PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

4 hozzászólás

2009.12.08. 23:14:27

Utolsó hozzászólás: Noname21

2009.12.09. 16:07:48

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az apokalipszis lovasai - Fargo a köbön

Mostanában gyakran érzem, hogy túltöltődöm filmekből. Kétségtelen, hogy a teljes Fűrész sorozatot egy hétvégén megnézni kikezdi az embert. Azonban még fárasztóbb mikor tíz filmet kell látni, hogy egyről legyen mit mondanom. Mikor már unottan tettem volna félre a kínzós-horrorok műfaját nem várt meglepetés ért egyikük részéről.
Elrontott egy műfaj ez, nincs kétségem felőle. A Kocka az évezredfordulón elmondott és megmutatott ezzel kapcsolatban mindent, így csak annak tudnak újat alkotni az ilyen idegölő filmek, akinek az előbbi alkotás kimaradt. Hogy szociálisan alátámasszunk egy sorozatgyilkosságot, akármilyen körmönfont legyen is, az helytelen. Pedig még most is ez pörög a moziban. Voltak persze érdekes kivételek, a Gyilkolás művészete például kifejezetten szuggesztív volt a maga nemében. Nyilván nem is tetszett senkinek rajtam kívül.

Mikor erről a filmről hallottam, azok csak rossz kritikák voltak. Ezerszer látott sablonokkal ijesztgettek és rossz színészi játékkal, de a leglohasztóbb az öncélú erőszak és vérfürdés előtérbe helyezése volt. Utólag igazán nem értem, hogy mire gondoltak. Láttam gyerekkoromban a Hetediket (meg a Hatodikat is), végigunatkoztam mindkét Bíbor folyót és persze a Hannibál mítoszt is ismerem. Hozzá nemrég még hasonlítottak is, amit értékeltem.

De ez a film valami egészen más. Valóban ismert panelekből épít, de nagyon másról szól mint a többi. Kezdjük talán a szereposztás bemutatásával. A gyönyörű Zhang Ziyi mellett (akinek játéka manapság sok keleti filmből hiányzik) Dennis Quaid brillírozik a filmben. Az a Quaid, aki nekem és kortársaimnak gyerekkorunkban tanította meg a Sárkányszívben az Ősi Törvényt. Láttuk azóta kvázi-katasztrófafilmben (Főnix útja) és tudományos fantasztikus horrorfilmben is nemrég (Pandorum). Jogos a kérdés, hogy van e keresnivalója a kaszabolós-mészárfilmek zsánerében.

Az ő játéka bennem egy-az-egyben megidézte Max Payne karakterét. A feleségét elvesztett és gyermekeivel nehezen bíró rendőrnyomozó valóban klisé, de már noir klisé inkább mint minden más. Az ilyen szerepekkel kapcsolatban csak az a kérdés, hogy "jó" e nézni a férfi önmarcangoló képét egy filmen keresztül. A válasz pedig az hogy igen, érzelmeket és rejtett indulatokat fedezhetünk fel az agg Bowen lovag ráncai között. Koros bőrkabátja pedig szakadtan lóg róla a havas táj háttere előtt. Mi ez ha nem egy jól eltalált Max Payne/film-noir homage?

A kies és fagyos tájon az egyéni démonok mellett hamarosan bestiális gyilkosságokkal is számolniuk kell a rendőröknek. A naturális látványtól a nem ehhez szokott szereplők önmagukban idézik meg a Fargo értetlenkedő rendőrnőjét a képre. Tudjátok, mikor a Cohen fivérek még akartak és tudtak is rendezni. Az a hangulat, ami aztán a film megoldása, csattanója és üzenete lesz, titkon az első pillanatokban átjárja a képernyőt. Alattomosan, de megbocsájtható hátsó szándéktól vezérelve.

Persze aki a kampók, acélhurkok és nem rendeltetésszerűen használt orvosi eszközöket vár a filmtől az is megkapja ami jár. De elmondhatom, hogy az eddigi filmes élményeim engem immunnissá tesznek az ilyenekkel kapcsolatban. Nem is az itt a lényeg, hogy kit és hogyan végeznek, kínoznak és véreztetnek ki. Ebből én kinőttem és szerintem sokan még hozzám hasonlóan. Itt valóban a szándék és az ok áll a középpontban ami enigmatikus, bibliai vonatkozásával végig misztikus fénybe vonja az amúgy egyszerűnek is nevezhető hátteret.

Lelkileg fel voltam készülve, hogy ha (már megint) előrángatnak egy, a Jelenések könyvéből származó elemet akkor azt a legplasztikusabban és felületesebben teszik majd. Legrosszabb balsejtelmem az volt, hogy valóban valami lovas szörnyek lesznek itt. De most komolyan, az ember egyszerűen már bármit kinéz a sarokba szorult nyugati filmkészítésből. Tényleg bármit. Szerencsére a film rám cáfolt és pogány, de legalábbis hozzá nem értő logikázás helyett amint felmerültek a Lovasok a képben egy paphoz fordul a főszereplő. Touché.

Ami különösen tetszettek azok a képek és jelenetek a városról. Igaz, engem hűvös és hideg tájjal könnyű motiválni. Mégis, olyan életszerűvé teszi nekem a filmeket az ilyesmi, pedig itthon már soha nincs is hó. Remekül játszanak a színészek, még a mellékszereplők is olykor. A gyerekszínészeket külön megdicsérném ha tehetném, mert nagyon komoly munkát végeztek. Persze csak akkor ha nem félteném őket, hogy idő előtt a John Connor klubban találják magukat (Richie Rich társaságában).

A történet alakulása és lezárása (melyet elhatároztam, hogy nem fogok elárulni végül) is nagyon komoly, fontos és jó fricska a hasonló filmeknek. A kulcsszót például, ami könnyen egy rossz tanmesévé zülleszthetné a filmet, el sem mondják. Az utolsó képsor pedig szerintem egy igazi világban (ahol film művészet) díjakat és elismerést érdemelne. Félek azonban, hogy ez az egynyári, de azért vissza-visszatérő zsáner, nem olyasmi ami az igényes nézőket kutatásra sarkallná. Nem az a közönség. De remélem aki ilyen vagy olyan módon eljut a filmig az ördög tudja hány Fűrész és más Kocka utánzat után értékelni fogja azt, hogy ez más és jóval több is.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. Noname21  PlayStation.Community tag
2009.12.09. 16:07:48
LV13
Nekem nagyon tetszett a film.
2009.12.09. 11:21:20
LV9
Felkelltetted az erdeklodesem, erdekel a film, mar a 2 szinesz miat is.
senki sem ültetheti babyt a sarokba!
2. Bula
2009.12.09. 08:19:22
LV10
Középszerű alkotás, kiszámítható véggel.
Nem lőnék le poénokat, illetve nem adnám az agyam, de azt azért meg kell súgjam, hogy a bossz személye azonnal levágós volt. Azaz a sztori, a misztikum semmit nem adott. A tanulság (?) pedig közhely.
Ez a horszmen felejtős. Szóra nem érdemes.
És a kiscsaj fámmfátál szemforgatásától sem estem hanyatt.
Quaid karaktere rendben van, de mint színészt semmire nem tartom.

A naturális ábrázolás unalmas. Kitépett fogak, belezés, gore, trancsír, cuppogás-tocsogás, ma már ezeket valamiféle paródiában tudom elképzelni. Mint ahogy évek óta ott működnek igazából. Kivételt az újszülöttek jelentenek, náluk talán... Sokkot -túlozva- számomra legutóbb a Haute Tension mészárszék jelenete okozott, az, ahol a punner a szobájából hallgatja végig a mészárlást. Csak hangok, semmi más. A saját végtagját fűrészelő embert közönyösen bámulom. Ropog a csipsz.

Egyébként jaja, szintén hófétis. A havas környezet ad egyfajta alphangulatot. Pont úgy, mint a sivatagos. Mindkettőben benne az elmúlás.

TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
1. vkrisz  PlayStation.Community tag
2009.12.08. 23:25:21
LV12
Jó írás, grat hozzá!
Nem volt rossz film, de én úgy éreztem, mintha valami hiányozna belőle. Lehet az volt a baj, hogy túlságosan is hasonlítottam a Hetedikhez vagy a Feltámadáshoz.
A lovasok "bemutatása" tetszett, a szereplők szerintem jól el lettek találva (Zhang Ziyi-től néha még a hideg is kirázott, Quaid pedig pont jól illett a nyomozó szerepébe).
A befejezés elég meglepő volt, de valami nagyobbat vártam tőle.
Szóval jó film, de nem hinném hogy újra nézem mégegyszer.
We have a city to burn.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea