PlayStation.Community Blog ›› antaru

14 hozzászólás

2009.12.31. 11:07:46

Utolsó hozzászólás: zolika

2010.01.01. 17:37:02

Megosztás
Értékeld a blogot!
Assassin's Creed II

fejlesztő: Ubisoft Montreal
kiadó: Ubisoft
megjelent: 2009. november
platform: PlayStation3 és Xbox 360
értékelés: jó
Az Assassin's Creed II: "egy több tucat kihajtható szerszámmal rendelkező, profi svájci bicska, ami elé feladatként egy kenyér vajjal történő megkenését állították csak".

Az év játéka választások egyik királya az Assassin's Creed II. Megvolt, végigjátszottam, az első rész mellett egyelőre ez az egyetlen olyan játék, amiből még az összes achievementet is kiszedtem. De nem azért ragadtam billentyűzetet, mert végtelenül elégedett vagyok vele.

Nem is vagyok az.

Az általam is olvasott legtöbb játékteszt, illetve véletlenül elcsípett rajongói ömlengések szerint:
Az első rész összes hibája ki lett javítva, vagyis ez a játék már nem olyan önismétlő, mint elődje, sőt még felirat is van benne... :)
(A PSC-s tesztet még nem is olvastam, majd ezután.)

Tényleg történt valami a játékkal.
De mielőtt még rátérnék arra, hogy mi is, muszáj visszatekinteni az első rész legjobb pontjaira.

Az első Assassin's Creedben a történet volt a legjobb. Pont. Sajnos sokan nem tapasztalták meg, mert a gyakran emlegetett és valós önismétlés (vagyis a hasonló városrészekben elvégzendő egyenfeladatok, mint hallgatózás, zsebtolvajlás, stb.) hamarabb elriasztotta őket, semmint elértek volna a játékban arra a pontra, ahol végre ízelítőt kap a játékos abból a komoly sci-fi történetből, ami még rá vár.

Ez ott következik be, amikor a játék főmuftijának számító Al Mualim előkapja az ereklyetartóból a Piece of Edent, azt a futurisztikus, fejlett technológiával készült, emberi tudatot befolyásolni képes eszközt, amely igencsak kilóg a keresztesháborúk idején használt kegytárgyak közül. Itt merül fel a kérdés, hogy a génekben tárolt múltba visszaküldött főhősön keresztül mit is keresnek a tudósok? Egy fegyvert? Egy a keresztény/zsidó vallásba vetett hitről alkotott képünket gyökeresen megváltoztató bizonyítékot?
Lényegtelen.
Aki játszott vele tudja, akit érdekel elolvassa a neten. A fontos az, hogy sokan megunták, feladták és lemaradtak Desmond kalandjainak legízletesebb falatjairól, mert a játék unalmas volt.

De most a második rész idején mindenki azt harsogja, hogy a hibák ki lettek javítva!!!

Nem lettek. (Habár kétség kívül fejlődött, ez tény.)

Az eltűnt információszerzési elemek törölve lettek, a játék pedig szisztematikus helyett filmszerű cselekményvonalat kapott, vagyis sosem ismétli két azonos elem egymást vagy talán jobb úgy mondani: megtörték a ritmust és látszólag változatossá tették a tennivalókat. Egy kis harc itt, egy kicsi ott, menj ide, mászd meg azt kategória ez is, mint az első. Kevésbé ismétel, de lineárisabb, mint volt.
Technikailag természetesen sok fejlődés történt.

A tömegbe olvadás igazán remek, már nem csak egy kijelölt útvonalon haladó csoportba lehet beállni, az is beolvadásnak számít, ha embercsoportok közt vág át a játékos. Sokkal élethűbb és látványosabb a dolog, mint volt.

Különféle kasztba tartozó figyelemelterelő segítőtársak váltak felbérelhetővé, mint kurtizánok, tolvajok, harcosok.

Kiegészítő küldetések vállalhatók, melyekkel pénz kereshető és egyéb új kutatós, tárgykeresős részek váltak elérhetővé.

A harc is változott, vagyis inkább bővült a kelléktár. Szálfegyverek és füstbomba, két kezes bárdok, dupla rejtett penge és lőfegyver bővíti a repertoárt, de ha akarja az ember, akkor egyszerűen port is szórhat ellenfelei szemébe.

Bővített kelléktár. Ez az a két szó, amivel leginkább jellemezni lehet a játékot.

A probléma is ezzel kapcsolatos: a játék készítői nem állítanak a játékos elé olyan akadályokat, amelyek leküzdéséhez ezek igénybevételére komolyan szükség is volna.

A védekezésből végrehajtott ellentámadás (counter attack) és a combo kill ugyanúgy működik most is, mint az első részben és e két technika elsajátítása, felelevenítése bőségesen elég ahhoz, hogy különösebb nehézségek nélkül végigjátssza az ember a játékot.

Mindezt tetézi az a tény, hogy a játék nem igényli, de még csak nem is jutalmazza semmilyen szinten a célpontok észrevétel nélkül történő (csendes) likvidálását.

Az irányítás új elemeinek elsajátítása után az összes kihívást a tizenhatos által elrejtett feladványok megtalálása és megfejtése jelenti. A szétszórt tollak begyűjtése sajnos inkább csak idegtépő keresgélés, sokkal élvezetesebb lett volna, ha bármilyen támpontot nyújtanak hozzá, mint például hozzávetőleges helyzet, esetleg a térképen jelölve az átfésült területeket.

Ami a játékot pajzsára emeli az a történet. Mondhatni onnan folytatódik a sci-fi, ahol legutóbb abbamaradt, s bár sajnos lassan halad előre (csak a játék legvégén, illetve a 16-os filmrészletek összegyűjtésekor történik igazi előrelépés) a végjáték álleejtős, gyakorlatilag ebben a generációban ez az a játék(sorozat), amely igazán komoly és összefüggő sztorival rendelkezik.

A XV. századi itáliai történések sajnos teljesen irrelevánsak, tényleg csak arra valók, hogy történjen is valami, s ha Ezio nem lenne olyan jó arc, mint amilyen, talán még rontaná is az összképet.

Pozitívumok:

-A valós történelemi események, a konspirációs elméletek, a vallástörténet csodái és a science-fiction remek egyvelegéből lebilincselő, izgalmas történetet alkottak.
-A XV. századi Itália bár színeiben kicsit kopottas, a remek szinkronnak és látványnak köszönhetően így is rendkívül hihető.
-A megközelítés felnőttes, valósághű, életszagú. A testiséget sem mellőző jelenetek és Ezio éles kontrasztban állnak például az újabb japán rpg-k gyermek lelkületű szereplőinek reakcióival, megnyilvánulásaival.
-Szabadságot nyújtó harcrendszer.
-Humor és önkritika (Desmond: "-Tényleg sokat segít, hogy végre van felirat!")

Negatívumok:

-A kihívást és az elsajátított technikák alkalmazását igénylő feladatok hiánya.
-Ezio története Altairéhoz vagy Desmondéhoz hasonlítva lapos.
-A bevezetett pénz-rendszer balanszolatlan (sok a pénz), szükségtelenné teszi a bérgyilkos mellékküldetések teljesítését.
-A harc bonyolult tárháza ellenére túl könnyű.
-Az új elemek csak egyszer vannak használva (pld.: lovaskocsis üldözés).
-A végigjátszás után már nem nyújt semmit (csak dlc-ken keresztül).
-Az első rész ismerete nélkül értelmetlen.
-A mozgást, tolvajlást, stb-t leszámítva teljes a linearítás.
-Miért is kellett ebbe úszást tenni? (nincs kihasználva)

Összefoglalás:

Finoman túlozva a játék olyan, mint egy több tucat kihajtható szerszámmal rendelkező, profi svájci bicska, ami elé feladatként egy kenyér vajjal történő megkenését állították csak. Nincs szükség az eszközökre olyan szinten sem, hogy profi használatukért valamilyen achievement/trófea járna. Pld: Az észrevétel nélküli gyilkolások az első részben jutalmazva voltak, itt már nincsenek.
A pont, amiben igazán előrelépést szerettem volna látni nem más, mint a templomos célpontok kiiktatásához összegyűjtött információ felhasználásának módja. Vagyis az, hogy a megszerzett infók, térképek alapján a játékosnak ténylegesen meg kellene terveznie a behatolást és a csendes likvidálást. Mindezt eltörölték és helyettesítették az egyszerű, szemtől-szembe harccal, ami inkább visszalépés, semmint fejlődés.
A játék szerencsére így is igazi, kihagyhatatlan - bár csak egyszer játszós, lineáris - kaland, amire akár húsz év múlva is szívesen visszaemlékszik majd az ember, de csak akkor nyújt igazi élményt, ha a játékos ismeri az első rész történetét is. Remélhetően a dlc-k magas szintű kihívást rejtenek majd.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. zolika  HALF NINJA
2010.01.01. 17:37:02
LV9
Jó írás,köszi !
Anthony Hopkick :D
13. slickadam  PlayStation.Community tag
2009.12.31. 14:01:32
LV5
Válasz 8. antaru üzenetére:
naaa, nem olyan veszes az a demon's souls. elso.. hmm... 10 ora utan normal nehezsegunek mondanam.

a bejegyzeshez hozzaszolva: vegre kicsit mas szempontok szerinti elemzesed tetszik, a jatekot ki is probalom, amint eleri a 7e forintos hatart (ev egyik legnagyobb cime, vartam en is, csak ugye a 2010-es esztendo felhozatalahoz az orszagunk koltsegvetese is keves lenne :))
Super Ultra Taokaka Deluxe!!!
12. kobe  PlayStation.Community tag
2009.12.31. 13:35:32
LV11
valóban nem láttam meg a történet végét, de ez a teszt nagyon zsír :)
11. tagor  PlayStation.Community tag
2009.12.31. 12:36:18
LV3
Többet kéne tesztelned, sokszorta lekörözöd nemcsak az itteni tesztelőket.
Időnként teljesen a hatásom alá kerülök.
10. Zandrs
2009.12.31. 12:19:59
LV8
nagyon találó és igaz :)
noha mindezzel együtt nálam is az év meglepetés-nyertese
2009.12.31. 12:18:54
LV1
Annak ellenére, hogy számomra az év játéka, maximálisan egyet értek az itt olvasottakkal.
"Baby, did you forget to take your Meds?"
8. antaru  PlayStation.Community tag
2009.12.31. 12:03:20
LV4
Válasz 6. ceu üzenetére:
A Demons Souls annyira nehéz, hogy tényleg nem merem ajánlani senkinek.
Nem tudom, hogy lesz-e valaha türelmem hozzá.
Az AC2-höz viszont feltétlenül érdemes tudni, hogy mi volt az egyben.
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
7. antaru  PlayStation.Community tag
2009.12.31. 12:02:04
LV4
Válasz 5. SOLDIER üzenetére:
Áh, a notoritás mérőt ki is felejtettem..:)
És tényleg, a végére összeálló sztoriért (desmondra vonatkozó, nem Eziora) tényleg képes lennék két hétig Wizard of Warozni, mondjuk az nem is olyan rossz játék.:)
Talán cg filmben lett volna a legjobb, de abból kimaradt volna Altair naplója, amit szintén kifelejtettem a cikkből.
Nagyon komoly dolgokat érint benne az öreg, mint a halál és megsemmisülés, hit, ghyilkosságok.
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
6. ceu
2009.12.31. 11:55:57
LV9
végre nagyjából azt olvashattam a játékról, amire valóban kíváncsi voltam.
azon mélázgatok pár napja ugyanis, hogy ebbe fektessek, vagy a Demon's Souls-ba. amit itt leírtál, mind nagyon hasznos, és mindent összevetve, az AC2 felé billen a mérleg nyelve.
5. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2009.12.31. 11:49:52
LV11
Válasz 3. antaru üzenetére:
Ámen!
Minden szavaddal egyetértek, a hasonlat pedig (svájci bicska) tökéletes. Sajna én is ezt érzem, annyi lehetőséget ad a játék, de kb sima vagdalkozással is végig lehetne vinni. Azt meg nem is értem miért van benne a nutority mérő, ill. minek van több fokozata, ha csak akkor kezdenek el rád komolyabban odafigyelni az őrök, ha tele van. Legalább úgy működne mint a GTA-ban a csillagok. Megannyi kihasználatlan lehetőség. Talán a legjobb újítás az Assassin Tomb-ok, bár egyszerűek, de szerintem nagyon szórakoztatóak.

Viszont a játék története valami elképesztő és a grafika (bár az első részben nem volt ennyi, és ennyire erős pop up) még így is fantasztikus. És ja, ezért a sztoriért én is képes lennék sz*rabb játékkal is játszani... Vagy inkább adják ki könyvbe, akkor legalább nem kell a gameplay-re figyelni.:)
Please to meet you... Hope you guess my name.
4. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2009.12.31. 11:24:15
LV15
Nekem sajnos nem jött át, az izgalom totális hiánya csúnya sebet ejtett a játékon. + az átvezető videók gyenge minősége, plusz rengeteg bug rontja a játék összképét. :)
3. antaru  PlayStation.Community tag
2009.12.31. 11:20:43
LV4
Válasz 1. Greg üzenetére:
Én imádtam a játékot, ahogy az elsőt is.
Ennek a sztorinak a folytatásáért képes lennék sokkal szarabb játékkal is játszani. :D
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
2. antaru  PlayStation.Community tag
2009.12.31. 11:19:40
LV4
Csak sikerült még egyszer netre csatlakozni idén, úgyhogy bemásoltam ezt a AC2 szöveget gyorsan, így év végére, búcsúzóul.

Mindenkinek jó bulizást estére, új évet majd köszöntök az új évben.

Ha már buli, tegnap ledöntöttünk a haverral egy üveg ír whiskeyt, így most leginkább csendes pihenőre vágyom, talán egy kis filmezéssel vagy játékkal, de még ki tudja mit hoz az este.

Az újévi fogadalmat viszont már most megteszem:
tavasszal elkezdek sárkányrepülni, a sikló fajtával.
Ezionak ment, én sem halok bele. :)

Jövőre, ugyanitt.
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
1. Greg  PlayStation.Community tag
2009.12.31. 11:18:06
LV25
Nekem is tetszik de nem vagyok még úgy elájulva. Pl volt egy küldi a városban amikor a folyóparton találkozol a fószerrel ott van mellette egy fregatt vagy mi a szösz. Mondom de jó hajózunk esetleg kalóztámadás stb, erre a háztetőn kellett utána futni... ehhhh....
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV4
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
7830 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
antaru
Fórumhozzászólások száma:
166 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
790 db
Utolsó belépés:
2015.08.08. 09:52:46
Regisztráció ideje:
2008.10.02. 15:26:23
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea