit érdemes megszívlelni a jelenkori filmek értékelésénél és értelmezésénél. Ennyit szerettem volna elmondani.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.01.20. 17:36:53
LV22
A fekete kalóz?!!! Jééézusom:((
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea