PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

4 hozzászólás

2009.12.16. 13:15:33

Utolsó hozzászólás: egonauta

2009.12.17. 13:35:57

Megosztás
Értékeld a blogot!
Eredeti szándékom ellenére ez egy szomorú ismertető lesz. Hozzá kell tenni, hogy mikor megrendeltem (licitáltam) a játékot még eufóriában voltam a nosztalgikus boldogságtól, hogy nekem ez végre meg lesz hiszen mekkora jó játék is ugyebár. Aztán...
Kivételesen még képet is tudok mutatni a sárga kazettás gyöngyszemről. Köszönet a fotózós 'fonomnak (Nokia Xpress Music; 316 dallal). Látható talán, hogy a képen egy versenyautós kompozíció látható. Talán Nascar vagy valami más nyugati típusú járműviadal előkészületei. Bal oldalt egy autó húz el és egy időben ugyanaz a kocsi a PIT-ben/BOX-ban áll (vajon itt is úgy hívják?) és közben emberek szerelik. Ennek kapcsán persze el is képzelhetünk rögtön egy alternatív idősíkokkal operáló négydimenziós versenyjátékot ami önmagában reformálja meg a stílust...hogy aztán persze valami tök mást kapjunk. Ilyen élmény egy igazi sárga kazettás játék és annak borítója.

A cím különösen izgi. Chase HO, hirdeti a szinte kézzel odafröccsentett filcfelirat. A gyanús C-Q8 jelzés senkit se tévesszen meg...nincs értelme ugyanis. Kivételesen erre a kazettára nem írták rá gondos kezek, hogy "AUTÓS" meg hogy "VERSENYZÓS". Használt sárga kazettákon ugyanis akadnak ilyen félreérthetetlen jelzések alkoholos filccel. Félreértés elkerülése végett ez egyébként nagyon hasznos esetenként. Mikor már van vagy 80-100 ilyen kazija az embernek és egy dobozban tárolja akkor rögtön tudja, hogy melyik a "SOKJÁTÉKOS" vagy a "TANKOS-HÁBORÚS". Na jó, ezen tényleg lehet nevetni.
Hogy felismerhető legyen a környezet.

Tizenegy évesen találkoztam legutóbb a játékkal. Az utolsó olyan szilveszteren amit még családi körben és vidéken töltöttem. Emlékezetes volt, szüleim legjobb barátai és azok fiai, gyerekkori barátaim is eljöttek. Igazán olyan este volt amilyennek az ember annak idején elképzelte az ilyet. A felnőttek ittak, mi gyerekek a színes tévév elé görnyedtünk és sorra próbáltuk ki a játékos kazettákat. Sokszor végigtoltuk a Contra részeket, megvívtunk a Tini Nindzsában, de az este vége felé az általuk hozott autós játék maradt bent leginkább.

Ez volt a Taito Chase HQ. A zseniális játék koncepciója azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a filmekben látott autós üldözések parázsos izgalmait élhessük át a tévé előtt mi magunk is. A játék természetesen kínai (vagy japán) nyelven kommunikált, de a lényeget értettük. Szállj be a kocsiba és kapd el őket, hangzott az egyértelmű parancs. Hosszas keresés után az ember megleli az ellent a pályán majd egy vérmes párviadalban az út szélére kényszíri, miközben szétüti a másik kocsiját. Sőt, még az átvezetőben is olyan állapotban lesz ahogy elkaptuk. Az interaktivitás forradalma elérte a magyar alföldet, nem férhet hozzá kétség.
Az eredeti japán verzió szürke.

Valóban, olyasvalakinek akinek még mindig a Robotzsaru a legcoolabb dolog a világon (az is van sárgakazira) az ilyesmi igazán nagyon tetszett. Hajnali kettőig kergettük felváltva az ellenséget. Három "kántinyú" azonban nem vitt minket messzire különösen ha eszembe jut, hogy milyen hibája volt és van a játéknak. Mikor most betettem nem is emlékeztem, csak percek alatt esett le. A játék ugyanis egy árkád volt eredetileg, a portolásnál pedig kerültek bele olyan opciók, hogy a pályák között vásárolhatni lehet. Igen ám, de a sárga kazettás verzióban ha valaki ilyesmit merne tenni, akkor a játékba érve az azonnal kifagy. Anti-kapitalista üzenet a 8bitek között?

Ezzel jócskán megnehezítik az életünket. Ugyanis ez egy általános hiba. Nem ismeretlen ez a sárga kazettáktól. Egyik kedvenc (vicc nélkül) játékomat sem lehet tovább vinni a harmadik pályán. Odáig viszont az egyik legjobb...csak nem tudom mi a neve...tudjátok, a ROBOTOS. Azonban fel nem adtam a játékot ezzel sem. Vásárlás nélkül az ötödik pályáig húztam több óra játék és újrapróbálással. Itt azonban végleg elfogy az olaj, nem tudok úgy takarékoskodni, hogy ne. Állítólag hét van.

http://www.gameclassification.com/files/games/Taito-...
Ebből már nem lesz balra kanyar.

A játékról dióhéjban. A grafika a korához képest fantasztikus, gyorsaságban és irányíthatóságban nagyon ott van a játék. Hanghatások terén mondanám, hogy szegényesebb a kép, de mindig van zene és visítás, ami alá igazán befér egy két egyforma hangeffekt. Az viszont ahogyan lebontjuk az ellenséges járművet minden dicsérő szót megérdemel, mert nemigen láthattunk ilyet akkoriban...azóta meg valamiért nem szempont az ilyesmi, pedig szívesen látnék rendesen lemodellezett és motorig bontható kocsikat játékokban...akár egy remake-ben is.

Szóval van itt nekünk egy arany árban márt sárga kazettás ikonjátékunk, amit gyárilag nem lehet végigvinni. Hát nem egészen különlegesen fantasztikus ez így ez? Az ilyen programok kedvéért csinálna az ember videókritikákat, hogy megossz vagy valami. Persze csak magyar nyelven nem hiszem, hogy lenne akkora keletje mint pl. az AVGN-nek. De nem is baj. Na a végére szinte el is felejtettem, hogy az aznap este megjelent szülők közül többen meghaltak mostanra és csak temetéseken találkoztam gyerekkori barátaimmal viszont azóta.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2009.12.17. 13:35:57
LV3
Mekkora fless ez a bejegyzés, a sárgakazis változat nekem is megvolt jó rég...
3. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2009.12.16. 14:55:17
LV17
Remek bejegyzés volt! :)
A háttérben meghúzódó the Bouncer-t sunáznám. :D

Nekem ilyen sárganintendós kazikból két gyöngyszemem van (a vitrinemben előkelő helyen): a Last Ninja és a Double Dragon. Nem kamu borítós, mindegyiken az eredeti borítókép van (!!!) és aranyozott a széle. :)
A retrót nem látni, érezni kell!
2009.12.16. 13:40:04
LV2
Válasz 1. CountofHell üzenetére:
Amikor még nagyban mame emulátoroztam végig is vittem. Hatalmas játék. A "Super" folytatásai szerintem nem olyan szuperek... valamelyik Sega verzióban lehetett kocsit választani, de mindegyikkel nehéz volt a SNES belső nézete pedig nagyon nem volt az igazi.
1. CountofHell  PlayStation.Community tag
2009.12.16. 13:28:44
LV15
A játéktermi első volt a legjobb. Ajánlok egy mame emulátort és szedd le az eredeti romot. Nagyobb lesz az élmény mint a NES, SNES vagy egyéb remake, újragondolt verzióknál.
PSN - CountofHell_HUN
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea