PlayStation.Community Blog ›› Richard

16 hozzászólás

2009.11.24. 17:35:50

Utolsó hozzászólás: Richard

2009.11.26. 14:47:13

Megosztás
Értékeld a blogot!
Mára baklava volt tervbe véve, de nővérem kihisztizte hogy almáslepényt csináljak...baklava majd holnap.
Almáslepény linzertésztából készül, így tanultuk a suliban és jobbat még nem is nagyon ettem.

Linzertésztához:
45 dkg liszt
30 dkg rama margarin
12 dkg porcukor
1 tojás sárgája
csipet só

Keverőtálba bele mindent, kivétel a vajat. A vajat azt apránként kisebb darabokra morzsolva bele a tálba és úgy összemorzsolni, nyomkodni a többi hozzávalóval. Az elején gondolnád, hogy ez "hogy fog összeállni?", de hidd el, összeáll!
Miután már egyben van a tésztánk, utána lehet vele kijönni nyújtódeszkára, kicsit lisztezve a deszkát, hogy ne ragadjon le. Addig gyúrni, míg szép sima nem lesz. Cipó formára kell formázni és utána egy tányérra tenni és minimum 20-30 percet hűtőbe tenni (nagyon lényeges, mert szobahőmérsékleten ezzel a tésztával nehéz dolgozni, tapad a deszkához, nyújtófához).
20-30 perc után a felénél picivel kisebbet levágni a tésztából(ez lesz az alja) és deszkára kitenni, kicsit lenyomkodni tenyérrel, azután kinyújtani. Lisztet előtte a deszkára és kicsit a tésztára is, hogy ne tapadjon. A tészta másik fele addig vissza a hűtőbe!
170°C-os előmelegitett sütőbe, tepsivel berakni és piszkosfehér színig sütni. Nagyon fontos, hogy tényleg csak piszkosfehér legyen,mert ha túlsütjük, a sütés legvégére az alja megéghet!
Miután ez kész, kivenni és kicsit hűlni hagyni, míg a tetejéhez való tésztát is az elöző módon kinyujtjuk, de ügyelve, hogy nagyobb legyen kicsivel, mint az alja volt, mert a lényege hogy fedje az oldalát, hogy a töltelék ki ne folyjon. Ha magasabb falu tepsiben sütöd, akkor lehet egyformára csinálni, mert akkor a tepsi megtarja a tölteléket.
Az alsó lap, mikor már kézmelegre kihűlt, vékonyan lekvárral megkenni, úgy rá a tetszőleges tőltelék és arra a felső tésztalap.
A felső tésztalapot villával becsíkozni, nagyon ízléses lesz, majd lekenni tojással. A lepényünk szélét és tetejét kb. 8-10 centinként megszúrkálni több helyen, hogy a távozni akaró gőz, ne repessze szét a tutkeráj lepényünket.
Vissza sütőbe és 170°C-on addig sütni, míg olyan szép, sárgás-barnás nem lesz. Kb. 40 percről van itt szó kérem szépen.
Miután kész, nem mohon felvágni, kicsit hagyni kell hűlni, mert különben könnyen törhet. Tetszőlegesen, ám de ízlésesen felkockázni, tetejére szitából porcukor, egy nagyot főlészippantasz és jóétvágyat. (ha pl. almásat készitezs, ennyi tésztához simán megy a 1,5-2kg alma).
Ezt a receptet (nem bonyesz) fejből nyomom, akárhol, akármikor és simán lepipálom vele a háziasszonyokat. Nem kell ebbe sütőpor meg egyéb baromságok. Örök hálám az ételkészités tanáromnak, Kassai Péternek!
Természetesen a töltelék bármiylen lehet, megegyezik a rétesekével. Almát értelem szerűen kicsavarni, darált dió vagy zsemlemorzsa bele a nedvszivó hatás miatt, túróba ugyanemiatt búzadara (hagyni kicsit hűtőben pihenni, hogy a dara felszívja a túró savóját) stb. Variációja 1000 féle :)

még a tető tészta nélkül (én ezt dupla mennyiséggel készitetetm, bármeddig, bárhogy felszorozható)
sütőbehelyezés előtt
készen, feldarabolva (eddigi legfinomabb almásom lett amúgy, de lett kevés mákos is mert nem volt elég az almám)
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
16. Richard  PlayStation.Community tag
2009.11.26. 14:47:13
LV5
Válasz 13. ceo üzenetére:
Ebben nagyon igazad van! Tanultam élelmiszerismeretet, de hirtelen nem is tudtam volna mi a különbség, nem emlékeztem.
Nyertél :) Kösz hogy szóltál!
15. Richard  PlayStation.Community tag
2009.11.26. 14:44:52
LV5
Válasz 14. bundas01 üzenetére:
Pitét basszanak az amerikaiak.
14. bundas01  Hivatásos Troll
2009.11.25. 17:31:05
LV20
Aszittem valami pitebaszó blog lesz...
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
13. ceo  PlayStation.Community tag
2009.11.25. 14:25:09
LV2
-Apa, apa! Rádesik a vaj!
-Rám a margarin?
Nem kötekedésképpen, de az ején margarint írsz ami növényi zsiradékból kémiai úton állítanak elő, amely nem egyenlő a késöbb említett vajjal, ami mechanikai úton előállított állati eredetű zsiradék.
you lose!
12. Richard  PlayStation.Community tag
2009.11.25. 13:54:09
LV5
Válasz 9. Kyo üzenetére:
ez nem hülyeség :D
11. rone  PlayStation.Community tag
2009.11.25. 08:59:10
LV2
guszti!
10. Feles  Feles
2009.11.24. 23:11:23
LV14
Válasz 5. Siela üzenetére:
Jááááááj!!!!! Pech. XD
Feles
9. Kyo  Szerkesztő / Admin
2009.11.24. 22:02:51
LV16
PlayStation.Community főzőműsort akarunk! :D
8. Richard  PlayStation.Community tag
2009.11.24. 18:55:09
LV5
Ja, azt elfelejtettem írni, hogy az almát miután kicsavarjuk, marad kb. fél L 100%.os almalevünk. Simán vagy felütve kevés fahéjjal, nagyon inyenc! :)
mivel felkeltem és elkezdtem sütni ébredés után 1 órával, üres gyomorral, és betoltam azt az almalevet...hát lehet gondolni mi történt....háromszor XD
Figyelejtek oda, bármennyire is finom, csak ésszel! :D
7. Richard  PlayStation.Community tag
2009.11.24. 18:53:19
LV5
Válasz 4. ceu üzenetére:
Mire asszociáltál? Hogy valami agymenés lesz? :)
6. Richard  PlayStation.Community tag
2009.11.24. 18:52:49
LV5
Válasz 5. Siela üzenetére:
Jobbulást kivánok!
2009.11.24. 18:48:26
LV1
Basszus...
Itt hörgök, a rohadt bölcsességfogam már megint bedurrant, nem tudok enni, teán élek...

EZ kimeríti az emberkínzás fogalmát!!!! :(
4. ceu
2009.11.24. 18:38:26
LV9
almáslepény ricsivel... kurvára másra asszociáltam.
erre tessék, sütisblog :D
3. Kyo  Szerkesztő / Admin
2009.11.24. 17:45:07
LV16
Jól tolod ezeket a kajákat. :D
2. Feles  Feles
2009.11.24. 17:43:52
LV14
Nem lett rossz. :O
Feles
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2009.11.24. 17:40:21
LV22
de guszta:)
már majd megdöglök valami finom sütiért.....majd egyszer:)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV5
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3786 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Richárd
Fórumhozzászólások száma:
511 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
975 db
Utolsó belépés:
2019.08.15. 10:21:50
Regisztráció ideje:
2008.10.12. 19:26:56
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea